Näin vuonna 2016: opettaja nimitteli kutsuvieraana ollutta transnaista “ihmissaastaksi” koulun tilaisuudessa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään vielä 2010-luvun Suomessa, vaikka lainsäädäntöön on kirjattu kauniita sanoja tasa-arvosta. Ihmisten ilkeitä asenteita on vaikea korjata pelkästään kirjaamalla asioita lakiin.

Haavoittuvassa asemassa ovat etenkin nuoret sateenkaarihenkilöt. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti eilen, että tutkimusten mukaan erityisesti transnuorilla on muita heikommat suhteet vanhempiinsa ja vähemmän syviä ystävyyssuhteita. Tutkija Riikka Taavetti kertoo artikkelissa, että transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus yleisesti eivät ole vielä samalla tavalla tuttuja kuin erilaiset seksuaali-identiteetit, joten niiden kohdalla vanhemmilla on usein enemmän pureskeltavaa.

Haastatellessani vuoden sateenkaarinuori Elina Partasta eiliseen blogikirjoitukseeni, tuli puheeksi myös syrjintä. Satunnaisten ihmisten huutelua, asiattomia kysymyksiä ja ilkeitä kommentteja pahempaa on auktoriteettien, kuten terveydenhuolto- ja opetushenkilöstön taholta tuleva syrjintä.

“Räikein tapaus on tämän vuoden helmikuulta, kun olin kutsuvieraana esittelemässä pieksämäkeläisen toisen asteen oppilaitoksen tapahtumassa hlbtiq-nuorten vertaistukiryhmän toimintaa. Eräs keski-ikäinen miesopettaja hyökkäsi ständille vaahtoamaan siitä miten tämä on väärin ja haitaksi ja turmioksi nuorille”, Partanen kertoo.

Vihaisesti esiintyneen opettajan mukaan “Seta haluaa viedä sananvapauden ‘hiljaiselta enemmistöltä’ ja “intersukupuolisuus on Setan propagandaa”. Transihmisistä opettajalla oli suora mielipide: he ovat seinähulluja jotka kuuluvat mielisairaalaan suljetuksi.

“Opettaja sanoi ‘sukupuolenvaihdosleikkausten’ olevan vain yhteiskunnan kuluerä, sekä miten tämän osalta transsukupuoliset kuuluisivat vain mielisairaalaan.”

“Opettaja kieltäytyi poistumasta paikalta vedoten sananvapauteensa”, Partanen jatkaa, “ja nimitteli ihmissaastaksi.” Kaikki sosiologiset, psykologiset kuin lääketieteellisetkin näkemykset opettaja ohitti vain kommentilla ”setan tutkimusta”, riippumatta tieteenalasta.

Opettaja kertoi uskovansa, että on olemassa vain mies ja nainen, eikä mitään muita sukupuolia. Hän kyseli todisteita esimerkiksi intersukupuolisten määrästä, mutta ei uskonut annettuja todisteita vaan nekin olivat “Setan propagandaa”.

Silmiinpistävää tapauksessa oli, että kukaan ei yrittänyt puuttua opettajan sikailuun. “Paikalla kävi toinen henkilökuntaan kuuluva opettaja, joka epäsuorasti komppasi kollegaansa kun naurahti tilanteelle”, Partanen sanoo.

Koko “keskustelu” kesti Partasen mukaan puolisen tuntia, jonka aikana kukaan opiskelija ei uskaltautunut käymään ständillä.

Tapaus luvattiin käsitellä koulun sisällä, mutta asian käsittely on Partasen mukaan venynyt ja nyt onkin jo lomakausi. “Aluksi tapahtumaa koitettiin koulun taholta sivuuttaa sanomalla, että kyseessä oli yksittäisen opettajan henkilökohtainen agenda, mutta kyseessä oli koulun tilaisuus jossa opettaja oli työpaikallaan”, Partanen jatkaa.
Opettajan sananvapauteen vetoaminen perustuu yleiseen väärinkäsitykseen sananvapaudesta: lainsäädännössä on useita määräyksiä siitä, mitä suustaan ei saa päästää. Esimerkiksi petosta, laitonta uhkausta tai kiihottamista kansanryhmää vastaan on turha perustella sananvapaudella, vaikka kyseiset rikokset on mahdollista toteuttaa pelkästään leipäläpeään aukomalla. Lainsäädännössä kielletään yksiselitteisesti myös sukupuoleen perustuva häirintä, jollaiselta tapaus vahvasti vaikuttaa.

Kommentit
 1. 1

  Irene sanoo

  Tuollainen ihmissaasta, se opettaja, pitäisi haastaa kunnianloukkauksesta oikeuteen!

 2. 2

  sanoo

  Opettajan kuvattu käytös on selkeästi vastoin tasa-arvolain tarkoittamaa syrjintäkieltoa ja sen lisäksi ihmissaasta-nimittelyssä ollaan herjauksen alueella. Tasa-arvolaki velvoittaa oppilaitosta antamaan asiasta selvityksen viipymättä: ”Oppilaitoksen sekä muun koulutusta ja opetusta järjestävän yhteisön on pyynnöstä viivytyksettä annettava kirjallinen selvitys menettelystään opiskelijalle, joka katsoo joutuneensa syrjityksi 8 b §:ssä mainituin tavoin.” Ilman asiasta nostettua kannetta tai ilmoitusta tasa-arvovaltuutetun toimistoon sisäinen viipyily voi kestää kauankin.

 3. 4

  Heli Hämäläinen sanoo

  Mielipiteensä saa toki ilman ennakkosensuuria ilmaista, siitä säätävät sananvapautta koskevat säännökset. Mutta mielipiteensä ilmaisemisesta voi joutua vastuuseen, mikäli se sisältää muussa lainsäädännössä rangaistavaksi katsottuja asioita.

  Tasa-arvolaki määrittää mitä on sukupuoleen perustuva häirintä:

  ”Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja jolla luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.”

  ”Sukupuoleen perustuva häirintä voi ilmetä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  halventava puhe toisesta sukupuolesta
  toisen sukupuolen alentaminen
  työpaikka- tai koulukiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen.”

  ”Koululla on velvollisuus puuttua häirintään

  Tasa-arvolaki kieltää seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän oppilaitoksissa. Oppilaitoksen tai muun yhteisön vastuu alkaa kuitenkin vasta, kun häirintä on saatettu sen vastuullisen edustajan tietoon. Oppilaitos tai yhteisö on tällöin velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin häirinnän poistamiseksi. Menettely on kiellettyä syrjintää, mikäli oppilaitos tai yhteisö ei tällöin ryhdy käytettävissä oleviin toimiin estääkseen häirinnän jatkumisen.

  Hyvitysvastuuseen häirinnästä joutuu oppilaitos tai yhteisö myös siinä tapauksessa, että häiritsijä on yksittäinen opettaja tai oppilas. Mikäli häiritsijänä on esimerkiksi oppilaitoksen rehtori tai vastaava henkilö, joka vastaa koulutusta ja opetusta järjestävän yhteisön johdosta, on katsottava, että häirintä on ollut oppilaitoksen tai yhteisön tiedossa ilman erillistä ilmoitusta.

  Velvollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään on kaikilla oppilaitoksilla. Tasa-arvolain mukaista mahdollisuutta hyvitykseen ei kuitenkaan sovelleta peruskouluihin.”

  Lähde: Tasa-arvovaltuutettu https://www.tasa-arvo.fi/seksuaalinen-hairinta
  https://www.tasa-arvo.fi/web/fi/hairinta-oppilaitoksissa

 4. 5

  Juha sanoo

  Kun esitetään kysymys: Onko koulussanne kiusaamista? Vastaus on Suomessa vaikeneminen. Moni saattaa olla sympaattinen, mutta ei uskalla. Oma kärsimys saattaa alkaa siitä, että on ollut rohkea. Tutkainta vastaan on mahdotonta. Olisiko Raamatun tutkain verrattavissa nykypäivän juorukoneistoon, millä on käytettävissä koko elektroninen tekniikka?

 5. 7

  transnainen sanoo

  Niin.. Sukupuolia on tosiaan vain kaksi, mutta kun niiden suhde vaihtelee lukemattomilla variaatioilla. En minäkään transnaisena usko, että sukupuolia olsi enemmän, kuin kaksi. Minulla on molemmista sukupuolista jotakin ja tietyllä suhteella.

 6. 8

  sanoo

  Ihmissaasta? Kyllä on tällä tuntemattomalla ja yhdellä tutullakin opettajalla mennyt kasvatustieteenopinnot aivan hukkaan. Olisimpa ollut kyseinen solvauksen kohteeksi joutunut nainen niin kyllä olisi opettaja kuullut kunniansa ja vielä mielensä muuttanut siinä paikassa. Transihmiset käyvät niin rankkoja juttuja läpi että tarvitsevat kaiken hyväksynnän heti ja kaiken mahdollisen tuen. Itsekin olen transnainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *