Onko Turnitin-ohjelman käyttö (korkea)kouluissa laitonta?

Moni suomalaiskorkeakoulu ja -yliopisto käyttää yhdysvaltalaista Turnitin-sovellusta opinnäyte- ja harjoitustöiden plagiaatintarkistukseen. Ohjelma toimii niin, että työ syötetään sinne, jolloin se tallentuu tietokantaan ja tulevaisuudessa jos joku yrittää palauttaa työtä jossa on samoja tekstinpätkiä niin ohjelma varoittaa siitä.

Ohjelman käyttö on ollut aikaisemminkin vähän harmaalla alueella, koska opiskelijalla on tekijänoikeus opinnäytetyöhönsä ja täten yksinoikeus päättää sen levittämisestä. Opinnäytetyö on lain mukaan julkinen, ja alan vuosikymmeninen käytäntö on ollut että julkisuus toteutuu sillä, että opinnäytetyöstä on kappale laitoskirjastossa, missä siihen saa kuka tahansa käydä tutustumassa. Opiskelijaa ei voida kuitenkaan pakottaa julkaisemaan työtään esimerkiksi internetissä – tämän takia mm. Metropoliassa (jossa olen töissä) on aina vaihtoehtona palauttaa työ perinteisenä paperiversiona.

Toinen ongelma Turnitinissa (ja muissakin EU:n ulkopuolisissa palveluissa) on henkilötietojen käsittely. Aikaisemmin oppilaitoksissa on käytetty mm. Googlen ja Microsoftin pilvipalveluja melko kieli poskessa.

Nyt tilanne saattaa muuttua radikaalisti, kun Euroopan Unionin tuomioistuin julisti pätemättömäksi komission päätöksen, jossa Yhdysvaltojen todetaan takaavan siirrettyjen henkilötietojen suojan riittävän tason. Yle uutisoi päätöksestä:

EU:n tuomioistuin on todennut EU-komission ja Yhdysvaltojen neuvotteleman niin sanotun Safe Harbour-sopimuksen pätemättömäksi. Tuomioistuimen mukaan sopimus ei turvaa riittävästi EU-kansalaisten yksityisyyttä.

Sopimuksen avulla sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa toimivat yritykset ovat voineet käsitellä EU-kansalaisten henkilökohtaisia tietoja. EU:n säännöt kieltävät EU-kansalaisten henkilökohtaisten tietojen välittämisen EU:n ulkopuolisiin maihin, jotka eivät huolehdi riittävästi näiden tietojen yksityisyydensuojasta.

Tässä on siis kaksi asiaa: tekijänoikeudet ja henkilötiedot, joita ei tule sotkea keskenään, vaikka molemmissa on pohjimmiltaan kyse samasta asiasta: opiskelijan lain turvaamista oikeuksista. Aikaisemmin palveluja on otettu kouluissa käyttöön tuosta vain, mutta nyt viimeistään toivoisin viranomaisten toimintaa valvovien elinten (tietosuojavaltuutetut ja sen semmoiset) kannanottoja siihen, millaisia palveluja opiskelijoita voidaan pakottaa käyttämään ja millä ehdoilla.

Aiheesta käydään keskustelua suositussa Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -ryhmässä Facebookissa.

Kommentit
 1. 1

  Olli Pottonen sanoo

  Tässäkin on mielenkiintoista tietosuojan ja julkisuuden yhteensovitus. Vaikka Turnitinin toiminta olisikin tekijänoikeuden tai tietosuojan kannalta kuinka epäilyttävää tahansa, jos se pyytäisi oppilaitokselta senjasen opinnäytettä, tieto on annettava. Julkisuusperiaatteeseen perustuva tiedonsaantioikeus on ehdoton. Viranomaisella ei ole harkintavaltaa sen suhteen, antaako se tiedon julkisen asiakirjan sisällöstä.

  Vaan oikeasti opinnäytteet annetaan Turnitinille vaikkei niitä nimenomaan pyydetä. Voiko tässä tapauksessa tiedon antaminen olla laitonta? Jännä jos on!

  • 1.1

   Timo Voipio sanoo

   Tieto julkisesta asiakirjasta on toki annettava, mutta miksi Turnitinia ei koskisi tässä samat säännöt kuin muitakin? Toisinsanoen, jotta julkisuuslain lisäksi noudatettaisiin myös muuta lainsäädäntöä (tekijänoikeuslaki, henkilötietolaki jne), niin Turnitinille vastataan asiakirjapyyntöön kertomalla viranomaisen toimipisteen aukioloajat, joina asiakirjaan voi tulla tutustumaan paikanpäälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *