HOASin lopputarkastukset – prosessi on korjattu mutta välillä lipsahtelee laittomuuksia

Sain pari viikkoa sitten viestin yksityishenkilöltä:

Hei! Huomasin kirjoituksesi HOAS:n asuntojen laittomista ennakkotarkastuksista poismuuttoa ennen. Luulin heidän lopettaneen käytännön mediamyllytyksen takia, kunnes juuri tänään minulle tehtiin se. Lisäksi kaappejani on tongittu, koska siivouskehotuksessa niiden sisältö on ilmoitettu kelpaamattomaksi. Voinko tehdä asiasta rikosilmoituksen?

Tämä liittyy siis viimekesäiseen kohuun, joka lähti liikkeelle siitä kun HOASin edustaja oli käynyt yleisavaimella kaverini kämpässä ilman mitään ennakkoilmoitusta tai yhteydenottoa. Blogipostauksen kommentteihin (ja Facebookiin) tulvi lisää vastaavia kokemuksia, toimitettu media tarttui asiaan (muun muassa asumisasioihin erikoistunut kokenut asianajaja sanoi selvästi että käytäntö on laiton) ja pian HOAS ilmoitti luopuvansa käytännöstä.

Muistan kun keväällä sain yhteydenoton, jonka sisältö oli suurin piirtein ”katin kontit ne mitään on muuttanu, mun kämpässä käytiin ilman lupaa, sanoivat vain että korjaavat että saavat mediakohun kuitattua” mutta asia jäi silloin muiden kiireiden jalkoihin. Tämä tuore, blogikirjoituksen alussa mainittu yhteydenotto kuitenkin innoitti kyselemään, onko muilla samaa ongelmaa. Kyselyni levisikin nopeasti ja sainkin vastauksia:

Erään nuoren naisen kokemus:
Muutin hoasilta pois viime joulukuussa ja mulle ilmoitettiin sopimuksen irtisanomisen yhteydessä, että asunto tullaan tarkastamaan, mutta tarkasta ajankohdasta ei kerrottu mitään. Yhtenä aamuna heräsin sitten siihen, kun tarkastaja tuli koputtamaan huoneeni oveen (asuin solussa) ja avasi oven, kun en ehtiiny kömpiä sängystä avaamaan. Ei ollut kovin mukavaa herätä siihen, että miespuolinen tarkastaja näkee minut pienissä yövaatteissa. Hän kyllä poistui äkkiä huoneesta ja sanoi luulleensa, ettei huoneessa olisi ketään. Sekö olisi sitten ollut parempi, että huoneessani olisi käyty poissaollessani? Itselleni riittäisi, jos edes tarkastuspäivä ilmoitettaisiin etukäteen, jotta siihen osaisi varautua.

Ja toinen nuori nainen:

Muutin pois HOASin kämpästä helmikuussa. Ei tullut ilmoitusta milloin käydään tarkastamassa kämppä. Sinänsä se hyväksyttiin, niin en ajatellut asiaa sen enempää (olin jo oikeastaan muuttanut pois, eli kämpässä oli jäljellä vain roskalavalle menevää tavaraa).

Ja nuori mies kertoo:

Meidän kämppään tehtiin lopputarkastus niin ettei oltu kumpikaan kämppiksistä paikalla, tyttöystävä nukkui ilman vaatteita meikäläisen huoneessa eikä täten halunnut mennä avaamaan ovea niin eikös sieltä tultu omilla avaimilla sisään ja tehtiin tarkastus. Tapahtui 2015 joulukuun aikana Espoon Perkkaalla.

Kyselyyn tuli julkisiakin kommentteja – niin positiivisia kuin negatiivisiakin kokemuksia, tässä muutama poiminta:

Muutin pois marraskuussa, muuttotarkastuspäivä ilmoitettiin spostilla ja pyydettiin olemaan yhteydessä jos se on ongelma. Soittivat etukäteen samana päivänä että sopiiko tulla. Tarkastaja lähinnä leikitti kissaa.

^ no näinhän sen pitäisikin mennä. Tämä ainakin ampuu alas puheet siitä että HOASilla ei olisi tehty asialle mitään. Kyllä on. Homma voi silti kusta:

Itse muutin kesäkuun lopussa pois HOASilta. Seurasin päivittäin, milloin poismuutto aikataulu päivittyy verkkosivuilla, koska asuin vielä osan päivistä vanhassa asunnossa ja osan tyttöystävän luona. Kuun puolivälissä tuli sitten kesäkuussa poismuuttaville aikataulu. Oman taloyhtiön ennakkotarkastus oli seuraavana päivänä. Olisi ollut varmaan tarkastajallekin yllätys, jos en olisi sattunut aivan näin tiuhaan seuraamaan nettisivuja ja olisikin ollut saksanpaimenkoira vastassa, kun olisi mennyt tarkastukselle.

Eli HOAS käyttää ilmeisesti sekaisin sähköposti-ilmoituksia ja nettisivua.

HOASin johtokin kommentoi asiaa Facebookissa. Sitaatti (lihavointi minun):

Käytäntöjä muutettiin viime kesänä ja prosessi on ajantasalla. Mediatempusta ei missään nimessä ole ollut kyse. … Tarkastuksia tehdään vuosittain noin 25 000 kpl, mutta jokainen yksittäinen laatupoikkeama halutaan käsitellä HOAS:n ja alihankkijan kesken.

Lihavoidussa kohdassa on mielestäni se asian pihvi: valtaosa tarkastuksista sujuu sääntöjen mukaan ennakkoilmoituksella. Mutta vaikka 99,99 % tarkastuksista sujuisi asiallisesti, loput 0,01 % tarkoittaa 2-3:a munattua, perusoikeuksia loukkaavaa tarkastusta vuotta kohti.

Myös tälläkin kertaa toimitettu media tarttui asiaan, jossa johto kommentoi (lihavointi minun):

Hoasin johto ei ole vakuuttunut siitä, että lopputarkastuksia tehtäisiin edelleen vuokralaisten tietämättä.

– Minun tietooni ei ole tänä vuonna tullut ainuttakaan tällaista tapausta. Me otamme nämä tarkastukset hyvin vakavasti ja olen itse ollut paikalla, kun niiden ohjeistusta on teroitettu, Tarhio kertoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että laatupoikkeamia palveluketjussa sattuu, mutta silloinkin kyse on yksittäistapauksista.

– Kun näistä ei ole tullut yksityiskohtaisia tietoja, ei niitä voi pitää kuin huhuina. Sopii ihmetellä, missä tarkoituksissa näitä huhupuheita sitten levitellään. Jos epäselvyyksiä on, Hoas haluaa kyllä niistä kaikista tarkat tiedot, Tarhio kiteyttää.

HOAS on vähän samanlainen tapaus kuin VR: palvelujen käyttäjiä on niin paljon, että:

  • vahinkoja tapahtuu kappalemääräisesti paljon vaikka prosentuaalinen määrä olisi pieni
  • vahingot kiinnostavat ihmisiä ja ne ylittävät uutiskynnyksen, koska toimija on suuri.

Toinen yhteneväisyys VR:ään on se, että alalla on myyjän markkinat: edullisista vuokra-asunnoista on huutava pula. HOASin ei markkinapaineen puuttumisen takia tarvitse hyvitellä asiakkaitaan tyyliin

Pahoittelemme että edustajamme ryysi ovikelloa soittamatta sisään kun olit tulossa alasti suihkusta. Hyvityksenä jätämme kahden viimeisen viikon vuokran perimättä. Asia on käyty kyseisen tarkastajan kanssa läpi eikä tule toistumaan. 

Lihavoituun kohtaan palatakseni: johtajaa on helppo uskoa: kynnys lähteä kirjoittamaan palauteviestiä HOASille on suuri – ja kaikki eivät välttämättä edes tiedä, että vuokranantajalla ei ole oikeutta pölähtää toisen asuntoon. Mitä tälle voisi sitten tehdä:

  • Ensinnäkin kaikki minuun yhteydessä olleet henkilöt voisivat ottaa yhteyttä toimitusjohtajaan (sähköpostiosoite on FB-päivityksen kommentissa), että sinne päähän saadaan tieto että kyse ei ole huhupuheista vaan ihan oikeista ihmisistä. Laitan tämän kirjoitukseni vielä tiedoksi kaikille minuun yhteyttä ottaneille ja toivon, että he ovat edes lyhyesti yhteydessä toimitusjohtajaan.
  • Toiseksi: koska HOASin tahtotila on kitkeä vanha käytäntö kokonaan pois, se onnistuu kaikkein helpoiten yksinkertaisella, autokorjaamomaailmasta tutulla lyhyellä palautekyselyllä: avainten palautuksen jälkeen opiskelija saa sähköpostiin linkin, joka vie yksinkertaiseen kyselyyn:
    • Sujuiko muuttotarkastuksen aikataulutus moitteettomasti? K/E
    • Sujuiko itse tarkastustapahtuma asiallisesti? K/E
    • Vapaamuotoinen palaute: _____

Tällöin yksikään tapaus ei pääse ohi HOASin laadunvalvontahaavin, ellei vuokralainen tarkoituksella jätä kyselyyn vastaamatta. Asia on tärkeä saada kuntoon, koska kotirauha on ihmisoikeus siinä missä oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen, omaisuuden suojaan tai sananvapauteen.

P.S. Itse poismuuttotarkastusten sisältö (niin HOASilla kuin muuallakin) on sitten toinen juttu, kirjoitan siitä toiste [kirjoitin jo!] ettei tämä läjähdä mammuttipitkäksi.

EDIT: Lisätty linkki postscriptumissa lupaamaani kirjoitukseen ja tässä vielä linkki siihen HOASin lopputarkastusaikanettisivuun, toiseen kokemuslankaan sekä yhteen toiseen HOASin vastaukseen somessa.

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *