Miksi seksitautitesteissä kannattaa käydä vaikka kuinka käyttäisi kondomia?

Helsingin Sanomien mielipideosastolla oli tänään kirjoitus siitä, kuinka seksitautitesteihin pääseminen on hankalaa (ja valitettavasti tässä ei ole mitään uutta). Kirjoittaja kertoo, että

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto kertoo nettisivuillaan, että oireettomien seksitautien ensisijainen testauspaikka on oma terveysasema. Saman ohjeistuksen antaa Husin sukupuolitautien poliklinikka. Kun ystäväni soitti omalle terveysasemalleen, siellä kieltäydyttiin kokonaan testaamasta tauteja ja ohjattiin Meilahteen Sukupuolitautien poliklinikalle.

Seksitauteihin liittyvien asenteiden takia monella on jo valmiiksi liian suuri kynnys hakeutua testeihin ja tällainen pompottelu nostaa tätä kynnystä entisestään – vaikka seksitautien säännöllinen testaaminen on erittäin olennaista niiden leviämisen estämisessä: seksitaudeissa kun pirullista on juuri se, että monella (suurimmalla osalla?) ne ovat oireettomia joten tartuntaa on helppo levittää vahingossa – ja vaikka niitä oireita tulisikin, niin tauti on voinut tarttua eteenpäin jo ennen niiden ilmaantumista. Esimerkiksi klamydiasta sanotaan asiantuntijalähteessä:

Ainakin 90 % naisten klamydiatulehduksista on oireettomia, miehillä oireita on puolella tartunnan saaneista. Oireettomuus edistää leviämistä.

Kuten seksiasiat aina, tämäkin kirjoitus kirvoitti sitten monenlaista typerää kommentointia pitkin internettiä. Aloitetaan törkylähteestä numero yksi, eli Hesarin kommenttilaatikosta:

”Kokemus on tuttavapiirissäni yleinen”.???

Siis minne unohtui kaikki valistus kondomin käytöstä? Ristiriitaa todella tuntuu olevan, ainakin seksivalistuksen ja oppien perille menemisen kanssa.

Kirjoittajan logiikka ilmeisesti on, että jos käyttää kondomia, niin testeissä ei ole tarvetta käydä. Väärin! Logiikka kusee yhtä pahasti kuin seuraavassa lauseessa:

Tein sähköasennukset turvallisesti joten minun ei tarvitse suorittaa käyttöönottotarkastusta.

Tai:

Käytän luotiliivejä niin minua ei voi ampua kuoliaaksi.

Kondomi toki suojaa seksitaudeilta, mutta:

 • Toisin kuin hankalasti tarttuva HIV, monet seksitaudit (esimerkiksi klamydia) tarttuvat helposti eritteistä ihan ilman penetraatiotakin. Esimerkiksi jos on sormettanut toista ja koskee sen jälkeen omaan värkkiinsä, klamydia voi tarttua. Eikä se kondomikaan mikään autuaaksi tekevä ole: klassikkomoka varsinkin hämärässä ja/tai humalassa on yrittää rullata kondomia ensin väärin päin kullin päälle ja kääntää se sitten toisin päin (koska ei jaksa kaivaa uutta kondomia tai takintaskussa on jäljellä vain yksi), jolloin kumppani joutuu kosketuksiin peniksen eritteiden kanssa.
 • Seksitaudit voivat tarttua myös suuhun – tämä on harvinaisempaa (ja siksi se kondomi jää suuseksissä helposti käyttämättä), mutta mahdollista. Suusta tauteja ei välttämättä huomaa niin helposti, ja esimerkiksi nielutippuri on usein oireeton.
 • Seksiä voi harrastaa lukemattomilla eri tavoilla. Näille meuhkaajille ilmeisesti ainoa seksi on sitä, että penis työnnetään vaginaan ja kondomi on patenttilääke kaikkeen.

Otetaan vielä toinen hesarikommentti:

Ja sinne Meikkuun ei voi lähteä koska…?

No koska HUS nimen omaan ohjeistaa:

Oireettomien ensisijainen tutkimuspaikka on oma terveysasema.

Tämä on sitä paitsi ihan järkevää: miksi juoksuttaa isoa ihmisjoukkoa Meilahdessa, kun kyseessä on ihan tavallinen peruslabrakoe, jonka voi ottaa missä vain. Kirjoittajan pääpointtihan (tai yksi pääpointeista) oli juuri tuo, että terveydenhuoltokoneisto ei noudata omaa ohjeistustaan.

No, sitten neuvojaan lähti jakamaan richsplainaaja (jos termi ei ole tuttu, tutustu):

Artikkeli kirjoitettu niinkuin ketään muukaan ei palvelisi, vaikka yksityisellä voi testata.

Sama setä oli (yllättäen) sitä mieltä että öhö, oma vika, ”nussin kaikkia ilman kumia, ei oo varaa käydä testeissä tai hoitaa itseäni”. Asenne on vähintääkin omituinen (kuten eräs valistunut twiittaaja sanoikin): seksitaudin voi saada siinä missä flunssan (”mitäs et pessyt käsiäsi”) tai joutua auto-onnettomuuteen (”mitäs ajoit vaaralliseen risteykseen”). Nämäkin hoidetaan julkisessa terveydenhuollossa ilman jeesustelua.

Itse olen sitä mieltä, että seksitautien testauksen ja hoidon pitää olla maksutonta ihan yleisinhimillisistä syistä, mutta richsplainaajan mäkätys testien itse maksamisesta on järjenvastainen jopa oikeistolaisesta näkövinkkelistä katsottuna. Seksitaudit ovat yleisvaarallisia tartuntatauteja, ja siksi niiden hoito on maksutonta. Ajatus siitä, että tuupataan testit ihmisten itsensä maksettavaksi, on yhtä järkevä, kuin että vakuutusyhtiön yksityinen palokunta jättäisi sammuttamasta puutaloalueella ne talot, jotka eivät ole vakuutusyhtiön asiakkaita.

 

Kommentit
 1. 1

  Pöpöparanoidi sanoo

  Niin, se kondominkäyttöhän ei olekaan sama kuin turvaseksi.

  Turvaseksi on sitä että paitsi että käytetään kondomia:
  – ei lainkaan suuseksiä
  – ei suudelmia suulle edes kuivia pusuja(epätodennäköinen tartuntakanava, mutta periaattessa mahdollinen=
  – muistetaan koko ajan kenen sormet olivat missäkin, eli samoilla sormilla ei hiplailla niitä toisen genitaaleja ja omia genitaaleja. Tai toisen suuta ja omia genitaaleja tai päinvastoin.

  Ja: Kun suhde vakiintuu niin vasta sitten meikäläinen siirtyy pois turvaskeksistä ja sitä ennen molemmat käyvät testeissä ja esittävät tulokset toisilleen.

  Kuten yltä huomaa, turvaseksi on tosi tylsää. Ja niin sen kuuluukin olla, silloin on jotain eroa siinä onko kyseessä turvaseksillinen satunnaispano, vaiko sitoutunut suhde ruumiinnesteiden vaihdon kera. =)

  Mikrobiologiselta kannalta katsoen aina kun seksi on ei-turvaseksiä, siinä sängyssä ovat myös kaikki ne molempien edelliset seksikumppanit joiden kanssa on vaihdeltu ruumiinnesteitä, näiden henkilöiden sitä seksikertaa edeltävät seksikumppanit joiden kanssa on vaihdeltu ruumiinnesteitä, sitten taas näiden edelliset jne.

  Mikrobiologiselta kannalta katsottuna siinä ei-turvaseksissä voi olla paikan päällä kahden ihmisen sekstatessa kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *