Bitcoin ja verotus – valvonnassa ei ole mitään hämärää tai laitonta – verotuskohtelu vain on epäreilu

Ilta-Sanomat julkaisi viime viikolla artikkelin Bitcoinin verotuksesta. Haastatellun Verohallinnon ylitarkastajan mukaan ”monille tulee yllätyksenä” että bitcoinien luovutusvoitoista – olipa se realisoitunut euroiksi vaihdettaessa tai uutta läppäriä ostettaessa – napsahtaa 30 % pääomatulovero.

Kun Bitcoin-hype kävi kuumimmillaan 2013, päädyn eräänlaiseksi median epäviralliseksi Bitcoin-asiantuntijaksi yksinkertaisesti siksi, että parempiakaan ei oikein ollut tarjolla. Nyt tilanne on toinen ja aiheesta löytyy perusteellisempaa kirjallisuuttakin.

Tilasin mm. 2012 Kilan lausunnon bitcoinien kirjanpitokäsittelystä (Verohallinto julkaisi verotusohjeensa vasta vuotta myöhemmin) ja sen jälkeen päätynyt haastateltavaksi teeman ympärillä niin Ylen Aamu-TV:hen (nyt rupesi taas tekemään mieli laihduttaa noihin mittoihin :P), Ylellä muutaman kerran myöhemmin sekä CNBC:llekin, josta juttu poimittiin useampaan suomalaismediaan.

Verotuksen kannalta Bitcoin on CFD:n tapainen outolintu: se ei ole koti-irtaimistoa eikä arvopaperi, joten verotuskohtelu on hieman absurdi: luovutsvoitoista menee pääomatulovero, mutta tappioita ei saa vähentää. Myöskään hankintameno-olettamaa ei voi käyttää.

Tämä ei ole Verohallinnon syy vaan lainsäätäjän. Bitcoin-aktiivit ovat parikymppisiä yliopisto-opiskelijoita eikä heillä ole Osakesäästäjien keskusliiton kaltaista ison rahan lobbausorganisaatiota taustallaan, joten lainsäädäntöön on turha mitään muutoksia odotellakaan.

Mitä tulee tuohon Ilta-Sanomien mysterisoimaan valvontaan, niin siinä ei ole mitään mystistä: Verohallinto pyytää systemaattisesti suomalaisilta bitcoin-alan yrityksiltä selvityspyynnöin sekä verotarkastusten yhteydessä listat bitcoineja ostaneista ja myyneistä henkilöistä. Etenkin verotarkastuksen yhteydessä verottaja pääsee käsiksi käytännössä kaikkiin yrityksen transaktioihin täysin laillisesti. Simple as that! Eli jos myyt esimerkiksi vuonna 2012 100 eurolla ostamasi bitcoinit nyt 20000 eurolla esimerkiksi Bittiraha.fi:n kautta etkä ilmoita niitä ensi kevään veroilmoituksessa, voit olla satavarma, että selvityspyyntö kolahtaa postiluukusta ennemmin tai myöhemmin.

Ulkomaisen bitcoin-pörssin kanssa selvityspyyntö voi taas viuhua siitä syystä, että pankki ilmoittaa epätavallisesta transaktiosta viranomaisille. Esimerkiksi jos muutamia satasia keskimäärin pyörittelevän opiskelijan tilille napsahtaa yhtäkkiä 20000 euroa, voi kimppuunsa saada verottajan (tai vielä pahempaa, pankin sijoitusneuvojan).

Yhtä lailla ”kiinni” jää jos vaihtaa bitcoininsa käteiseksi Bittimaatissa ja käyttää omaa puhelinnumeroaan transaktiossa.

Se, miten tietoja käsitellään, on sitten verottajan sisäinen juttu. Yksi tapa on lähettää tällainen ympäripyöreä ”karhukirje” vaikkapa koko Bittirahan asiakasrekisterille ja syynätä tarkemmin ne tapaukset jotka eivät ilmoita mitään. Se, minkä kokoisesta summasta lähtee selvityspyyntö (eli mihin summaan ns. puuttumisraja on vedetty) on sekin Verohallinnon ei-julkista tietoa.

Koska Bitcoinia käytetään maksuvälineenä huumekaupassa, myös poliisilla ja tullilla on satavarmasti joku vähintään auttavilla it- ja data-analytiikkataidoilla varustettu tarkastaja, joka seuraa bittivaluutan liikkeitä. Bitcoinhan ei ole anonyymi, vaan ainoastaan pseudonyymi: kaikki rahansiirrot ovat julkisia, eli jos alkuperäinen ostotapahtuma euroista bitcoineiksi (tai myyntitapahtuma toiseen suuntaan) on yhdistettävissä johonkin henkilöön, niin ovat loputkin.

Anonymiteettiä voi koittaa parantaa käyttämällä miksauspalvelua, mutta parhaiten yönsä nukkuu kun ilmoittaa voitot verohallinnolle (tämä on sentään tehty helpoksi summa vaan ”muut pääomatulot” -kenttään ja sillä sipuli).

Kokonaan eri asia on, että muutaman krapulapizzan osto bitcoineilla pitäisi sekin periaatteessa ilmoittaa (jos olet ostanut bitcoinit 50 sentillä ja ostat niillä 10 euron pizzan, syntyy 9,50 € luovutusvoittoa), ja tässä taas ei ole mitään järkeä – sekä oma että Verohallinnon vaiva ylittävät kaiken kohtuuden mitä tulee summien suuruuteen. Laittaisin tämän samaan kategoriaan kuin pulloja keräämällä saadut tulot – jotka periaatteessa pitäisi ilmoittaa, mutta Verohallinto ei niitä kyttää.

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *