”Jumalauta”, sanoi taidenäyttelyn robotti – uskovainen pisti päreiksi

Kävin tammikuussa 2014 kaverini kanssa Kiasmassa, jossa oli Erkki Kurenniemen näyttely. Ehdottomasti hauskin teos oli kiroileva robotti. Robotti liikkui lattialla ja toisteli lauseita:

 • Jumalauta, mulla on outo olo.
 • Rauhaa, rauhaa, joulu on jo ovella.
 • Kun robotti törmäsi esteeseen, se sanoi Voi ihmisen pieru! ja peruutti.

Vielä enemmän nauratti robotin kohtalo: seinän esittelytekstissä luki, että 1980-luvulla eräs näyttelyvieras oli hermostunut robottiin ja pistänyt sen paskaksi. Motiivi jäi kuitenkin epäselväksi.

Kävin eilen Helsingin kaupunginmuseossa ja ilmaiskirjahyllystä tarttui mukaan taiteilijaryhmä Dimension 30-vuotisjuhlajulkaisu. Siellä kerrotaan robotin koko tarina robotin surkeasta lopusta (lihavointi minun):

Master Chaynjis sai surkean lopun: uskonnollinen mieshenkilö yritti rikkoa robotin ensin nostamalla sen korkealle ja sitten paiskaamalla sen lattiaan. Master jatkoi kiroilemistaan sisäisen ohjelmansa mukaan. Kun mies potki robottia ja hyppi sen päällä, lakkasi nauhoite toimimasta. Kone oli kuollut.

Huuhaa voi siis olla hengenvaarallista ei vain ihmisille, vaan myös roboteille.

kiroileva robotti

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hyvä sentään, että kohdisti raivonsa vain robottiin. Erään toisen uskonnon sattuessa olemaan kyseessä olisi voinut tulla ihmisuhrejakin.

 2. 2

  astmahound sanoo

  samalla tavalla julkkishomot tuohtuvat ja pistävät päreiksi erinäisiä asioita.

  Aivan kuten kirkkotädeilläkin, teilläkin on syntinne – itsetyydytyksen, aviorikoksen ja harhaoppisuuden sijaan ne ovat rasismi, seksismi ja homofobia. Te ette ole seksuaalisesti ahdistuneita – te olette ideologisesti ahdistuneita. Te leikitte vieläkin pienillä enkeli- ja demonifiguureillanne, aivan kuten kristitytkin. Te vaihdatte hahmot toisinpäin, mutta käsikirjoituksenne on se sama, vanha ja väsynyt.

  Aivan kuten entisaikojen kirkkotäditkin, te haukotte henkeänne kauhusta ja pidätte rienauksena sitä, että joku sattuu hairahtumaan Pyhästä Kirjoituksestanne. Te ette voi sietää sitä, että ihmiset, jotka ajattelevat eri tavalla kuin te, saavat olla olemassa. Niinpä saamme kuulla loputtomista yrityksistänne häväistä, vaientaa ja hankkia potkut töistä ja karkotuksen sivistyneestä yhteiskunnasta kaikille, jotka harhautuvat teidän opistanne. Teidän pyrkimyksenne kontrolloida, hiljentää ja karkottaa kaikki oppositio on uskonnollinen mielijohde, ei looginen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *