Nyt lapseni tietävät, millaista jälkeä IV-luokan laser tekee iholle

Oletko koskaan pohtinut, mitä järkeä on aakkoslaulussa tai partiolaisten lipunpituuslaulussa? No, jostain syystä (jolle löytynee evoluutioon pohjautuva perustelu) ihmismieli tallentaa mielellään tarinoita ja lauluja. Ilmiöstä kerrotaan muun muassa Daniel Willinghamin kirjassa Why don’t students like school. Laulujen mieleenjäävyyttä helpottaa vielä se, että varsinkin jos laulu on mukaansatempaava, sitä kuuntelee ja laulaa mielellään ilman että se edes tuntuu ”pänttäämiseltä”.

Laulujen haaste opiskelukäytössä on melko itsestäänselvästi se, että niiden keksiminen on aika työlästä. Joku tai jotkut ovat kuitenkin jaksaneet nähdä vaivaa: kaveri linkitti toukokuussa seinälleni Wikirock-nimisen bändin biisejä. Wikirock näyttää olevan jo neljän vuoden ikäinen, mutta itse kuulin bändistä vasta nyt.

Idea on yksinkertainen: valikoiduista Wikipedian artikkeleista on tehty syntikkarokkibiisejä. Ne ovat kuunneltavissa Spotifyssä ja Soundcloudissa. Mukana on muun muassa kappale laserista (johon viittaan otsikossa – ja lapset tykkäävät kuunnella näitä autossa ja todella muistavat otsikon faktan ja paljon muutakin, kuten että pelko, inho ja rakkaus ovat universaaleja tunteita). Biisit ovat genreltään juuri lapsiin uppoavaa populaarisettiä.

Wikirockin rallatuksista ei opi syventävää tietoa, mutta nippelitiedon hallinnasta on hyötyä kun opettelee uusia asioita – ja yleissivistyksestä ei ole koskaan haittaa.

Yksityiskohtana mainittakoon, että Wikipedian vapaa lisensointi ylipäätään mahdollistaa tällaisen taiteilun (ilman byrokratiaa).

Wikirock on viimeksi vetänyt keikan huhtikuussa, pakko mennä seuraavalle!

Voisiko ideaa laajentaa ja tehdä biisejä vaikkapa yleisimmistä argumentointivirheistä tai muusta tärkeästä?

Kommentit
 1. 1

  Elina sanoo

  Loistavaa, vähän kuin Kuhan legendaariset laulut. Tieteen puolesta, fiktiota vastaan!

  • 1.1

   Timo Voipio sanoo

   ”Puhdas kvintti, pieni terssi, ylinouseva kvartti, priimi
   suuri seksti ja pieni seksti, puhdas kvartti ja pieni sekunti”

 2. 2

  Jari sanoo

  Filosofiaahan on voitu opettaa jo vuosia M.A. Nummisen loistavan ”Ne tieteet jotka käsittelevät” -kappaleen avulla.

  • 2.1

   Anomuumi sanoo

   M.A. Numminenhan suorastaan loistaa tällä saralla. Hevosen hoidonkin oppii kätevästi rallatellessaan mukana, joskin taitona se on varmaan vähemmän relevantti nykypäivänä kuin IV luokan lasereiden varominen.

 3. 3

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Eihän Laserista mitään haittaa ole. Pikku säteilyä vaan, kuten kännykkäsäteily ja WLAN-säteily. Vai mitä Vesa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *