Mikä ranskanlippuprofiilikuvameemissä meni persiilleen?

Pian Pariisin terrori-iskujen jälkeen Facebook lanseerasi nappulan, jonka avulla sai vaihtaa profiilikuvaansa Ranskan lipun värit solidaarisuudenosoitukseksi uhreille. Idea oli suora kopio kivasta sateenkaarikampanjasta keväältä ja tulipa itsekin tuota nappulaa painettua.

Siinä missä sateenkaarilippu symboloi positiivisia asioita, valtion lipun käyttö ei ole noin suoraviivaista. Joillekin lippu symboloi Ranskan valtion harjoittamaa siirtomaasortoa ja sodankäyntiä, kuten tässä jaetuimmassa (?) kritiikissä todetaan. Suomeksi samoilla linjoilla on Ömer Acar Facebook-päivityksessään. Voin vain yrittää kuvitella kuinka paskamaiselta tuntuu olla vartijoiden kyttäämänä etnisyytensä takia ja tulla samaistetuksi terroristeihin vain sen takia että ei ole valkoinen.

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti kaikkea kammottavaa, mutta kaikkeen ei reagoida samalla tavalla. Esimerkiksi jostain syystä samanlaista solidaarisuutta ei koettu 224 uhria vaatineessa venäläiskoneeseen kohdistuneessa iskussa.

Toisaalta ymmärrän tämän: en esimerkiksi itsekään järkyty joka päivä siitä, että vaikkapa Yhdysvalloissa tai Kiinassa kuolee syöpään tai liikenneonnettomuuksiin valtava määrä ihmisiä päivässä. Maailmalla tapahtuvat terrori-iskut ovat usein pikku-uutisia Suomessa: keväällä Keniassa terroristit surmasivat yliopistossa 150 ihmistä. Egyptissä pommi-isku* surmasi 224 venäläisturistia. Vain muutama päivä sitten Beirutissa terrori-isku surmasi yli 40 ihmistä, ja niin edelleen (ja listalta taatusti puuttuu joku vielä verisempi isku, jota ei löytynyt googlaamalla ja on uutisoitu pienesti EDIT: ja puuttuihan sieltä rauhanmarssiin tehty isku). Näille ei tullut ”olen turvassa” -nappulaa Facebookiin eikä profiilikuvanvaihtonappulaa. Ehkä pitäisi: tämä muistuttaisi ihmisiä siitä, että terrori-iskut surmaavat moninkertaisesti ihmisiä taloudellisesti yltäkylläisten länsimaiden ulkopuolella.

Toinen vastenmielinen ilmiö on terrori-iskujen käyttö keppihevosena kansalaisoikeuksien ronkkimiseen. ”Meillä pitäisi olla vastaavat keinot kuin muilla eurooppalaisilla sivistysvaltioille, Niinistö sanoi Ylelle illansuussa.” Esimerkiksi juuri Ranskassa viranomaisilla on erittäin laajat valtuudet verkkourkintaan, ja niitä vielä laajennettiin Charlie Hebdo -iskujen jälkeen. Yleensä tällaisten urkintalakien vastustaminen kaatuu piraattiaktivistien ja muiden tekniikasta perillä olevien nuorten harteille, mutta Ranskan laista älähti jopa Amnesty.

Eivät terroristit suunnittele touhujaan salaamattoman internetin puolella. Kotimainen terrori-iskummekin paljastui jo suunnitteluvaiheessa ihan normaalilla poliisityöllä, ei satunnaisella massaurkinnalla.

Kuten mainitsin aiemmin, syöpä tappaa enemmän kuin terrorismi. Yksi yhteinen asia syövällä ja terrorismilla on: kuten syöpää, myös terrorismia voidaan ehkäistä torjumalla eriarvoisuutta. Siksi on tärkeää, että terrori-iskujen synnyttämää rasistista höpöhöpöä vastustetaan. Itse en juuri kirjoita aiheesta mm. asiantuntemuksen puutteen takia sekä siksi, että markkinoilla on paljon parempiakin aiheesta kirjoittajia, kuten suosittelemani:

Kyseisissä blogeissa käsitellään paljon muutakin, mutta laadukkaimmat rasismin- ja muun persuhöpön vastaiset kirjoitukset olen lukenut edellä mainituista blogeista. Jos listalta puuttuu jotain, laita kommenttia.

 

* Tutkinta on kesken mutta toistaiseksi terrori-isku on vahvin teoria.

** Sen pitäisi olla ei vain erinomainen vain itsestäänselvä juttu, mutta kun ei. Itseni on helppo bloggailla valkoisena äijänä kun törkypalautetta ei tule kuin satunnaisesti ja raiskausuhkauksia ei koskaan.

Kommentit
 1. 1

  Arto sanoo

  Ranskanlippumeemi, kuten kaikki terroristien saama julkisuus toteuttaa myös terroristien tavoitetta, eli tuo heille ja heidän teolleen lisää näkyvyyttä sekä lisää uskottavuutta ja kunnioitusta omiensa joukoissa. Asialla mässäily, vaikkakin empaattisista vaikuttimista, tekee juuri sitä mitä terroristit tavoittelivat. Jokainen ranskanlippumeemi facessa on voitonmerkki terroristeille.

  Ranskan isku tehtiin juuri siksi, että sillä saatiin näkyvyyttä ja uskottavuutta terroristeille jotka ovat kotirintamallaan kärsineet viime aikoina suuria tappiota. Iskun julkisuus nostaa taisteluhenkeä ja helpottaa välttämätöntä rekrytointia.

  • 1.1

   Titsu sanoo

   Juuri näin. Myös kalabaliikki mediassa tekee samaa. Terroristit saavat kicksejä muitten surusta.

 2. 2

  mårten sanoo

  ”terrorismia voidaan ehkäistä torjumalla eriarvoisuutta”. Kuullostaa hyvältä, mutta valitettavasti se taitaa olla puppua. Nämä terroristit lienevät melko äveriästä porukkaa.

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Terrorismin rahoittajat ovat, suoritusportaan tyypit eivät. Henkilöä jolla on asiat hyvin on vaikea houkutella surmaamaan kymmeniä viattomia ihmisiä ja sen jälkeen itseään.

   • 2.1.1

    Teemu Mäntynen sanoo

    Paikkansapitämätön yleistys. Työttömät ja kouluttamattomat, juuriaan etsivät, vain Islam for Dummies -opuksen lukeneet nuoret miehet ovat vain osa islamistiterrorismin suoritusportaaksi alkavista. Yhtäläisesti mukana on hyvin pärjääviä, korkeasti koulutettuja ja menestyksellisesti työllistettyjä miehiä ja naisia, jotka osaavat Koraanin kannesta kanteen.

    Esim. http://www.strategicdialogue.org/ISDJ2784_Western_foreign_fighters_V7_WEB.pdf sivu 13:
    ”Socio-economic studies have been conducted into the backgrounds of some foreign fighters using public records. There is no singular pattern for socio-economic status or personality, and indicators such as poverty or a lack of education are not generally considered primary motivational forces. For example Ibrahim al-Mazwagi, the first British Jihadist killed in Syria, previously held employment and was enrolled at university before fighting in the Katiba al-Muhajireen Battalion.”

 3. 3

  Sari sanoo

  On niin helppoa olla kyynisintellektuelli ja vaatia mustavalkoisesti 100 prosenttia tai ei mitään. Ja tehdä individualistisia tulkintoja vain päteäkseen kyynisintellektuellina.

  On totta, että median huomio ja kansainväliset reaktiot eivät jakaudu tasa-arvoisesti maailmassa. Mutta tunnereaktiot harvoin ovat loogisia tai rationaalisia. Sen sijaan tunnereaktiot ovat aitoja ja rehellisiä ja saavat toisinaan paljon enemmän hyvää aikaa kuin kyynisintellektuellien narina. Suomessakin nähtiin tervettä yhdentymistä ja solidaarisuutta.

  Ranskan lippu on myös tärkeä symboli – yhteiskuntamme parhaimmat voimat pohjautuvat vapaudelle, veljeydelle ja tasa-arvolle. Niitä arvoja pitää puolustaa terroristien edustamilta epäinhimillisiltä arvoilta.

 4. 5

  diana sanoo

  anteeks, mut miten syöpää voidaan ehkäistä torjumalla eriarvoisuutta?? hoitamalla kaikki syöpää sairastavat etnisyydestä ja sosiaalisesta asemasta huolimatta hoidon piiriin? tästä olis kiva saada jotain konkreettista esimerkkiä kun se kerran noin vahvasti mainitaan tekstissä- tntuu että kirjoittaja ei oikein ole tapreeksi tehnyt taustatutkimusta ennen jutun kirjoittamista. ärsyttää todella

  • 5.1

   Nea sanoo

   Veikkaisin, että sitä kautta, että useat syöpätyypit linkittyvät alempaan yhteiskuntaluokkaan, matalaan tulotasoon ja kouluttamattomuuteen. Keuhkosyöpä hyvänä esimerkkinä – kouluttamaton, yleensä matalapalkkainen väestö johtaa kirkkaasti tupakointitilastoissa. Laajemmalla skaalalla katsoen useat syövät ovat tosiaan ympäristön aikaansaannosta, ja jos lähdetään täältä Suomen sisältä esimerkiksi Kiinaan, voi varmasti itse kukin miettiä, mikä osa kansasta tekee ne työt, joissa ympäristö aiheuttaa sairauksia – mukaanlukien sitä syöpää.

 5. 6

  Dom P. sanoo

  Eli valkoisena äijänä ei ole varaa sympata ketään/mitään, koska valkoisuus, äijyys?
  Oma spekulaationi on, että ranskanlippumeeni v*tuttaa siksi, että siitä tuli ajattelemattomien, epäkriittisten, liian vähän tiedostavien massojen juttu.
  Onko siis niin, että entistä siirtomaavaltaa ei sympata, koska paha entinen herravaltio ei ole vielä saanut riittävää rangaistusta menneisyydestään? Missä vaiheessa symppaaminen on luvallista aloittaa?

 6. 7

  Juha sanoo

  Ranskan trikolori on myös äärimmäisen loukkaava ranskalaisia Bourbon-monarkisteja ja -rojalisteja kohtaan. Kyseessä on äärimmäisen marginalisoitu ryhmä, jolta on historian kuluessa riistetty kaikki, ja heille Ranskan tricolore edustaa väistämättä murhia ja giljotiinia. Lisäksi Ranskan lippu tietysti edustaa myös Napoleonin sotia ja on sellaisena äärimmäisen loukkaava esim. mamelukkeja, Itävaltaa, Preussia, Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa ja Venäjää kohtaan.

  Tietysti toisaalta voi miettiä, miten loukkaavaa on käyttää tragediaa Ranskan-vastaisen vihan levittämiseen, kuten jostain syystä linkitetty LaLi Mohamed tekee. Kaveri ei osaa kirjoittaa edes isoja kirjaimia erisnimien ja virkkeiden alkuun, ja muukin sisältö on osapuilleen yhtä tasokasta vihapropagandaa: ”today, they [Ranska, toim. huom.] are the exporters of the most vile and violent islamophobia despite going into north and east africa.” Ööh? Ranskan tasavalta (tai ehkä vielä pahempaa, ranskalaiset?) on mitä inhottavimman ja väkivaltaisimman islam-vihan viejämaa? Kuinka hä? Vielä hävyttömämpää ja halveksittavampaa valhetta on väittää trikoloria ”valkoisen ylivallan” lipuksi (”the white supremacist french flag”). Kuvottavaa, ja minua hävettäisi jakaa tuollaista linkkiä muutoin kuin tuomitsevaan sävyyn varoittavana esimerkkinä.

  Muuten olen sitä mieltä, että tuollaiset profiilikuvien värisäätönappulat ovat yleisesti tyhjänpäiväisiä asioita. Ne tarjoavat ihmisille osallistumisen ja kannattamisen illuusion minimaalisella panostuksella. Edelleen olen sitä mieltä, että niistä suuttuminen ja pahastuminen ovat samaten yleisesti tyhjänpäiväisiä asioita.

 7. 8

  Larry Mere sanoo

  Ei siinä meemissä mennyt vikaan yhtään mitään. Se on vain ihmisten tapa osoittaa sympatiaa iskujen uhreille. Tässä tilanteessa on vähintäänkin kyynistä ryhtyä etsimään syitä miksi ihmiset eivät saisi niin tehdä. Luuletko, että ihmiset jotka surevat, miettivät siirtovaltapolitiikkaa vaihtaessaan profiilikuvan? Eivät tietenkään, eihän ne liput siihen liity millään tavalla. Aivan samaan tapaan voisi sanoa, että jalkkismatsissa pidetty Saksan lippu on natsi-sympaattinen symboli. Ihan pelkkää puppua ja jatkossa ei kannata olla niin älyttömän kärkkäästi tuomitsemassa muiden ihmisten toimintaa ihan vaan koska, liberaalius!

 8. 9

  Savu sanoo

  Pariisi on minulle henkilökohtainen arvo, vapauden symboli ja rakkauden kohde. Liitän trikoloriin sanat ”Vive la Liberte.” Pitääkö tällaisen tavallisen eurooppalaisen frankofiilin ruveta nyt häpeämään pariisilaisille ilmaisemaansa solidaarisuutta ja myötätuntoa? Siksikö, että muuallakin maailmassa on tehty terroritekoja, Afrikassa nähdään nälkää, sotaveteraanin pyörätuolissa ei ole talvirenkaita ja Vanjan ladassakin kuuluu olevan laakerivika?

  En ymmärrä, mikä tässä sympatian osoittamisessa muka meni perseelleen. En ymmärrä sitäkään, miksi sievistelet sen perse -sanan kirjoitusasun kanssa. Meillä taitaa yksinkertaisesti olla erilaiset arvot. Koska kuitenkin molemmat olemme luku- ja kirjoitustaitoisia ihmisiä, niin yritä olla besserwisseröimättä minulle ja kaltaisilleni. Minäkin yritän mahtua samaan maailmaan joie de vivre’äni näivettävän nihilismin kanssa.

 9. 10

  Tahvo sanoo

  Ahaa hyvä verrata terrorismia liikenne onnettomuuksiin?
  Kyllä isot liikenne onnettomuudet muistetaan kotimaissa.

 10. 11

  Eeko sanoo

  Ranskan ja Libanin ero monelle meistä länkkäreistä on se, että Ranska on henkilökohtaisesti läheinen. Itse opiskelin ko. maassa vuoden ja Pariisissa asuu nytkin lukuisia ystäviäni ja tuttujani. Kaupungissa olen vieraillut useasti. Libanonissa en kertaakaan.

  Veikkaan, että valtaosalle meistä Pariisi on samalla tavoin lähempänä sydäntä kuin vaikkapa Beirut. Luulen, että sinullekin osuisi vaikkapa Turkuun osuva isku pahemmin kuin kaukana tapahtuva katastrofi. Pariisi on minulle läheisempi kuin Turku. Näin lienee myös Facebookin insinööreille, joten Pariisilaiset saivat ”safe-nappulan”, Beirutilaisilta se unohtui.

  Olet sinänsä (luultavasti) oikeassa siinä, että hätä ei katso kansalaisuutta ja Pariisilaisten huomioiminen muiden hädänalaisten kustannuksella ei liene kunniaksi. Syy miksi saat negapalautetta tämmöisestä tragediahipsteröinnistä on se, että on kohtuutonta odottaa ihmisiltä ”tasa-arvoista” ja ”järjellistä” reagointia näin tunnepitoiseen kysymykseen.

  Pariisi on useille meistä ihan henkilökohtainen juttu (tai välillisesti sellainen) ja on ihan normaalia osoittaa suurempaa kiintymystä läheisempiin kuin vieraisiin. Luultavasti sinäkin välität esim. omista lapsistasi enemmän kuin naapureiden kakaroista? Pariisissa on loppupeleissä kyse samasta tunteesta.

 11. 12

  Turha kohu sanoo

  Minusta tämä kohu on taas vain yksi merkki hyvinvointivaltiosta ja ensimmäisen maailman ongelmista. Valtava kohu aikaiseksi loppujen lopuksi merkityksettömästä asiasta. Ei niitä ihmisiä siellä sodan ja kurjuuden keskellä kiinnosta paskaakaan ovatko kaikki nyt varmasti jakaneet profiilissaan heidän maansa lipun. Se ei auta konkreettisesti mitään, oikeaa apua he toivovat ja sitä, että saavat elää rauhassa. Ei se lippu jonkun suomalaisen Penan tai brittiläisen sir Michael kolmannentoista profiilissa paljoa mieltä lämmitä, kun ympärillä viuhuu pommit, ja oma ja läheisten henki on jatkuvasti vaarassa. Vähän valoja nyt!

 12. 14

  Miksu sanoo

  Totta helvetissä kaikki tietää, että SOTATILASSA olevissa maissa tulee ruumiita jatkuvalla syötöllä, eikä niistä uutisoida mediassa yhtä ponnekkaasti. Kukaan teistä ei vittu ois jaksanu nostaa koko Libanonia statuksiin ilman Ranskaa. Tai viime kevään Keniaa. En myöskään nähnyt kenenkään osoittavan aiemmin huolestuneisuuttaan venäläiskoneen uhreja kohtaan, ainakaan julkisesti. Vasta nyt, kun Ranskassa tapahtui, ovat ihmiset kaivaneet asiasta tietoa ikäänkuin osoittaakseen, kuinka typeriä kaikki Ranskan terrori-iskuissa kuolleita surevat on. Suorastaan tekopyhiä paskiaisia, kun eivät ole osoittaneet samanlaista myötätuntoa KAIKKIA sodan uhreja kohtaan. Miten vitussa joku kehtaa valittaa siitä, jos ihmiset antavat sympatiaa toisille? Hävetkää saatana.

 13. 15

  Jouni Valkonen sanoo

  olipas poikkeuksellisen vastemielinen ja viisasteleva mutta tavattoman pinnallinen kirjoitus nyt Vesalta.

  Tuossa oli kyse siitä, ettei siinä hyökätty vain Pariisia vastaan, vaan kyseessä oli hyökkäys länsimaista sivistystä vastaan. Me ollaan oltu jo 70 vuotta ilman sotia, koska olemme oppineet virheistämme ja olemme kehittäneet sellaisen kulttuurin perustan että jopa britit, saksalaiset ja ranskalaiset voivat käydä vain keskenään kauppaa ilman tarvetta uhkailla toisiaan sodalla.

  Tämän vuoksi sodat kuuluvat pitkälle menneisyyteen eikä niillä ole mitään roolia länsimaisessa kulttuurissa.

  Nyt sitten yritettiin raukkamaisin ottein tuoda tätä vihan ilmapiiriä myös Pariisiin. Siksi se järkyttää. Sillä on liian suuri symbolinen merkitys. Me ollaan jo ansaittu oikeus elää ilman uhkaa terrorismista, sodasta ja väkivallasta.

 14. 16

  Juhani Lahtinen sanoo

  Kaikkea voi vastustaa ”tasa-arvon” ja ”tasapuolisuuden” nimissä. Ranskaan kohdistuneen terroriteon voi kokea kohdistuneen vapaaseen ja avoimeen yhteiskuntaan sekä erityisesti Euroopan avoimuuteen ja vapauteen. Vähintäänkin tuollainen toiminta luo uhkan kaikelle avoimuudelle ja vapaudelle.
  Nyt on voinut käyttää tuota Ranskan lippua profiilikuvassaan ilmaisemaan sekä suruaan noiden uhrien vuoksi että tukeaan tuossa iskussa menehtyneiden omaisille riippumatta noiden kärsimään joutuneiden ihmisten kansallisuuksista.
  Akuuttiin tilanteeseen ei kannata kytkeä kaikkea maailman vääryyttä kaikkia mahdollisia vastaan. Jos noita kytköksiä tekee, osoittaa mielestäni vain jotakin vieraantumista todellisuudesta ja kyvyttömyyttä elää siinä mikä on todellisuutta juuri nyt. Koko maailmaakaan ei kyllä paranneta siten, että kytketään kaikki asiat joka hetki yhdeksi nipuksi.
  Ei toki pidä sortua siihenkään, että hukkuu hetkiin ja unohtaa elämän laajemmat ulottuvuudet. Tämän muistaminen ei kuitenkaan saa muuttaa ihmistä kyyniseksi noiden hetken tilanteiden suhteen. Elämä toteutuu kuitenkin juuri niissä hetkissä.

 15. 17

  Minä sanoo

  Jos eriarvoisuus ja köyhyys ovat syyt terrorismin takana, niin missä ovat kaikken muiden kulttuurien/uskontokuntien köyhien tekemät terrori-iskut? Milloin viimeksi intiaanit tai aboriginaalit roikuttivat irtileikattuja päitä, räjäyttivät itsensä ja viattomat tai lensivät päin rakennuksia?

 16. 18

  hmm sanoo

  Näitä tekstejä varmasti löytyy myös englanniksi, jos haluaa etsiä, suomeksikin näitä on tullut vastaan. ei pidä yleistää liikaa, nyt puhutaan tästä terroristihyökkäyksestä ja tuesta ranskalaisille siinä, kuka eri tavoin, joku sitten laittamalla FB-kuvaan ranskanlipun.Toiminto FB:hen oli varmasti kehitetty jo aiemmin, nyt sille tuli käyttöä. Hienoa että tämä asia koskettaa ihmisiä ja empatia kasvaa, terroristit voittavat jos vihapuhe kasvaa. Peace!

 17. 19

  Sarag sanoo

  Ihan tästä FB joukkohysteriasta ja siitä miten tää Pariisin safe-button nähtiin taas tälläisenä western prejudice-juttuna, ihan tiedoksi vaan että FB on kyllä käyttänyt safe-buttonia esimerkiksi edellisen suuren Afghanistan maanjäristyksen aikoihin jota useat ystäväni maanjäristyksen alueella myös Afghanistanin ulkopuolella käyttivät. Logiikkana on ollut käyttää sitä luonnon katastrofeissa, joka nyt on ilmeisesti muuttunut.

 18. 20

  Esko sanoo

  Sen enempää kirjoituksen muuhun sisältöön kantaa ottamatta: tuo Helsingin Yliopistoon suunniteltu isku kävi ilmi suunnitteluvaiheessa erään syyllisen tutun ilmiannosta. Ei siis ollut varsinaisesti mikään saavutus poliiseilta..

 19. 21

  kyllästynyt koko kohuun sanoo

  Ehdotan ratkaisua tähän ongelmaan: ensi kerran, kun jotain tapahtuu, FB tarjoaa mahdollisuutta laittaa profiilikuvaksi kuvan, jossa on satunnaiseen järjestykseen arvottuna kaikkien maailman valtioiden nykyiset ja menneet liput Rooman valtakunnan ajoista asti. Tällä tavalla mikään terroriteko ei jää huomiotta ja jokainen niistä kohdataan yhtä arvokkaana.

 20. 22

  Juukelispuukelisjuu sanoo

  Jos ei nyt kuitenkaa tehtäisi asioista hankalempia kuin ne ovat, jookosta?

  > ”Tue Ranskaa ja Pariisin asukkaita muuttamalla profiilikuvaasi.” Profiilikuvan vaihtaminen ranskan lippuun siis symboloi tukea ( ja myötätuntoa ) Pariisin asukkaita kohtaan, eikö? Miksi siis tulkita tämä näin: ”symboloi Ranskan valtion harjoittamaa siirtomaasortoa ja sodankäyntiä”.

  > ”en esimerkiksi itsekään järkyty joka päivä siitä, että vaikkapa Yhdysvalloissa tai Kiinassa kuolee syöpään tai liikenneonnettomuuksiin valtava määrä ihmisiä päivässä.” En minäkään, koska 1) Nämä valtiot ovat asukasluvultaan järjettömän suuria -> vastaavasti myös valtava määrä kuolee ihmisiä päivässä, mutta niin taitaa kaikissa valtioissa kuolla asukaslukuunsa nähden. 2) Syöpä ja liikenneonnettomuudet eivät mielestäni nyt vain missään määrin ole verrattavissa terrori-iskuihin, koska todennäköisesti ne eivät ole tahallisesti aiheutettuja, toisin kuin Pariisin (ja muiden terrori-iskujen) tapahtumat.

  > ”Ehkä pitäisi: tämä muistuttaisi ihmisiä siitä, että terrori-iskut surmaavat moninkertaisesti ihmisiä taloudellisesti yltäkylläisten länsimaiden ulkopuolella.” Niin ehkä pitäisi, jotta voisimme osoittaa myötätuntoa myös muita terrori-iskujen viattomien uhrien läheisiä kohtaan.

  > ”Yksi yhteinen asia syövällä ja terrorismilla on: kuten syöpää, myös terrorismia voidaan ehkäistä torjumalla eriarvoisuutta.” Liität tämän rasismiin, mutta käsittääkseni linkkaamassasi artikkelissa tarkoitetaan lähinnä sitä, että köyhillä alueilla ( kuten kehitysmaissa ) ihminen kuolee todennäköisemmin syöpään johtuen resurssipulasta tai sosioekonomisesta asemasta (= ei ole varaa hankkiutua hoitoon). Minun on vaikea kuvitella, että Suomessa kirurgi leikkauspöydällä kieltäytyy operoimasta potilasta, sillä huomaa tämän ihonvärinsä olevan liian ruskea tämän makuun.

Trackbacks

 1. […] Bloggaaminen on muutenkin ollut nyt vähäisempää, kun viimeistelen tietokirjaa sähköautoista. Lisäksi: tällä hetkellä vastaanottokeskuksiin kohdistuva terrori (siihen liittyvine ilmapiireineen) on monta kertaluokkaa suurempi ongelma kuin säteilyhörhöily, mutta tästä muut osaavat kirjoittaa niin paljon paremmin kuin minä, että oman kirjoittelun sijasta jakelen heidän kirjoituksiaan somessa (parhaista kirjoittajista löytyy lista tämän kirjoituksen lopusta). […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *