Sähköherkän selviytymisopas on skeptikon huumoripläjäys

Huuhaasta kirjoittaminen on kaksiteräinen miekka. Huuhaata pitää käsitellä kriittisesti, toisaalta jokainen huuhaata käsittelevä kirjoitus toimii myös mainoksena huuhaalle.

Mitä tulee terveysaiheiseen huuhaaseen, sähköherkkyys on ehdoton suosikkini. Sähköherkät itsessään ovat oikeasti sairaita ihmisiä jotka tarvitsevat asianmukaista lääketieteellistä hoitoa eikä minulla ole heitä vastaan mitään. Sen sijaan pieni mutta kovaääninen joukko, joka systemaattisesti pyrkii ujuttamaan sähköherkkyyteen liittyviä höpönäkemyksiään poliitikoille ja mediaan siellä missä aita kulloinkin on matalin, ansaitsee purevaa kritiikkiä. Sähköherkkyys kun ei johdu sähköstä, vaan jostain ihan muusta.

Sähköherkkyydestä on tarjolla asiallista suomenkielistä tietokirjallisuutta vähän. Kaikki julkaistut teokset ovat mainitun aktivistijoukon omakustanteita. Päänavaajana 2000-luvun alussa toimi liikkeen keulahahmo Erja Tammisen omakustannekirja Sähköä ilmassa, jossa voimalinjat kylvävät syöpää ja lehmät tanssivat kännykkätukiaseman vaikutuksesta.

Tuorein tuotos saralla on Hannu Rytilän omakustannekirja Sähköherkän selviytymisopas, jonka mainostus alkoi jo viime syksynä vakuuttavasti:

Viitteitä ei tarvitaHannu lähetti minulle ystävällisesti kirjansa luettavaksi (ja sivuhuomiona todettakoon että hän vaikuttaa kaikin puolin lupsakalta tyypiltä – odotan innolla tapaamistamme). Facebook-seinälläni hän mainostaa toistuvasti, että kirja kannattaa lukea, koska siinä kerrotaan kaikki. No niinhän siinä totta vieköön kerrotaankin. Muutama poiminta kirjasta:

Kännykkätukiasemien vaikutus kasvillisuuteen on myös silmin havaittavaa. Mäntypuut ovat erityisen herkkiä tukiasemasäteilylle. (s. 32)

Todisteeksi esitetään kolme valokuvaa tukiaseman vieressä kasvavista männyistä, jotka ”kasvavat järjettömään suuntaan” ja kolme mäntyä on kuollut. Tämän on tietenkin pakko johtua tukiasemasta.

Joku ehkä kritisoi, että heikkotehoinen laite, eli WLAN-tukiasema, ei mitenkään voi olla terveydelle vaarallinen, mutta totean siihen, että kyllä voi. (s. 37)

Kirja todella lunastaa lupauksensa: siinä ei ole ainuttakaan lähdeviitettä. Perustelut ovat luokkaa ”kyllä voi”.

Laitteita, jotka käyttävät tätä WLAN-tekniikkaa, esim. läppäreitä, en syyllistäisi niin paljon, koskan niiden tuottama WLAN-lähete on aivan toisentyyppistä ja lisäksi se on voimakkuudeltaan vain kymmensosa WLAN-tukiaseman tuottamasta säteilysignaalista. Älä silti pidä läppäriä sylissäsi, koska sen tuottama säteily saattaa vaurioittaa sukuelimiäsi. (s. 37)

Tämän jälkeen varoitellaan mahdollisesta lapsettomuudesta, jos kännykkää säilyttää taskussa. Sitten siirrytään autoihin.

Dieselmoottori on pahempi kuin bensiinimoottori, ainakin minulle. Joillakin sähköherkillä asia on aivan päinvastoin. He kestävät paremmin diesel- kuin bensiinimoottoria. Asia selviää vain kokeilemalla. (s. 39)

Tämä on loogista: koska sairaus ei johdu sähkömagneettisista kentistä, moottoritekniikalla ei ole merkitystä vaan toiset reagoivat dieselmoottoriin ja toiset bensiinimoottoriin. Teknisesti dieselmoottori säteilee vähemmän, koska siinä ei ole korkeajännitesytytysjärjestelmää. Tästä säteilystä vain häviävän pieni osa päätyy matkustamoon. Ja vaikka päätyykin, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että se vaikuttaisi ihmiseen millään tavalla.

Metsässä liikkuminen maadoittaa ihmistä ja poistaa siten myös SM-kenttien tuottamaa stressiä. (s. 73)

Metsässä liikkuminen on kivaa ja rentouttavaa, kyllä, mutta ei Hannun mainitsemasta syystä. Kirjan mukaan mänty on erityisen hyvä puu ihmiselle ja parantolat on perinteisesti rakennettu mäntymetsiin. Selvä.

Esoteerisimmat jutut löytyvät kirjan loppupäästä, kun päästään puhumaan maasäteilystä. Aukeama ansaitsee tulla siteeratuksi kokonaan (klikkaamalla kuvaa näet sen isompana):

Maasäteily ja muurahaiskeko

Maasäteily ja muurahaiskeko

 

Että semmoista. Tiede ei moista maasäteilyä tunne, kuten se ei tunne varvulla katsomistakaan:

Taikavarpu

Voidaankin sanoa, että sähköherkkyys on maasäteily 2.0. 1980-luvulla kohistiin maasäteilystä, jolla väitettiin olevan merkillisiä terveysvaikutuksia. Kaverini (joka tuolloin oli lapsi) kotona kävi oikein maasäteilyasiantuntija tutkimassa langan varassa roikkuvan heilurin kanssa maasäteilyarvoja ja kääntelemässä sähkölaitteiden töpseleitä. Jäi epäselväksi, mihin tieteelliseen teoriaan moinen mittaus perustui.

2000-luvulla maasäteilyn tilalle on tullut kännykkäsäteily ja heiluri on vaihtunut sähkömagneettisilta kentiltä suojaaviin verhoihin ja mittareihin.

Kommentit
 1. 2

  Pekka Virtanen sanoo

  En ole tutustunut kyseiseen kirjaan sähköherkkyydestä mutta tosiaan lähteitäkin olisi hieman siinä varmasti saanut olla. Tässä ainakin yksi joka on tutkinut aihetta ja saanut tietääkseni tuloksiakin. Kannattaa varmaan olla lähteeseen itseensä yhteydessä tarkemman tiedon saamiseksi:
  http://ki.se/en/neuro/johansson-laboratory

 2. 3

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Mikäs tuossa arvostelussa. Jo alkusanoissa ilmoitin etten lähde väittelemään ns. asiantuntijoiden kanssa. Kirjassa kerrotaan asioita jotka tuntuvat joistakin oudolta, mutta se ei minua haittaa, koska kirjassa kerrotaan kaikki.

  Enkä ota kantaa tieteeseen, koska kirja on oma käsitykseni aiheesta. Tieteilijöiden ei edes kannata aloittaa väittelyä. Vesa: jos olisit lukenut kirjan vähän tarkemmin niin ymmärtäisit maasäteilylinjoista. Vesakot ovat parhaita mitttausLinjoja Ahomailla.

 3. 4

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Tiede tuntee maasäteilyn oikein hyvin, mutta Vesa Linja-aho ei tunne. Ja mitä ei tunne, sitä panettelee. Tietämättömyys paistaa tänne Tuusulaan asti.

  • 4.1

   Markus Luostarinen sanoo

   Tiede kyllä tuntee termin maasäteily, mutta ei usko siihen. Esim. wikipedia kertoo näin: ”Tieteellisiä todisteita maasäteilystä ei kuitenkaan ole.” (Tiedetään, se mitä Internetissä lukee, ei ole aina totta, joten kirjoituksiin on suhtauduttava varauksella. Mutta tuollainen väite tuskin on valheellinen.)

 4. 5

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Ja Vesa, sinulla ei ole copyright-oikeuksia kuvaan, jonka omistaa Uusi Suomi. Olet tehnyt siis tekijänoikeusrikoksen. Vähintään 2 vuotta ansaitset kuritushuonetta. Ja jos et ole kiltisti siellä, niin sitten kuristushuonetta.

  • 5.1

   sanoo

   Eiköhän kuule tämä mene ihan sitaattioikeuden piiriin. Kuritushuonettakaan ei ole ollut Suomessa sitten vuoden 75, kertoo Wikipedia. Mitäs jos laittaisit korkin kiinni?

 5. 6

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Maasäteily aiheuttaa sähköherkkyyttä, mutta keinotekoinen mikroaaltosäteily voimistaa ilmiötä. Voitte kaikki lukea lisää kirjoittamastani kirjasesta ”Sähköherkän selviytymisopas”, siis siitä jossa kerrotaan kaikki.

 6. 8

  Mikael sanoo

  Parantoloita todella on rakennettu 1900-luvun alkuvuosikymmeninä mäntymetsien keskelle. Syynä on kuitenkin männyn tuottama otsoni, jolla uskottiin olevan tuberkuloosia parantava vaikutus. Nämä olivat siis ennen kaikkea keuhkoparantoloita.

 7. 10

  ismo sanoo

  Voi sinnu voi sinnuu Vesapoika. Onneksi meillä on ollut ennakkoluulottomia viisaita kuten Einstain, Tesla, Galileo Galilei. Jos kaikki olisivat olleet yhtä ennakkoluuloisia kulkisimme edelleen litteällä maapallolla ja sähkö olisi saatanasta.

 8. 12

  ZeiZei sanoo

  Kiitos kovasti päivän ilahduttamisesta esiintuomalla tämän huumoripläjäyksen. Vaikka sitä työssäni törmää varsin eriskummalliseen porukkaan, niin harvoin noin spesiaaliin kuin tuon kirjan kirjoittanut ”asiantuntija” 😀

  • 12.1

   Hannu Rytilä himself sanoo

   ZeiZei, vielä joudut luovuttamaan näkemyksissäsi.

   Hannu.

   Tiedän pikkaisen enemmän aiheesta kun sinä. Ja niin joutuu Vesakin tunnustamaan mistä on kyse.

 9. 15

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Vesa bannasi minut Facebookista. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa, sanoo sananlasku.

  • 15.1

   Hannu Rytilä himself sanoo

   Vesa on nyt myykkyyntynyt, koska asiaosaaminenen loppui kesken. Sen sijaan hän on bannannut minut FB-siivuiltaan ja käyttää työnantajansa saamaansa palkkaa keskellä päivää kommenotoidessaan eri FB.sivuilla ja omassa blogissaan, Minä olen yrittäjä. Ottaisinko koskaan tuommoista luuseria töihin yritykseeni? No en. Vesa on viimeista sukupolvea jolla on vielä ”hauskaa” SoMessa. ja pokkaa olla tietäväinen.

   Vesa bannasi minut, koska kopioin Lilja Tammisen omasta blogista pätkän ja vastasin siihen kriittisesti. Vesa olet huono SOME-keskustelija ja tämä paljasti asian minulle.

   Hannu.

   PS: Toivottavasti rehtorisi antaa sinulle sittenkin kenkää työajan väärinkäytöstä.

   • 15.1.1

    Vesa Linja-aho sanoo

    Kuulepas nyt: opettajalla ei ole mitään ”työaikaa” mitä voisi väärinkäyttää. Muita aivopierujasi en edes viitsi kommentoida.

   • 15.1.2

    Nyt jokuroti sanoo

    Kissä se Hannun asiaosaaminen on? Tyhmäksi nimittelyssä? Seksismissä? Oman kirjan mainostamisesssa? Kykenemättömyydessä perustelemaan?
    Hannu, olet sanalla sanoen kuvottavan tyhmä ihminen. Ansaitakseen kunnioitusta sinun täytyy oppia perustelemaan puheesi. Nyt ne ovat pelkkää perätöntä, harhaisen mielen tuotosta.

    • 15.1.2.1

     Hannu Rytilä himself sanoo

     Vastaan nyt jokurotille: Et tunne minua etkä osaamistani mitenkään. Voit toki hankkia kirjoittamani kirjan ”sähköherkän selviytymisopas” Kirja on ostettavissa kirjakaupoista ja lainattavissa kirjastoista. Lisäksi lahjoitin viime viikolla kirjan 24 mobiilimyymälään PK-seudulla, vastaanotto oli huikeata, koska fiksut myyjät tiesivät vähän jo asiasta. He ottivat tietoa iloisesti vastaan ja aktiivisimmat heittivät se heti reppuunsa: Luen tämän tänään. Et silviisii.

  • 15.2

   Vesa Linja-aho sanoo

   Bannaamisen syynä oli seksistinen ja muutenkin törkeä käytöksesi Lilja Tammista kohtaan. Varoitin sinua jopa kaksi kertaa asiasta. Poistan bannin viikonlopun aikana ja katsotaan josko tytöttely, akattelu, narsistiksi nimittely ja muu paska pysyisi tällä kertaa poissa.

 10. 16

  Hannu Rytilä sanoo

  Vesa, kirjoitin blogin US-blogistaniin mihin sinulla ei ole pääsyä. Google-haku on siitä kätevä että haut ovat ihan ekana ruudulla US-blogien perusteella.

  • 16.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   ”Mihin sinulla ei ole pääsyä” – miten niin? Uuteen Suomeen voi perustaa blogin kuka tahansa (mikä näkyy jo kyseisen foorumin tasossa).

   • 16.1.1

    Hannu Rytilä himself sanoo

    Vesa pääset kyllä blogiini koska minä en bannaa ketään – en sinuakaan. On voitava keskustella avoimesti mutta sinä et nähtävästi pysty siihen. On muitakin tietäväisiä ja älykkäitä ihmisiä kuin sinä.

 11. 17

  Sami Pekkola sanoo

  “Now here’s the point, my friend. Electricity, radioactivity, atomic energy—the true initiate knows that these are metaphors, masks, conventional lies, or, at most,
  pathetic surrogates, for an ancestral, forgotten force, a force the initiate seeks and one day will know. We should speak perhaps”—he hesitated a moment— “of telluric currents.”

  “What?” one of us asked, I forget who.

  Aglie seemed disappointed. “You see? I was beginning to hope that among your prospective authors one had appeared who could tell me something more interesting. But it grows late. Very well, my friends, our pact is made; the rest was just the rambling of an elderly scholar.’’

  _ -Umberto Eco, 1988. Foucault’s Pendulum (original title: Il pendolo di Foucault)

 12. 19

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Hyi Vesa, taas poistit kommenttini. Onneksi kopioin sen talteen ja se on tässä:

  Koska Vesa ei keskustele, vaan julistaa ja poistaa muiden kommentit blogistaan, pistän tekstin tänne uudestaan.

  Jos Vesa lakkaisit käyttämästä höpöhöpö -termiä blogeissasi. Se saa sinut näyttämään lähinnä säälittävältä niiden silmissä, jotka ovat tehneet tosissaan töitä säteilyn vaarallisuuden kanssa.
  Lilja Tamminen ei kuulemma kaipaa esittelyä, mutta minä en sellaista ole nähnyt.
  Kerropa vielä mitä tieteellisiä artikkeleita Lilja Tamminen on julkaissut.
  Gurusi Osmo Soininvaara ”tietää” kaiken ja pitää tukiasemia haitattomina, mutta kirjani sivulla 30 todistetaan toisin.
  Ja tämä fysiikan professori (et maininnut nimeä) on tietenkin Tapio Ala-Nissilä jolla ei ole alkeellisintakaan käsitystä säteilyn biologisista vaikutuksista. Olet tätä kirjoittaessani varmaan jo lukenut TM 19/1978 -artikkelin. Kumoapa se höpöhöpönä.

   • 19.1.1

    Hannu Rytilä himself sanoo

    Anteeksi, sotkin toiseen blogiin. Olet sen verran tuottelias ettei perässä pysy.

  • 19.2

   Keskivertoheppu sanoo

   Olisiko julkeaa pyytää että voisit kopioida tähän mainitsemasi kirjan sivun 30? Alkasi nyt kiinnostamaan asia.

   Lähes 40 vuotta vanhaa Tekniikan Maailmaa en lähtisi siteeraamaan. Vähän aikaisemmin oli kuitenkin vasta päästy lehdissä mainostamasta tupakointia terveellisenä ja tyylikkäänä. Silti, jos riittävän kauan kaivamme, varmasti löydämme jonkun – todennäköisesti jonkun kohtuullisen esoteerisen alan proffan joka on valmis sanomaan että tupakoinnilla ei ole terveydellisiä vaikutuksia.

   • 19.2.1

    Hannu Rytilä himself sanoo

    Osta kirja, siinä on sivu 30. Tekniikan maailman juttu löytyy US-puheenvuorosta. Se, että juttu on vanha ei tee siitä epäpätevää, tässä tapauksessa päinvastoin.

    • 19.2.1.1

     Keskivertoheppu sanoo

     Ei toki, onhan se Lajien syntykin jo 156 vuotta vanha ja silti ihan pätevä teos, ainakin huomioiden tekijän resurssit. Mutta noin otsikkotasolla -78 vuoden TM ei ole ihan Darwinin alkuperäistutkimukseen verrattavaa tavaraa, kun ei luonnollisesti ole pääsyä noin vanhoihin lehtiin.

     Valitettavasti taloudelliset resurssit eivät anna periksi ostaa kirjaasi tuon yhden sivun takia, mieluusti toki tukisin kotimaista kirjallisuutta mutta tässä tapauksessa se ei ole aivan näin vähällä intressillä mahdollista.

     Jätän siis osaltani keskustelun tähän kun en voi enempää kommentoida.

     • 19.2.1.1.1

      Hannu Rytilä himself sanoo

      Rahat ovat vähissä itse kullakin, saat kympillä suoraan minulta.

 13. 20

  Jamppa sanoo

  Ratkeaisiko tämä väittely sillä, että kummatkin osapuoket toisivat ensinnäkin esiin koulutustaustansa/muun pätevyytensä (eli pätevyytensä kyseisen asian käsittelemiseen) ja etenkin lähteet, joihin esitetyt väitteet perustuvat?

  Verbaalimiekkailu on turhaa, vaikka sinänsä sillä onkin hupiarvoa meille, jotka janoamme törkyä, muttemme Seiska-lehdestä.

  Faktoja? Kumpi aloittaa? Mielestäni kirjan kirjoittanut ja kritiikin kohteena oleva osapuoli saisi luvan aloittaa…?

  • 20.1

   Hannu Rytilä himself sanoo

   Ei ratkea, koska Vesa on epäpätevä käsittelemään asiaa mitenkään ja räksyttää kuin rakki. Hän ei ole hankkinut edes alkeellisia tietoja sähköherkkyydestä, vaikka hänellä onkin kirjani. Onkohan se lukematta?
   Minä olen itse sähköherkkä ja olen hankkinut tarvittavat mittalaitteet ja käyttänyt niitä myös. Olen lukenut myös suomen – ja englanninkielista kirjallisuutta osaamiseni tueksi. Vaikka kirjassani ei ole viitteitä, se ei tarkoita ettenkö olisi hankkinut tarvittavia tietoja tieteellisistä kirjoista. Kirjani on tarkoitettu sairastuneille – ei Vesalle eikä hänen kaltaisilleen.
   Oman taustani voi lukea yksinkertaisesti kirjastani, koska siinä on kaikki.

   • 20.1.1

    Tatu sanoo

    Selvä, ei suostu vastaamaan, eli oletetaan koulutustaustaksi kansakoulu, ja pätevyysasteeksi asian pitkäaikainen harrastaminen.

    Säälittänyt on lähinnä tämä sinun kiertely ja pitäjän ukkomainen ”minä vaan olen oikeassa, peijakas!” argumentointi. Opiskelemassani ammatissani en saa hoitaa ketään, ellei se perustu tieteeseen, joka on todistanut hoidon tehon. Yleisesti ottaen tälläisella ihmisten kusettamisella ei ole minulle mitään väliä, mitäs menivät halpaan. Ranta-Rolexit ja ihmelitkut autonpesuun jne.

    Paitsi kun on kyseessä terveys.

    Tälläisen huuhaan myyminen sairaille, kärsiville ihmisille on kaikista epäeettisintä, mitä tiedän. Se pahimmillaan estää tai hidastuttaa oikeaan hoitoon hakeutumista, jolla voidaan parantaa tai kuntouttaa sairastuneita. Tämä liittyy myös homeopatiaan ja muihin luontais/henkihoitoihin, jotka pahimmillaan lupaavat parantaa syövän. Väärää toivoa antavat, ja hukkaavat merkittävää aikaa, sekä hoidon onnistumiselle että ihmiselle itselle. Rokotevastustaminen on vielä toiseen potenssiin, koska se myös vaikuttaa muihin ihmisiin kuin huuhaan uhriin.

    Vastenmielistä.

    Ps. Se koira räksyttää, joka kokee itsensä uhatuksi. Hampaatonkin koira räksyttää. Rajoita tuota spämmiä, nolottaa sitä enemmän puolestasi, mitä enemmän spämmäät ja vaivut epäasiallisuuksiin.

    • 20.1.1.1

     Väinö H sanoo

     Sähköyliherkkyyteen liittyy elimistön kemikaalikuorma: raskasmetallit, homeet, tupakan savu ja muut saasteet. Kun elimistön suoja heikkenee, alkaa ulkoa päin tulevat säteilyt häiritä kehon hienovaraisia toimintoja. Tuskin kovin terve ja puhdas ihminen oireilee langattomista verkoista. Aivoihin kertynyt Elohopeaa alkaa toimia ”antenneina”, jotka vastaanottaa sähkömagneettista värähtelyä ja aiheuttaa oireilua. Elektroniikkalaitteista myös haihtuu ilmaan myrkyllisiä yhdisteitä, varsinkin niistä halvimmista kiinalaisista. Kondensaattorit kuivuvat monesti hieman takuuajan jälkeen, jonnekin ne nesteet haihtuu. Elektroniikan kierrätyksessä työskennelleenä aiheesta on kertynyt jonkin verran tietoa ja kokemusta.

    • 20.1.1.2

     Hannu Rytilä himself sanoo

     Tatu, minä en myy mitään paitsi kirjaani omakustannushintaan. Sen sijaan olen antanut vertaistukea, mitannut sairastuneiden kenttiä ilman korvausta. Heidän kiitoksensa on paljon tärkeämpää kuin sinun mistään tietämätön haukkumisesi. Niin että pidä tunkkis, tiedän aiheesta *pikkaisen* enemmän.

    • 20.1.1.3

     Hannu Rytilä himself sanoo

     Tatu: koulutustaustani on korkeakouluopinnot TKK:lla, vaikka en koskaan valmistunutkaan. 145 suoritettua opintoviikkoa kertoo kuitenkin jotakin.

     • 20.1.1.3.1

      Matsus Kolmas sanoo

      Hannu,
      tais jäädä tieteen metodiikkaa ja filosofiaa käsittelevät kurssit käymättä.

      Ilman yhtäkään viitettä kirjastasi ja ”tietämästäsi” on mahdotonta sanoa, onko väittämilläsi jotain vastetta fyysisessä elävässä todellisuudessa, vai ovatko ne harhaluuloisia päähänpistoksia. Se, ettet tunnu tätä tajuavan ja sanot, ettei viitteitä tarvita, saa luonnollisesti kriittisen lukijan kallistumaan jälkimmäiseen vaihtoehtoon edellämainituista. On sanomattakin selvää, ettei jutuistasi ole ajamallesi asialle hyötyä kenenkään vähänkään kriittistä järkeä omaanvan silmissä. Tollaisenaan sun jutut ei oikeen yllä edes pseudotieteen tasolle.

      Harmi kyllä tyhmiä viedään aina ja suorastaan flipanneita sitäkin helpommin.

 14. 21

  Jan Longston sanoo

  Onko kukaan laskenut montako kertaa ”Osta kirja” mainitaan Hannu R:n viesteissä?

  Monet sanovat että Elvis ei voi elää kuussa. Kyllä voi. Siellä ei ole maasäteilyäkään.

 15. 22

  Kaisu Uimaniemi sanoo

  Kiitos Hannu Rytilä, sinun kirjasi on auttanut minua!
  Tsemppiä sinulle näiden ikiskeptikoiden kanssa.
  He kun kuuluvat en-usko-ennenkuin-itse-koen-joukkoon.
  Täytyy vain sanoa sinulle, että tämä on kännykupla jossa elämme olen varma siitä.
  Yhä useammat saavat oireita ja ihmettelevät miksi lääkärit eivät tiedä mitään.

  • 22.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Ei vaan juuri päin vastoin: skeptikoiden mielestä oma kokemus *ei* jyrää tieteellisiä tutkimustuloksia.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *