Ennen täysin laillinen opintotukimenettely toi nuorelle petostuomion

Muistan vielä elävästi, kun sattumalta törmäsin keväällä 2011 uutiseen, jonka mukaan opintotukilakia on muutettu niin että opintorahat voidaan periä takaisin jos opinnot eivät ole edenneet.

Varoitin aiheesta omia opiskelijoitani ja pidin lakia todella ongelmallisena: harvaa sosiaalitukea peritään takaisin jälkikäteen. Lainkohta kuuluu:

Opintotuki voidaan periä takaisin, jos opintosuorituksia on erityisen vähän ja olosuhteista ilmenee, ettei opintoja ole ollut tarkoituskaan harjoittaa päätoimisesti.

Ongelmana tässä on, että todistustaakka jää käytännössä opiskelijalle — vai miten muka ulkopuolinen voi osoittaa, että opintoja ”ei ole ollut tarkoituskaan” suorittaa, ilman että henkilöä on esim. vakoiltu tukiajan?

Toinen ongelma on, että jos henkilön ei ole tarkoituskaan opiskella, hän saisi opintotukea parempaa toimeentulotukea tai työmarkkinatukea. Jos taas henkilö käy työssä, opintotuet peritään takaisin tulovalvonnan seurauksena.

Pohdin vuonna 2011 että pykälästä tulee varmasti monelle ongelmia. En tiedä kuinka paljon niitä on, mutta nyt uutisoitiin nuoresta miehestä, joka sai 90 päiväsakkoa opintojensa etenemättömyydestä.

Ja lisäksi joutuu maksamaan tukensa takaisin. Reilua? Ei mielestäni. Jos henkilö oli vailla työtä, hän olisi saanut toimeentulo- tai työmarkkinatukea, joka olisi ollut korkeampaa. Ja niitä ei voi periä takaisin.

Kuinka moni nykyopiskelija edes tietää tästä lakimuutoksesta?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Itse jouduin jo 2000-luvun alkupuoliskolla samankaltaisiin ongelmiin ilman kyseistä lakiakin, ja valtion maksettavaksihan ne tuet lopulta päätyivät tavallaan. Kun menivät ulosottoon ja lopulta velkajärjestelyjen kautta suurin osa perittävistä annettiin anteeksi. Eli en näe tässä mitään järkeä.
  En haluaisi olla opiskelija näinä aikoina.

 2. 2

  Haikki sanoo

  Seuraavaksi lapsilisät peritään takaisin, jos lapsen päällä kirpparivaatteet -> tuki käytetty kaikkeen muuhun ?

 3. 3

  Jasu sanoo

  Ansiosidonnaisen voi periä takaisin jos opinnot eivät etene riittävästi…jouduin taistelemaan tästä vuosi sitten.

 4. 4

  sanoo

  Tämä laki on varsin pulmallinen esim erilaisten hitaasti oppivien opiskelijoiden kohdalla. koko tuki järjestelmähän ei tunne oppimis vaikeuksisia ja heidän tarvettaan opiskella pala kerralla. Itse kuulun tähän sakkiin kesti 4 vuotta päästä opiskelemaan Diakonia ammattikorkea kouluun. tuntuu kuin maailman paskin tukijärjestelmä työkkäri jota se ei enää ole. olisi liukumiinan tavalla valunut kelan etuisuuksiin ja opinto tukeen.
  Aivan karmeaa kusetusta on se että jos opintotukea peritään takaisin on kela varsin armoton perinnässään . moni opiskelija menettää luottotietonsa aivan naurettävista syistä. kun muutamaa sataa eiroa peritään alle köyhyys rajan opiskelevalta todella lyhyillä ajoilla ja armotta.

  koko opinto tuen voisi korvata automaatiolla eli opinto tuen saa kun pääseen opiskelemaan ja se on kustannus tehokas kun mitään tarkastuksia ei ole ja jos teet duunia ja tienaat hyvä mutta se ei kelaa kiinnostaisi.

 5. 5

  Entinen opiskelija sanoo

  Parasta helmeä on kun opiskelet ansiosidonnaisella ja kun sovittu opiskeluaika loppuu, muutat pois opiskelupaikkakunnalta ja menet töihin, niin määräaikaisen työsopimuksen päättyessä työvoimatoimisto rinnastaa sinut vankeihin ja mielenterveyspotilaisiin. Kuulut joukkoon 05, työvoiman ulkopuolella oleva. Et saa enää liiton päivärahaa ja tulot ovat 0€/kk.

  Tämä on sitä helmeä, kuinka valtio ja systeemi auttaa pientä ihmistä.

 6. 6

  Ninni sanoo

  Itse kirjoitin taannoin hesarille mielipiteen tästä aiheesta, tosin ahkeran opiskelijan näkökulmasta. Päädyin nimittäin maksamaan tukia takaisin 1500€ sillä valmistuin 2kk etuajassa ja loppuvuoden ammatissa työskentelemisen vuoksi tulorajani ylittyi tuon 2kk palkan verran: naiivina olin kuvitellut että eihän sitä VOIDA laskea tulorajaan kun opinnot ovat loppuneet. Päädyin ratkaisuun, että Suomessa kannattaa nostaa opintotukea vain jos ei ole aikomustakaan tehdä töitä, asua omassa asunnossa tai edetä opinnoissa suunniteltua nopeammin. Myöskään ei kannata opiskella ammattia, jonka palkkataso on alle 40t/v, jotta pystyy maksamaan takaisin myös nostamansa opintolainat. Itsehän lukeuduin avioliitossa eläviin, perheellisiin ja omaa asuntolainaa lyhentäviin opiskelijoihin, joten muihin tukiin oikeuttamattomana minun olisi pitänyt pärjätä tuolla 268€/kk, joka nipin napin kattoi lasten päivähoitomaksut. Velkaa Kelalle yhteensä 6500€ 3,5 vuoden opinnoista keskipalkkaista duunia varten; yksikään ammatti ei ole noin kutsumus.

 7. 7

  Liisa sanoo

  ”Jos henkilö oli vailla työtä, hän olisi saanut toimeentulo- tai työmarkkinatukea, joka olisi ollut korkeampaa.”

  Tämä ajatus ei täysin täsmää. Opintotukeen on oikeutettu henkilö, joka on kirjoilla oppilaitoksessa. Tällöin hänellä ei ole oikeutta työttömyysturvaan. Poikkeuksena tilanne, jossa ennen opintojen aloitusta TE-toimistossa on tehty työttömälle työnhakijalle päätös, että opiskelun ajalle voidaan maksaa työttömyysturvaa työllistymisen edistämiseksi. Tämä työttömyysturva voidaan periä takaisin, jos opinnot eivät etene.

  Opintotukea saava voi saada samanaikaisesti myös toimeentulotukea, jos ensisijaisten Kelan kautta haettavien opiskelijan etuuksien jälkeen tulot alittavat toimeentulotuen normin. Jos toimeentulotuen hakija on kirjoilla oppilaitoksessa, toimeentulotukilaki velvoittaa hakemaan opiskelijan ensisijaiset etuudet. Jos henkilö ei opiskele, täytyy hänen erota oppilaitoksesta. Vasta silloin hänellä on oikeus työttömyysturvaan.

  Jos opintojen etenemättömyys on johtunut terveyteen liittyvistä asioista, voidaan takaisinperinnästä luopua, jos tilanteestaan tekee Kelalle selvityksen. Päivitykseen linkatussa jutussa 1,5 vuoden aikana olisi mielestäni ollut 29-vuotiaan aikuisen ihmisen ihan kohtuullista pystyä tekemään päätös, että eroaa koulusta, jos ei ole opintoja lainkaan tehnyt. Silloin olisi voinut ilmoittautua työttömäksi ja saanut jossakin vaiheessa oikeuden työttömyysturvaan.

  Opintotukiasiasta on varmaankin hyvä puhua myös oppilaitoksissa, mutta aikuisopiskelijoiden kohdalla oma vastuu omien asioiden hoidosta on mielestäni aika peruskauraa.

  • 7.1

   S. sanoo

   Päivitykseen linkatussa jutussa 1,5 vuoden aikana olisi mielestäni ollut 29-vuotiaan aikuisen ihmisen ihan kohtuullista pystyä tekemään päätös, että eroaa koulusta, jos ei ole opintoja lainkaan tehnyt. Silloin olisi voinut ilmoittautua työttömäksi ja saanut jossakin vaiheessa oikeuden työttömyysturvaan.

   Olen eri mieltä. Olen itse ollut samassa tilanteessa, jossa en ollut pariin vuoteen saanut opintoja edistymään juuri ollenkaan. Onneksi olin osa-aikatöissä silloin, joten minun ei tarvinnut toimeentuloni takia harkita yliopistosta eroamista. Nykyään olen valmistunut maisteriksi ja olen kokopäivätyössä. En voi käsittää, miten se olisi ollut kenellekään hyvä, että minun olisi ollut pakko keskeyttää opintoni jotta saisin tukea. Kynnys jatkamiseen on todella paljon suurempi, jos sinun pitää ensin päästä pääsykokeen kautta sisään, sen sijaan että vain ilmoittaudut kurssille siinä vaiheessa kun tilanne taas sallii opintojen jatkamisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *