Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti on paskaa niin päältä kuin sisältäkin

Muutama viikko sitten joka kotiin jaettavassa Postinen-mainoslehdykässä oli eriskummallinen lehtimainos, josta syntyi pienimuotoinen somepöhinä ja toimitettu mediakin kirjoitti aiheesta. Tämänpäiväisten Twitter-päivitysten perusteella lehti on nyt irtomyynnissä ja kävin koppaamassa yhden kappaleen Paimion ABC:ltä ettei muiden tarvitse.

Lehden otsikot ovat samaa kuraa mitä ennakkomainoksessakin: rukous voi estää aviorikoksen ja niin päin pois päin. Kannessa pistää silmään heti ensimmäisenä, että taitto-ohjelman käyttöä ehkä pitää treenata. S yytä mielestäni olisi:

2016-06-07 17.21.19

Höpölehden tekijöillä näyttää olevan ironia veressään tai sitten he haluavat turvata selustansa juridisesti. Vaikka koko lehden nimi Mitä lääkärit eivät kerro sinulle sisältää implisiittisesti väitteen lääkäreiden epäluotettavuudesta, lehti kehottaa kuitenkin pikkupräntillä menemään lääkäreiden puheille:

mitä lääkärit eivät kerro sinulle

Kuten Hesari kirjoitti (ja lehden nettisivuillakin todetaan), kyseessä on latvialaisen kustantajan lehti. Itse tuuba ei tule latviasta vaan sisältö on lisensoitu brittiläiseltä What doctor’s don’t tell you -lehdeltä. Aloittaessaan ilmestymisensä 2012 lehti aiheutti kritiikkivyöryn, jopa huuhaan kurmottamisen maailman ykkösnimi Randi otti kantaa aiheeseen. Lyhyesti: lehden sisältö on hihasta ravistettua tuubaa.

Suomi-versio ei tietenkään tee poikkeusta. Sisältö vilisee typoja, foliohattuilua ja disinformaatiota. Ensimmäinen numero sisältää oikeastaan kaikkea terveysskeidaa, joista mainittakoon:

 • Rokotehuuhaa (”Tiettyihin maihin ei saa matkustaa ilman todistusta keltakuumerokotuksesta. Muut matkarokotteet aiheuttavat enemmän riskejä kuin hyötyjä.”)
 • Lempiaiheeni eli Säteilyhörhöily (”Langaton internet – Terveydelliset syyt joiden vuoksi siitä pitäisi kieltäytyä”)
 • Maadoitushömppä (”Maan tasalla – Uusi teoria esittää, että maadoitus pitää meidät terveinä”)
  • Sähkölaitteiden suojamaadoitus kyllä pitää meidät terveinä eristevian sattuessa, mutta ihmisten maadoittaminen on hömppää.
 • Tahdonvoimalla paraneminen (”Syövän kukistaneita ihmisiä yhdistää kyky muuttua”)
  • Väite joka on paitsi tieteellisesti perustelematon myös helvetin loukkaava syöpää sairastavia kohtaan.

Ja niin edelleen. Lehdessä ikävintä on se, että jos kirjoitusvirheitä ei lasketa, lehti on siistille paperille painettu ihan asiallisen näköinen lehti. Jos Magneettimedia aiheuttaa rokotusmäärien laskua, tämäkin lehti on potentiaalisen vaarallinen. Hyvä puoli tässä uudessa lehdessä on, että se on maksullinen. Toivottavasti ihmiset eivät maksa kyseisestä tuubasta. Silmäile lehteä huumorimielessä, mutta jätä se hyllyyn. Lehtien painaminen ja jakelu on kallista, ei tätä kovin monta numeroa tehdä jos se ei käy kaupaksi.

Niin, se sisältö? Jos kirjoittaisin jokaisesta artikkelista debunkkauskirjoituksen, siihen menisi viikko. Seassa voi olla jotain faktaakin, sitä en kiistä. Lyhyesti sanottuna lehti noudattaa terveyshuuhaassa noin ylipäätäänkin tuttua linjaa: raflaavia otsikoita ja liioiteltuja johtopäätöksiä, joille haetaan uskottavuutta komeilla lähdeviiteluetteloilla.

Alla muutama kuva lehden sisällöstä. Ensin tuuban tekijät:

2016-06-07 17.43.04

joista esimerkiksi toimittaja Ilona Suvilehto voi olla kokonaan keksitty nimi, tämän nimistä tyyppiä ei löydy googlaamalla, Facebookista eikä myöskään numerotiedustelusta. Ja sitten muutama valittu pala lehden ”sisällöstä” (klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi):

2016-06-07 17.48.17

2016-06-07 17.50.24

2016-06-07 17.51.22

2016-06-07 17.51.29

2016-06-07 17.51.40

2016-06-07 17.52.00

Voin esimerkinomaisesti blogata myöhemmin jostain yksittäisestä aiheesta, jos joku kaipaa vakuutteluja siitä, että lehden sisältö on tuubaa. Vaikka tästä tulee taatusti kyllä juttua muuallakin, niin skeptikkoblogeissa kuin toimitetunkin median puolella.

Kommentit
 1. 1

  EV sanoo

  On kyllä ihan totta, että tiettyihin maihin ei saa matkustaa ilman todistusta keltakuumerokotuksesta. Esim. Tansania

 2. 2

  Aatu Koskivuori sanoo

  Juu mut melkein kaikkihan tossa vois laittaa mielen/uskon voimaan. Jos nyt joku nyt saa itsensä terveeks sillä et uskoo johkii lehtijuttuun niin hyvä mut jos tekee sairaaks ni ei hyvä. Yuotubessa mielen salattu voima..

 3. 3

  Kitiara sanoo

  Jäin kaipaamaan lisätietoa siitä, miksi naisten ei tarvitse juosta. Olisko mahdollista nähdä siitä artikkelista jotain? 😀

 4. 4

  Neenee sanoo

  Hah, huomasin tänään lehtihyllyssämme tämän ja ihmettelin, minkälaista kuraa sitä voidaankin myydä. Pari tuntia myöhemmin tuli takaisinvetokäsky, koko shitty vedettiin pois markkinoilta.

 5. 5

  Ilse sanoo

  Tämähän vaikuttaa sopivalta myyntiartikkelilta Ruohonjuureen sinne energiaharjojen, kolloidihopeavesien ja hologrammitarrojen viereen!

  • 5.1

   Zukoo sanoo

   Jännittävä niputus. Ekologisesti ajattelevat ihmiset ovat epätieteellisiä?

   • 5.1.1

    Timo Voipio sanoo

    Niputus ei perustu oletettuun asiakaskuntaan vaan ihan puhtaasti siihen, millainen historia Ruohonjuurella on huuhaan myymisessä…

 6. 6

  Aku Naakka sanoo

  Missä voin lukea lehden maksamatta siitä? Olisi mielenkiintoista nähdä hupimielessä kaikki tuo roska, mutta en halua tukea roskaväitteiden levittelijöitä maksamalla lehdestä rahaa.

 7. 7

  TP sanoo

  Yle on yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa tuottanut kolmiosaisen sarjan Mielen salattu voima. Tässä ”dokumentissa” kuvataan juurikin kuinka ajatuksen voimalla voi parantua. Dokumentin sisältö on muutenkin aiheeltaan Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehden tasoa.

  Dokumentit löytyvät Youtubesta. Ei niitä vastaan ole noussut ”mylläkkää”, vaikka dokumentin jaksoilla perustellaan monenlaisten yliluonnillisten ilmiöiden todenperäisyyttä.

 8. 9

  stina dalin sanoo

  erittäin hyvä julkaisu! ,kerrankin ostamisen arvoinen lehti, vie meikäläisen kerran kuussa lehtipisteelle… hyvähyvä.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *