Oudot, jännät tai muuten vain mielenkiintoiset Wikipedia-artikkelit

Tiedätkö mikä eläin on kiitoksia? Entä tiesitkö, että Suomessa kuoli joulukirkoissa syntyneissä pakokauhuissa kymmeniä ihmisiä 1800-luvulla?

Istuin alas ja mietin, mihin kaikkiin erikoisiin, outoihin tai muuten vain mielenkiintoisiin Wikipedia-artikkeleihin olen vuosien saatossa törmännyt. Harmittaa kun en ole pitänyt kirjaa näistä, mutta ulkomuististakin löytyi ihan mielenkiintoinen kasa – ja jos muistatte/löydätte lisää niin jakakaa kokemuksenne kommenttilaatikossa. Aloitetaan!

Kiitoksia on vedessä elävien alkueläinten suku. Suvussa tunnetaan kaksi lajia, joiden tieteelliset nimet ovat Kiitoksia ystava ja Kiitoksia kaloista.

Aikanaan karja tai vilja harakoitiin suojelemistarkoituksessa. Karja saatettiin harakoida kevätlaitumelle laskettaessa näyttämällä alapäätä ohikulkeville eläimille. Viljelys saatettiin harakoida kylvön tai istutuksen yhteydessä esimerkiksi tekemällä työ alapää paljaana.

Sigurd Wettenhovi-Aspan mielestä kaikki sivistys oli lähtöisin Suomesta.  Sana pyramidi tulee sanoista pyhät raamit, seepra sanasta seurahepo. Ja Berkeley sanasta perkele ja ruotsin kielen sana människa sanasta maannussija. Olikohan tyyppi aikansa trolli vai ihan tosissaan?

Nykynuoriso tietää Jäätteenmäen eroon johtaneen kohun ja pyytämättä tulleine fakseineen ja Kepu-lähtöisen vaalirahakohun. Mutta  jo 1970-luvulla (ja ennenkin) osasivat sedät suhmuroida: Valcon tarina ja Salora-juttu ovat jännää luettavaa nekin. Poliitikoille ei tainnut olla selvää, että kuvaputkien valmistamisessa puhdastilavaatimukset olivat hieman erilaisia kuin paperin valmistamisessa (jossa niitä ei ole). Lisää skandaaleja löytyy aiheen luokkasivulta.

Suomen joulukirkkojen pakokauhut ovat karua luettavaa. Umpitäyteen väsyneitä ihmisiä ahdettu kirkko, sisäänpäin aukeavat ovet ja sitten joku karjaisee ”tuli on irti”. Pahimmassa tapauksessa kuoli kerralla 54 ihmistä.

Kommentit
 1. 1

  Sofia Virtanen sanoo

  Artikkelista Ernst Tandefelt kohta 2.2 Murha poliisin tietojen mukaan. Tandefelt murhasi ministeri Heikki Ritavuoren 14. helmikuuta 1922, ja tapaus oli Suomen itsenäisyyden ajan ainoa huippupoliitikon murha. Artikkelista käy mm. ilmi, että kun Tandefelt on pidätetty tapahtumapaikalta, hänet viedään poliisiasemalle taksilla, ja poliisi maksaa kyydin vain siitä syystä, että roistolla on ainoastaan 1000 markan seteli, liian iso raha rikottavaksi pirssiin… Valtion huipulla piirit olivat pienet: Vaikka murha tapahtui kadulla, silminnäkijänä oli sattumalta eräs kansanedusta, ja Gerda Rytikin oli tapahtumapaikalla auttamassa poliisia heti henkirikoksen jälkeen…

  Suomen lähihistorian synkät juonteet kiehtovat minua muutenkin. Kannattaa lukea esim. artikkeli Kartanolaisuus, joka kertoo 1920-50-luvuilla vaikuttaneesta uskonlahkosta. Johtajana toimi Alma Kartano. Saako ”vahvasta”, julmasta naisesta feministipisteen? 😉

 2. 2

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Ja Nokia osteli TV-tehtaita ympäri Eurooppaa silloin, kun LCD-telkkareiden vallankumous oli jo nähtävissä. Onneksi laittoivat TV-toiminnan alas ja panostivat matkapuhelimiin. Nyt sekin lämmittävä housuunkuseminen on muistoja vain…

 3. 3

  sanoo

  Itsesytyntä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten hämärästäkin aiheesta voi yrittää kirjoittaa asiallisen tietosanakirja-artikkelin. Tunnetuin fiktiivinen esimerkki tästä ilmiöstä lienee Dickensin Koleassa talossa, jossa romukauppias Krook roihahtaa tuleen nojatuolissaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *