Löpinä ”eurooppalaisista juomatavoista” on höpöä – matkusta jos et usko!

Teini-ikäisenä minulla ei ollut varaa matkustaa ja silloin harvoin kun matkustin, kyse oli simppelistä perhelomasta vanhempien kanssa. Hotellille palattiin aikaisin illalla eikä yöelämään tullut tutustuttua. Tämän takia joka puolella toistettava urbaanilegenda siitä kuinka vain Suomessa örvelletään ja muualla Euroopassa juodaan sivistyneesti upposi sukkana. Usko koki pienen kolauksen saksalaisissa opiskelijabileissä ja murtui lopullisesti kolmekymppisenä työmatkoilla.

Alkoholijuomia myydään muuallakin kuin Suomessa, niitä juodaan ja niistä tullaan humalaan. Niin Puolassa matemaatikkojen konferenssissa, paikallisten professorien kanssa Saksassa tai opiskelijoiden formulakisojen iltabileissä. Venäjältä, Japanista ja Britanniastakin kuulee hurjia juttuja. Tai Italiasta. Ja omiin kokemuksiin sitten voi lisätä kollegoilta ja kavereilta kuullut jutut – ja Facebookissa jutskaillaan lisää.

Siispä joka kerralla naurattaa, kun luen kirjoituksen jossa parjataan suomalaisia juomatapoja ja verrataan niitä eurooppalaisiin. Tuoreimpana esimerkkinä Helena Petäistön kolumni, joka on otsikoitu Vain Suomessa humaltuminen ei ole häpeällinen teko. Ai jaa?

Oman kokemukseni mukaan alkoholinkäyttö riippuu ihan tilanteesta ja porukasta. Niin Suomessa kuin Saksassa voidaan mennä työpäivän jälkeen lasilliselle ja siitä autolla kotiin. Tai vetää perseet keskiviikkoiltana. Kolumnisti on MTV:n uutisten Pariisin-kirjeenvaihtaja, joten kyse lienee vahvistusharhasta eikä siitä, että hän ei ole matkustanut Suomen ulkopuolella. Ehkä hänen paikallinen kaveriporukkansa Pariisissa vain käyttää alkoholia vähän? Itse en millään tavalla ihannoi kunnon kännien vetämistä, mutten tuomitsekaan. Mutta se, että tämä kännien tuomitsemattomuus olisi joku suomalainen juttu, on höpöä.

Tämä siis noin omiin ja kavereiden kokemuksiin perustuen. Koska joku tivaa pian kuitenkin sitä tiede- tai asiantuntijanäkökulmaa tähän, niin lukaiskaa:

Kommentit
 1. 1

  Tomi Peltonen sanoo

  Aamen. Suosittelen myös, matkustamisen lisäksi, asumista ulkomailla. Moni asia, joista pienimpiin kuuluu viinan kittaaminen, löytää uuden perspektiivin kun kohteessa viettää pitempään kuin sen viikon pari ja poistuu ihan oikeasti sieltä turistialueilta. Ihmiset ovat yllättävän samanlaisia pohjimmiltaan

 2. 3

  VarttiHullu sanoo

  Huvittaa, kun tosiaan puhutaan aina ”eurooppalaisista juomatavoista”, ja poikkeuksetta liitettään siihen aina Italia. No, Ranska toisinaan kanssa. Missä loput maat? No, ne vain unohdetaan, kun ei ole perspektiiviä niihin. Ja ei, hyvin harva meistä juo jotain belgialaisia luostarioluita tullakseen vain känniin. Sitä varten on bulkki-lager, tai viina.

  Enemmän ihmetyttää, mikä näillä terveysnatseilla ym. alkoholin vastustajilla on oikein hätänä? Mistä tuo paniikkinappulan painaminen oikein lähtee, kun selvästi tämä on heille henkilökohtainen ongelma. Vai vastasinko juuri omaan kysymykseeni: alkoholi on heille tosiaan omakohtainen ongelma, eivätkä he halua, että heidän yhteiskunnallinen rasitteensa jakaantuu enää muille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *