”Raikas radioaktiivinen” – radioaktiivisuus oli aikansa terveysihme

Jos joku myisi tänään radioaktiivista limua tai hammastahtaa, häntä pidettäisiin sekopäänä. Aina ei ole ollut niin. Törmäsin Jokioisten museorautatiellä tällaiseen vanhaan mainokseen:

Raikas, radioaktiivinen Aradium – maistuis varmaan sullekin?

Raikas, radioaktiivinen Aradium – maistuis varmaan sullekin?

Kun kaivelee nettiä aiheesta, löytyy ensimmäisenä englanninkielisen Wikipedian artikkeli radioaktiivisuuteen liittyvästä puoskaroinnista. Kun radioaktiivisuus oli uusi juttu, sitä käytettiin häpeilemättä höpötuotteiden markkinoinnissa, ja en yhtään epäile etteikö markkinointitemppu olisi toiminut (tuotteen toimivuus onkin sitten toinen juttu). Radio oli aikansa huipputeknologiavehje ja aktiivisuus on kiva ja positiivinen sana, ja kauppa kävi. Oli Radithor-radiumsuolaa, radioaktiivista hammastahnaa ja niin edelleen.

1920-luvun lopulla radioaktiivisen säteilyn vaarallisuudesta saatiin tutkimustietoa, ja lopullisesti sen  maineen romuttivat ydinaseet. ”Atomipommitauti” teki radioaktiivisuudesta pelätyn termin ja puoskarointituotteet menettivät markkinansa.

Suomeen palatakseemme: Tuo Aradium-juoma kiinnostaisi lisää: milloin sitä on myyty, kuka sitä valmisti, miten sitä mainostettiin muualla? Tästä saisi kivan jutun vaikkapa Hesarin tiedesivuille. Googlella löytyy tietoa laihasti, pitää siis jalkautua Kansalliskirjastoon.

EDIT klo 8.59: Skepsiksen ryhmässä joku löysi lisätietoa Aradiumista:

Suomessakin juotiin radioaktiivisten lähteiden vettä terveysjuomana. Iisalmen Runnin kylpylässä harjoitettiin runninjuontia. Vettä juotiin ohjeiden mukaan annosteltuna kuurihoitona. Eräissä paikoissa pullotettiin vettä myytäväksi. Pirkkalan Velhonlähteen
juoma oli Aradium, jota pullotettiin Vesitehtaalla Nokialla 1930-luvun lopulla. Pullon etiketissä oli maininta, että juoma oli Tampereen kaupungin laboratorion johtajan valvonnassa.

Huvittavaa tässä on, että olen tuon näköjään itse vuonna 2012 printtikirjasta skannannut ja nettiin laittanut – ehkä pitäisi juoda Aradiumia niin muisti pelaisi paremmin…

Kommentit
 1. 1

  Otto Normal sanoo

  Aradium on ennestään tuntematon brändi mutta Nokian luulin tuntevani. Vesitehdas ei vaan kilauta kelloja. Voikin olla, että ”Nokian Vesitehdas” itseasiassa tarkoittaa Tampereen Pyynikin juomatehdasta, joka vielä -30-luvulla taisi sijaita silloisen, nykyistä paljon suuremman Nokian alueella. Jos joku tietää paremmin niin kertokoon.

  Näistä radioaktiivisuudella mainostetuista tuotteista ehkä hupaisin, johon itse olen törmännyt oli aikoinaan LP-levyn puhdistusharja, jonka ylivoimaiset ominaisuudet perustuivat mainoksen mukaan poloniumiin.

 2. 2

  Hanna Westman sanoo

  Hei,

  Pyytäisin lupaa tallentaa ja käyttää verkossa tuota Aradium-veden mainoksesta otettua kuvaa. Teemme Nokian kaupungin kulttuuripalveluissa kotiseutupolkua/karttasovellusta, johon Velhonojan lähteistä tulee myös maininta, mutta kokoelmissamme ei ole vastaavaa esinettä tai kuvaa.

  Ottaisitko yhteyttä?

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Hei! Toki saa käyttää, kuva on ottamani ja otin sen Jokioisten kapearaidemuseon seinältä, missä tuo plakaatti siis roikkui.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *