Kusiko legendaarinen ”painajaishammaslääkäri” Meidänklinikan bisneksen?

EDIT 6.7.2015: Tavoitin Valviran lääkintöneuvoksen Liisa Toppilan, joka vahvistaa, että Royal Dentin ”painajaishammaslääkäri” ei ole ollut Meidänklinikan kanssa tekemisissä. Nämä kaksi tapausta jäävät siis erillisiksi tarinoiksi – toki mielenkiintoisia molemmat. Jään seuraamaan painajaishammaslääkärin rikosjutun etenemistä käräjäoikeudessa, kuten myös mihin tämä Meidänklinikka-juttu etenee.

Ensin hieman taustaa: syksyllä 2012 opetin silloista 3-vuotiastani ajamaan potkupyörällä. No, nopeasti hän oppi ja sitten yhdessä alamäessä olin niin keskittynyt kännykän räpläämiseen innoissani kun hän pysyi tasapainossa jo parin päivän harjoittelun jälkeen että hänelle pääsi kertymään vauhtia niin paljon taitoihin verrattuna että ”mopo lähti käsistä” ja hän ajautui pois asvaltilta ja lensi tangon yli naamalleen nurmikolle.

Hurjan näköinen episodi ei jättänyt muita jälkiä kuin että etuhampaiden tyvestä tuli verta ja kokeillessani yläetuhampaat heiluivat. Kello oli jo kahdeksan illalla joten kunnalliseen hammaslääkäriin ei enää ollut mahdollista mennä ja yksityisetkin olivat pääosin kiinni. Ei muuta kuin soittelemaan auki olevia yksityisiä läpi ja lopulta aika saatiin Royal Dentistä Mannerheimintiellä (tässä vaiheessa suurin osa lukijoista revennee nauramaan, olin/olimme niin typeriä että googlaaminen jäi välistä).

No, lapsi vietiin hammaslääkäriin, joka totesi että voidaan olla joko tekemättä mitään tai sitten heiluvat hampaat voidaan kiinnittää paikalleen (viereisiin hampaisiin) muovikiskolla. Suostuimme muovikiskon laittoon. Lasku oli hurja, 810 euroa (miinus Kela-korvaukset). Palvelu oli ystävällistä, ei siinä mitään.

Seuraavana päivänä googlailin huvikseni (lähinnä tuon laskun suuruuden takia) ja kyseisestä putiikista löytyi netin täydeltä vaikka kuinka tylyjä kokemuksia. Selvisi että kyseinen hammaslääkäri on mm. erotettu Hammaslääkäriliitosta ja hänestä on tehty useita kanteluja viranomaisille ja hän on saanut huomautuksen Valviralta.

Vein varmuuden vuoksi lapsen vielä toiselle hammaslääkärille (jota olen käyttänyt itse ja ollut erittäin tyytyväinen). Hän tiesi kyseisen hammaslääkäriyrittäjän ja antoi tylyn tuomion: ensinnäkin koko kiskotus oli täysin tarpeeton toimenpide, laskutettu hinta ei missään suhteessa työn normaaliin markkinahintaan ja lisäksi vielä tehty huonosti (kisko lähti kevyesti nyppäämällä irti). Päätin tehdä tyypistä kantelun Valviralle.

No, kantelusta ei kuulunut mitään, mutta tammikuussa 2014 kävelin kyseisen klinikan ohi ja ovessa oli muistaakseni (sanon muistaakseni koska tästä minulla ei ole kännykuvaa todisteena) lappu, jossa luki, että ”olemme tammikuun lomalla” tai jotain sinne päin. En kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota.

Helmikuun 25. päivä 2014 odottelin bussia Manskun varressa, ja päätin uteliaisuuttani pyörähtää ovella katsomassa mitä paikalle kuuluu. Ovessa oli lappu jossa luki:

VALITETTAVASTI OLLAAN TOISTAISEKSI SULJETTUNA

Siis näin:

jafarin klinikka

Sitten alkoi raksuttaa: jos tyyppi oli ”tammikuun lomalla” ja helmikuussa ”toistaiseksi suljettuna”, niin olisikohan Valvira pannut putiikin viimein kiinni? Tsekkasin JulkiTerhikistä hammaslääkärin nimellä että miten on asian laita, ja kas:

jafar ajdari

Eli Valvira oli pistänyt kaverin kioskin kiinni. Muistaakseni kiiresyistä en itse ruvennut kynäilemään asiasta vaan annoin Twitterin kautta uutisvinkin Iltalehdelle, joka teki heti seuraavana päivän aiheesta jutun Painajaisten hammaslääkäri joutui sulkemaan klinikkansa – ”Erikoinen tapaus”. Toimittaja oli soittanut Valviraan, ja

Valviran lakimiehen Leena-Maija Vitien mukaan helsinkiläisestä hammaslääkäristä tehtiin Valviraan useita kanteluita, jotka koskivat muun muassa potilaiden kohtelua, hoidon asianmukaisuutta ja laskutusta. Hammaslääkärille oli Vitien mukaan annettu kirjallinen varoitus, mutta sillä ei ollut vaikutusta miehen toimintaan.

Oma kanteluni ei sitten varmaan ollut ainoa. Valvira ei ”polttanut lupia” kundilta kokonaan, vaan:

helsinkiläismies voi toimia jatkossa hammaslääkärin tehtävissä ainoastaan palvelussuhteessa julkisyhteisön ylläpitämään sosiaali- tai terveydenhuollon yksikköön toisen kyseistä ammattia harjoittavan laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena.

Saamieni tietojen mukaan henkilö on yrittänyt hakea töitä julkiselta sektorilta ainakin kahdesta eri paikasta, eikä häntä ole valittu tehtävään. Eikä mikään ihmekään: jokikinen hammaslääkäri jolla olen tuon tapauksen jälkeen käynyt, on tietänyt henkilön ja hänen temppunsa. Piirit ovat pienet.

Olin jo suurin piirtein unohtanut tapauksen seuraamisen, kunnes törmäsin loppuviikosta somessa Hesarin uutiseen Meidänklinikan sulkemisesta:

Valvira on päättänyt asettaa Meidänklinikka Oy -nimisen, muun muassa hammaslääkäri- ja suuhygieniapalveluita tarjonneen, klinikan välittömään toimintakieltoon. Syynä on potilasturvan vakava vaarantuminen.

Valvira teki tutkintapyynnöt poliisille kolmen suuhygienistin ja yhden hammaslääkärin tehtävissä työskennelleiden henkilöiden epäillystä laittomasta ammatinharjoittamisesta jo 5. joulukuuta 2014.

Onko tapauksilla Royal Dent ja Meidänklinikka jotain yhteistä? Ei välttämättä, tai sitten on: löysin uutisen huhtikuulta 2015, jossa kerrotaan, että Royal Dentin painajaishammaslääkäriä epäillään rikoksesta:

Helsingin käräjäoikeuteen saapuneen rikosasian perusteella helsinkiläisen hammaslääkärin epäillään jatkaneen toimintaansa Valviran kielloista huolimatta.

53-vuotiasta miestä epäillään luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Asialle ei ole määrätty vielä käsittelypäivää.

Eli painajaishammaslääkäri on harjoittanut – tai siis hänen epäillään harjoittaneen – toimintaansa yksityisellä sektorilla (julkisellahan hän saisi toimia laillisesti mutta sinne ei taideta ottaa töihin). Tämä ei vielä tarkoita, että tapauksilla olisi yhteys, mutta ajallisesti tapaukset täsmäävät: Meidänklinikan Porin toimipiste suljettiin maaliskuun 2015 alussa, painajaishammaslääkärin rikosasia meni Helsingin käräjäoikeudelle huhtikuun puolessa välissä ja Valvira pisti koko Meidänklinikalle lapun luukulle kesäkuun lopulla.

Asiaan saataneen vahvistus maanantaina, kun Valviran virkahenkilöt palaavat puhelintensa ääreen. Stay tuned! EDIT: nyt on maanantai ja Valviralta vahvistetaan, että painajaishammaslääkäri ei ole ollut Meidänklinikan kanssa tekemisissä. Betteridgen laki pätee siis bloggaukseni otsikkoon.

Kommentit
 1. 1

  Hannu Rytilä himself sanoo

  JulkiTerhikki on hyvä palvelu. Ilman sitä en olisi päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle. Kun eläköitynyt kurkku- ja perselääkäri evää pätevät B-todistukseni, niin Valviraa tosiaan tarvitaan.

 2. 2

  Siiri sanoo

  Hei, Jyväskylässä toimii hämärän oloinen firma nimeltä Hannikaisenhammas. Samassa osoitteessa toimi myös Toejoen hammaslääkärit ja Meidän klinikka. Hannikaisenkatu 11-13. Hieman epäilyttävät nettisivut, eikä ollenkaan kuvia työntekijöistä.

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Ainakin nettisivuilla mainitulla hammaslääkärillä on Valviran mukaan luvat kunnossa.

 3. 3

  Satu Niemi sanoo

  Royal Dent hammaslääkäri kusettaa laskuissa. Kun aikoinaan kävin hänellä, niin hän halusi rahat heti suoraan käteen. Että mene pankki automaatille ja nosta rahat! Hän pyysi vielä allekirjoittamaan, etten tee oikeuskannetta häntä vastaan! Minulla oli hätätilanne, joten minä tyhmä tein sen. Mutta tuskin suomalainen oikeusjärstelmä pitää sitä oikeana. Hän tuhosi hampaani. Kun menin muutamia vuosia sitten hammaslääkäri päivykseen, niin hammaslääkäri totesi, että olenko käynyt ulkomaalaisen luona? Ja hampaani haisi, kuin siideri, kun meilahden hammaspäivystys totesi, että ei ole laitettu oikeaa paikkaa, mitä normaalisti laitetaan suomalaisten hampaiden korjaamiseen. Mutta tämä rikollinen Royal Dent tekee mitä tahansa saadakseen vain rahaa. Eettisyydestä ei mitään tietoa. Mutta tämä rikollisella ei ole enää omaa yritystä. Ihmettelen, jos hän saa enää toimia enää hammaslääkärinä enää edes kaupungin hammaslääkärinä!!!

 4. 4

  Satu Niemi sanoo

  Moi Vesa

  Minun tapaus tapahtui 2010, joten siitä on aikaa. Laitoin Valviiraan kantelun, ja se sanoivat, että nosta rikostutkimus. Mutta valitettavasti ajattelin, että ns. ”kuittaan asian” vain unohtamalla. Siis antaa anteeksi ja unohtaa. Enkä tarkoita sitä, että huono käytös on anteeksi annettavaa. Olen vasta nyt 2017 tehnyt rikosilmoituksen, mutta en ole saanut mitään ilmoitusta poliisilta. He kaiketi ovat nykyään ylityöllistettyjä. Ja tämä Royal Dent hammaslääkäri kehtasi vielä ehdottaa minulle, että ostaisin häneltä posliinihampaat, kun ne näyttävät niin kauniilta?!! Hah, tuli ensimmäiseksi mieleen, että joo, omat hampaani eivät ole kauniit. Toivottavasti tämä ulkomaalainen mies ei ikinä hoida hampaita!! Ja joutuu maksamaan teoistaan, edes jotenkin. Ihmettelen missä omat todisteeni ovat tätä lääkäriä vastaan. Todisteena on toki nosto pankkiautomaatilta kyseisen hammaslääkärin vastaanoton läheisyydessä. Ja myös hampaista otetut röntgenkuvat, mutta kappas vaan kyseinen röntgenkuvaaja ei säilytä potilastietoja?! !! Ainoa siis tosite on kaiketi se, että kun kävin päivystyksessä, että ”mitä ns. paskaa hampaaseeni on laitettu? Joten toivon, että saat tämän asian hoidettua myös omalta osaltasi. Kiitos muuten plogistasi, se avasi silmäni.

 5. 5

  Satu Niemi sanoo

  Ja moi Vesa

  Jos tiedät tämän Royal Dent hammaslääkärin nimen, niin olisin kiitollinen. Ja jos vielä tiedät sen paikan, mihin hän lähettää asiakkaansa röntgenkuvattavaksi? Siis aika lähelle Royal Dent hammaslääkäri tiloja? Valitettavasti minulla näitä tietoja ei enää ole. Ja hämmästelin sitä, että tämä hammaslääkäri pyysi puudotusaineita itselleen lähettäväksi, kun hänellä ei ollut? Ja hän pisti aika monta puudutuspiikkiä minuun? Joten tuskin tällä hammaslääkärillä oli edes kunnollisia paikkausaineita? Kun Meilahdessa todettiin, että onko hammaslääkäri ollut ulkomaalainen?

 6. 6

  Esa sanoo

  ”Jään seuraamaan painajaishammaslääkärin rikosjutun etenemistä käräjäoikeudessa, kuten myös mihin tämä Meidänklinikka-juttu etenee.”

  Juttu on edennyt niin, että Meidänklinikka Oy:n toimitusjohtaja Dmitri Filippenko menetti hammaslääkärin oikeutensa suomessa. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703092200082870_uu.shtml

  Tämän jälkeen hän on siirtänyt toimintansa viroon, ja nimittänyt itsensä erikoishammaslääkäriksi (Hänellä ei ole erikoishammaslääkärin laillistusta missään maassa). Hän on palkannut ammattitaitoisen SOME-ryhmän houkuttelemaan suomalaisia potilaita Tallinnaan jossa hän poistattaa heiltä hampaat. Suomalaiset eivät osaa kannella saamastaan hoidosta Viron viranomaisille joten homma on kohtuullisen turvallista.

  Hänen markkinointisivu on täällä: https://www.facebook.com/Tallinnanerikoishammaslaakarit/?fref=ts

  Sivulta lähtee hyvin nopeasti pois kaikki kommentit, joissa jollain tapaa paljastetaan tai kysellään Dmitrin taustoista tai erikoishammaslääkärin laillistuksesta.

  Myös tämä on hänen suomalaisille tarkoitettu sivu:
  https://www.facebook.com/Implanttihoito/?fref=ts

  • 6.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Kiitos! Jäi tosiaan seuraamatta, kun selvisi, että tämä oli eri sälli kuin se the Painajaishammaslääkäri.

   • 6.1.1

    Janne Harjupää sanoo

    ”Tallinnan erikoishammaslääkärin” markkinointi suomalaisille on varsin agressiivista. Facebookissa näkyy jatkuvasti hänen mainontaa.
    Erikoishammaslääkärinä esiintyminen lienee rikollista Virossakin, mutta paikallinen valvontaviranomainen tuskin osaa huomata suomeen kohdistuvaa markkinointia.
    Onkohan suomenkielellä, suomalaisiin kohdistuva markkinointi väärällä terveydenhuollon ammattinimikkeellä rikos Suomessa, kun itse hoito tapahtuu ulkomailla? Saako Dmitri Filippenko esiintyä erikoishammaslääkärinä ilman seuraamuksia?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *