Kela-kaaos olisi ratkaistavissa mutta sitä ei haluta: esimerkkinä ”Kuohittu karhu”

Usein sosiaalisessa mediassa fanittamani, syvällistä laatujournalismia tekevä Long Play -julkaisu (jonka tuorein aikaansaannos on juttu sukupuolivähemmistöjen valtiotason sorrosta – kannattaa lukea) julkaisi kerran mielestäni hutijutun – tai siis itse juttu oli ihan mielenkiintoista luettavaa, mutta siihen liittyvä analyysi ei.

Tämä juttu oli nimeltään Kuohittu karhu (ja se on maksullinen – MTV3:n puolella voi tutustua aiheeseen maksutta), ja se kertoi siitä, kuinka Verohallinto joutui käsittelemään paljon veroilmoituksia automaattisesti jotta käsittelyaikataulussa pysyttiin. Tämä tulla napsahti kestotilaajan sähköpostiin joulukuussa saatteella:

Juttu on normaalia Long Play -juttua on lyhyempi, mutta julkaisemme sen sen yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi.

Ajattelin, että nyt tulee jotain raflaavaa. Mutta ei. Jokainen taloushallintoalan kanssa jotenkin tekemisissä oleva tietää, että veroilmoituksista suurin osa käsitellään – ja on käsitelty jo pitkään – täysautomaattisesti, jos luvuissa ei ole mitään hämärää. Jutun kirjoittanut toimittaja kommentoi:

Minut yllätti se, että miljoonista veroilmoituksista vain satojatuhansia tutkitaan oikeasti. Ilmoituksia siis valvotaan koneellisesti, mutta virkailijat tutkivat vain tuon verran.

Siis oikeasti vai? Tämän tuleminen uutena juttuna selittää sen, että juttu tuntui suuremmalta skuupilta kuin mitä se oli. Korostan vielä että itse juttu oli hyvin kirjoitettu mutta mikään megaskuuppi se ei ollut.

Kun systeemi nosti esille veroilmoituksia, virkailija käytännössä vain klikkaili ne valmiiksi, jos esimerkiksi tulonhankintakulut olivat alle 5000.

Juuri näin se menee, ja näin sen pitää mennäkin, koska noiden ilmoitusten syynääminen käsin maksaa sekin. Salailukin on ihan järkevää: eihän noita automaattisen käsittelyn yksityiskohtia kannata huudella: muutenhan voi tulla kiusaus ravistaa hihasta veroilmoitukseen tulonhankkimiskuluja 4999 euroa ja hurrata, jos se heilahti läpi. Poliisikaan ei paljasta rikostutkintamenetelmistään kaikkea, vaikka oikeudenkäynnit ovat julkisia.

Miksi tämä nousi mieleeni nyt? Koska toimeentulotuen Kela-kaaos ja sen käsittely nostaa esille räikeän epäkohdan: keskiluokkaisten tulonsaajien veroilmoitusten käsittelyaikataulussa pysyminen oli niin tärkeä juttu, että valvontaa kevennettiin ja veroilmoitukset hyväksyttiin sukkana – ja myös puuttumisrajaa säädettiin:

Myös puuttumisrajaa nostettiin 1500 euroon. Toisin sanoen, jos asiakkaan vaatimaa vähennystä olisi pitänyt laskea alle 1500 euroa, asiaan ei puututtu, vaan vaatimus hyväksyttiin asiakkaan vaatimuksen mukaisesti.

Kela-kriisi olisi ratkaistavissa ihan samalla tavalla: kliksutellaan ei-epäselvät tai vain pieniä epäselvyyksiä sisältävät tapaukset sukkana läpi. Ei välitetä jostain puuttuvasta liitteestä. Ei tämä olisi nykytietojärjestelmillä mahdotonta. Kyllä, joku voi saada ”liikaa rahaa”, mutta se on huomattavasti pienempi paha kuin nälässä kituminen tai reseptilääkkeittä jääminen. Näin ei vaan tehdä tehdä, koska Kelan johdossa on tehty arvovalinta: köyhät kärsikööt ilman ruokaa.

100-vuotiaassa Suomessa on tärkeämpää että verotuspäätöslappu tulee palkansaajalle syyskuussa kuin että tulottomilla ihmisillä on ruokaa ja reseptilääkkeet.

Ja anteeksi Long Play (ja MTV3:n toimittaja), ei se juttu ollut hutijuttu, mutta se oli tärkeä vasta nyt.

Kommentit
 1. 1

  tiedot ovat jo valmiina sanoo

  Lisäksi toinen näkökulma asiaan; Suomessa on runsaasti erilaisia tietojärjestelmiä, jotka sisältävät päällekkäistä informaatiota ja merkittävä osa kaikesta siitä, mitä liitteeksi vaaditaan, olisivat asioita, jotka löytyvät jo jostain tietojärjestelmästä valmiina (esimerkiksi lasten huoltajuuteen liittyvät päätökset tai kotivakuutus). Sen kun vain kehitetään rajapintoja, jonka kautta nämä voidaan lukea automaattisesti. Vähenee kaikilata osapuolilta työt.

  • 1.1

   sanoo

   Sinä päivänä kun ”vain kehitellään rajapintoja” ollaan onnistuttu purkamaan koko väkivaltakoneiston oikeuttava kasa lakeja ja säädöksiä joiden pitäisi tehdä toimimisesta oikeudenmukaista.

   Kyllä, teknisesti kaikki on nyky-ATK:lla mahdollista. Juridiikka (ja oikeustieteen taustalla oleva filosofia) sen sijaan edelleen elää jotain Rooman valtakunnan aikoja.

  • 1.2

   Ollie sanoo

   Ongelma ei liene rajapinnat vaan Tietosuoja.

   Tietääkseni tässä sopassa on ainakin osaksi syynä se, että Kela ei voinut saada tietoja kunnilta sähköisesti, tietosuojasyistä.

   Niinpä kaikki se kerätty tieto pitää toimittaa Kelaan uudestaan…

 2. 2

  Nimetön käsittelijä sanoo

  Kumma kyllä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Kelan etuuskäsittelijä ruikuttaa, miten tarkemmat (ja hitaammat) etuuskäsittelijät joutuvat vaikeuksiin, heidän työsuhdettaan ei jatketa tai se puretaan koeajalla. Ehkäpä tieto tästä Kelan johdon päätöksestä ei ole kulkenut Kelan keskijohtoon asti? Vai ehkä mitään päätöstä ei ole tehty, ei ainakaan sellaista mitä kuvittelet? Vaikuttaa siltä että Kelassa kriisiä ratkaistaan ihan niin kuin haluat, kliksutellaan hakemuksia läpi pintapuolisen tarkastelun jälkeen.

 3. 3

  Kelaaja sanoo

  Juuri noin Kelassa tehdäänkin. En tiedä mistä olet saanut käsityksen, ettei tehtäisi. Ei vain ole tarpeeksi työntekijöitä, hakemuksien määrät ylittivät kaikki odotukset. Tosi paljon hylkääviä päätöksiä, kun monet hyvätuloiset päättävät ”kokeilla” toimeentulotukea, kun se on nyt Kelalla ja sosiaalisesti hyväksyttävämpää.

 4. 4

  Lento sanoo

  Siis mehän halutaan kansalaistili, joka on henkilökohtainen ja jossa on Kaikki. Sinne tulisivat tilattuina pankkien sähköiset tiliotteet, verokortti, veroehdotus, lääkereseptit, tiedot sairaudesta ja terveydestä, Kelan, Sossun ja kassojen päätökset, omat selvitykset, sanalla sanoen ihan kaikki. Materiaalia voisi olla mahdollista tosisaan tilata esimerkiksi vakuutusyhtiöltä.

  Kullakin toimijalla olisi oma tunniste, joka merkittäisiin niiden tietojen yhteyteen, jotka kyseiselle toimijalle halutaan jakaa. Yrittäessään kirjautua tietyn henkilön tietoihin, virkahenkilön olisi vahvistettava kirjautumisensa, jolloin lokiin tulisi tieto siitä, että aineistoa on yritetty katsoa/katsottu sekä katsojan tunnus. Kirjautumisen onnistuessa toimija näkisi ne asiakirjat, joita sille on merkitty. Sekin olisi ehkä jees, jos järjestelmän kautta olisi vielä erikseen mahdollista lähettää asiakirjapyyntö, ja järjestelmä ehdottaisi siihen sopivia asiakirjoja.

  Sisältöjä voisi olla hyvä voida jakaa myös tilien kesken; Esimerkiksi lapsen tililtä voisi jakaa aikuisen tilille sähköiset reseptit, rokotuskortin ja niinedespäin.

  Vaan enpä taida pidätellä hengitystä odotellessani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *