No, miten opettajan sitten oikein pitäisi käyttäytyä [Su|s]omessa?

Olen joskus sanonut, että olen iloinen siitä, etten ole peruskoulun tai toisen asteen opettaja, koska kestän kyllä hankalia lapsia ja nuoria, mutten hankalia vanhempia.

Pelko ei ole tuulesta temmattu: ystäväni Melissa Mäntylä sai potkut päiväkodista, koska jonkun lapsen äiti oli vetänyt saavillisen herneitä nenäänsä luettuaan Melissan seksiaiheisia kirjoituksia ja tämä johti Melissan potkuihin.

Työnantajan toiminta oli melko selkärangatonta: työnantajan olisi tullut pitää työntekijänsä puolta ja selittää äidille että vika on hänen korviensa välissä eikä Melissan blogissa. Käytännössä kuitenkin pomon on helpompi antaa työntekijälle potkut kuin lähteä sotimaan pöpin huoltajan kanssa.

Tämä pätee varsinkin julkisella sektorilla, jolla mahdolliset laittoman irtisanomisen korvaukset menevät veronmaksajien pohjattomasta pussista – yksityinen päiväkoti voi mennä konkurssiin irtisanomiskorvausten takia.

Tärähtäneet vanhemmat ovat todellinen ongelma. Tärähtäneisyys ei kysy asuinaluetta eikä sosioekonomista luokkaa. Jälkimmäinen voi toki vaikuttaa riesan laatuun: syrjäytyneillä vanhemmilla on lähes rajattomasti aikaa ja rikkailla/hyvätuloisilla lähes rajattomasti rahaa (ja lakimies- ja isokenkäiskontakteja) kansankynttilöiden piinaamiseen.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että ihan niin kuin on olemassa kusipäitä bussikuskeja ja lääkäreitä, on olemassa myös kusipäisiä opettajia. Osa työnantajalle tehdyistä valituksista voi olla aiheellisia ja siksi kaikki pitää tutkia.

Mutta sitten asiaan: tämän blogin avaamisen jälkeen olen saanut kuulla että:

Tästä herää kysymys: miten helvetissä opettajan sitten pitäisi käyttäytyä täällä sosiaalisessa mediassa? Ilmeisesti näin:

 • Opettaja ei saa kertoa ihmisille, miten maailma toimii.
 • Opettajan pitää olla hiljaa eikä puhua totta.
 • Opettaja ei saa oikaista toisten sekopäisiä käsityksiä.
 • Opettajan tulee ilmaista itseään hajuttomasti ja mauttomasti.
 • Opettaja ei saa kirjoittaa mitään sellaista mistä joku voi loukkaantua.
 • Opettaja ei saa käyttää voimasanoja (tämä on ihan ymmärrettävää jos opettaisin lapsia – olisi kaksinaamaista antaa oppilaille jälki-istuntoa kiroilusta tai haistattelusta jos harrastaa samaa itse julkisesti).

Olisi myös kiva tietää, mussutetaanko bussikuskeille, poliiseille, verhoilijoille, toimittajille tai verotarkastajille heidän sosiaalisen median ulostuloistaan? Lääkärit taitavat olla ainoa ammattikunta, joilla on oikein omat liiton laatimat ohjeet aiheesta. Ja toinen kysymys: onko kollegoille tullut ongelmia some- tai muista esiintymisistään?

Kertokaa, miten opettajan sitten pitäisi käyttäytyä (sen lisäksi että kynsinauhoja voisi hoitaa paremmin)?

Kertokaa, miten opettajan sitten pitäisi käyttäytyä (sen lisäksi että kynsinauhoja voisi hoitaa paremmin)?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kerronpa nyt vaikka tää taitaa olla enemmän politiikkajuttu. Mestari(?)valokuvaaja Jore Puusa suuttui kerran netissä kun kerroin ottavani ilmaiseksi kuvia Wikipediaan. Vein kuulemma hänen työnsä. Sinänsä jännää, että alaa yhtään tuntematon voi viedä 100 euron tarjousdigipokkarilla kuuluisan valokuvaajan asiakkaat, mutta anyways.. Tyyppi uhkasi lähettää omien sanojensa mukaan ”2 maahanmuuttajataustaista insinööriä” viemään minun työni. Varauduimme jo osastojohtajan kanssa työhönottohaastatteluihin, mutta eipäs sieltä kukaan koskaan tullut. Viime kesänä apua olisi erityisesti jopa tarvittu. Näin meillä..

  • 1.1

   Jore Puusa sanoo

   Janne Paalijärvi..mahtoiko se mennä ihan noin. Surullista lukea tällaista valehtelua. Minä en hyväksy ilmaisvalokuvaajia. Loppu on keksimääsi

 2. 2

  Joonas Järvi sanoo

  Ehdottoman asiallista tekstiä. Itsekkin vahtimestarina koulussa työtä tehneenä on tullut huomattua ettei sitä arvomaailmaa, käytöstapoja ja monta muuta vain voida tai oikein keretä (onko se edes tehtävä?) opettaa koulussa. Opettaja on minusta muutakin kuin valveutunut osaaja, jonka kuuluu vain opettaa sitä oppiainettaa. Kyllä opettajan tulee opettaa ja kasvattaa myös lapsia – mutta niinkin yksinkertaiset asiat kuin kunnioitus opettajaa kohtaan, ja naamansa pitäminen kiinni kun ei ole asiaa ovat asioita jotka tulee opettaa kotona. Tällaisia opetuksia ei kuitenkaan voi sysätä täysin opettajille vaan ne arvot tulee vahvistaa myös kotona. Sellainen on lapsi millaiset ovat vanhemmat.. Jokaisen oppilaan vanhemman tulisi kuulla se melu mitä joukosta kersoja yksinkertaisesti lähtee – se on massiivinen, stressaava ja ärsyttävä.

  Yleisin sanonta mitä itse kuulin vanhemmilta oli ”Ei meidän lapsi” – kyllä juuri teidän lapsenne ! Olen vahvasti sitä mieltä että luokkiin asetettaisiin kamerat valvomaan oppilaiden ja opettajan turvallisuutta – jotta jatkossa vältyttäisiin turhilta irtisanomisilta ja voitaisi todentaa ”tällaisia teidän lapsenne ovat koulussa.” Kasvatusta ei voida sysätä koululle kokonaan…

  Jaksamista sinulle ja kaikille opettajille – olette maamme moraalinen selkäranka !

 3. 3

  vierailija sanoo

  No tätähän on ollut aina: pikkupaikkakunnilla opettajat eivät uskalla käydä Alkossa, vaan alkoholia haetaan naapuripitäjästä.

  Kansankynttilät joutuvat kyllä muita tiukemman suurennuslasin alle, varsinkin jos opettavat lapsia. Siksi en ole törmännyt ongelmiin opettajien somekäyttäytymisessä, ehkä myös siksi, että riskit tiedostetaan ja omat päivitykset osataan pitää salassa.

  Se ilmiö, jota olen miettinyt ja joka minua huolestuttaa enemmän, on vanhempien päivitykset somessa. Esimerkiksi Facebookiin päivitetään julkisesti tietoa niin kehityskeskusteluista, ongelmatilanteista ja kahden keskisistä juttutuokioista opettajien tai lasten kanssa. Arkaluontoista materiaalia, jonka julkaisemisella tuntuu olevan ainoastaan yksi funktio: opettajien ammattitaidon kyseenalaistaminen.

  ”Meidän 12-vuotias tyttö tuli koulusta itkien, välituntivalvoja ei ollut tilanteeseen puuttunut..” ”Koulun x rehtorille on sanottu, hänen mielestään tilanne ei vaadi jatkotoimenpiteitä..” Ja yleensä näissä on hirveä määrä kommentteja, jotka kaikki ovat valmiina lynkkaamaan opettajan ja koko koulun henkilökunnan. Ilman minkäänlaista kriittisyyttä sitä kohtaan, että päivitys perustuu alaikäisen lapsen kertomaan.

  Jos lapsille opetetaan kriittistä medialukutaitoa, niin sinne kurssille voisin laittaa myös useamman vanhemman. Tällainen kirjoittelu ja vihanlietsonta ei edistä hyvää kouluhenkeä, vaan aiheuttaa turhaa pahaa mieltä ja vie aikaa siitä tärkeimmästä, opettamisesta.

  • 3.1

   Timo Voipio sanoo

   Ja tietysti opetushenkilökuntaa koskee melko voimakas vaitiolovelvollisuus, joten he eivät oikein voi puolustautua tai tuoda omaa näkökulmaansa esille tuossa some-mylläkässä, vaikka vanhempien päivitykset näkisivätkin.

 4. 4

  Ota Parkatti sanoo

  Ymmärrän kyllä tota blogia tutkiessa miksi voi tulla karvat pystyyn päiväkodin opettajasta ja miksi fudut myös tuli. Jos vähääkään on konservatiivimpi ”asiakas”, niin totta kai se pelottaa, että oma nappula saisi jotain laajempaakin perspektiiviä seksuaalisuuteensa tai jopa ko. olisikin tärähtänyt ja opettaisi bdsm leikkejä noille tarhalaisille. Kun ei tunneta, mennään sillä mitä ulos päin näkyy. Samahan tuo on jos blogissaan olisi ylistänyt viinaa ja huumeita, vaikka pysyisi neutraalina työssään, ei sitä voi ulkopuolinen tietää.

 5. 5

  Risto Mäki-Petäys sanoo

  Käsittääkseni helsingin kaupungilla on työnantajana aika tiukat ohjeistukset toteuttaa syrjimättömyyttä työpaikalla. Voisi olettaa, että noissa laittomissa irtisanomisissa voisi vaatia jotain vastuuta jo esimiestasolle pelkkien korvausten maksamiseksi. Yksityisen yrityksen omistajahan voi kylmästi käydä oikeudessa maksamassa korvaukset ja jatkaa sitten taas laittomia irtisanomisia, kuten on nähty.

  Mitä Jore Puuusaan tulee, kyseessä on mitä katkeroituinein entisen maailman kova kuvaaja, joka on persoonana hankalimpia. Hänen tehtävänään on suuttua kaikille, enkä muista hänen ikinä antanenäen hyvää palautetta kenestäkään kuvaajasta, koulutetustakaan. Yleensä valituksen aiheena on itseoppineet ammattikuvaajat, ja välillä hän sanookin jättävän harrastelijakuvaajat rauhaan mutta kummasto veri veti vähän väliä mm. Aukeaan valittamaan, kun joku valottaa kolmasosa-aukon ohi, tai ihmiset kuvaavat vääriä asioita.

  • 5.1

   Jore Puusa sanoo

   En muista että tällainen Mäki-Petäys henkilö olisi koskaan ollut oppilaani. Mutta se että toimin rehellisesti – näyttää olevan kova pala ihmisille. masentavaa lukea tällaisia valheisiin perustuvia hyökkäyksiä selän takaa.

 6. 6

  Opiskelija Metropolia sanoo

  Itsehän arvostan Vesaa kouluni opettajana juurikin somekäytöksen ja persekuvien takia. (Mutta myös ammattitaidon takia)

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *