HOAS rikkoo lakia lopputarkastuksissaan

Kaverini palasi kotiinsa todetakseen, että Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) edustaja on vieraillut asunnossa – vain jättääkseen sisälle lapun jossa kehotetaan loppusiivoukseen. Tämän jälkeen asunnossa oli käyty (taas ennalta sopimatta) uudestaan tekemässä tarkastus ja jättämässä lappu asioista, mitä huoneistossa pitää laittaa kuntoon ennen vuokra-ajan päättymistä.

Toiselle kaverille oli HOAS oli käynyt tarkastamassa asunnon ilmoittamatta etukäteen muuta kuin että tarkastus suoritetaan viimeisen sopimuskuukauden aikana. Kun kaveri muiden asioiden ohessa muistutti asiakaspalvelua siitä, että tämä käytäntö ei ole laillinen,  niin asiakaspalvelija väitti kivenkovaan, että laillista on kun sopimuksella on sovittu. Edellisellä kerralla HOAS ei kaverin mukaan vaivautunut edes koputtamaan, vaan tarkastaja tuli suoraan sisään avaimella.

Laki on tässä varsin selkeä. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 22 § kuuluu (lihavointi minun):

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon.

Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana.

Ja aika voi olla vuokralaiselle sopiva vain jos ajasta on sovittu. En tiedä mitä HOASin vuokrasopimuksessa lukee lopputarkastamisesta, mutta ei minun tarvitsekaan, koska saman lain 26 § kuuluu:

Sellainen ehto on mitätön, jolla rajoitetaan vuokralaiselle 16–25 §:n mukaan kuuluvaa oikeutta saada huoneisto hallintaansa, käyttää huoneistoa, luovuttaa se tai osa siitä toisen käytettäväksi, vaatia huoneistolta laissa säädettyä tai sovittua kuntoa, purkaa sopimus tai saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokraa alennetuksi tai saada vahingonkorvausta taikka jolla vuokralaisen tai sen, jolle vuokralainen on luovuttanut huoneiston tai sen osan käytettäväksi, vastuu huoneistossa asumiseen käytettäväksi sovituille tiloille aiheutuneesta vahingosta sovitaan ankarammaksi kuin tässä luvussa säädetään.

Jo perustuslain mukaan jokaisen kotirauha on turvattu ja asuntoon tunkeminen yllättäen rikkoo kotirauhaa. Jälkimmäiselle kaverille asiakaspalvelija oli selittänyt siitä, kuinka HOASilla on niin paha kiire tähän aikaan, että muunlainen sopiminen ei onnistuisi.

Kysynkin: miten kaikki muut tietämäni vuokranantajat pystyvät kyseistä lakia noudattamaan? Esimerkiksi asuessani Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan vuokra-asunnossa ei siellä juostu ilman lupaa.

Toisen asuntoon saa ryysiä sopimatta sisään vain erittäin pakottavan syyn kuten vesivahingon tai tulipalon takia. Ei ole vaikea kuvitella tilanteita omasta elämästä jolloin tuntemattoman ihmisen äkillinen tupsahtaminen asuntoon on vähintäänkin kiusallista.

Kommentit
 1. 1

  Aino sanoo

  Asuessani Voasilla sisään tultiin myös koputtamatta ja ilmoittamatta. Tuntui, että kotirauhaani rikottiin.

  • 1.1

   Juu sanoo

   Sama kävi itselläni Vaasassa monta kertaa. Kerran heräsin aamulla klo8 siihen, että 2 akkaa oli keittiössä testailemassa hanoja ja liimailemassa jotain ihme tarroja jääkaapin oveen. Luulin siinä aluksi hetken että joku oli murtautunut sisään ja pölli tavaroitani.

 2. 2

  Minna sanoo

  Turussa TYS harrastaa aivan samaa. Vuokrasopimuksen irtisanottuani vastaanotin sähköpostiviestin liitteenä pdf:n jossa lukee seuraavasti:
  ”Asuntotarkastus
  Asumisesi aikana asuntoosi tullaan tekemään vielä remonttitarvetarkastus yleisavainta käyttäen. Tarkastus suoritetaan normaalisti yleisavaimella arkisin klo 8-16 välillä, eikä tarkastajan kanssa tarvitse sopia erillistä aikaa. Mikäli sinulla on asunnossasi koira tai muu lemmikki, tai yleisavaimen käyttö ei muutoin sinulle kohtuudella sovi, laita asiasta s-postia osoitteeseen: kiinteisto-
  palvelut@tys.fi. Tällöin asunnontarkastaja voi etukäteen sopia kanssasi tarkastuksen ajankohdasta. Lisätietoja: http://www.tys.fi/poismuutto-avaimet-ja-muuttosiivous.”

  Itselläni on lemmikki, joten heti viestin saatuani lähetin yllämainittuun osoitteeseen viestin, jossa kerroin että minun tulee olla kotona tarkastuksen aikana lemmikkini takia, ja ilmoitin päivät ja kellonajat jotka sopivat. Seuraavana päivänä kesken koulupäivän vastaanotin sähköpostin jossa kerrottiin asuntotarkastuksen olevan tehty. Hätäännyin ajatuksesta että lemmikkini olisi päässyt livahtamaan karkuun tarkastajan mennessä sisään, ja soitin hänelle hädissäni. Selitykseksi sain jotain sen tapaista että hän oli sekoittanut asunnot tai unohtanut koko sähköpostiviestini. Tiedusteluun lemmikkini voinnista hän nauroi ja sanoi ”Siellä se kyhjötti sängyn alla perimmäisessä nurkassa”. Olin todella vihainen ja surullinen miettiessäni millaiseen paniikkiin lemmikkini on joutunut, kun sen yksin ollessa yhtäkkiä täysin vieras ihminen tulee sisälle alle 20 neliön asuntoon. Ennen lemmikkini oli todella kiinnostunut vieraista ja viihtyi heidän kanssaan, mutta tämän tapauksen jälkeen se on pelännyt kaikkia vieraita ja ovikelloa. Uskoakseni tarkastaja on siis soittanut ovikelloa ennen yleisavaimen käyttämistä, koska nykyään sen ääni aiheuttaa todellisen sätkyn lemmikilleni. Silloin se ryntää johonkin piilopaikkaan eikä poistu sieltä ennen kun vieraat ovat lähteneet. En tietenkää voi mitenkään todistaa, että juuri tämä tarkastuskäynti aiheutti muutoksen lemmikkini käytöksessä, mutta sen omistajana uskon asian olevan näin ja se täsmää ajallisesti.
  Olen miettinyt kuka olisi joutunut vastuuseen, jos lemmikkini olisi ollut aggressiivinen ja hyökännyt tarkastajan kimppuun.

  • 2.1

   Tiia sanoo

   Tästä voisi käsittää että tarkastaja on jotenkin kaltoinkohdellut koiraasi. Ei eläin traumatisoidu noin pelkästä ovikellosta – eivätkö aiemmat vieraasi käyttäneet sitä?
   Vikaan menee myös siinä että pidät koiraa (/mitään eläintä) alle 20 neliön asunnossa.

  • 2.2

   Koiraharrastaja sanoo

   Itsekin HOAS:n pienkaksiossa asuneena lemmikinomistajana koin muutamaan otteeseen varsin jännittäviä hetkiä, kun huoneistoon tuli todella ylimalkaisia ilmoituksia remontti yms. tarkistuksista, siis tyyliä ”asuntoonne tullaan noin x.x – x.x päivinä/tässä kuussa klo 7-18 välillä”.

   Ei siinä, hyvä kun edes ilmoittivat ja monesti sain soittamalla sovittua käynnit yms. vähän järkevämmin (joskus tosin sovittuina aikoina ei toki tultu ja jouduin kytistelemään useitakin päiviä tulijoiden varalta), mutta tosiaan huoneistossa asusteli seuranani myös dobermannini. Koira EI ole aggressiivinen ja suhtautuu vieraisiin avoimesti kunhan omistaja on paikalla ottamassa tulijat vastaan, mutta en vain voi koskaan mennä 100% takuuseen, miten vartioviettinen eläin käyttäytyy, jos puolustettavalle reviirille änkee tunkeilija kun isäntä on poissa :-)))

   Kenenköhän vastuulle olisi mennyt, jos joku tahvo olisi kaikesta huolimatta mennyt ”tarkastamaan” huoneistoani kaikista ilmoitteluistani huolimatta ja jotain olisikin sattunut? On todella hirveä tunne jättää eläin yksin kotiin kun ei voi luottaa siihen, ettei sinne tukeudu jotain kamikaze-henkisiä tumpeloita kokeilemaan onneaan, vaikka miten olisi laittanut viestiä, ettei saa. Harkitsin jopa vakavasti teippaavani varoituskyltin välioveen ihan näitä HOASin ramppaajia varten, mutta onneksi pääsin muuttamaan muualle.

 3. 4

  Tamperelainen ex-opiskelija sanoo

  TOASilla ei tuntunut olevan yhtään parempaa toimintaa tuossa vajaa vuosikymmen sitten. Talkkari soitti ovikelloa, odotti kokonaiset 3s ennenkuin paukkasi yleisavaimella sisään. Koska oli keittiöön menossa eikä sinne päässyt kuin jommankumman soluhuoneen kautta, hän sitten tupsahti tietenkin minun huoneen ovesta kun olin juuri kömpimässä kelteisilläni parvisängystä alas (kellohan oli siis vähän päälle 8 aamulla ja minulla vapaa aamu). Ei ole kuulemma aikaa odotella, että asukas tulee avaamaan oven. Olisinhan minä tullut jos olisi ollut minkäänlaista tietoa etukäteen siitä että joku on tulossa…

  Toisessa TOASin solukämpässä tehtiin lopputarkastus kun yksi asukkaista oli muuttamassa pois. Tästäkään tarkastuksesta ei sovittu kenenkään kanssa etukäteen, joten oli sitten likaiset tiskit tiskipöydällä, leivänmuruja keittiönpöydällä ja herra ties mitä muita elämisen jälkiä (siellä kuitenkin kaksi tyttöä jatkoi asumista ihan normaalisti vaikka yksi muuttikin pois). Näistä asioista tuli ukaasi, että keittiö on siivottomassa kunnossa ja jos asia ei parane, niin se siivotaan kaikkien asukkaiden kustannuksella. Seuraava tarkastus tehtiin yhtälaila sokkona, silloin oli tiskit siivottu, mutta keittiönpöydän leivänmurut eivät nyt sitten enää olleet mikään ongelma.

  Ja viimeisimmässä kämpässä ilmoitettiin hyvissä ajoin etukäteen että viikolla X tehdään maalaustöitä kaikkien asuntojen eteisissä. Mitään ei tapahtunut viikolla X, mutta pari viikkoa sen jälkeen koulusta tullessa olin saada halvauksen, kun oli asunnon ovi auki rappukäytävään ja pari maalaria sutimassa seiniä. Minä sentään muistin sen aikoja sitten postilaatikkoon tulleen lappusen enkä soittanut poliiseja hakemaan murtomiehiä pois, mutta taas kerran lähti TOASille suhteellisen tiukkasanainen puhelu, jossa hieman keskusteltiin tiedotuksesta.

  Ah, sainpas purkautua…

 4. 5

  Opiskelija sanoo

  Yksin asuvana naisena voin sanoa, että laitosmiehen yllättävä tupsahtaminen asuntoon aikaisin aamulla oli vähintäänkin kiusallista. Kuulin jonkun koputtavan oveen, mutta päätin vain olla avaamatta, koska en ollut sopinut tapaamista kenenkään kanssa ja halusin jatkaa uniani. Ajattelin että koputtelija varmaan lähtee pois kun kukaan ei avaa. Yhden koputuskerran jälkeen avaimet kääntyi lukossa ja minä pomppasin paniikissa puolialastomana sängystä huutamaan että sisään ei saa tulla. Ei ollut kyseessä HOAS, mutta vähän omistajan elkein vuokranantajat opiskelija-asuntoihin tuntuu tulevan…

 5. 6

  typograafi sanoo

  Jos ei vaan resurssit riitä? Pääkaupunkiseudulla on melkoinen jono taas asunnon tarvitsijoita ja paineet todella kovat löytää asuntoja. Ymmärrän kyllä, että lakia pitää noudattaa, mutta vähän samanlainen tilanne on pohjoisessa, kun uutisista lukee, että jossain hevon kuusessa 100 asukkaan kylässä on koulu yhtä oppilasta varten ja koulua uhkaa sulkeminen. Kuntalaiset ihmettelevät, miten voidaan näin polkea kunnalta edellytettävää lakia, kun koulun pitää löytyä läheltä. Olen opiskelujen ja avosuhde-eroamisen takia muuttanut itse noin 10 kertaa. Muutto ei ole kivutonta ikinä. Avainten kanssa säheltämistä, soppareiden tekemistä ja papereiden kuskaamista, todistusten skannailua vakuutuksesta yms. Voi vielä olla niin, että muutat asunnosta A asuntoon B ja A:han olisi jo tulossa uusi asukas ja B:stä samana päivänä muuttamassa pois. 24 tuntia on aika pieni aika joskus muuttaa, jos ei ole varaa tilata esim. pk-seudulla 500-700 eurolla muuttoautoa. Ymmärrän hyvin, että tarkastuksia ja muita haluttaisiin jakaa muille päiville.

 6. 7

  Stidi sanoo

  Kieltämättä noi HOASin loppumenettelyt ovat arveluttavia.
  Koko toiminta on ulkoistettu, ilmeisesti kuitenkin eri firmat tekevät tarkastukset ja loppusiivot.
  Aikanaan kävi niin, että muuttaessani kämppikseni kanssa kaverikämpästä HOAS teetätti kymmenen tunnin loppusiivon asuntoon. Olimme mielestämme siivonneet kohtuullisesti. Säätiöltä ei tultu lainkaan vastaan, vaikka kävi ilmi ettei heillä ollut sen kummempaa laadunvalvontaa tarkastusten tai siivousten suhteen.
  Emme olleet siivouksen jälkeen kuvanneet asuntoa, eikä meillä oikeen ollut vipua lähteä riitauttamaan asiaa sen pidemmälle. Ikävän maun kuitenkin jätti suuhun.

 7. 8

  Kehet sanoo

  Voisi kuvitella ettei ole mitenkään uniikki tapaus. Itse olen herännyt kahdesti parin vuoden aikana siihen että joku tuntematon hoasin mies on seisonut sänkyni vieressä ja tehnyt milloin mitäkin ilman mitään ennakkovaroitusta ja en edes tiedä monestikko asunnossa on käyty minun poissaollessani kun eihän sitä joka kerta jaksa edes viestiä jättää vierailusta.

 8. 9

  Jan Longston sanoo

  Asun Englannissa ja täällä sama laki. Rikkomuksesta sen verran rajut sanktiot että en tiedä yhtäkään sellaista. Sakot eivät olisi ihan taskurahoja. Suomessa näköjään ihmiset hyväksyvät ihan kaiken oikeuksien polkemisen jos joku merkonomiopiston käynyt turhautunut täti luukullaan inttää vastaan?

  • 9.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Ruotsissa on kuulemma vielä tiukempi laki, siellä vuokranantajalla ei ole edes avainta asuntoon vaan kaveri joutui käymään päästämään vuokraisännän sisään kun hänellä oli joku laillinen asia asuntoon. Lähde: Ruotsissa vaihto-oppilaana ollut kaveri.

 9. 10

  Liina Länsiluoto sanoo

  Hei,

  Kiitos palautteesta asian tiimoilta! Olemme lähteneet selvittämään asiaa tämän pohjalta.

  Ikävä kuulla, että tarkastukset ovat aiheuttaneet hämmennystä. Hoasin muuttotarkastusten ideana on sekä tarjota poismuuttaville asukkaille mahdollisuus siivota asunto & korjata puutteet itsenäisesti (ilman että heille koituu esimerkiksi siivouslaskua) sekä pyrkiä varmistamaan asunnon kunto uutta asukasta varten. Tarkastuksista ilmoitetaan sekä vuokrasopimuksen ehdoissa että irtisanomisen vahvistamisen yhteydessä yleisellä tasolla, eli että tarkastus tehdään irtisanomiskuukauden aikana. Jos tarkastuksella syntyy huomautettavaa, tehdään asuntoon uusi tarkastus muuton jälkeen eli uuden asukkaan asumisaikana.

  Jos asukkaalla on esimerkiksi lemmikkieläimiä tai muita syitä, joiden vuoksi hän erityisesti toivoo, että tarkastuskäynnistä sovitaan etukäteen, hän voi ilmoittaa toiveestaan irtisanomislomakkeella. Tällöin käynti sovitaan erikseen asukkaan kanssa. Pääsääntöisesti tarkastukset tehdään kuitenkin poismuuttokuukauden aikana ilman tarkempaa ennakkoilmoitusta. Verrattuna moniin vuokranantajiin Hoasilla on hyvin suuri määrä muuttoja ja niihin liittyviä tarkastuksia kuukausittain ja erityisesti elo-syyskuun taitteessa. Esim. elokuun lopussa 2015 Hoasilta muuttaa pois yli 1100 opiskelijaa. Asuntotarkastuksia tehdään siis elokuun aikana yli 1000 kpl, minkä lisäksi n. 40% asunnoista tarkastetaan uudelleen muuton jälkeen. Tarkastusten mahdollistamiseksi ne tehdään kiinteistö kerrallaan. Tarkastusajan sopiminen asuntokohtaisesti hidastaisi merkittävästi niiden toteuttamista, nostaisi tarkastuksiin kuluvaa hintaa sekä tätä kautta vuokria. Tämä on siis taustalla tarkastuskäytännössä, mutta palautteen pohjalta asiaa tutkitaan ja tarvittaessa käytäntöä muutetaan.

  Blogissa kuvatussa tapauksessa tarkastaja on tullut asuntoon ovikelloa soittamatta. Pahoittelemme, jos näin on käynyt. Ohjeistus on, että tarkastaja soittaa aina ovikelloa ennen asuntoon tulemista ja käyttää yleisavainta, jos asukas ei ole paikalla. Käymme läpi palveluntuottajamme kanssa asiaan liittyvän ohjeistuksen ja varmistamme, että tämä toteutuu.

  Hoasin vuokrasopimuksen ehdoissa asia on kuvattu seuraavasti: ”Hoas tarkistaa kaikkien poismuuttavien vuokralaisten asunnot. Huoneistotarkastukseen liittyy tarvittaessa kaksi tarkastuskäyntiä joista ensimmäinen, nk. ennakkotarkastus suoritetaan poismuuttavan asukkaan asumisaikana. Mahdollinen 2. tarkastus, nk. muuttotarkastus sen sijaan suoritetaan poismuuton jälkeen, jolloin tarkastus tehdään uuden asukkaan vuokrasuhteen alussa. Kummastakaan huoneistotarkastuksesta ei anneta ennakkoilmoitusta, ja tarkastukset suoritetaan yleisavainta käyttäen. Tarkastuksilla saatetaan suorittaa tai tilata korjaustöitä sekä tilata siivous 2. tarkastuksen yhteydessä.”
  http://www.hoas.fi/www/hoaswww.nsf/0/4FFE1E63A9257415C22578A400286615/$FILE/Vuokrasopimuksen%20yleiset%20ehdot%202015.pdf Vuokrasopimuksen ehdot tarkistetaan säännöllisesti ulkopuolisella juristilla, ja myös tämä ehto on aikanaan tarkastettu.

  Kiitos siis paljon palautteesta – on aina hyvä saada tuoreita näkökulmia asiaan. Tarkistamme tämän palautteen pohjalta toimintamallimme lainmukaisuuden, ja teemme tarvittaessa muutoksia toimintamalliin.

  Sujuvia muuttoja ja iloista viikkoa kaikille toivottaen,

  Liina (Länsiluoto, Hoasin asiakkuus- ja viestintäpäällikkö)

  • 10.1

   Kotirauha kuuluu jopa opiskelijoillekin sanoo

   Lain noudattamisesta mahdollisesti koituvia ”lisä”kustannuksia ei kyllä minkään järjen mukaan maksateta vuokralaisella. K

  • 10.2

   Anni Kittilä sanoo

   Sopimuksenne stipulaatiot eivät voi kumota lain kirjainta, kuten ylläolevassa artikkelissakin todetaan. Lisäksi on todella asiatonta yrittää muotoilla asukkaiden tyrmistystä laittomasta asuntoon tunkeutumisesta ”hämmennykseksi”. Toivon todella, että joku ottaa asiakseen kitkeä nämä törkeät käytännöt pois. Opiskelijallakin on oikeus kotirauhaan.

 10. 11

  Joni sanoo

  Onhan tämä tietty ikävää ja ilmeisesti lainvastaistakin. Kuitenkin ymmärrän HOASin toimintaa, jonka perusajatuksena on asumiskustannusten minimointi, joten voi olla että tarkastajilla on aidosti kiirettä tiettyinä aikoina vuodesta. En kuitenkaan puolusta lainrikkomista. Ja jos asia on näin kuin sanot, niin HOASin käytäntöön pitää tulla muutos. Ero hoasin ja otaniemen asuntojen välillä on se, että HOASilla on asuntoja ympäri pääkaupunkiseutua kun AYY:llä vain otaniemessä (ja kampissa?).

 11. 12

  Tuuli sanoo

  Hyvä, että tästä aiheesta saadaan vähän keskustelua aikaiseksi! Itse olen kahteen otteeseen asunut HOAS:illa, eikä tämä käytäntö kovin oikeudenmukaiselta tuntunut. HOAS:ilta ilmoitettiin vain, että muuttotarkastus tullaan tekemään viimeisen asumiskuukauden aikana. Muuttotarkastus sattui molemmilla kerroilla päivään, jolloin minulla sattui olemaan iltavuoro, ja 10 aikaan aamulla olin vielä nukkumassa. Sain siis herätä täydestä unesta siihen, kun tuntematon mieshenkilö tulee omilla avaimillaan sisään – ei ainoastaan asunnon yleisiin tiloihin, vaan myös huoneeseeni. Kolmannen kerran sain kokea saman, kun kämppikseni oli muuttamassa pois, mutta muuttotarkastaja tulikin vahingossa minun huoneeseeni. Ei tietenkään voida HOASin asuntomäärillä olettaa, että jokaisen asukkaan kanssa voidaan erikseen sopia erillinen tarkastusaika. Olisi riittävää, että tarkastuspäivämäärä ilmoitettaisiin vaikkapa tekstiviestillä edellisenä päivänä. ”Viimeisen asuinkuukauden aikana” ei kuitenkaan mitenkään voi olla riittävä ennakkovaroitus.

 12. 13

  sanoo

  Aikoinaan tuli HOAS:lla lasku hyllystä, joka oli jätetty seinälle. Ihan hyvä vaan, että se hylly oli siinä seinällä jo kun muutin sisään. Laitoin asiasta viestin, että viittittekö tarkastaa sieltä edellisestä ulosmuuttotarkastusraportista, siellä luulis lukevan ukaasi kyseisestä hyllystä. Ja niinhän siinä sitte kävi, sain kuulemma unohtaa asian. Täytyy vaan todeta että tosi hyvää bisnestä, pyydetään maksu poistosta, muttei siltikään poisteta hyllyä, että seuraavakin saa maksaa siitä 😀

  Otaniemessä ei kyllä koskaan ollu mitään ongelmaa. Seuraava muuttaja valitti, jos oli likasta. Ei ollu tarkastuksia. Näinhän se käytännössä menee myös HOAS:lla, koska ei siellä muuttopäivänä kukaan käy, kun seuraava muuttaa jo sisään. Eihän siitä parisen viikkoa ennen tapahtuvasta käynnistä oo mitään hyötyä, kun kommentit on aina luokkaa siivoa rasvasuodin ja suihkukaivo. Ja kyseisiä asioita on turha tehdä kuukautta ennen muuttoa, koska likasiahan ne sitten taas on. Eli aika hyvä säästön paikka HOAS:lle lopettaa koko tarkastukset.

 13. 14

  Vilma Heinisuo sanoo

  Minun Helsingin kämppääni paukkasi kanssa eräänä aamuna kahdeksan pintaan huoltomies tarkistamaan, ettei asunnossa ole jotain ötököitä(?). Kuulin että joku tuli yhteiseen keittiöön, mutta jatkoin nukkumista kun ajattelin, ettei asia koske minua (kun siitä ei ainakaan minulle oltu ilmoitettu). Hetkeä myöhemmin kuitenkin alkoi avain kääntyä myös soluhuoneeni oven lukossa. Huusin unenpöpperössä jotain, että älä tule, kun olin alasti. Mies vaati päästä tarkistamaan sängynaluseni ja patjani ötököiden varalta, mutta en päästänyt. Sen verran oli kuitenkin pakko saada tungetella, että työnsi päänsä ovenraosta ja katseli huoneeseeni, vaikka sanoin että et nyt tule. : ( Muutin aika pian yksityiselle.

 14. 15

  Mikko sanoo

  Nyt olisi aika varmaan vaihtaa sitä ulkopuolista juristia. Olisi mielenkiintoista tietää mikä toimisto ja millä kokemuksella näitä lausuntoja annetaan?

  Itselleni yksityisenä vuokranantajana laki on ollut hyvin selkeä, mutta en olekaan juristi. HOAS jaksaa aina vain yllättää, negatiivisesti.

 15. 16

  EM sanoo

  Tutulta kuulostaa. Itse asun myös opiskelija-asunnossa ja muistan useita tällaisia tapauksia. Kerran heräsin siihen kun sänkyni vierestä kuului ”huomenta” möreällä äänellä. Mitään tapaamisaikaa ei oltu sovittu. Pienen sydänkohtauksen taisin saada ja olihan hieman kiusallista siinä tarkastajan vieressä seisoskella yövaatteissa. Asuntoa en myöskään tietenkään ollut kerinnyt kunnolla siivota, kun vasta edellisenä päivänä oli ilmoitettu, että tarkastus tullaan tekemään joskus syyskuun aikana! Varsinkin oma huone (solussa) oli törkeässä kunnossa. Sai siinä sitten kuunnella naureskelua siitä, kuinka sotkuinen huone oli ja naljailua siitä, että taisipa olla eilen kostea ilta tai yövieraita, kun näin myöhään nukuin (kello oli 9.30 ja minulla oli vapaapäivä). Siinä vaan ihan hämmästyksestä mykkänä seisoin ja mietin, että tämähän on minun kotini!!
  Toisena kertana istuin tietokoneella kuulokkeet korvissa, kun talonmies yhtäkkiä seisoi takanani. Tällä kertaa en ollut edes saanut mitään ilmoitusta siitä, että joku tulisi käymään.
  Kerran taas, kun asuin soluasunnossa, kuulin eteisestä raaputusta, vaikka tiesin olevani yksin kotona. No sielläpä oli huoltoyhtiön tyyppi jotain kupsuttamassa, enkä taaskaan mitään ilmoitusta ollut saanut.
  Nämä kerrat eivät ole edes ainoat kerrat, jolloin huoltoyhtiöstä on yllättäen tultu visiitille, mutta varmaan mieleenpainuvimmat esimerkit.

 16. 17

  Jenni sanoo

  Ai että, tulee ihan muistot mieleen HOASilla asumisesta. Meille mitään ilmoittamatta vaihdettiin vessan kaappi, josta emme olleet edes valittaneet mitään ja vaihdon yhteydessä jostain kaapin ja seinän välistä oli pudonnut ilmeisesti edellisen asukkaan positiivinen raskaustesti. Toivon ainakin, ettei asentaja meidän vessassamme itseään testannut. Oli jokseenkin vastenmielinen yllätys ja poikaystäni sai aika sätkyn… Näitä juttuja on useampikin, mutta ehkä kammottavinta ylipäätään on se, että huomaa jonkin esineen siirtyneen ja tietää, että joku on mitään ilmoittamatta käynyt asunnossa. Kerran vessapaperitelineessä oli pelkkä tyhjä hylsy jäljellä ja pöntössä törkeät paskaraidat. Että kuka olitkaan, olisit edes rullan vaihtanut. Jäi kyllä paska maku HOASista.

 17. 18

  Antti Laine sanoo

  Suoraselkäistä toimintaa, että viestintäpäällikkö ei väitä olevansa tietämätön toiminnasta, vaan suoraan vahvistaa lainvastaisen käytännön. Lain tuntemuksessa olisi kuitenkin parannettavaa. Kiire ja puutteelliset resurssit eivät oikeuta kotirauhan rikkomiseen, eikä oikeuden rajoittamisesta ole mahdollista sopia vuokrasopimuksessa.

 18. 19

  typograafi sanoo

  Sanokaas, saako huoltomies käyttää asukkaan vessaa ja vessapaperia? Ja sotkea pönttö vauhtiraidoillaan? Melkein sanoisin että ei.

 19. 20

  hmm sanoo

  Saattaa olla aika hämmentävä tilanne, jos siellä solussa on vaikkapa naisasukas alasti ja huoltomies lompsii sisään tekemään tarkastustaan?

 20. 21

  Katariina sanoo

  Itselläni kävi tarkastaja HOASilta ensin tuomassa siivouskehotuksen, parin viikon päästä ukaasin että siivous on tilattu. Siivoja ei ikinä käynyt, mutta lasku tuli muutaman kuukauden perästä ja sitten ei voi kuulemma enää kiistää laskua. Asiakaspalvelu pompottelee edes takasin, ketään ei saanut kiinni, joka olisi voinut asiasta jotain päättää. Kieltäydyin maksamasta ja nyt Svea perintä lähettelee HOASin muistutuslaskua asiasta. Ei se vielä varsinaiseen perintään asti ole kylläkään mennyt.

 21. 22

  Herp Derp sanoo

  Lollero toi HOASin ”Olemme kovin pahoillamme, että jäimme kiinni”-tason kilometriviesti.

 22. 23

  Opiskelija sanoo

  Käyttäkää hyvät ihmiset turvaketjua ovessa, kun olette nukkumassa tms., niin ei ainakaan tule ikäviä herätyksiä.

  Mitä vessan käyttämiseen tulee, eiköhän se ole kaikille parempi, ettei huoltomiehen tarvitse peet housuissa tarkastaa. 😉

  • 23.1

   Ene sanoo

   Niin mitä turvaketjua? Ei ole yhdessäkään Hoasin asunnossa missä ite oon asunu sellaista ollu.

 23. 24

  Jokamies sanoo

  Aivan hyvin ymmärrän HOAS:in murheen siitä, että muuttorumbasta aiheutuu ajoittain paljon työtä. En näkisi välttämättä vääränä, että lakimuutoksella sallittaisiin edes hieman väljempi sopimusoikeus tätä asiaa koskien.

  Yhtä kaikki: vaikka Suomessa viranomaisilta ja muilta virallishenkisiltä tahoilta monessa asiassa toivoisinkin pientä maalaisjärjen käyttöä lakipykälöiden tulkintaan, on eri asia antaa hieman siimaa vaikkapa pienyrittäjälle kuin ottaa sitä perustuslain vastaiseen toimintaan itselleen.

  Oikein huonona ajankohtana jos paukahdatte kotiini, otan tunkeutujan yleisen kiinniotto-oikeuden nojalla kiinni, epäiltynä kotirauhan rikkomisesta. Lain sallimissa rajoissa tarpeen mukaan voimakeinoja käyttäen. Tervetuloa.

 24. 25

  Pöyristynyt sanoo

  Itse ymmärrän sen, että tuhansien opiskelijoiden kanssa, varsinkin elo-syyskuussa ei voida sopia tarkkaa kellonaikaa. Päivän tarkkuudella sopiminen tai edes ilmoittaminen onnistuu kyllä. Näin saisi tarkastajakin aidon kuvan asunnon kunnosta, kun asukas voisi etukäteen siivota sen.

 25. 26

  Jore sanoo

  Eihän se asuntotarkastus estä asunnon käyttämistä millään tapaa, joten tuo pykälän kohdan boldaaminen ei oikein avaudu. Lisäksi en ymmärrä miksei sitä asuntoa voi pitää siistinä sen viimeisen asumiskuukauden aikana koska kerta sopimuksissa lukee että siisteys ja kunto tullaan tarkastamaan silloin. Varsinkin solukämppään on varmasti mukava muuttaa kun edellisen edellinen kämppis on jättänyt siivoamatta niin en siivoa minäkään, tai kukaan muukaan. Ei siihen oikein auta kuin sanktiot kaikille, siivous tai sitten muutto yksityiselle vuokranantajalle.

  • 26.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   ”Eihän se asuntotarkastus estä asunnon käyttämistä millään tapaa” no minä en tykkää jos joku seurailee panemistani, eikä kovin moni muukaan.

 26. 27

  Omppu sanoo

  Itsekkin asuin n.10kk HOAS:n kaksiossa poikaystäväni kanssa. HOAS oli tullut kolme kertaa tänä aikana kotiimme ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta ja kerran tultiin varoituksella ”tulemme seuraavan kahden viikon aikana tarkistamaan palovaroittimenne” mutta ei mitään kellonaikoja tai mitään. Kerran aamulla ovikello soi ja menin silmät ristissä yövaatteissa avaamaan oven niin siellä seisoi joku jätkä joka sanoi että olisi tulossa maalaamaan meidän suihkumme kattoa. Emme olleet valittaneet katon kunnosta, emme olleet saaneet minkäänlaista tiedoitetta asiasta, emme mitään. Väsyneenä en jaksanut ruveta kiukuttelemaan asiasta vaan annoin miehen tehdä hommansa. Tämä mies teki tätä työtä noin kolme tuntia jonka aikana hän piti 4 tupakkataukoa ja aina sai olla ovea avaamassa. Remontin jälkeen hän lähti sanaakaan sanomatta ja kun tunnin päästä uskaltauduin vessaan niin lattia oli aivan hirveässä sotkussa. Ei olisi ollut suuri vaiva edes suihkulla suihkuttaa kaikki p*ska lattiakaivoon ja vähän katsoa mihin sitä maalia oikein heittelee. Mulla meni koko ilta sen sotkun siivoamiseen. Tyhmänä en tästä edes ilmoittanut HOAS:lle. Poismuuttotarkastuskin oli käyty tekemässä viikkoa aikaisemmin kuin heidän piti tulla käymään. Onneksi olin juuri edellisenä päivänä siivonnut joten ei tullut valituksia. 10kk helvettiä HOAS:lla. Ei enää ikinä.

 27. 28

  Jaakko sanoo

  Asuin aikanaan HOAS:in kämpässä jossa oli jo sisään muuttaessani musta tahra seinässä. Joka kerta kun joku soluasunnon asukas muutti pois, tarkastaja kävi tarkastamassa asunnon ja huomasi mustan tahran seinässä ja siivousryhmä tuli hirvittävällä tuntiliksalla tekemään loppusiivouksen, eikä tietenkään puhdistanut mustaa tahraa, joka jäi odottamaan seuraavaa soluasukkaan poismuuttoa. Tarkastajan kanssa ei pystynyt juuri kommunikoimaan vaan hän hyvin mielivaltaisesti teki merkintöjään ja suolainen loppusiivous tilattiin joka kerta, vaikka kämppä oli siivottu yhdessä siivoustöitä työkseen tehneen kämppikseni kanssa. Todella härskiä köyhillä rahastamista.

 28. 29

  valmistunut sanoo

  MOAS:lla on sopparissa maininta, että kiinteistönhoitaja saattaa käydä asunnossa viimeisen vuokrakuukauden aikana tarkastamassa asunnon kunnon ja tuoda paikalle muita ihmisiä tutustumaan asuntoon. Enempää varoituksia ei tule, ennen kuin ovat jo oven takana, ellet kerkiä itse ovelle ensimmäisen 5 sekunnin aikana, niin tulevat omilla avaimilla sisään. Omaa asuntoani tuli k-hoitaja ja 3 täysin tuntematonta ihmistä katsomaan 2. päivä Toukokuuta, omaksi onnekseni tulivat vasta puolenpäivän jälkeen.

  Alakerran naapuri ei ollut yhtä onnekas. Ovikello soi varttia vaille 8 aamulla, kaveri ei ajatellukkaan avata ovea, koska ei odottanu ketään kylään, varsinkaan siihen aikaan. Taas sama 5 sekunttia ja sisään laukkaa K-hoitaja omilla avaimilla, sekä 4 täysin tuntematonta ihmistä, jolloin kaverille tuli unenpöpperössä äkkilähtö omasta sängystä. Kiva, kun eivät edes anteeksi pyytele, saatika edes ovella ilmoita, että keitä ovat ja miksi ovat tulossa sisälle.

 29. 30

  Kekkonen sanoo

  Asentakaa ihmeessä uudet lukot oveen kun muutatte niin ei tule yllätyksiä. Luulisi opiskelijoilta sujuvan yhden lukon asennus ilman ammattiapua, varsinkin kun mukana tulee erittäin hyvät ja tarkat ohjeet. Vanha lukko kaappiin jemmaan ja asennatte sen takaisin kun ennen kuin muutatte pois.

 30. 31

  Kalle sanoo

  Heh, eipä tarvitse oikeudessa kauheasti todistella HOAS:n toiminnan tahallisuutta, kun kerran julkisesti kerrotaan, että näin toimitaan tietoisesti. Rikosilmoitusta vaan tekemään ainakin asuntoon laittomasti tunkeutuneesta huoltomiehestä, poliisi ja syyttäjä sitten voivat pohtia, onko syytä epäillä huoltomiehen esimiehiäkin rikoksesta.

 31. 32

  KM sanoo

  Jokaisella opiskelija-asuntosäätiöllä on kiire elo-syyskuussa, eikä sen luulisi tulevan HOASillekaan yllätyksenä. Ymmärrettävästi asuntojen lopputarkastuksesta ei anneta mitään tarkkaa minuuttiaikataulua, mutta onhan viimeinen kuukausi nyt aika pitkä aika olla valmiudessa päästämään vieras ihminen kotiin hetkenä minä hyvänsä. Mikäli kiire on hirvittävä ja tarkastukset tehdään kiinteistö kerrallaan, niin voisi olettaa että kierto olisi siten suunniteltu, että asukkaille voisi ilmoittaa vaikka millä viikolla heidän talossaan tehdään näitä tarkastuksia.

  Jos tarkempi ilmoittaminen nyt vaan ei millään keinolla käy päinsä, niin neuvokaa nyt edes niitä huoltomiehiä odottamaan vaikka minuutti. Ovikello ei myöskään kamalasti kulu, jos sitä soittaa vaikka kahdesti.

 32. 34

  Mikko sanoo

  Start-up saunat yms voisivat luoda jonkun kalenterisovelluksen / pikaviestintä apssin josta viesti niin luuriin kuin spostiin, jopa suoraan molempien osapuolien kalenteriin, sillä selvä. Molemmat osapuolet kuittaa ajan sen suurempia soittokierroksia, tarvittaessa mahdollista perua annettujen ehtojen mukaan.

 33. 36

  Meitsie sanoo

  Olipa jännä viestiketju, piti lukea vaikka olikin jo elokuulta.

  Oma lempparimomenttini opiskelija-asunnossa tapahtui TYSsillä.

  Huoltomies tuli yleisavaimella sisään kesken lemmiskelyn. Soitti se kyllä ovikelloa, mutta ajateltiin, että siellä on joku Jehovan todistaja tms (ei tietenkään aiottu lopettaa sen takia). Kun kuultiin avaimen käyvän lukossa, mieheni ponkaisi ylös, nappasi vaatteensa ja tunki vehkeen äkkiä lahkeeseensa. Minä piilouduin makuuhuoneeseen oven taakse ja kääriydyin peittoon. Propsit miehelleni näyttelijäntaidoista, vaikka kyllä musta tuntuu, että se huoltomies ymmärsi tilanteessa olevan jotain kiusallista.

 34. 37

  Nea sanoo

  Hei,

  Onko laki asian suhteen edelleen sama? Itsellä Hoasissa tulossa lopputarkastus ja pelottaa tuo remppamiehien ilmaantuminen ilman mitään ilmoituksia.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *