Mitä eroa on kolumnilla ja blogilla?

Kun kirjoitin sähkölle herkistyneiden ryhmätyötilasta, asia noteerattiin Helsingin yliopiston kirjastossa ennen kuin ehdin käydä siellä tai ottamaan yhteyttä:

Imagen kolumnisti Vesa Linja-aho kyseenalaistaa tekstissään Helsingin yliopiston kirjaston asiakkaille tarkoitetun allergiatilan, jossa ilmoitetaan olevan myös sähköeristys.

No tähän tuli kommentti:

Onko kirjastolaisille blogitekstit kolumneja?

Tästä rupesin miettimään, mitä eroa oikeastaan on blogilla ja kolumnilla. Aluksi ajattelin, että ei mitään. Sitten ajattelin, että blogissa on kommenttilaatikko, mutta niin on nykyään kolumneissakin (jossei ole kyse printtilehden kolumnista). Sitten keksin sen eron: toisin kuin kolumniin, blogiin ei ole pakko kirjoittaa skeidaa vain siksi että toimituksen deadline painoi päälle. Se on se ero.

Kolumneilla on dedis ja sen selvästi huomaa. Jos hyvä kolumnisti kirjoittaa yhtäkkiä käsittämättömän aivopierun, taustalla on 99 % varmuudella 70 tunnin työviikko ja kahden tunnin yöunet ja aamukahdeksalta kolkutellut toimituspäällikön deadline.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kysymys oli minun. Omat blogitekstini ovat tyyliltäni kaukana kolumnista ja saman voisin sanoa monesta muustakin blogista. Eli lähtökohtaisesti en kutsuisi jokaista bloggaajaa ”kolumnistiksi”. Minkä takia olisin mielelläni saanut HY:n kirjaston vastauksen kysymykseeni, joka ei ollut retorinen. Olivatko he katsoneet Linja-ahon tyylin muistuttavan kolumnia, ymmärtäneet sivun kontekstin väärin vai vierastaneet sanaa bloggaaja?

  2. 2

    Maarit sanoo

    Blogilla ja kolumnilla on myös se ero, tai ainakin pitäisi olla, että kolumni kulkee läpi lehden toimitusprosessin: tekstiä saattaa muokata joku ihan muu kuin itse kolumnisti ja kirjoittajan lisäksi myös päätoimittaja kantaa vastuun sisällöstä. Blogisti on enemmän yksin. Tosin monin paikoin tämä ero on varmasti kaventunut, kun kellään ei ole enää aikaa lukea toisten tekstejä ja toisaalta blogit ovat entistä useammin osa jotain suurempaa julkaisualustaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *