Mitä yhteistä on yksisarvishoidolla, lääkärihelikopterilla ja rintasyöpäseulonnalla?

Ennätin vasta nyt lukemaan huhtikuun lopulla julkaistua Skepsis ry:n ja Ursan julkaisemaa tietokirjaa Voiko se olla totta? (toim. Tiina Raevaara) – johon olen itsekin kirjoittanut yhden luvun terveydenhuollon humpuukitekniikasta.

Kirjasta tuli melkoisen suosittu Hesarin julkaiseman positiivisen arvostelun jälkeen – varausjono pääkaupunkiseudun kirjastoissa hipoo viidensadan varaajan rajaa:

mitä ruokkii osittain se, että kirjaa ei saa rivikirjakaupoista sisäänmarssimalla vaan se on tilaustuote (kirjoitan tästä erikseen lisää myöhemmin). Ursan kirjakaupassa Helsingin Observatoriolla kirjaa toki on, ja keskustan Akateemisessa ja Rosebudeissa sitä kuulemma on. Eli jos ei ole Helsingin keskustaan asiaa, kirjan saa parin päivän toimitusajalla Ursan nettikaupasta (ja jos sähkökirja kelpaa, kirja löytyy sähkökirjana Elisa Kirjasta ja Ellibs-kirjakaupasta – joista ainakin jälkimmäisessä kirjaa pääsee lukemaan heti ilman drm-saastaa).

Mutta asiaan. Päätin aloittaa lukemisen fanittamani terveyssosiologian dosentti Markku Myllykankaan (jos nimi ei ole ennestään tuttu, lue Hesarin haastattelu) artikkelista Lääketiedekään ei aina vaikuta.

Myllykankaan ulosannissa tykkään (faktojen lisäksi) eniten epätylsästä tyylistä sekä siitä, että Myllykangas uskaltaa kyseenalaistaa myös asioita joiden kyseenalaistamisesta ei välttämättä tule selkääntaputtelua. Pettymystä ei tullut tälläkään kertaa: Myllykangas nostaa pöydälle useamman maalaisjärjellä hyödyllisen – ja ah niin sympaattisen – mutta tutkimusten perusteella käytännössä hyödyttömän rahareiän.

Kyytiä saavat nimittäin niin lääkärihelikopterit kuin rinta- ja eturauhassyöpäseulonnatkin sekä kriisien jälkeinen ”debriefing”. Enkelihoidoille ja yksisarvisterapialle on helppo naureskella, mutta mitenkäs nämä? Myllykangas käyttää tekstissään termiä vaikuttavuus. Pelkästään se, että joku hoito ”tuntuu toimivan”, ei riitä, vaan pitää tutkia hoidon vaikuttavuutta. Lääkärin ja potilaan näppituntumaa hoidon toimivuudesta kun vääristää sekä lumevaikutus että se, että moni vaiva nyt vaan paranee itsestään. Lääke voi olla myös pahempi kuin tauti.

Äkkiseltään tuntuu minustakin ihan järkevältä, että meillä on lääkärihelikoptereita. Onhan se dramaattista ja upeaa: saat sydänkohtauksen mökillä. Paikalle pörähtää ensin iso, kallis ja komeaa ääntä pitävä lääkärihelikopteri ja vähän ajan päästä ambulanssi, jolla matkaat sairaalaan. Lääkärihelikopteri siis pelasti sinut ja jää komea tarinakin kerrottavaksi. Entä jos kopteria ei olisi ollut? Olisit voinut jäädä henkiin siltikin, vaikka paikalle olisi hälytetty pelkkä kumipyöräambulanssi. Nimittäin Myllykankaan mukaan lääkärihelikoptereiden vaikuttavuudesta ei ole tehty ainoatakaan satunnaistettua kontrolloitua koetta:

Näytön sijaan kopteritoiminta perustuu lähinnä lentävien lääkäreiden vakuutteluun sekä erityisesti lujaan uskoon ja hartaaseen toiveeseen.

Suoraan ja piikikkäästi sanottu, mutta ihan aiheesta:

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että vastoin maalaisjärkeä kopterit eivät tuo automaattisesti lisähyötyä. Koptereiden hyödyt rajoittuvat yksittäistapauksiin. Mitä paremmin tehty tutkimus, sitä pienempi hyöty koptereista on saatu. Lääkintäkopterit ovat lähinnä kustannuslisä terveydenhuoltoon.

Lääkärihelikopterissa lienee samaa eksotiikkaa kuin hävittäjälentokoneissa: ilmailu nyt vaan on coolimpaa kuin kumipyöräambulanssi tai tykistö.

*** EDIT 11.7.2017 klo 17.10 ***

Kirjoituksessani oli tarinanpätkä (omani, ei Myllykankaan) jossa potilas kuljetettiin kopterilla sairaalaan. Suomessa lääkärihelikoptereita käytetään lääkärin paikalle kuljettamiseen, ei potilaan kuljettamiseksi sairaalaan. Kiitos Skepsiksen verkkokeskustelulle tämän spottaamisesta – asia seisoo myös FinnHEMSin sivuilla:

Vastoin yleistä käsitystä HEMS-helikopterit kuljettavat harvoin potilaita. Helikopterien ensisijaisena tehtävänä on kuljettaa lääkäri mahdollisimman nopeasti potilaan luokse. Potilas kuljetetaan sairaalaan yleensä ambulanssilla, joka on myös hälytetty kohteeseen.

Myös koptereita koskeva Cochrane-katsaus koskee nimen omaan potilaita kuljettavia koptereita. Tämä täsmennys toki ei muuta sitä seikkaa että näyttöä vaikuttavuudesta ei ole.

***

Satikutia Myllykankaalta saa myös kriisien jälkipuinti eli niin sanottu ”debriefing”. Itse muistan kun Kauhajoen koulusurmien jälkeen jonkun koulun rehtori paheksui haaskalle iskeneitä firmoja – ja löytyihän se uutinenkin pienellä googlailulla (Kuokkalan rehtori: Surmilla rahastetaan ja Ulkopuolinen kasvatusapu iski haaskalle kouluihin):

Pulkkisen mukaan Kauhajokea kaupallistettiin välittömästi. Yritykset tarjosivat Kuokkalan koululle maksullista kriisiapua, luentoja ja kasvatuksellista materiaalia. Pakkaa pyrkivät sekoittamaan lisäksi erilaiset vakaumukselliset yhteisöt ja yli-innokkaat vanhemmat.

Suomessa debriefingin käyttö sai tuulta siipien alle Aasian tsunamin jälkeen 2004, kun poliitikot päättivät ”tehdä jotain” auttaakseen eloonjääneitä uhreja – rahaa syydettiin summamutikassa kriisiterapiaan jälkipuinteineen – ja kuten Myllykangas sanoo:

Terapiaa vastaan hangoittelevia peloteltiin, että heillä voi mennä vielä ihan hyvin, mutta ilman terapiaa he saattavat pian romahtaa. Jälkipuinti-istuntoihin osallistumisen vapaaehtoisuudesta ja sen mahdollisesta haitallisuudesta ei juuri hiiskuttu.

Kyllä. Haitallisuudesta. Jälkipuinnista on tehty lukuisia tutkimuksia. Yhdessäkään kunnolla toteutetussa tutkimuksessa ei ole osoitettu siitä olevan hyötyä, mutta ainakin yhdessä tutkimuksessa jälkipuinti on osoittautunut haitalliseksi.

Runtua dosentilta saavat myös rintasyöpäseulonnat ja eturauhassyövän seulonnat. Rintasyöpäseulonnoilla löytyy toki syöpiä, mutta seulonnoista on myös haittaa, ja ennen kaikkea ne eivät vähennä rintasyöpäkuolleisuutta. Suomen Kuvalehti muuten julkaisi aiheesta laajan jutun viime helmikuussa: Turhaa pelkoa ja hoitoa: Helenan rintasyöpä löytyi seulonnassa – Vaikka olisi saanut jäädä löytymättä.

Rintojen omatarkkailunkin hyödyt ovat vähän niin ja näin: ne aiheuttavat turhaa ahdistusta rintojen hyvänlaatuisista kyhmyistä, turhaa lääkärissä juoksemista ja tarpeettomia koepaloja. Eikä omatarkkailu edes vähennä rintasyöpäkuolleisuutta.

Eturauhassyöpäseulonnat ovat hyödyttömiä nekin, mutta silti, Myllykankaan sanoin

Terveydenhuollossa, niin julkisessa kuin niin sanotussa yksityisessäkin, on rituaalin omainen käytäntö, että joka kerta, kun viisikymmentä vuotta täyttänyt mies saadaan kiinni, hänen verestään mitataan PSA-arvo – ja valitettavan usein miehen itsensä tietämättä.

PSA-seulontatesti on massaseulonnoissa epäluotettava ja jopa testin 40 vuotta sitten keksinyt tohtori Richard Ablin totesi jo vuonna 2010, että seulonnasta on tullut kallis kansanterveyskatastrofi. PSA-testin ongelmana ovat väärät positiiviset tulokset, jotka johtavat turhiin ja kivuliaisiin koepaloihin. Seulonta löytää myös paljon merkityksettömiä syöpiä: yli kolmanneksella yli 80-vuotiaista miehistä on eturauhassyöpä, mutta vain yksi neljästäkymmenestä tässä ikäryhmässä kuolee siihen. Syöpähoidoilla on ikäviä sivuvaikutuksia impotenssista inkontinenssiin ja lisäksi: ne, joille tehdään eturauhassyöpätesti, kuolevat eturauhassyöpään yhtä usein kuin ne, joita ei testata lainkaan.

Myllykankaan hampaisiin joutuvat myös – tutkimusnäytön puutteen vuoksi – tarkistuskäynnit tavan vuoksi, kitarisojen poisto korvatulehdusten torjumiseksi, turhat antibioottikuurit ja osteoporoosin lääkehoito.

Turhat testit ja hoidot ovat siis lähinnä rahareikä. Sama raha kannattaisi käyttää hoitoihin joista on hyötyä sekä hyödyllisten hoitojen kehittämiseen.

Kirjoituksen otsikkoon palatakseni: Myllykangas muistuttaa, että vaikka virallisessa lääkinnässä harrastettaisiin kuinka paljon turhia hoitoja tahansa, homeopaattien, reiki- enkelienergia- ja vyöhyketerapeuttien sekä muiden vastaavien puoskareiden kannattaa muistaa, että heidän outohoitonsa pysyvät yhtä tehottomina huijauksina kuin ennenkin.

Kommentit
 1. 1

  Örkki sanoo

  Ehkä pitäisi kuitenkin tehdä selvä ero huonon politiikan ja huonon lääketieteen ja toisaalta ihan hirveän hölynpölyn välillä. Rintasyöpäseulonnan taustalla on ihan oikeita ja toimivia ideoita, mutta lopputulos ei silti välttämättä ole hyvä. Esimerkiksi diabeteksen parantaminen kuhnehoidoilla sen sijaan on alusta loppuun kaameaa hölynpölyä ja rinnastus tuntuisi pikemminkin antavan sille uskottavuutta.

  • 1.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Joo. Siksi koitan painottaa samaa kuin Myllykangaskin että se, että lääketieteessä käytetään toimimattomia hoitoja (usein poliittisista syistä) ei tee puhtaita humpuukihoitoja yhtään sen toimivammiksi.

  • 1.2

   amaootta sanoo

   Nykynäkökulmasta rintasyöpäseulonta on huonoa politiikkaa. Se on käytännössä sukupuolittunutta profilointia, koska myös miehet voivat saada rintasyövän, mutta vain naisia seulotaan.

 2. 2

  Ei-lääkäri sanoo

  Lääkärihelikoptereiden osalta asia ei ole ihan näin yksioikoinen. Ensinnäkin: päätarkoitus ei ole kopterilla päristely, kuten kirjoituksessa annetaan ymmärtää, vaan kyseiset yksiköt kulkevat myös autoilla. Tilanteesta riippuen valitaan tarkoituksenmukainen yksikkö eli se, jolla potilas tavoitetaan nopeimmin ja tehokkaimmin. Kirjoituksessa viitataan randomized control trial -tutkimusten puuttumiseen, mutta miten käytännössä tällainen tutkimus asiasta toteutettaisiin tieteellisesti luotettavasti? Tietyissä aikakriittisisä potilasryhmissä puolestaan lääkärin paikalla olosta on kiistatonta hyötyä: he pystyvät suorittamaan kentällä toimenpiteitä, joita ambulanssihenkilöstö ei voi tehdä. Aikahyöty on näissä tapauksissa merkittävä verrattuna siihen, että potilas kuljetetaan ambulanssilla ensin sairaalaan, ja hoito aloitetaan vasta siellä.
  Totta on, että potilaita, jotka selviytyvät tai joiden neurologinen selviytyminen on merkittävästi parempi lääkäriyksikön ansiosta, ei määrällisesti tämän kokoisessa maassa ole valtavan paljon. Mutta mikä sitten on ihmishengen tai laadukkaan elämän hinta? Jos toiminnalla voidaan vuosittain pelastaa henkiä ja antaa hyvä elämänlaatu ihmisille, jotka muuten aiheuttaisivat loppuelämänsä yhteiskunnalle pelkkiä kuluja, eikö se silloin ole hyvinkin kustannustensa arvoinen?

  • 2.1

   MrrKAT sanoo

   Muistelen uutisoidun Myllykankaan +co tekemästä tutkimuksesta että helikopterien korvaaminen ambulansseilla olisi parempi. Sitä en muista että oliko ”rahahyödyllisempi” vai ”potilashyödyllisempi”. Jälkimmäinenkin voi olla: Jos 1 kopteri korvataan 2-4 ambulanssiautolla jotka lähempänä potilaita niin potilaita saattaa pelastua enempi. Toki edelleen voi olla yksittäistapauksia joissa kopteri ehtii pelastaa, mutta ambulanssiauto ei.

 3. 3

  Rami Hansen sanoo

  Tuota lääkärihelkopterista vielä:

  Tuosta on tehty ainakin Norjassa kohtuuhyvä tutkimus, en nyt löytänyt sitä,
  samoin finohta tukimus, jonka linkki ei toimi…

  Iso ongelma on kustannustehokkuus ja lento-olosuhteet.

  Vastaavalla summalla olisi saatu maayksiköitä laskentatavasta riippuen 3-6…
  En tuonkaan lähdettä muista, joskus selvittelin kun rupesivat Tampereelle
  kopteria mainostaan.

  Saaristot ja lappi on eri asia, siellä tevoitettavuusaika on kohtuuton muilla
  yksiköillä.

  Ja se ihmishengen ja laadukkaan elämän hinta…
  Eihän sitä voi laske, mutta rajallisella budjetilla pitää olla kustannustehokas.

  Ja lähti kirja tilaukseen 🙂

  Kiitos taas hyvistä kirjoituksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *