Katja Lahti, kaikki vanhemmat eivät ole hyvätuloisia

Hesarin kolumnisti Katja Lahti kirjoittaa sujuvasti erittäin tärkeästä aiheesta, eli siitä, kuinka laadukas päivähoito mahdollistaa sen että ei tarvitse tehdä valintaa perheen ja uran välillä vaan voi valita molemmat. Tätä järjestelmää ollaan nyt kurjistamassa ja siihen pitää puuttua.

Mutta tämä pisti kolumnissa vähän ikävästi silmään:

Vanhemman näkökulmasta on aivan sama, poistetaanko asuntolainojen korkojen verovähennykset, kallistuuko kaukolämpö tai nostetaanko pantteripussin hintaa. Siitä vain. Mutta ei ole ollenkaan sama, miten levollisin mielin lapsen voi viedä päiväkotiin.

Jos tienaa hyvin kuten Katja tai minä, nämä eivät ole mitään ongelmia. Pantteripussin voi toki jättää ostamatta*, mutta kaukolämpölaskun paisuminen tai asuntolainan korkovähennyksen äkillinen poisto voi olla se viimeinen niitti pienituloiselle lapsiperheelle.

Päiväkotien ryhmäkokojen suurentaminen on ongelma, mutta äkillinen hyppy elinkustannuksissa voi aiheuttaa paljon vakavampia ja heti näkyviä ongelmia. Katjan pointti on tärkeä, mutta vertailukohteet valittu harkitsemattomasti.

 

* Tämäkään ei tietenkään ole niin yksinkertainen juttu: karkinsyönti tuottaa köyhälle iloa, kuten myös kansanterveydellisiä vaikutuksia, mutta niistä kirjoittaminen jääköön myöhemmäksi. Sama pätee asuntolainojen korkovähennysoikeuteen: omistusasumisen tukeminen tulonsiirroilla ei ole se kaikkein järkevin tulonsiirto, mutta äkillinen poistuminen olisi ikävä yllätys pienituloiselle.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Odottelinkin että eikö kukaan moralisoi valitsemiani vertailukohtia. 🙂 Nuo oli valittu tietoisesti ja juuri siksi, että ne koskettavat itseäni, aika railakkaastikin. Ne eivät kuitenkaan paina minun vaakakupissani mitään verrattuna siihen päivähoitoon, joka muuten hyödyttää sitä huono-osaista kaikista eniten.

  Mitä korkovähennyksiin tulee, Kauppalehden mukaan nimenomaan keskiluokan omaisuus on kiinni asunnossa, köyhillä ja rikkailla samaa ongelmaa ei ole. Lisäksi vähennystä lasketaan maltillisesti niin että vähennettävää on vuonna 2019 enää 25 prosenttia koroista, joten valmistautua ehtii. Omistusasumista suositaan veronmaksajien piikkiin jatkossakin, mutta nykyistä vähemmän.

  Kaukolämmön korotusprosentteja en ole nähnyt, joten viimeisestä niitistä voidaan puhua sen jälkeen.

  Kiitän kuitenkin huomiosta ja rakastan kirjoituksiasi noin pääsääntöisesti. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *