Lääketiede kehittyy – AIDS-kammo istuu ihmisissä kuin paskatatti

Luin Long Playn uusimman jutun (tiivistelmä tässä) Vaarattomat rikolliset, joka kertoo oikeuslaitoksen ja poliisin suhtautumisesta HI-positiivisiin. Koko jutun voi ostaa Long Playn sivuilta. Maksuttomasta sivuääni-jutusta voi lukea kovaa kritiikkiä tuoreehkosta Korkeimman oikeuden HIV-tuomiosta: Rikosoikeuden asiantuntija ja infektiolääkärit: Korkeimman oikeuden tuore hiv-tuomio on virheellinen.

Suosittelen taas ostamaan ja lukemaan koko jutun – se on sen kaljatuopin hinnan arvoinen, kuten edellinenkin suosittelemani Long Play tekopenissarvilla höystettyihin saatananpalvontatouhuineen.

Kaikki joiden työmatkan tai kauppareissun varrella sattuu olemaan iltapäivälehtien lööppiteline, muistavat varmaan HI-virusta tahallaan levittäneet Aki Hakkaraisen ja Steven Thomaksen ja HIV-raiskaaja George Kingsin.

Viruksen levittäminen tarkoituksella on asia erikseen, joten en puutu siihen tässä (kuten ei juuri puututtu Long Playn jutussakaan). Mutta nykylääketiede mahdollistaa, että HI-positiivinen voi viettää turvallisesti seksielämää, myös ilman kondomia.

Nimittäin: sitten noiden 1990-luvun tapauksien tiede on vahvistanut, että jos HI-positiivinen on asianmukaisessa lääkityksessä, virus ei tartu. Eli HI-positiivisen kanssa voi ihan turvallisesti harrastaa seksiä ilman kondomia, jos hän käyttää lääkitystä.

Ylipäätään HI-virus ei tartu kovin helposti. Itsekin olin vielä muutama vuosi sitten kuvitellut (olen sitä ikäluokkaa joka katseli alakoululaisena tätä telkkarista) että tauti tarttuu tuosta vain, vaikka asia on juuri päinvastoin: suuseksissä HIV-tartuntariski on lähes nolla, penis vaginaan -seksissä alle promillen ja peppupenetraatiossakin luokkaa prosentti per laaki. Riskiä nostaa, jos sukuelimissä on (esimerkiksi muiden seksitautien) aiheuttamia haavaumia. Yllättävä yksityiskohta ainakin minulle oli, että peppuseksissä vastaanottavana osapuolena riski on suurempi kuin huumeneulan jakamisessa.

HIViin ja AIDSiin liittyvä tieto kaipaisi itse kullakin päivittämistä. Long Playn jutussa tartutaan erinomaisesti myös toiseen ongelmaan: viranomaisten rasistiseen suhtautumiseen (lihavoinnit minun):

Charityn [afrikkalainen seksityöntekijä] tapauksessa Iltalehti julkaisi kuvatekstissä ohjeen:

”Oletko ostanut seksiä tai ollut muuten tekemisissä tämän naisen kanssa? Ota välittömästi yhteys poliisiin.

Infektiosairauksiin erikoistuva sisätautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Ville Holmberg  puhui kollegoidensa kanssa, että jos poliisi oli oikeasti huolissaan miesten terveydestä, sen olisi pitänyt tiedottaa näin: jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä prostituoidun kanssa, kannattaa mennä hiv-testiin.

Holmberg ihmettelee, onko olemassa miehiä, jotka eivät tiedä, että prostituoidun kanssa kannattaa käyttää kondomia.

”Eikö sitä voi edellyttää suomalaiselta mieheltä?”

(Seksityöntekijöitä auttavan Pro-tukipisteen selvitysten mukaan ehdotukset suojaamattomasta seksistä tulevat pääosin asiakkailta.) [Yllättyneitä ovat?]

Holmbergin mielestä lehdet kirjoittavat rasistiseen ja sovinistiseen sävyyn naisista, jotka usein ovat heikossa asemassa.

Jutussa kerrotaan myös tapauksesta 1990-luvun lopulta, jossa suomalaispariskunta oli tutustunut Bangkokissa thaimaalaisnaiseen, harrastanut hänen kanssaan seksiä ja järjestänyt hänet kotikaupunkiinsa 74-vuotiaan miehen aviovaimoksi. Suomessa thaimaalainen nainen oli seksisuhteessa paitsi aviomiehensä myös hänet maahan tuoneen pariskunnan ja kahden muun miehen kanssa.

No, sitten hänellä todettiin HIV-tartunta. Seuraus: mediamyllytys + syyttäjä vaati naiselle rangaistusta neljästä tapon yrityksestä. Oikeudessa todistajana olleen lääkärin mukaan

oikeudessa kävi ilmi, että nainen oli taloudellisesti täysin riippuvainen suomalaisista seksikumppaneistaan. Nyt näistä suomalaisista oli tullut naisen epäiltyjen rikosten uhreja, jotka vaativat vahingonkorvausta hiv:n pelon aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä.

Eli jännästi muljautettiin ihmiskaupan uhri (tuohon aikaan ihmiskauppaa ei juuri tunnistettu) rikolliseksi ja vielä maksamaan korvauksia… niin, HIV ei tarttunut kehenkään, mutta HIV-tartunnan pelon aiheuttama henkinen kärsimys oikeutti muutaman sadan euron korvauksiin ”henkisestä kärsimyksestä”.

Vastaavanlainen rasistinen suhtautuminen paistoi läpi Tampereella työskennelleen seksityöntekijän tapauksessa:

Vuonna 2010 iltapäivälehdet mässäilivät Itä-Afrikasta kotoisin olevan tamperelaisnaisen tapauksella. Poliisi epäili häntä törkeästä pahoinpitelystä ja 17:stä sellaisen yrityksestä. Poliisin mukaan toistakymmentä miestä oli ollut naisen kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ja yhdellä oli hiv-tartunta. (Tartunnan syntytapa oli kuitenkin epäselvä, eikä syyttäjä siltä osin nostanut syytettä.)

Naisen kuva ja koko nimi julkaistiin iltapäivälehdissä. Lehdet kertoivat hänen toimineen eroottisena tanssijana ja käyttäneen taiteilijanimeä Rachel. Lehtijutuissa häntä kutsuttiin yksinkertaisesti ”HIV-Racheliksi”.

Iltalehden mukaan nainen oli suostunut poliisin ehdotukseen hänen kuvansa julkaisemisesta. Jutussa ei käsitelty sitä, minkälainen mahdollisuus tutkintavankeudessa olevalla afrikkalaisella naisella oli ollut vapaasti punnita poliisin ehdotusta.

Olisi vaikea kuvitella, että jos itse päristelisin kuukausikaupalla menemään Kallion yössä ja saisin positiivisen HIV-testituloksen, pärstäkuvani olisi iltapäivälehdessä HIV-Vesana. Tai oikeampi vertaus olisi niin päin, että tietäisin olevani positiivinen ja käyttäisin estolääkitystä. Juttu jatkuu:

Vuonna 2011 nainen sai hovioikeudelta kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion vaaran aiheuttamisesta. Kolme vuotta myöhemmin nainen sai samantyyppisistä teoista kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Hänet tuomittiin maksamaan 1 500 euron vahingonkorvaus miehelle, joka ei saanut hiv-tartuntaa. Nainen käytti hiv-lääkitystä.

Valkoisen heteromiehen henkinen kärsimys pelkästä testituloksen odottelusta oli 1500 euron arvoinen.

Vuonna 2008 sveitsiläislääkärit julkaisivat kannanoton, jonka mukaan tutkimusnäyttö vahvistaa, että HIV ei tartu eteenpäin, mikäli viruspitoisuus on lääkityksen ansiosta niin pieni ettei se ole mitattavissa. Lääkärikunnassa näkemys on nykyään kiistaton, ja se on saanut taakseen laajan tutkimusnäytön. Lääkäri Ville Holmberg onkin sitä mieltä, että koulujen AIDS-valistusta pitäisi muuttaa:

Kouluissa pitäisi opettaa, että lääkityksellä oleva hiv-positiivinen, jonka virusarvot ovat mittaamattomissa, ei tartuta. On piilomoralismia olla kertomatta se. Ylipäänsä mielestäni yhteiskunnassa voi esittää moralistisia argumentteja, mutta silloin pitää sanoa, että ne ovat moralistin mielipiteitä.

Oikeuskäytäntöön nämä tutkimustulokset eivät valitettavasti ole vielä valuneet, kuten viimevuotisista Korkeimman oikeuden päätöksistä voidaan päätellä. Long Playn jutussa asia puretaan auki yksityiskohtaisesti – kaikkine ongelmineen. Suosittelen lukemaan. Jos tiivistän, niin ongelma on seuraavanlainen. Hesarin jutussa seisoo:

”Pelkästään asianmukaisesti noudatettu lääkitys ei kuitenkaan merkitse, ettei suojaamattomaan sukupuoliyhdyntään hiv-positiivisen kanssa liity rikoslaissa ja oikeuskäytännössä tarkoitettu konkreettinen ja vakava vaara”, KKO huomautti.

Tämä ei pidä lääketieteen valossa paikkaansa. Ja sitten tämä:

Mies ei myöskään kertonut sairaudestaan kumppanilleen, jolloin tämä olisi itse voinut päättää suhteeseen ryhtymisestä ja käytettävistä varotoimista.

Miksi tätä sovelletaan vain HIV/AIDSiin? Pitäisikö minun sanoa aina kaverilleni, että olen muutaman kerran meinannut ajaa kolarin autolla ja pidän itseäni vähän sohlona kuskina? Ja entä muut seksitaudit? Kuten Long Playn jutussa todetaan:

Lääkäreiden mukaan hiv alkaa olla verrattavissa muihin infektiotauteihin. Esimerkiksi klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta ja herpeksestä seuraa joillekuille hyvin hankalia oireita. Tartunnan saaneet eivät kuitenkaan tee rikosilmoituksia.

Että milloin ne HIV:tä koskevat asenteet saadaan päivitettyä 1980-luvulta 2010-luvulle? Niin oikeuslaitoksessa, seksivalistuksessa kuin arkielämässäkin. Hoidettu HIV ei tartu.

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *