Onko kirjoituksen typeryys journalistinen syy tarjota nimimerkkisuoja?

Ensimmäinen tekemäni asia aamulla herätessäni on Helsingin Sanomien mielipidesivujen lukeminen. Vain jos ei ole kiire, lukaisen myös lehden muun sisällön. Mielipidesivusto on tasokkaasti toimitettu ja sieltä nousee tärkeitä aiheita keskusteluun. Tasoa nostaa omalla nimellä kirjoittaminen. Toimitus julkaisee myös nimimerkkikirjoituksia, jos kyse on vaikkapa sairaan läheisen kohtelusta tai talousvaikeuksista. Virallisesti ohje kuuluu:

Nimimerkillä kirjoittamisen hyväksymme vain poikkeustapauksissa. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi omaan terveyteen, taloudelliseen asemaan tai muihin arkaluonteisiin aiheisiin liittyvät asiat.

Nyt Hesari teki tähän linjaukseen omituisen poikkeuksen. Kirjoituksen sisältöön en ota tässä kantaa (vaan tein sen Hesariin lähettämässäni mielipidekirjoituksessa – peukut pystyyn että julkaisevat), mutta toimituksen ratkaisu julkaista kirjoitus nimimerkillä oli vähintäänkin erikoinen. Mikä oli se syy, miksi tätä ei voinut kirjoittaa omalla nimellä? Siis muu kuin se, että kirjoitus oli niin saatanan typerä että ei vain kehtaa. Sen taas ei pitäisi olla syy käyttää nimimerkkiä, ainakaan laatulehden mielipidesivuilla. Jos kirjoitus on niin typerä että sitä ei kertakaikkiaan kehtaa julkaista omalla nimellä, se kannattaa jättää suosiolla lähettämättä Hesariin ja julkaista se vaikkapa Suomi24:ssä.

Esimerkiksi kokoomusnuoret Henri Heikkinen ja Saul Schuback kirjoittavat mielipiteitään köyhistä suoraselkäisesti omalla nimellään, jostain Wahlroosista puhumattakaan. He (tai oikeastaan pitäisi puhua meistä – itsekin päristelen sylkeä täysin vapaasti koska en ole missään sorretussa asemassa) eivät tarvitse mitään erityissuojelua nimimerkin takaa.

Kommentit
 1. 1

  Lasse sanoo

  Tuossahan lukee suoraan syy: ”taloudelliseen asemaan – liittyvät asiat.”

  • 1.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   No tuohan on sama kuin että jonkun täysin terveen sairaita morkkaava kirjoitus julkaistaisiin nimimerkillä koska ”omaan terveyteen liittyvät asiat”.

  • 1.2

   Vaski sanoo

   Samalla logiikalla voikin sitten julkaista nimimerkillä ”Terve” kirjoituksen jossa ihmetellään että mää en vaan tajua miten ihmisillä on masennusta, ottaisivat itseään niskasta kiinni ja kävisivät vaikka kävelyllä niih, en minä mitään tästä asiasta tiedä mutta neuvonpa, miksei mua haluta kuunnella.

 2. 2

  Salla sanoo

  Naulan kantaan! Ihan vastaavasti oli toimittu pari päivää aikaisemmin 1.11. nimimerkin ”Tyytyväinen homo” kirjoituksen kanssa. (olin juuri lukenut sen ja luulin ennen linkin avausta, että puhuit samasta!)
  Senkään kirjoittajalle seksuaalinen suuntautuminen ei liene arkaluonteinen asia, jos kerta jutun pointti on, että hän ei ole koskaan tullut syrjityiksi sen takia (tuon sanominenhan edellyttää, että asia on kaikille tiedossa).

 3. 3

  Elli sanoo

  Hei Vesa!
  Halusin vain tulla kertomaan, että ihailen sinua suuresti. Kunpa kaikki ihmiset osaisivat yhtä suoraselkäisesti myöntää olleensa jossain asiassa väärässä ja ryhtyä korjaamaan toimintaansa. Itselläni on ainakin vielä petrattavaa tässä asiassa. Tämä nyt ei liittynyt tähän kirjoitukseen mitenkään, kunhan vaan laitoin tämän kommentin uusimpaan 🙂
  Mitä muuten on tapahtunut aivopieruryhmälle Facebookissa? Olen saanut käsityksen, että se oli sinun ylläpitämäsi? En enää löytänyt sitä, sen sijaan siellä oli uusi, lähes identtinen sivu, mutta se ei ollut se alkuperäinen.

  • 3.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Joo, aivopieruryhmä katosi samalla kun lähdin Facebookista, koska olin ainoa ylläpitäjä. Collateral damage! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *