Mikä on ”käppäukko” – nyt puhuu termin keksijä

Edit 16.8.: Lisäesimerkkejä käppäukkoilusta löytyy blogin kommenttiosiosta.

Käppäukko

Sosiaalisessa mediassa on kuluvan vuoden aikana vilahdellut yhä kiihtyvämpään tahtiin termi käppäukko. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Antaa termin keksijän kertoa itse.

Jussi Marttila, selitätkö maallikolle mitä tarkoittaa käppäukko?

Alkuperäinen tarkoitukseni oli käyttää sitä käännöksenä fuckboysta, eli näistä creeplordeista Tinderissä ja muualla sosiaalisessa mediassa, jotka ahdistelevat naisia ja käyttäytyvät kuin siat.

Mutta kieli muuttuu ja kehittyy:

Sitten se evolvoitui tavallaan myös kattamaan nämä tyypit jotka tulevat aina feminismikeskusteluihin tai naisten kokemuksia käsitteleviin keskusteluihin vähättelemään kaikkea. Niin, ja henkilöitä, joiden mielestä seksuaalinen ahdistelu tai seksuaalissävytteinen ahdistelu on okei koska se on ”vaan some”.

Mitä haittaa käppäukoista on (vastasitkin tosin jo)?

He tulevat vain myrkyttämään keskustelua ja ahdistelemaan.

Voitko antaa esimerkin tunnetusta käppäukosta?

Milko Aikio.

Muita?

No sitten vaikkapa rasistit jotka tulee mölisemään raiskauskeskusteluihin ajamaan omaa agendaansa.

Miten voi ehkäistä ettei itse ole käppäukko?

Jos puhutaan esimerkiksi naisten kokemuksista niin kuuntelee, eikä ota itseensä sellaisessa not all men -hengessä jatkuvasti.

Kielitoimiston sanakirjaan pääsyä odotellessa…

 

Kommentit
 1. 1

  Ile Kahila sanoo

  Jos tällaisia vastaavia termejä keksittäisiin naisista, niitä eivät taatusti mitkään vesalinajaahot olisi nostamassa esille. Tällaisten termien käyttöä pidettäisiin vihapuheena ja naisvihan ilmentymänä.

 2. 2

  Ile Kahila sanoo

  Mihinkäs tämä kommenttini moderointijonosta katosi? Ei kai tämä ole liian rankka, hmm.

  Jos tällaisia vastaavia termejä keksittäisiin naisista, niitä eivät taatusti mitkään vesalinjaahot olisi nostamassa esille. Tällaisten termien käyttöä pidettäisiin vihapuheena ja naisvihan ilmentymänä.

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Ei se mihinkään kadonnut, olin vain nukkumassa. Mutta olet ihan oikeassa, ei tuollaista roskaa kannattaisi ruveta nostamaan esille.

   • 2.1.1

    Ile Kahila sanoo

    Jos tällaiset ”käppäukko” nimittelyt ovat sinunkin mielestäsi roskaa, miksi nostat tällaista esille, ja teet aiheesta oikein oman postauksen?

    Vai onko asia mielestäsi niin, että miehiä sopii nimitellä ja leimata, mutta naisia ei?

    • 2.1.1.1

     Vesa Linja-aho sanoo

     Meinasin olla julkaisematta tätä mutta jääköön se tähän esimerkiksi käppäukkoudestasi.

 3. 3

  Martin Glantz sanoo

  Priceless! Blogissa selitetään juurta jaksain, mitä on käppäukkoilu ja eikös heti ensimmäinen kommentoija ilmoittaudu!

  Kiitos, verratonta lounasviihdettä! Jouduin tosin pyyhkimään pöydän…

  • 3.1

   Ile Kahila sanoo

   Siis onko käppäukkoilua ihmetellä seksistisiä kaksoisstandardeja? Jos näin on, niin toivon jokaisen itsenäisesti ajattelevan yksilön löytävän itsestään oman käppäukkoutensa.

 4. 4

  Tomi Paananen sanoo

  Käppäukkoa käytetään systemaattisesti leimaamiseen. Jos sattuu olemaan eri mieltä jonkun feministin tai profeministin kanssa jostain saa helposti käppäukon leiman. Toisaalta käppäukko käyttävät vasemmistofeministit sietävät todella huonosti erimielisyyttä. Heille keskustelu tarkoittaa samanmielisten keskinäistä selkääntaputtelua. Se ei eroa mamukriittisten tai libertaarien keskustelukulttuurista.

 5. 6

  Jussi Hagman sanoo

  Toisaalta on ihan hauskaa, että feministit (ainakin esimerkit siihen viittasivat) ovat keksineet oman vastineensa rasististen piirien käyttämälle haukkumasanalle ”suvakki”, jota voi tehokkaasti käyttää keskustelun, lopettamiseen oli siihen syytä tai ei.

  En nyt voi olla kauhean iloinen siitä, että on taas uusi termi, jolla voi vahvistaa vastakkainasettelua. Ideaali olisi varmaan se, että parhaat ideat ja argumentit voittavat, mutta ehkä ihminen ei vaan ole vielä sillä tasolla, että pystyisi vuoropuheluun kuplansa ja kaikukammionsa ulkopuolelle. Kaikkien intressit eivät myöskään tunnu olevaan vuoropuhelun lisäämisessä, keskusteluun edes somessa ei kuulu, että nimittelee argumenttien loppuessa kuin pikkulapsi tai Trump.

 6. 7

  Henna sanoo

  Onko sellaista vaaraa että sanaa aletaan käyttämään keskustelun rajoittamiseksi? Näinhän näillä haukkumasanoilla on tapana toimia.

  • 7.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Käppäukko-termi mielestäni helpottaa keskustelua, kun jo yksi sana kertoo mikä keskustelukumppanissa on vialla. Jää aikaa enemmän asiallisille keskustelukumppaneille.

 7. 8

  Sini Jansen sanoo

  Itseasiassa – jos unohdetaan itse sanan maskuliininen ulkoasu, niin miksei käppäukkoilija voisi olla nainenkin…ainakin noissa rasistisissa keskusteluissa ollaan kyllä usein ”lol syö paskaa” -tasolla ihan sukupuolesta riippumatta.

 8. 9

  Helena Lipponen sanoo

  Minusta on aika herttaista, että tätä termiä vastustetaan nyt sillä periaatteella, että se on verrattavissa rasististen olioiden haukkumasanaan suvakki ja että se kärjistää keskustelua.

  Ja sanan alkuperäisessä määrityksessä ei mainita rasismia ollenkaan, vaan puhutaan pelkästään seksuaalisesta häirinnästä.

 9. 10

  Kalevi sanoo

  Nykyisen oikeistopopulismin vanavedessä on noussut julkisuuteen miestyyppi, jota olen nimittänyt henkiseksi lukiopojaksi. Nämä ovat niitä aikuisia miehiä, joiden käyttäytyminen muistuttaa älyllisesti suuntautuneiden mutta toivottoman seksististen ja homofoobisten lukiopoikien pätemiskiimaa. Jotkut miehet eivät pääse koskaan yli siitä vaiheesta, kun he huomaavat voivansa simputtaa ja nöyryyttää toisia älyllisesti, eli tulkitsemalla kopean ilkeämielisesti kaikkea, mitä ovat lukeneet filosofian ja psykologian kirjallisuudessa ja syytämällä tulkintojaan milloin minkäkin vastustajan päälle. Yleensä kohteina ovat juurikin feministit ja homomiehet, eli siinäkään suhteessa ei ole tapahtunut mitään edistystä sitten kouluaikojen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *