Hiekkaa pankin lattialle – kuka sen sanoi?

Elin – monen muun tavoin – siinä uskossa, että Björn Wahlroos on sanonut, että suurin osa asiakkaista tuo pankkiin vain hiekkaa lattialle. Noin yhteiskunnallisessa merkityksessä on tärkeämpiäkin tutkittavia asioita kuin että kuka tuon on heittänyt, mutta tällaisten selvittäminen ihan akateemisesta mielenkiinnosta on hauskaa ja opettavaista – ja yleensä työlästä ja hidasta. Pääsin kokemaan tämän, kun selvitin, onko joku Suomessa todella kuollut junan ajolankaan kusemiseen. Todennäköisesti ei – joskin Skepsiksen ryhmässä jollain oli taas aiheesta – tai vähintään huhun alkuperästä – lisätietoa. Katsotaan mitä selviää.

Tämä wahlroossitaattiuskoni järkkyi, kun Hesarissa oli viikko sitten mielenkiintoinen juttu, jossa toimittaja Marko Junkkari oli ottanut asiakseen selvittää, onko heitto todella Wahlroosin. Epäiltyjen listalla olivat myös Pertti Voutilainen sekä Jaakko Lassila. Lopullinen totuus jäi selvittämättä. Wikisitaattien ylläpitäjä taas muistelee että Vesa Vainio olisi sitaatin takana.

Minäkin tongin Hesarin arkistoa Junkkarin jalanjäljissä. Valitettavasti julkinen (= Hesarin tilaajien käytössä oleva) arkisto yltää vain vuoteen 1990 asti. Sieltä kyseinen sitaatti mainitaan säännöllisesti, milloin kenenkin suussa ja milloin anonyyminä, milloin mielipidekirjoituksissa ja milloin toimitetussa aineistossa:

 • 15.12.2000 KTV ihmettelee Wahlroosin valintaa Sampo-Leoniaan ”Nyt kun Wahlroosin edustama pankkimaailma on taas jaloillaan, sen mielestä tavalliset asiakkaat tuovat vain hiekkaa jaloissaan pankkikonttoreihin, kuten Wahlroos itse on asian ilmaissut”, KTV muistuttaa.”
 • 4.12.1999 Postipankki voisi palvella “Samaan aikaan liikepankit pyrkivät eroon ”vain hiekkaa konttorin lattialle tuovista asiakkaista”.
 • 10.11.1999 Eroon omistaja-asiakkuudesta “Jos pankkitoiminta on kannattamatonta korkojen ollessa säästöille 0,4 prosenttia, saattaa siihen olla syynä muutakin kuin ne asiakkaat, jotka jättävät hiekkaa vain pankkisalin lattialle.”
 • 5.11.1999 Hiekkaa lattialla pankkisalissa (muut lehdet): ”Aamulehti : ”Yhdysvaltalaisen laskelman mukan 30 prosenttia asiakkaista vastaa pankkien voitosta, kun taas 70 prosenttia tuottaa tappiota. He ovat niitä, jotka tuovat vain hiekkaa pankkikonttorien lattialle, kuten eräs pankinjohtaja kymmenkunta vuotta sitten huomautti.” Kauppalehden päätoimittaja Hannu Leinonen paljastaa kolumnissaan, että hiekasta huomautti ”Suomen johtavaksi investointipankkiiriksi edennyt Björn Wahlroos”.”
 • Sitten onkin monen vuoden tauko, kunnes 24.2.1993 Pankit houkuttelevat uusia asiakkaita – Ihmiset tuovat taas muutakin kuin hiekkaa “Toisin oli vielä pari vuotta sitten, jolloin pankinjohtajat saattoivat tuhahtaa, että yksityisasiakkaat tuovat pankkien konttoreihin vain hiekkaa lattialle.”
 • 26.10.1992: Uusioikaa rupusakin hiekka “Nousukautena 1980-luvun lopulla valittivat pankinjohtajat, että rupusakki pilaa heidän marmoripalatsiensa lattiat tuomalla sinne kengissään hiekkaa.”
 • 8.9.1992: Omistajat haihtuvat valtion byrokratiaan “Näinä aikoina erään suuren liikepankin eräs pääjohtaja lohkaisi, että ns. tavallinen asiakas tuo pankin konttoriin ainoastaan hiekkaa kengissään. Nyt pääjohtaja on ennenaikaisella eläkkeellä, pankki valtion elättinä, ja ns. perinteinen pankkitoiminta on jälleen noussut arvoonsa joka pankissa.” (Tähän Junkkarikin viittasi jutussaan.)
 • 9.10.1990: Asiakkaan metsästys “Yksikään pankki ei muistanut viime vuosikymmenen sijoitushuumassa yksityistä asiakasta. Hänen jaloissaan kulkeutui vain hiekkaa pankkipalatsin hiotulle graniittilattialle.”
 • 5.7.1990 Laina-asiakkaan päästävä irti pankin kahleista “Joku pankinjohtaja kuuluukin todenneen, etteivät tavalliset palkkatiliasiakkaat tuo pankkiin muuta kuin hiekkaa jaloissaan.”

On vahinko, että Hesarin arkisto loppuu vuoteen 1990. Vanhempiinkin juttuihin pääsee tekemään hakuja, mutta vain menemällä fyysisesti Päivälehden arkiston tutkijapäätteelle. Katsotaan jos ehdin joskus (tai joku muu ehtii).

Pahimmassa tapauksessa Wahlroos – tai joku muu on tokaissut heiton televisiohaastattelussa joihin ei sanahakuja vielä nykytekniikalla noin vain tehdä. Tai sitten haastattelu on jossain talouslehdessä, jonka artikkeleita ei ole digitoitu.

Ainahan voi olla niinkin, että joku paikallinen pikkupankinjohtaja – tai kuka hyvänsä – on heittänyt tämän sanonnan ilmoille, ja toimittaja on saanut siitä herkullisen sitaatin kolumniin tai pakinaan. Ja legenda oli syntynyt ja mennyt milloin kenenkin suuhun.

Elättelin myös toivoa, että joku Junkkarin jutun lukijoista muistaisi sitaatin alkuperän ja ottaisi yhteyttä toimitukseen, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei näytä tapahtuneen. Näinhän kävi viime syksynä eräästä poliisimurhasta kertoneessa artikkelissa: murhasta kerrottiin 8.11.2015 ja omaisista oli juttu 19.11.2015.

Kommentit
 1. 1

  Stunned sanoo

  Se oli KOP:n Voutilainen. Muistan tapauksen hyvin. Televisiossa sitä puitiin ja Voutilainen meni sitten puihin. Ei ollut vielä kotona ihmisillä nettiä. Voutilainen tarkoitti sitä, että yksityispankin ei pitäisi olla ilmaiseksi vanhusten tai köyhien pankki. Valtion pitäisi hoitaa vähävaraisten pankkitilien kulut tai perustaa köyhille talletustili valtionkonttoriin.

 2. 2

  Ritva Pajunen sanoo

  Se oli Pertti Voutilainen KOP:n pääjohtajana joskus lamavuosien saatossa 90-luvulla. Siitä uutisoitiin laajasti mm. televisiossa siihen aikaan ja sanonta on jäänyt elämään. Poliitikot yrittivät selitellä asiaa ja lehdet kirjoittelivat. – Olisihan se sopinut Nallenkin sanomaksi, mutta hän ei ole sen alkuperäinen sanoja.

 3. 3

  Antti M. sanoo

  Vapaakappalekirjastoissa pääset tekemään hakuja mm. Etelä-Suomen Sanomiin, Maaseudun Tulevaisuuteen, Länsi-Savoon ja Suomen Kuvalehteen. Hesaria ja iltistä ei löydy mut kyllä noissakin aika paljon on tietoa, ja arkistot ulottuu sadan vuoden päähän.

  • 3.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   ESS olikin tuttu (käytin tossa ajolankaankusemisselvityksessä), pitääpä tutustua muihinkin!

 4. 5

  Vesa Linja-aho sanoo

  Poikkesin Kansalliskirjastossa ja tein kattavat tekstihaut niin digitoituihin sanomalehtiin (ESS, Maaseudun tulevaisuus etc.) kuin aikakauslehtiinkin (Suomen Kuvalehti, Seura jne.). Etsin niin yleisesti kuin Wahlroosin kuin Voutilaisenkin kanssa. Ei tuloksia. Vanhin maininta näissä aineistoissa oli vuodelta 2001 Maaseudun tulevaisuudessa.

  Tongin Hesarin arkistoa kun ehdin (on auki yleensä 8.30-16) ellei joku ehdi ensin.

  Tuo ylläoleva Hesarin followup-juttukin oli hyvä.

 5. 6

  Habakukk sanoo

  Sanonta on tietääkseni paljon vanhempi.

  Vuonna 1967 tehtiin ensimmäinen tupo, työnimeltään Liinamaa ykkönen (Keijo Liinamaan mukaan). Siihen aikaan duunareille liksa maksettiin tilipussi käteen -periaatteella. He sitten joko veivät itse tilinsä pankkiin tai perstaskussa kotiin (usein viinakaupan kautta).

  Tuota tupoa hierottaessa pankit rupesivat vaatimaan, että kaikkien palkat on maksettava pankkiin. Jos kenellä ei ole pankkitiliä, sellainen avataan. Jossakin vaiheessa tämä ”palkka pankkiin”-systeemi pikkuhiljaa toteutui.

  Silloin joku pankkimies lohkaisi, että tämän jälkeen duunari käy vain tyhjentämässä pankkitilinsä ja tuo mukanaan hiekkaa pankkikonttorin lattialle.

 6. 7

  Antti M. sanoo

  Löysin tämän Jukka Ukkolan pakinan Suomen kuvalehdestä vuodelta 1987:
  http://imgur.com/3zP1jE7

  Maaseudun tulevaisuudesta löytyi vuodelta 1999 sanahaulla ”hiekkaa kengissään” yksi osuma tähän sanontaan liittyen, mutta siinäkään ei sanonnan alkuperäistä esittäjää nimetty tarkemmin.

  • 7.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Kiitos! Tämä taitaa tosiaan olla (kuten tossa Hesarin followupissa oli) vanha sanonta, jota joku julkkispomo on ”ehkä joskus” käyttänyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *