”Painajaishammaslääkärille” tuntuva määrä päiväsakkoja käräjäoikeudessa

Kirjoitin aiemmin mediassa painajaishammaslääkärinä tunnetusta, jonka epäilin ajallisen yhteensattuman vuoksi sekaantuneen erääseen toiseen rikosjuttuun. Tämä osoittautui perättömäksi (ks. viimeinen kappale), vaan kyse oli kahdesta erillisestä tapauksesta.

Laitoin kuitenkin kalenteriin tämän hammaslääkärin rikosjutun käsittelypäivän, sen piti olla nyt helmikuun alussa. Mutta eipäs ollutkaan, Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että juttu on ratkaistu jo viime lokakuussa.

Käräjäoikeuden asiakirjasta käy ilmi, että samalla on käsitelty kaksi rikosta: luvaton terveydenhuollon ammattitoimen harjoittaminen ja törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Hammaslääkäri kun oli päästellyt Kehä-III:lla 80 km/h nopeusrajoitusalueella 145 km/h nopeutta keskellä päivää kyydissään yksi henkilö puhuen samanaikaisesti puhelimessa. Käräjäoikeus katsoi, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen turvallisuudelle ja tuomitsi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syytteen luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta tuomittu kiisti. Hän kertoi olleensa siinä käsityksessä, että hän oli voinut hoitaa keskeneräiset potilaansa loppuun asti. Hänen mukaansa lääkäri-potilassuhteen säilyminen on erittäin tärkeää ja ei ollut vaarantanut potilaiden terveyttä. Hän oli toiminut potilaiden tahdon mukaisesti ja myös halunnut hoitaa aloittamansa hoidon loppuun asti. Hän kertoi kuitenkin olleensa tietoinen kysymyksessä olevasta Valviralta saamastaan päätöksestä.

Käräjäoikeus totesi, että sillä, kuinka kauan syytetty on harjoittanut ammattiaan ja sillä, oliko hän halunnut tehdä aloittamansa hoidon loppuun asti tai sillä, oliko hän tosiasiallisesti vaarantanut potilaiden terveyttä heitä hoitaessaan sekä pysyvällä lääkäri-potilassuhteella ei ole merkitystä asian ratkaisun kannalta. Syytetty oli myöntänyt tienneensä, että hän oli saanut Valviralta päätöksen ammattitoimen harjoittamisesta ainoastaan toisen laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisuudessa. Päätöksestä on myös ilmennyt, että se on tullut heti täytäntöönpantavaksi. Näin ollen syytetty on menettelyllään syyllistynyt syytteen mukaiseen luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Rangaistus teoista oli 100 päiväsakkoa. Sakkomääränä tämä on tuntuva, mutta hammaslääkärin nykytuloilla – kun klinikka on suljettu – sakkoja tuli maksettavaksi minimimäärä, 600 euroa.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *