Kritiikki puri: vaarallinen terveyshuuhaa -lehti lakkasi ilmestymästä suomeksi

Viime kesäkuussa Suomeen rantautui Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -niminen roskajulkaisu. Lehden kansi antoi olettaa että höpöhöpöstä on kysymys, ja sitähän se sisälsi tuutin täydeltä. Ostin yhden lehden, blogasin siitä ja niin kirjoitti moni muukin, aina blogeista toimitettuun mediaan.

Yritykset reagoivat nopeasti: S-Ryhmä ja Kesko vetivät lehden nopeasti pois myynnistä kun sen luonne paljastui – ja asiakaspalautetta tuli paljon. Suurista toimijoista ainoastaan R-Kioski jatkoi lehden myyntiä, olipa se jopa siellä ”viikon lehtenäkin”. Lehteä myytiin nolosti jopa sairaalan kioskissa, mistä se vedettiin nopeasti pois kun valpas asiakas puuttui asiaan.

Suomi ei ole ainoa maa jossa lehti on vedetty pois myynnistä. Britanniassa jättiketju Tesco veti lehden pois, mitä päätoimittaja selitteli ”lääkefirmojen painostusryhmien” syyksi (oma lukunsa on, kannattiko roskajulkaisulla rahaa lypsävä ”päätoimittaja” päästää ääneen ollenkaan).

Fiilistelin tänään vanhoja blogikirjoituksiani, ja yllä mainittu kesäkuinen blogikirjoitus tuli vastaan sekin. Mietin, mitäköhän lehdelle kuuluu (edellinen muistikuva siitä oli viime syksyltä R-Kioskin hyllystä Rautatieasemalla). Surffasin lehden sivuille, joilla viimeinen numero näyttää olevan vuoden 2016 joulukuulta (7/2016) ja kun klikkaa tilaus-sivulle, siellä odottaa teksti:

Hyvää päivää, rakas lukija!

Kiitämme mielenkiinnostanne lehdestämme ”MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE” kohtaan. Olemme tyytyväisiä, että näin lyhyessä ajassa lehti on löytänyt lukijoita ja toivomme, että löysit sieltä itselle paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa. Valitettavasti Suomen  suurimmat lehdistöjakelijat ovat ilmoittaneet aikakauslehti ”MITÄ LÄÄKÄRIT EIVÄT KERRO SINULLE”  toivottomaksi Suomen lukijoille, joten meidän täytyy todeta, että meidän on pakko  väliaikaisesti keskeyttää lehden myynnista Suomessa. Emme ole luopuneet toivosta vakuuttaa Suomen lehdistöjakelijat tämän lehden hyödyllisyydestä. Kyllä, tulemme varmasti tekemään kaiken voitavamme, jotta Suomen lukijat voisivat itse päättää  onko lehti  mielenkiintoinen ja ostaa sitä tai ei. Joten emme sano ”Hyvästi!” mutta  ”Näkemiin!”.

Lyhyesti: lehti ei käyny kaupaksi joten sen julkaiseminen loppui. Todennäköisesti Lehtipisteen sopimus oli tehty vuoden määräajaksi, ja sitä ei enää jatkettu.

Itse toivon että Suomen lehdistöjakelijat kantavat yritysvastuunsa ja jättävät vastaavan tuuban jatkossakin jakelematta. Eli ei näkemiin, vaan hyvästi!

 

P.S. Jos yhtään tunnen huuhaamaakarien strategioita niin jos lehti vielä nostaa Suomessa päätään, se tehdään jonain puolivillaisena rebrändäysyrityksenä uudella nimellä ja erilaisella kannella.

P.P.S. Koitin aktiivisesti googlailla, josko joku olisi kirjoittanut tästä lakkaamisesta jo, mutta eipä näytä että olisi. Lehteä ei näytä kaipaavan kukaan, vaikka se on ollut vainaa jo kolme kuukautta.

Kommentit
 1. 1

  Jyrki sanoo

  Huhuuu!!!

  HIenoa! Itsekin motkotin lehdestä huomatessani sen lähikaupassa. Perus myyjällehän tuosta ei kannata huutaa, mutta taisinpa sanoa, että kirjoita siihen palautteeseen, että asiakas kävi naama punaisena huutamassa huuhaa lehdestä.

 2. 2

  Karoliina Kaita sanoo

  Hienoa, tarinalla on onnellinen loppu. Oli hyvä, että olit hereillä ja torppaamassa lehden tietä.

  Jostain syystä tämä juttu oli kesällä mennyt minulta ohi. Niinpä lähdin arvailemaan jutun sisältöä otsikon perusteella. Luin kiinnostuneena, että joku on perustanut lehden nimeltä Vaarallinen terveyshuuhaa, mutta sitten tuo lehti on valitettavasti lakannut ilmestymästä. Jutun lukeminen paljasti sitten vähän toisenlaisen tarinan :). Ehkä tuon voisi kirjoittaa ihan yhteen: vaarallinen terveyshuuhaalehti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *