Huonot lakimiehet, vetelä poliisi vai mikä tässä maksaa?

Jokainen nettiaktivisti muistaa varmaan poliisin kotietsinnässä takavarikoiman pikkutytön läppärin ja nuorisolle napsahtaneet kymmenien tai satojen tuhansien korvaukset leffapiratismista.

Pidän moista kohtuuttomana rikoksen vakavuuteen nähden. Siitä huolimatta herää kysymys, että jos kotipiratismiin puuttumiseen on tuollaiset muskelit, niin miten yhtä MV-”lehteä” ei saada suljettua?

Vielä kun tekijäkin asemapaikkoineen on tiedossa. MV-julkaisu kun häpeilemättä piratisoi toisten tuottamaa sisältöä sivustolleen, ja vieläpä ansiotarkoituksessa. Tuoreimpana esimerkkinä ex-muslimien blogikirjoitus piratisoitiin rasistiseen käyttötarkoitukseen. Parjaamansa valtamedian juttuja MV kopioi jatkuvalla syötöllä.

Toiminta täyttää tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit. Laissa peräti seisoo, että …teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, mikä toteutuu kirkkaasti, koska joku voi luulla, että uhri on tarkoituksella kirjoittanut ko. lehteen.

Itse tuomiot tekijänoikeusrikoksista eivät ole kummoisia (yleensä sakkoa tai ehdollista vankeutta), mutta kunnon korvauslasku voisi riittää pillien pussiin pistämiseksi. Espanja on EU-maa, joten esimerkiksi täällä ulosottoon menneet korvaukset ovat ulosottokelpoisia myös siellä. Toisaalta, toiminnan laajuus ja se, että hommaa tehdään ansiotarkoituksessa, voisi mahdollistaa rangaistusasteikon tiukemman pään soveltamisen, kuten Seppo Lehdon tapauksessa tapahtui. Lisäksi lain mukaisista koventamisperusteista ainakin suunnitelmallisuus ja etnisyydeen kohdistuminen täyttyvät, mahdollisesti muitakin.

Osan teksteistä, esim. tekaistut uutiset rodullistettujen ihmisten rikoksista, luulisi täyttävän kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit, ainakin kokonaisuutena tarkasteltuna. Mutta tämän päättää tuomari. Tekijänoikeusrikokset taas ovat varsin selvä tapaus.

MV-lehden toimintaan olisi siis mahdollista puuttua. Miksi mitään ei tapahdu? Onko syynä:

 • Suomen viranomaisten vetelyys selvittää asiaa?
 • Espanjan viranomaisten vetelyys selvittää asiaa?
 • Se, että kaikki tekijänoikeusrikoksen uhrit eivät tee rikosilmoitusta?
  • Ja jos tekevät, niin niiden tutkintaa ei ole keskitetty?
 • Suomalaislehtitaloilla on kädettömämmät juristit kuin TTVK:lla?
 • Muu, mikä?

 

Kommentit
 1. 1

  Antti Kautiainen sanoo

  Tämähän on ilmeistä: Tekijänoikeusuhrina ei ole suuri kansainvälinen tekijänoikeuksien omistaja eikä TTVK mobilisoi lobbausarmeijaansa kahvittamaan syyttäjää.

 2. 2

  sanoo

  Menihän siinä nettipiraattienkin päätymisessä oikeuteen aikansa. Oikeusjärjestelmän rattaat ovat hitaat ja MV-lehti vielä aika tuore ilmiö. Jos asianomistajat tekevät rikosilmoituksia, niin saattaa Janitskinillekin vielä kutsu oikeuteen tulla.

 3. 3

  Ihmettelijä sanoo

  Ehkäpä sivuston keskustelut on väylä löytää vaarallisia tekijöitä jotka muuten jäisi tutkan alle?

 4. 4

  Maukka sanoo

  Tökin vähän kuollutta koiraa, ja jaksan ihmetellä miksi ihmeessä tuota chisuläppäriä jaksetaan vielä pitää esimerkkinä poliisin ylilyönneistä. Itse omaan 9-vuotiaan taidot mitä tulee warettamiseen, ja se on aivan liian vaikeaa vahingossa tehtäväksi.

 5. 5

  Matti Matinpoika sanoo

  Miksi tuhlata poliisin resursseja asiaan, jota ei voi käytännön tasolla estää? Ei internetistä ihan noin vaan saa sivustoa pois. Jos et tiedä miksi, niin ota selvää. Eihän piratebay sivustoakaan saatu pois vaikka tuomiot tuli. Sivusto paisui ja levisi vaan edelleen. Se mikä on myös hölmöä on antaa näkyvyyttä MV-lehdelle tämän ajojahdin seurauksena. Antaa kuvan, että monet ei ajattele asiaa loppuun asti ennen kun alkaa määkymään. Tässä MV-lehden ajojahdissa, sinä Vesa kuulut samaan tunteella menevään hyödyllisten idioottejen jengiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *