Kännykkäsäteilyn syöpävaaraluokitus saatetaan perua tiedevilpin takia – Professori: ”Näyttö hataraa”

Ehkä suosituin matkapuhelinsäteilyn terveysvaikutuksilla pelottelijoiden toistelema mantra on WHO:n mukaan kännykkä voi aiheuttaa syöpää. Sanamuodot vaihtelevat, mutta sisältö on sama. Vetoamalla arvostetun järjestön auktoriteettiin, pyritään saamaan tukea omalle näkökannalle.

Ensinnäkään, väite syöpävaaralliseksi luokittelusta ei pidä paikkaansa. Kännykkäsäteily, eli tarkemmin heikot radiotaajuiset sähkömagneettiset kentät, on luokiteltu vuonna 2011 IARC:n luokkaan 2B, mahdollisesti syöpää aiheuttava. Luokitus tarkoittaa, että syöpäriskistä ei ole näyttöä, mutta vaarallisuudesta on saatu viitteitä, jotka kaipaavat lisätutkimusta.

Toiseksi, luokittelu on tehty kyseenalaisin perustein. ”Olen kuullut suoraan komiteassa istuneelta tiedemieheltä, että silloinen luokitus perustui muutamaan ruotsalaistutkimukseen aivosyövän todennäköisyydestä. Näitä ei ole pystytty toistamaan ja niissä epäillään tiedevilppiä”, kertoo professori Tapio Ala-Nissilä Aalto-yliopistosta. ”Luokitus tehtiin hatarin ja itse asiassa heikoin perustein. On hyvin todennäköistä, että jos myöhemmin julkaistut tutkimustulokset heikentävät jo heikkoa oletusta, joutuu IARC korjaamaan asian”, professori jatkaa.

Komiteapäätöksen muuttaminen ei kuitenkaan onnistu hutiloiden, vaan kaikki uusi tutkimus käydään läpi, ettei luokituksia tarvitse vatkata edestakaisin.

Luokitus tehtiin hiljattain YLE Prisman esittämässä sähköallergiadokumentissa esiintyneen Lennart Hardellin tutkimuksiin perustuen. Lääketieteellisen tutkimustiedon popularisointiin erikoistunut Science Based Medicine –sivusto analysoi luokittelun virheellisyyden taustoja.

”Tuo artikkeli on hyvä analyysi tapauksesta ja juuri tästä Hardellin ja kumppaneiden julkaisemasta perusteettomasta datasta. Tätä dataa on pyydetty analysoitavaksi uudestaan, ja he eivät ole halunneet tai pystyneet antamaan sitä muiden tutkijoiden tarkistettavaksi, eivät edes WHO:n Radiation Program -johtokunnan jäsenille. Tämänkin johdosta Hardellin tutkimustulokset ovat selkeästi epäilyttäviä”, sanoo Ala-Nissilä.

Kommentit
  1. 1

    Kalle Kaalinpää sanoo

    Huomasin tänään käydessäni paikallisessa sähkömuseossa heidän lisänneensä sähköyliherkkyydestä kertovan videon, jonka näyttävä monitori on laitettu ”säteilyltä suojaavan” pellistä ja lasista rakennetun kaapin sisään.

  2. 3

    Blogitilaus sanoo

    Täytyy näköjään kirjoittaa jotain, että voi tilata postaukset. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *