Kelan ilmiantolomake on käsittämätön Stasi-aivoripuli

Savon Sanomat kertoo, että Kela harkitsee ilmiantolomakkeen käyttöönottoa Verohallinnon tapaan.

En minä tuon verottajankaan ilmiantolomakkeenkaan fani ole, mutta Kela-ilmiantolomake on moraalisesti kyseenalainen, koska tietoja toisen tukien väärinkäytöstä on käytännössä mahdotonta saada muuten kuin nuuskimalla toisen kirjeitä vaikkapa paperiroskiksesta (mikä on laitonta) tai ilmiantamalla oman läheisensä, mikä taas on tukien väärinkäyttöäkin moraalittomampaa selkäänpuukottamista. Nimettömässä ilmiannossa on vielä se ongelma, että viranomaisella ei ole mahdollisuutta kysyä lisätietoja tapahtuneesta eikä saattaa perättömän ilmiannon tekijää vastuuseen.

Vanha Ylen uutinen kertoo, että ilmiantoja tehdään huvikseen jo nyt, ihan perinteisillä paperikirjeillä:

Esimerkiksi entiset seurustelukumppanit saattavat tehdä kiusaa, eikä väärinkäyttöä ole oikeasti tapahtunut, sanoo Holappa.

Mielestäni koko hanke kannattaa haudata. Jos ei ole niin varma tiedoistaan että viitsisi rustata paperikirjeen, kannattaa jättää koko ilmianto tekemättä.

Eikä se Verohallinnonkaan lomake kovin hyvin näytä toimivan:

Vain 15-20 prosenttia kanteluista johtaa jatkotoimenpiteisiin.

Arkikielellä tämä tarkoittaa, että kanteluista 80-85 % on turhia.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Suomessa suurin sosiaaliturvan väärinkäyttäjä on Kela itse. Ko. lafka on mm. minulle velkaa yli kymppitonnin rikoksella minulta viemiään etuuksia.

    Eräs tuttuni teki itsemurhan, kun Kela ei hyväksynyt hänen sairauskorvauksiaan. Kelan mielestä tuttu ei ollut masentunut. Mihinköhän tällainen ilmiannetaan?

    Briteissä sosiaaliturvan ilmiantopuhelimeen soitetuista puheluista 96 % on ollut kiusantekoa tai muuten ajanhukkaa. http://lartsocial.org/town-called-Malice Huijauksia paljastui vain noin prosentissa ilmoituksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *