Perussuomalaiset huolestui pakolaisista – nimittäin ”tuulivoimapakolaisista”

Sukeltavien kannatuslukemien parissa kärvistelevä Perussuomalaiset hakee nyt lisävauhtia huuhaasta, tällä kertaa tuulivoimaan liittyvästä huuhaasta. Sosiaalisessa mediassa levisi viikonvaihteessa Suomen Uutisten räväkästi otsikoitu juttu: Kymmenet perheet paenneet teollisen mittakaavan tuulivoimaloiden infraäänisaastetta – altistumisalueella 650 000 suomalaista.

dom-quixote

Tämä ei varsinaisesti ole mikään jymyjuttu, puolue kun on kunnostautunut pseudotieteellisen hömpän kanssa veljeilyssä aikaisemminkin:

Tällä kertaa Persujen agendalla on siis tuulivoiman terveysvaikutuksiin liittyvä huuhaa. Työmies Matti Putkonen julistaa muun muassa:

Tuulivoimaloiden infraäänen altistumisalueilla on jo nyt oireiltu vakavasti. Kymmeniä perheitä on jo joutunut jättämään kotinsa sairastumisen takia. Vakavalla altistumisalueella elää tällä hetkellä 650 000 henkeä, toteaa työmies Matti Putkonen.

Ja:

Jo ensimmäisen puolen vuoden aikana altistumisalueella oleville asukkaille on ilmennyt vakavia oireita mm. sydän- ja verikiertoelimistön oireet mm. infarktit sekä verenpaineen vaihtelu tuulivoimatuotannon vaihtelun mukaan, oppimisvaikeudet ja kehityshäiriöt, epilepsian ym. keskushermostollisten sairauksien paheneminen. Sairastumisten syy-yhteyden teollisten tuulivoimaloiden infraäänisaasteeseen ovat asukkaat konkreettisesti omalla kehollaan todentaneet.

Viimeisessä lauseessa Putkonen osuu huuhaa-ajatusmaailman ytimeen: tärkeintä ei ole tieteellinen näyttö vaan oma kokemus. Tautilista lienee vedetty hihasta, samoin lukema ”kymmenistä perheistä”. Yksittäisiä tapauksia on varmasti ollut, mutta yhteys tuulivoimaan on vähintäänkin kiistanalainen.

Mukaan vedetään myös sisäilmaongelmat:

Nyt on tunnustettava tosiasiat ja kunnissa on rakennusmääräyksillä sallittava vain luonnollisen ilmanvaihdon asunnot ja kaavamääräyksillä estettävä suurten tuulivoimaloiden rakentaminen alle 10 km päähän asunnoista ja eläinsuojista.

Ihan niin kuin ”luonnollisen ilmanvaihdon asunnoissa” ei voisi olla hometta. Ja mistä 10 kilometriä on vetäisty? Putkosen hihasta? Ja entä eläinsuojat? Viitataanko tässä kenties Eija-Riitta Korholan levittämään legendaan kanojen räjähtäneistä silmistä?

Tuulivoiman vaikutukset ovat monimutkaisempi juttu kuin vaikkapa kännykkäsäteilyn perusteeton pelko: tuulivoimalat todella pitävät melua ja liian kova melu on terveyshaitta (tosin niin on liian kova mikroaaltosäteilykin – en minäkään päätäni mikroaaltouuniin laittaisi). Vaikkei melu olisi terveydelle muuten vaarallista, se voi ärsyttää ja nostaa stressitasoa. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Työterveyslaitoksen raportissa asiasta kerrotaan selkokielellä ja sieltä löytyy lisää kaiveltavia lähteitä. Tuulivoima ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, ja kuten aiemmin kirjoitin, jos tuntuvia terveyshaittoja olisi, niistä olisi jo näyttöä. Mutta kun sitä ei ole.

Tuulivoimaa voi kritisoida ja arvioida ihan niin kuin ydin- ja vesivoimaakin, mutta sen pitää perustua asia-argumentteihin, ei turhien pelkojen lietsomiseen kuten Putkonen tekee. Lietsominen voi pahimmassa tapauksessa synnyttää lisää oireita.

* Hyllyttämä = Valvira on rajoittanut kyseisen lääkärin oikeutta hoitaa kilpirauhaspotilaita. Tapauksia on muitakin, ja rajoitukset voi halutessaan tarkistaa itse Valvirasta.

Kommentit
  1. 3

    Niukka sanoo

    Kiitokset Matti Putkoselle ! Hän nosti tärkeän asian esille . Matalataajuinen ääni ärsyttää ,vaikeuttaa nukkumista ,stressaa, ja keskittymiskyky häiriintyy,ja sen bassojurinan kuulee . Jatkuva ärsytys , käy terveyden päälle varmasti .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *