Kokenut asumiseen erikoistunut asianajaja: HOAS rikkoo kotirauhaa

Sunnuntainen blogikirjoitukseni HOASin lopputarkastusten laillisuudesta kiinnosti myös uutistoimituksia: maanantaiaamuna ruotsinkielisen Ylen toimittaja soitti ja kysyi bloggauksessa mainittujen kahden kaverin yhteystietoja. Ja siitä se lähti:

Blogikirjoitukseni kommenttiosioon on tullut etenkin noiden uutisten jälkeen ennätysmäärä kauhukertomuksia HOASin – ja muidenkin opiskelija-asuntosäätiöiden sikailusta. Esimerkiksi Vilma kirjoittaa:

Hetkeä myöhemmin kuitenkin alkoi avain kääntyä myös soluhuoneeni oven lukossa. Huusin unenpöpperössä jotain, että älä tule, kun olin alasti. Mies vaati päästä tarkistamaan sängynaluseni ja patjani ötököiden varalta, mutta en päästänyt. Sen verran oli kuitenkin pakko saada tungetella, että työnsi päänsä ovenraosta ja katseli huoneeseeni, vaikka sanoin että et nyt tule.

Blogissani kommentoi myös HOASin asiakkuus- ja viestintäpäällikkö, joka väittää käytäntöä lailliseksi ja että

Vuokrasopimuksen ehdot tarkistetaan säännöllisesti ulkopuolisella juristilla, ja myös tämä ehto on aikanaan tarkastettu.

No, kannattaisiko vaihtaa juristia? Yle Svenska haastatteli Leena Partasta, joka on kokenut asianajaja (ei ”vain” lakimies) ja nimen omaan asumisasioihin erikoistunut sellainen:

Enligt lagen ska hyresvärden besöka lägenheten enligt överenskommelse och det räcker inte med att meddela att besöket äger rum under augusti.

Eli lain mukaan ei riitä, että kerrotaan yksipuolisesti että tarkastus tehdään ”elokuussa”. Asianajajan mukaan kyseessä on rikos, kotirauhan rikkominen. Samoilla linjoilla on myös MTV:n haastattelema kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen:

Jos ne näin menettelee, että me ei ilmoiteta mitään ja tullaan silloin kun lystää omilla avaimilla, niin se on rikos. Ei sopimusehdoilla voi varata tuollaista oikeutta, se on mitätön ehto, sanoo Salminen.

Lopullista (juridisesti pitävää) varmuutta lainmukaisuudesta ei saa oikeastaan muuta kuin siten että asukas tekee rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta ja jos juttu ei etene syyteharkintaa pidemmälle, lähteä ajamaan juttua siviilikanteena (joka maksaa jos häviää). HOAS kun ei ole viranomainen, jonka toiminnan lainmukaisuudesta voisi kannella aluehallintovirastoon, oikeusasiamiehelle ja mitä näitä kaikkia nyt on. Poliisi voi käsittääkseni ottaa asian tutkintaan oma-aloitteisestikin, jos ”yleinen etu sitä vaatii” – joka ehtona mielestäni täyttyy, koska asia koskee tuhansia opiskelijoita.

Itse olen sitä mieltä, että olennaista ei ole saada HOASia leivättömän pöydän ääreen vaan lopettamaan laiton käytäntö. Asiasta keskustellaan torstaina HOASin hallituksen kokouksessa.

P.S. Blogijournalismi toimii mielestäni parhaimmillaan juuri näin: blogisti blogahtaa ja jos aihe on merkittävä ja kiinnostava, uutistoimituksen tuntipalkkaiset ammattitoimittajat lähtevät tonkimaan sitä. Itse olen päivät töissä ja kirjoitan yleensä myöhään illalla tai varhain aamulla, jolloin ei oikein kehtaa viranomaisille tai asiantuntijoille soitella.

Kommentit
 1. 1

  Nina sanoo

  Samaa teki Savonlinnan opiskelija-asuntoja välittävä taho, kun opiskelin 2004-2007. Ukkoa kävi omilla avaimilla, jos oli joku patterintarkastus määrätty, viis veisaten siitä onko sisälläolija paikalla/poissa/nukkumassa/alasti/sairasvuoteella tms. Joskus tämmöstä huomasi vain patterin edestä siirretyistä kalusteista yms.

 2. 2

  Entinen HOAS-asukas sanoo

  En pystynyt laittamaan kommenttia asiaa koskevaan FB-päivitykseen, joten laitan tähän. Oma kokemukseni HOASilla sattui jo useampi vuosi sitten, mutta kerronpa tässä kuitenkin, kun samantyyppisestä pulmasta oli kyse.

  Asuin mieheni kanssa HOASin perheasunnossa. Tulimme kerran kotiin ja hämmästyimme: huonekalut olivat poissa paikoiltaan ja joitakin irtotavaroita oli heitelty sinne tänne. Säikähdimme tietysti, että asuntoomme on murtauduttu tai tehty muuten ilkivaltaa. Kun sitten hetken tutkailimme tilannetta, huomasimme, että asunnon lattia on vahattu (ilmeisen huonosti, siellä oli suuria kuivamattomia vahalammikoita vielä).

  Lähdimme selvittelemään asiaa HOASin kanssa. Kävi lopulta ilmi, että asuntomme lattia oltiin todellakin käyty vahaamassa, kyseessä oli määräaikainen huoltotoimenpide (lattiassa ei siis ollut vaurioita emmekä itse olleet vahausta pyytäneet). Vahauksesta olisi pitänyt tulla meille ennalta ilmoitus ja meidän olisi pitänyt siirtää huonekalut pois lattioilta. No, emmepä tietenkään olleet siirtäneet, koska emme olleet minkäänlaista ilmoitusta asiasta saaneet.

  On helppo arvata, mitä seuraavaksi on tapahtunut ja miksi. Tavaroitamme oli tosiaan heitelty ja siirrelty miten sattuu, naarmuja oli tullut kalusteisiin. Lisäksi lattia oli vahattu huonosti. Epäilemättä lattian vahaajat olivat hermostuneet siitä, että lattiaa ei ollut siivottu, ja olivat sitten huiskineet ärtymyksissään huonekalumme ja muutkin tavaramme miten sattuu.

  Kun kerroin HOASille, että melkoinen sotku on jäänyt, ei HOASin edustaja tietenkään edes uskonut meitä. Sanoi vain, että eihän nyt toki minkäänlaista sotkua ole voinut aiheutua. Olin ottanut valokuvia ja kerroin, että selvitän asiaa poliisin kanssa, jos ei muuten selviä. Sitten alkoikin mielenkiintoinen puhelurumba, kun HOASin edustaja koetti tavoittaa sen firman, joka on käynyt lattiaa vahaamassa. Se ollut lainkaan helppoa, sillä kyseessä oli alihankkijan alihankkija (tai ehkä vielä senkin firman alihankkija). Alkoi tuntua siltä, että HOAS ei tosiaankaan itsekään tiedä, ketkä käyvät heidän asiakkaidensa asunnoissa avaimilla.

  Lopulta, tosi monen puhelun jälkeen, minulle soitti tämän lattianvahausfirman pomo ja oli tosi tympeä. Hän selitti, kuten myös HOAS, että eihän tietenkään siellä ole mitään sotkettu tai tavaroita naarmutettu. Olin ihan äimänä näiden selitysten kanssa, kun kerran sotku oli ollut melkoinen, asiasta oli minun ja mieheni sana ja tosiaan ne valokuvat (ja valokuvat myös niistä vahalammikoista mitä sinne oli jäänyt).

  Jäi sellainen tunne, etä HOASin asuntoihin saa tulla avaimen kanssa ihan miten asiaton tyyppi vain, ilmoitus ei kulje asukkaalle, ja jälkeen päin moititaan suunnilleen valehtelijaksi kun kerron aiheutuneesta sekasorrosta. Ja lisäksi HOASilla ei pitkään aikaan ollut edes tietoa siitä, kuka asunnossa on käynyt. Ihan aluksi heillä ei ollut edes tietoa siitä, että lattia oltaisiin tultu vahaamaan, vasta myöhemmin hekin tämän meille vahvistivat. Ei ollut kovin turvallinen olo sen jälkeen, kun tiesi, että tuolla tavalla käyttäytyviä tyyppejä käy avaimien kanssa meidän kotona, ja että HOASin toimistolla ei olla tämän viisaampia siitä, mitä on tapahtunut ja kuka on käynyt.

  Virhehän sinänsä olisi ollut helposti korjattavissa: kun kerran meille ei ollut tullut tietoa lattioiden vahaamisesta, eikä kämppää ollut mitenkään tähän valmisteltu, ei lattiaa olisi pitänyt edes alkaa vahata. Olisi riittänyt soittaa meille ja pyytää, että lattia raivataan vaikkapa seuraavaksi päiväksi, niin toki olisimme sen raivanneet.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *