Asuntojen poismuuttotarkastuskokemukset: gonahtanut nallekarhusetä vai siivouspoliisi?

Muistan kun olimme muuttamassa pois TA:n asumisoikeusasunnosta ja käteen annettiin lista mitä kaikkea asunnosta pitää siivota. Lista oli todella yksityiskohtainen ja mukana oli myös hinnasto laiminlyönneille, malliin ”puhdistamaton lattiakaivo xx euroa”.

Kuurasin asuntoa kaksi työpäivää (tosin työtahti oli rento, ammattisiivooja täräyttäisi saman muutamassa tunnissa). Kun lopputarkastuksen aika koitti, nallekarhun oloinen mies käveli asunnon jokaisen huoneen läpi, merkkasi rastin ruutuun ja käveli ulos. Ainoat sanat jotka vaihdettiin olivat ”päivää” tullessa ja ”hei” lähtiessä. Koko touhu kaksikerroksisessa asunnossa kesti alle 5 minuuttia. Uuniin tai kaappeihin tyyppi ei edes vilkaissut. Tunnelma oli sama kuin inssiajossani, jossa ajokokeen vastaanottaja heitti toisen risteyksen jälkeen kansionsa mielenosoituksellisesti takapenkille ja rupesi katselemaan maisemia.

Loppusiivouksen tekeminen on eräänlainen peliteoreettinen optimointitehtävä: jos tarkastaja on sellainen gonahtanut tyyppi, kämpälle riittäisi oikeasti lattioiden (ja kaappien, jos niissä on muruja) imurointi, uunin pikasiivous ja lattian pikamoppaus, joka vie amatööriltä asunnon koosta riippuen tunnista kolmeen tuntiin. Jos taas tarkastaja on virkaintoinen, pitää kaapinpäällisten ja hajulukkojen olla oikeasti jynssättyjä.

Suoraan sanottuna pidän ennen muuttoa tehtävää himojynssäystä täysin turhana, koska seuraava asukas kuitenkin siivoaa kämpän ennen sisäänmuuttoa. Luulenkin, että ylitiukkojen, hintalistalla ryyditettyjen siivousvaatimusten juju on siinä, että silloin asunnot tulevat ylipäätään siivotuksi. Jos vaadittaisiin vain pintapuolisempaa siivousta, moni jättäisi asunnon lääväksi. Vähän sama logiikka kuin nopeusrajoituksissa: vaikka osa ajaa joka tapauksessa ylinopeutta, keskimääräinen nopeus laskee, kun rajoitusta tiukennetaan. Ja silti sattuu ja tapahtuu: esimerkiksi tässä langassa kerrotaan:

HOAS oli joutunut tilaamaan paikalle terveystarkastajan, koska kämppä oli siivottomassa kunnossa. Terveysviranomaiset kielsivät kämpässä olemisen, se siivottiin ja reiät seinissä korjattiin, muutto tapahtui n. pari viikkoa myöhässä ja tältä ajalta maksettiin vuokra takaisin.

TA:n muuttotarkastus ei toki ole ainoa kokemani muuttotarkastus, mutta se jäi mieleen juuri tuon listan takia. Aikaisemmissa vuokrakämpissä oli ohjeistus luokkaa ”siivottava huolellisesti” tai jotain vastaavaa, mikä ei stressannut. Koskaan ei tullut sanomista jälkeenpäin.

Kaikilla ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri. Kootessani kokemuksia HOASin muuttotarkastuslinjauksista sain yhden yhteydenoton henkilöltä, jolla ei ollut käynyt yhtä hyvä tuuri lopputarkastajien kanssa:

Melkein ärsyttävämpää lopputarkastuksissa on niiden random-ajankohdan sijaan se, ettei lopputarkastuksen tulokseen ole mitään vakiokriteerejä, vaan se tuntuu riippuvan aina vähän siitä millä tuulella tarkastaja on. Kahdesta saman siisteystason asunnosta voi saada täysin hyväksytyn kaikki ok lappusen, jossa vaan muistutetaan loppusiivouksesta tai sitten varsinainen siivouskehotus sekä määräys uudesta tarkastuspäivästä.

Henkilön kokemukset ovat HOASilta, mutta itse en pidä tätä mitenkään HOAS-spesifinä ongelmana, vaan laajempana: palvelun laatu vaihtelee riippuen siitä millainen ihminen sattuu kohdalle. Ongelmaa vastaan voi taistella koulutuksilla, tarkastuslistoilla ja laatukäsikirjoilla.

Ekan soluasunnon muutossa apuna ollut ja omasta aloitteesta siivouksesta huolehtinut äiti otti aikamoiset kierrokset kun kuuli siivouskehotuksesta. Sekin tuli siitä, että kuivakaapissa (jota kämppis edelleen käytti) oli leivänmuruja, uuni oli tarkastajan mielestä likainen (samaan aikaan tiedän kaverin soluasunnon uunin olleen vielä kamalammassa kunnossa, mutta tarkastaja ei ollut sitä edes vilkaissut) ja asuntoon edelleen asumaan jääneen kämppiksen sotkut oli tarkastuksen aikaan keittiössä. Soluhuoneesta ei ollut mitään valittamista. Tässä ongelmana oli se, että olin muuttanut pois paljon ennen muuttotarkastusta ja se oli myös hoasilla tiedossa. Loppusiivous meni siis täysin hukkaan, koska olin edelleen yhteisvastuullinen myös niistä kämppiksen sotkuista, niin loppusiivous tuli tehtyä kahdesti, kun en uskaltanut jättää asiaa kämppiksen varaan. Sama ongelma koskee varmaan nykyisiäkin soluasukkaita, joille ei välttämättä tule mieleen, että saattaisivat kuukauden muualla asumisen jälkeen vielä olla vastuussa niistä toisen jättämistä leivänmurusista. Tottakai yhteisvastuullisuus lukee sopimuksessa, mutta silti.

Soluasunnot ovat haastavia juuri tuon yhteisen tilan takia: jos oman siivouksen ja tarkastuksen välillä ehtii kulua muutama päivä, kämppis voi sotkea juuri sen verran että tarkastajalta tulee noottia. Seuraavalla kerralla uuni pääsi seulasta läpi mutta valokatkaisin ei:

Viimeisimmässä muutossa tarkastuslappu oli täynnä absurdeja huomautuksia, kuten esimerkiksi kylpyhuoneen valokatkaisijan puhdistus. Ei se omaan silmään erityismaininnan arvoiselta näyttänyt, koska se oli ihan siisti ja ohimennen joskus siivotessakin oli tullut näytettyä sille rättiä. Joka tapauksessa tarkastaja oli määrännyt asuntoon uuden tarkistuksen korjauskehotusten osalta. Toden totta tavaransiirtelystä aiheutuneet päivänvaloon ilmaantuneet pölypallot, tavaran sekasotku poisheittofiiliksen aiheuttamine jätesäkkeineen ja tasoilla olevine tavaroineen sekä tiskaamattomat astiat ovat saattaneet laukaista tarpeen tarkastukselle kun ei pääse asuntoa kunnolla tarkistamaan. Ainakin jos on tarkastajalla menossa huono päivä. Jos olisin tiennyt olla paikalla sanomassa asiasta oman mielipiteeni ja kertomassa miten loppusiivous suoritetaan kunnollisen vuokralaisen tavoin sitten kun asunto on täysin tyhjä, olisi tarkastuksen tulos voinut olla erilainen. Puolueellista tai ei, kenenkään muutossa apuna olleen mielestä asunto ei tarvinnut toista tarkistusta. Ei edes se valokatkaisija. Uunia ei sentään ollut merkitty tarkistettaviin kohteisiin, vaikka se omasta mielestä vaatikin putsausta!

No sitten piti siivota viimeisen päälle:

Siivouskehotuksen takia koko asunto tuli viilattua läpi suurennuslasin kanssa takuuvuokran menettämisen pelossa. Kaikki keittiökaappien sivuista, kahvoista ja ruuvinnupeista lähtien tuli jynssättyä, jotta seuraavassa tarkastuksessa ei vaan ”jää kiinni” mistään pienestä epäkohdasta, joka tarkastajan mielestä olisi syy kutsua siivousfirma paikalle. Asunto ikkunat mukaan lukien tuli varmasti siivottua tarkemmin kuin yhdenkään aikaisemman asukkaan aikana, mikä ei toki varmasti haitannut seuraavaa asukasta. En kuitenkaan kertaakaan ole muuttanut hoasin asuntoon siten, että edellinen asukas olisi pessyt ikkunat muuton yhteydessä. Nyt siitä oli erikseen maininta tarkastuslapussa, että se pitää hoitaa tai ei hyvä heilu. Koomista tässäkin toki se, että olin pessyt ne ikkunat edeltävänä keväänä kun muutto oli kesällä.

Vuokravakuus palautui sitten täydellisenä, eli happy end. Henkilö oli vielä varmuuden vuoksi ottanut kuvat siivotusta asunnosta (kannattaa ehdottomasti tehdä). Sitten osutaan asian ytimeen:

Jostain kumman syystä olen sattunut olemaan paikalla usein kun joku soluasunnon kämppis on muuttanut pois. Tällöin tarkastukset ovat menneet ihan hyvin ja vailla suurempia huomautuksia. Liekö sitä edesauttanut jonkun ihan tolkullisen ihmisen läsnäolo, kun asunnosta ja sen hoitamisesta rupatteleminen onnistuu kasvotusten.

Tämän voisi yleistää vinkiksi poismuuttotarkastuksiin. Ole paikalla ja ota kaveri mukaan. Juuri tämänkin takia on hyvä, että HOAS muutti käytäntöään ajankohdista sopimisessa: kotirauha (jota yllättäen asuntoon pölähtävä tarkastaja rikkoo) on yksi juttu, mutta läsnäolomahdollisuus oman oikeusturvan takia on ihan yhtä tärkeää. Pikkuasioista huomauttelu kasvotusten on huomattavasti vaikeampaa kuin niistä lappuun kirjoittaminen. Lisäksi moni pikkujuttu on helppo korjata saman tien, kuten vaikkapa valokatkaisijan pyyhkäiseminen, ilman uusintatarkastuksen tarvetta. Tai pahvilaatikon siirtäminen (jonka ei pitäisi kuulua tarkastajalle mitenkään, mutta äkkiäkös sen piiloon siirtää):

Yksi tarkastaja kuitenkin tarttui myös täysin epäoleellisuuksiin omien valtuuksiensa ulkopuolelta. Ihan oletuksen mukaisesti tuli vain kehotus imuroida paikat ja tiskata tiskit pois, niin kaikki on ok eikä uudelle käynnille ollut tarvetta. Tarkastus olisi muuten päättynyt ihan hyvissä ja mukavissa tunnelmissa, kunnes tarkastaja vielä ovella kääntyi ympäri ja osoitti keittiön nurkkaan, jossa meillä kämppiksen kanssa oli yhteisestä sopimuksesta paperien ja sanomalehtien keräystä varten oleva pahvilaatikko. Nenäänsä nyrpistellen hän totesi, että tuon jos heittäisitte pois tuolta, kun nyt se tekee tästä asunnosta epäsiistin oloisen. Niin että anteeksi mitä? Esteettinen kauneus ja pahvilaatikko ei useimmiten mahdu samaan lauseeseen, mutta likaisuus ja siitä johtuva epäsiisteys on asia erikseen. Siinä vaiheessa kun tarkastaja kommentoi asukkaiden sisustusratkaisuja heidän omassa kodissaan, liikutaan jo alueella, joka ei tarkastajalle kuulu pätkääkään. Harmittaa näin jälkeenpäin, etten reklamoinut asiasta hoasille, koska tuo oli jo niin asiatonta kommentointia, joka ei liity asunnon kuntoon millään tavalla.

Nämä kaikki kokemukset ovat ajalta ennen HOASin uutta tarkastuskäytäntöä eli ikivanhoja. Silti kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia lopputarkastusten asiallisuudesta, olipa vuokranantajana HOAS, TKY tai yksityishenkilö.

Kommentit
 1. 1

  Ere sanoo

  Itse muutin kesäksi HOASin soluasuntoon joitakin vuosia sitten. Täysin siivottomassa kunnossa koko kämppä, yhteistilat kuin pahimmista iltapäivälehtien kauhutarinoista. Hyvä, jos vaaditaan siivousta.

 2. 2

  Ellu sanoo

  Opiskelijana oli kyllä niiden asuntojen tarkistus mitä sattuu. Kun muutin toisesta solusta pois, ei kukaan huomauttanut mitään vaikka kämppis oli sotkenut keittiön leivänmuruihin ja muuhun ruokasotkuun jotka kuhisivat banaanikärpäsiä. Saman yhtiön toisessa asunnossa sain sitten vihaisen huomautuksen kuinka yhteiset tilat olivat sotkuiset ja vessa täynnä tyhjiä vessapaperihylsyjä, kun pidin pöntön vieressä perhekoon vessapaperipakkausta josta otin aina uuden rullan ja laitoin tyhjät jotta ne olisivat helposti siitä siivottavissa.

 3. 3

  Anna sanoo

  Jyväskylässä en ole vielä kertaakaan voinut olla paikalla muuttotarkastuksessa, sillä se tehdään avainten luovutuksen jälkeen joskus (ainakin omalla kohdalla, joo opiskelijakämpissä x3). Harmittavaa tässä on se, että jos siivous katsotaan puutteelliseksi niin se on voi voi ja rahat tiskiin. Absurdein oli erityinen muuttosiivous kohteessa, jonka peruskorjaus alkoi parin kk:n päästä ja johon tuskin enää tuli vuokralaisia/ketään otettiin. Toisaalta, toistaiseksi ei ole aiheellista kommenttia tullut ja homma on jokseenkin sujunut.

  Saksassa taas oli kova meininki, Hausmeister kävi kaapinovet kämmenellä tunnustellen läpi ja vaati poistamaan julisteista jääneet teippijäljet (ei ollut julisteita kaapin ovissa), tarkasti myös putket kalkkijäämien varalta vaikka olin ainoa lähtijä kolmesta asukista. Myös vessan oven sisäpuolelle, käsipyyhkeen viereen jääneet vesiroiskeet tuli puhdistaa. Onneksi kämppis oli konkari näissä ja auttoi niin että parilla korjauksella pääsin lähtemään takuuvuokran kanssa, ei olisi suomalaisella ”perussiisti”-ohjeistuksella pärjännyt.

 4. 4

  Tia sanoo

  Hei! Itse muutin juuri heinäkuussa HOASille ja täytyy sanoa, että melkein itku tuli kun näin kämpän kunnon.. Jokapaikka oli niin likainen ja törkeässä kunnossa! Näytti ettei edellinen asukas ollut siivonnut täällä ikinä. Soitin tietty heti HOASille ja valitin asiasta, jolloin tarkastaja tuli käymään. Tarkastus meni siinä mielessä hyvin, että hän kirjasi kaiken ylös ja tilasi siivouksen, tosin kun ihmettelin asunnon kuntoa niin tarkastaja totesi ettei tämän asunnon kunto ole edes paha. Siivousfirma ”kävi” minun ja poikaystäväni ollessa lomalla, mutta ei täällä mitään oltu siivottu..Ehkä peilikaappi oli pyyhitty. Poikaystäväni reklamoi asiasta ja siivousfirma kävi uudestaan, mutta edelleenkään siivousta ei hoidettu asiallisesti. HOASille valitin tästä ja sieltä todettiin, että harmillista kuulla kun sisäänmuutto ei ole sujunut ongelmitta! Todennäköisesti kun oma poismuutto koettaa, niin meidän jälkiä sitten syynätään sillä suurennuslasilla..

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *