Antti Koro ja kirjailijan ikävä sattuma – ja kuinka toimia vastaavassa tilanteessa?

Päivän Hesarissa (ja jo eilen iltapäivällä verkossa) oli juttu erikoisesta tapauksesta. Suosittelen lukaisemaan koko jutun (se ei ole pitkä) mutta tiivistelmänä: harvinaisella etu-sukunimikombolla varustetun kiinteistöalan firman toimitusjohtajan ura tyssäsi hänen mukaansa siihen, kun eräs kirjailija valitsi romaaninsa rikollishahmon nimeksi saman nimen kuin toimitusjohtajalla: Antti Koro. Kyseessä oli puhdas sattuma. Mutta liikemiehen ura tyssäsi jutun mukaan siihen.

Itse olisin kaivannut juttuun vähän lisää taustoitusta: mitä yrityksiä / yritystä Koro pyöritti, ja miten se nyt konkreettisesti kosahti muutamaan kirja-arvioon. Mutta tämä on sivuseikka ja ruokkii lähinnä allekirjoittaneen ja lukijan uteliaisuutta. Sen sijaan pohdinnan arvoista on, mitä tästä voidaan oppia. Tarkoitus ei ole jälkiviisastella ja käännellä veistä Koron haavassa, vaan miettiä, miten toimia kun seuraavan kerran tapahtuu vastaavaa.

(Juttuun olisi voinut haastatella vielä jotain viestintäasiantuntijaa, joka kertoisi, miten tällainen juttu pelastetaan. Nyt se jää kirjoituksessa auki.)

Opetus 1: Itsegooglaa itsesi säännöllisesti (jos kaverisi eivät harrasta sitä – itse somenarkkarina saan hyvin äkkiä tiedon joltain kaverilta tai tuttavalta, jos netissä kirjoitetaan minusta jotain erikoista. Suurimman osan voi jättää omaan arvoonsa.). Jutusta ei käy ilmi toimitusjohtajan ikää, mutta veikkaan että hän on lähempänä kuuttakymmentä kuin kahtakymmentä vuotta ja hänen kaverinsa eivät välttämättä bongaa edes muutaman kuukauden viiveellä, mitä hänestä netissä kirjoitetaan.

Itsegooglaus on erityisen tärkeää jos sinusta ei ole netissä ennestään mitään (tai sinusta on ainoastaan jotain 15 vuoden takaisia piirisarjajuoksukisatuloksia). Tällöin mikä tahansa kirjoitus jossa samanlainen nimi vilahtaa, nousee hakutulosten kärkeen.

Opetus 2: Toimitusjohtaja otti yhteyttä kustantajaan ja poliisiin, vaikka oikea osoite olisi ihan ensimmäisenä ollut maineenhallintaan erikoistunut viestintätoimisto.

 

Sinänsä Koron tekemät toimenpiteet olivat ihan fiksu veto: nimi saatiin pois kirjaa koskevista artikkeleista, Googlen unohtamisoikeuttakin käytettiin ja ennen kaikkea verkkoon saatiin luotettavan median tekemä juttu, jossa koko tarina puretaan auki. Mutta ne tulivat myöhässä: vahinko bisnekselle on jo tapahtunut.

En ole maineenhallintaan erikoistunut konsultti, mutta mieleen tulee ensimmäisenä, että tämänkaltainen sattumus olisi ollut helppo kääntää voitoksi tekemällä tarinasta julkinen jo aikaisemmin. Juttu olisi kelvannut Hesarille varmasti jo ennen bisnesten kaatumista. Googlessa ykköshakuosumana tuleva juttu, jossa on kuva, jossa Koro poseeraa iloisesti kirjailijan kanssa kirja kädessään, hälventää nopeasti epäilyt oikean Koron rikollisuudesta. Pienellä kekseliäisyydellä koko jutun olisi voinut kääntää ilmaiseksi mainokseksi ja myymättä jääneistä kirjoista olisi saanut oivia liikelahjoja Koron kiinteistöfirmalle.

Kommentit
 1. 1

  Antti Koro sanoo

  Kun olet asiasta kiinnostunut ja tunnut tekevän päätelmiä, jotka jo jutustakin pitäisi aueta voit kysyä minulta, joka on tässä kohteena.

 2. 2

  Antti Koro sanoo

  Mitähän tekstisi:”kuva, jossa Louko poseeraa iloisesti kirjailijan kanssa kirja kädessään, hälventää nopeasti epäilyt oikean Koron rikollisuudesta.” tarkoittaa?

   • 2.1.1

    Antti Koro sanoo

    Taisi mennä hieman muitakin asioita sekaisin. En pidä todellakaan siitä, että kirjoittelet nimelläni noita aivonnaisia. Tapauksen kirjailija on ”eräs” ja varsinaisen sopan keittäjä WSOY jää vaille huomiota. Mielestäni opiksi olisi kirjailijan ilmoituksen tavoin tarkistaa nimet ennalta. Tähän ei WSOY jutun ja minun tekemääni ehdotukseen saamani palautteen perusteella tunnu olevan valmis. Kaiketi tuo menettely olisi opin ytimessä.
    Arvion tätä ilman koulutustaustaasi ja puukonkääntelyn tematiikkaa.
    Antti Koro ”se aito”.

    • 2.1.1.1

     Antti Koro sanoo

     Kerrot itsestäsi:”Olen pitkän linjan opettaja ja sosiaalisen median aktiivikäyttäjä. Seuraan ajankohtaisia ilmiöitä koulumaailmassa ja sen ulkopuolella”
     Nyt korjailet minun ”nettimainetta”:”No kyseinen tviitti vie blogiini jossa asian laita selitetään…” Todella fiksua!!! Nyt nimelläni tehtävä kuvahaku tuottaa sinun kuviasi ja pinokkion pitkänenän, jonkun tekomulkun,Vepe Hännisen kuvasta aina Erdoaniin ja kas linkit kuvista johtaa sinun blogiisi. Kyllä nyt äitisi ja oppilaasi ovat sinusta varmasti ylpeitä! Kuvalinkkeja on sivutolkulla mutta yhtään minun kuvaani ei siellä ole. Aiotko siis ottaa minun nimi identiteettini kasvojesi signeeraukseksi?
     Nyt ymmärrän harhaisen tulkintasi, että kommeinoimasi Hesarin jutun oikea toimintamalli olisi ollut tiedottaa asiasta ennen kuin mitään tapahtui. Luin netissä ”Opittua” oppimateriaalisi tms. jossa ensimmäisenä on:”-Tiedottaminen kannattaa aloittaa vähintään 2 kuukautta ennen tapahtumaa”. Sopii varmasti ennalta suunntittelemaasi tapahtumaan mutta nyt kuvatussa tapauksessa ”sokea Reettakin” huomaa, ettei voi tiedottaa asiasta, jota ei ole tiedossasi. Kirjoitat nimelläni myös Face sivuillasi ja saat seuraajiltasi seläntaputtelijoita. Joku on jopa selvittänyt Suomessa omistamani yrityksen taloustaustoja. Tulkinta on kuitenkin erikoinen. Olen siis kiinteistöalan toimitusjohtaja OK mutta yhtiö on ollut pöytälaatikossa jo vuosia koska olen työskennellyt Eestissä vuodesta 2005 alkaen. Nyt en ole kummankaan yhtiön omistaja tai johtaja ja siirtymässä eläkkeelle, joten en tarvitse ”nettimainetta” enempää kuin itse sitä jaan. Älä häpäise itseäsi enempää, koska et tunne asioiden taustoja.

     • 2.1.1.1.1

      Ville Pitkäranta sanoo

      Hei, olen se seläntaputtelija joka selvitti Mikkelin Talokeskuksen taustat (salapoliisityö oli niinkin vaikeaa kuin googlettaa Antti Koro toimitusjohtaja site:asiakastieto.fi… eli piti tietää sinun nimi ja titteli sekä pörssiyhtiö joka tietoa tarjoaa, kaikki julkista tietoa).

      Miksi olet asian suhteen niin vihainen? Ihmisiä selvästi kiinnostaa tarinasi. Kiinnostus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki niellään purematta. Uskoisin myös, että olet ollut itse aloitteellinen tarinan julkiseksi saattamisessa – mistäs toimittaja tällaista itsekseen keksii selvittää. Joitain avaintietoja kun on jätetty artikkelissa mainitsematta, niitä lähdetään helposti selvittämään omatoimisesti. Tietoa kun on nykypäivänä niin helposti saatavilla.

      Näin itsekin kiinteistöalalla toimivana, lähinnä ostajan puolella, voin kyllä todeta OY:n olevan asiakkailleni huomattavasti kutsuvampi kuin OÜ:n.

     • 2.1.1.1.2

      Antti Koro sanoo

      Tietoa on paljon saatavissa, hyvin helposti. Kirjoita Vesan facesivulle:”en minä tiedä onko tämä niin vuonna 2014 julkaistun teoksen syytä.” En voi osallistua siellä keskusteluun joten kiijoitan siis tänne. Keskusteluissa monet tekevät johtopäätelmiä lainkaan tietämättä faktoja. En ole siirtänyt liiketoimintojani Eestiin vaan myytyäni vuonna 2000 liiketoiminnat kiinteistöyrityksestä sijoitin jonkunverran suomalaisten 1995 perustamaan maatalousyhtiöön Eestissä. Toimin sen yhtiön johdossa 7 vuotta siihen asti kunnen tuo Hämärämieskirjan rikolliskytkentä tuli tietoon yli vuosi kirjan julkaisun jälkeen. Kukaan yhtiömme johdossa kuten en minäkään voinut uskoa nimivalinnan olevan sattuma, niin monta yhteensattumaa asiassa oli. Pyysin eroa tehtävästäni , jottei nimimaineeni pidempään kuin jo oli tapahtunut vuoden kuluessa jatkuisi. Myös asian itselleni aiheuttama järkykys ja epätietoisuus vei voimani ja tehtävän vaatimat toimintamahdollisuudet. Asiaa ei helpottanut WSOY:n reagoiminen yhteyspyyntöihini kuin vasta liki kolmen kuun kuluttua. Senjälkeen alkoi asian selvittely sähköpostitse, joka päättyi yli puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä yhteydenotosta ilmoitukseen, ettei kustantaja katso olevansa missään vastuussa asiasta.
      Hesarin jutun taustalla on oma pyrkimykseni saada pois kytkennät netistä ko kirjaan. Tässä yhteydessä olin sähköpostitse yhteydessä Kirjasfäärin edustaja Taika Dalhbomiin. Asian luonteen selvityä hänelle, hän pyysi aikaa tehdäkseen asiasta taustoitusta. Sittemmin Taika oli siirtynyt Hesariin töihin ja toivoi voivansa julkaista tapahtumani osana nimienkäyttöä valottavassa jutussaan. Julkaistua juttua en ennalta tarkistanut vaan sain sähköpostin, jossa jutun ilmoitettiin olevan seuraavan päivän lehdessä, vaikka oli ilmoittanut vaativani tekstin tarkastusta ennen sen julkaisua ja varausta kieltäytyä siitä.
      Jätettyäni yhtiön johdon Eestissä olimme tekemässä mittavaa laajennusta toimintaamme ja osakkaamme sijoittaneet yhtiöön rahaa toiminnankannalta epäoleellisen omaisuuden ostoihin yli markkinahintojen. Vuoden 2014, joka oli viimeinen osaltani muodostui siten voitolliseksi.
      Haasteellisessa toimintaympäristössä Venäjäpakotteiden vaikutuspiirissä ei uusi valittu paikallinen johto saanut toimintaa pidettyä hallinnassa ja jo vuoden 2015 lopulla yhtiö joutui konkursiin. Tuloksena kylän suurimman työnantajan irtisanomat 11 työntekijää ja noin 2 miljoonan menetykset suomalaisomistajille. Konkurssihuutokauppa on muutoin tänään Eestissä.
      Tuloksista en tiedä mutta on selvä, ettei omistajille jako-osuutta jää.
      Selvittiköhön tämä nyt hieman tilannettani, ettei tarvitse kehitellä spekulaatioita nimeni ympärille. Nettimainetta tai julkisuutta en tarvitse enkä enää kaipaa , siirryn vanhuuseläkkeelle 1 . 9 2016 alkaen.

 3. 3

  Antti Koro sanoo

  Herra Bloginpitäjä, uskoisin someaktiviteetistasi päätellen sinun olevan osaava netinkäyttäjä ja tuntevan kytkentöjen logiikan esim hakukoneiden osalta. Kirjoitat:”Tarkoitus ei ole jälkiviisastella ja käännellä veistä Koron haavassa, vaan miettiä, miten toimia kun seuraavan kerran tapahtuu vastaavaa.” Nyt kuitenkin olet samaan juttuun TWIITissäsi kytkenyt nimeni ja Hämärämies kirjan seurauksella, että nimelläni tehty kuvahaku antaa tulokseksi Hämärämieskirjan kansikuvan. Tein lujasti töitä näiden kytkentöjen poistamiseksi mutta sinulta asian ”sössiminen” sujuu kätevästi.

  • 3.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   No kyseinen tviitti vie blogiini jossa asian laita selitetään — kuten myös siinä Hesarin jutussa. Eli tämä bloggaus vain *korjaa* nettimainettasi, toisin kuin minulle ja Katleenalle lähettämäsi tviittivyöry kyrpäsitaatteineen.

   • 3.1.1

    Antti Koro sanoo

    Toki voit, en tietoisesti sotkeudu muiden toimintaan, ellei siihen tule sytykettä. Lainausmerkeissä oleva hyväntahtoinen hölmö on jotain muuta kuin hölmö, etkö vieläkään pysty ymmärtämään miksi reagoin blogiisi? Twiitissä olevat sitaatit eivät ole minun kirjoittamiani vaan Vepe Hännisen nimelläni seikkailevasta roolihahmosta kirjoitettuja WSOY:n julkaisemasta sähkö/painetusta kirjasta suoria lainauksia.

    • 3.1.1.1

     Vesa Linja-aho sanoo

     En ole muistaakseni missään väittänyt etten ymmärtäisi miksi reagoit.

   • 3.1.2

    Antti Koro sanoo

    En ole pyytänyt sinulta nettimaineeni korjausta, siinä ei ole ollut ongelmia saatuani googlen kanssa yhteistyössä nuo Hämärämieskirjan lainaukset poitettua jo liki vuosi sitten. Jutun ilmaantuminen Hesariin ei ole minun aikatauluttama tai edes ennalta lukema toimittajan lupauksesta huolimatta.

   • 3.1.3

    Antti Koro sanoo

    Kerrot itsestäsi:”Olen pitkän linjan opettaja ja sosiaalisen median aktiivikäyttäjä. Seuraan ajankohtaisia ilmiöitä koulumaailmassa ja sen ulkopuolella”
    Nyt korjailet minun ”nettimainetta”:”No kyseinen tviitti vie blogiini jossa asian laita selitetään…” Todella fiksua!!! Nyt nimelläni tehhtävä kuvahaku tuottaa sinun kuviasi ja pinokkion pitkänenän, jonkun tekomulkun Vepe Hännisen kuvasta aina Erdoaniin ja kas linkit kuvista johtaa sinun blogiisi. Kyllä nyt äitisi ja oppilaasi ovat sinusta varmasti ylpeitä! Kuvalinkkeja on sivutolkulla mutta yhtään minun kuvaani ei siellä ole. Aiotko siis ottaa minun nimi identiteettini kasvojesi signeeraukseksi?

 4. 4

  Antti Koro sanoo

  Voinen käyttää nimeäsi varoittavana esimerkkinä ”hyväntahtoisesta hölmöstä” kun alan julkaista tapahtumaketjua omalta kannalta koettuna ja dokumentteihin ja faktoihin perustuen.
  Oletan vaikenemisen olevan myöntymisen merkki.
  Kiittäen sujuvasta asioidenhoidosta jo etukäteen.

  • 4.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   No en minä tuota kieltääkään voi. Hölmöksi nimittely ei edes täytä kunninloukkauksen kriteerejä.

 5. 6

  Juha sanoo

  Netissä ei ole mitään loogista tapaa käsitellä yksilöä. Hänestä halutaan tehdä huvittava. Monet saavat moisesta perverssiä tyydytystä. Ainoa tapa on olla kommentoimatta, kärsiä ja toivoa unohdusta. Kun sitä ei tule, voi aina muuttaa Australiaan. Sitä ennen pitää kuitenkin vaihtaa nimi, käydä kasvoleikkauksessa. Loppu elämä onkin sitten sinut tuntevien välttelyä. Se ei onnistu. Tietoisuus tulevasta kuolemasta lohduttaa. Netti tappoi vähän etuajassa, mutta mitä välii. Ei ehkä tarvitse nähdä sitä maailmanmenoa , mihin putinit ja erdoganit ovat ihmispoloja ajamassa. Netissä ei koskaan saa oikeutta. Oikeuden menettäminen näkyy jokapäiväisessä elämässä. Ihmiset uskovat ihmeellisiin asioihin, kuten Raamattuun, Koraaniin tai nettikirjoitteluun.

  • 6.1

   Antti Koro sanoo

   Olen täysin selvillä, ettei netissä saa oikeutta tai edes omaa kantaansa kuuluviin. Kuitenkin jos muka tietäväisevä, paljon somea käyttävänä henkilönä Vesa Linja-aho tuntuu tekevän täysin perusteettomia päätelmiä henkilöstäni ja Hesarin toimittajan tekemän jutun perusteellaen katso voivani sivuuttaa niitä vaikenemalla. Vesa väittää, että minä nostin asiani esiin valtakunnan ykkösmediassa. Näin ei ole. Saadakseni nimeni kytkennät pois Vepe Hännisen kirjoittamasta Hämärämies kirjasta joudus toistuvasti asioimaan Taika Dahlbomin kanssa. Henkilöä en ole tavannut vaan yhteys on ollut vain sähköpostitse hoidettua + yksi puhelu. Idea jutusta oli hänen ja vasta edellisenä päivänä kun juttu tuli lehteen sain siitä tiedon, vaikka olin edellyttänyt ennakkotarkistusta kuten jo 17.7 olen palstalla kirjoittanut. Niko Lahdelle Vesan kirjoittama vastaus kielii, ettei bloginpitäjällä ole jo aiemminkin epäilemääni sisälukutaitoa.

 6. 7

  Niko Lahti sanoo

  Aika erikoinen ratkaisu bloginpitäjältä nostaa ei-julkisuuden henkilö esiin nimellään kysymyttä tämän näkemystä ja vieläpä olemattomilla perusteilla – etenkin kun bloginpitäjä esiintyy journalismin asiantuntijana. Oikean median puolella ei edes aluelehden kesätoimittajan sijainen saisi hölmöillä noin pahasti.

  • 7.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   En minä häntä esiin nostanut vaan hän teki sen ihan itse valtakunnan ykkössanomalehdessä. Tämä käy myös ilmi tekstistäni.

   • 7.1.1

    Antti Koro sanoo

    Valitettavasti tekstisi ei perustu edes Hesarin jutun antamaan tietoon, vaan tulkitset sitä oman agendasi perusteella. Tarjosin heti sinulle mahdollisuutta kysyä minulta taustatietoja mutta ilmeisesti egosi ei anna mahdollisuutta myöntää virhepäätelmiäsi. Surullista, sillä itse kirjailija Hännisen tahattoman, johon en itse monien muiden lailla usko, nimeni käytön seurauksista koituneet tapahtumat ei jatkossakaan poistu mediakonsulttien avulla, vaan kustantajan ennakkotarkastuksilla. Mikäli kirjailija todella olisi nimeni valinnut ”silkkana sattumana” voisi kuvitella hänen ottaneen minuun yhteyttä, sitä kahdesti pyytäneenä.
    Näin ei ole tapahtunut ja WSOY ei koe tarvetta muuttaa käytäntöjään tarkastusten osalta ”tavallisten nimen” osalta. Kun nimi on vain yhdellä aikuisella henkilöllä maailmassa se ei ole ymmärtääkseni ”tavallinen”. Mieti blokisti hieman, mitä olet kirjoittelemassa ja oletko itse valmis samaan: menettämään työsi ja välillisesti aiheuttamaan useiden ihmisten hädän. Katsotko minun aiheuttaneen tämän härdellin kun käytät nimeäni mutta jätät kirjailijan rauhaan kun nimivalinta oli ”puhdas sattuma”. Kustantajan roolia kirjan ja sähkökirjan julkaisijana et katso aiheelliseksi kommentoida mitenkään.
    Suru tulee oppilaittesi puolesta, jos otteesi opetuksessa ovat samaa tasoa.

  • 7.2

   Juha sanoo

   Kuka tässä nyt on kenenkin puolella? Olen ymmärtänyt, että Vesa on yleisesti ottaen Antin puolella. Onko tässäkin tapauksessa mahdotonta löytää linjaa, mikä on yleinen? Jos kaiken ottaa henkilökohtaisesti, niin voi joutua asemaan, missä koko ajan tuntuu siltä, että on ahdettu nurkkaan. Jos HS on kirjoittanut aiheesta nimillä, niin eihän aiheesta enää voi keskustella ilman nimiä vaikka haluttaisiin.

   • 7.2.1

    Vesa Linja-aho sanoo

    No ei minulla mitään Anttia vastaankaan ole. Hieman kyllä ihmettelen hänen kuumakalle-reaktioitaan, pakko myöntää.

   • 7.2.2

    Antti Koro sanoo

    Hesarin kirjoituksessa lukee:” Hänen maineensa oli ollut jo vuoden vaarassa internetissä ilman että hän tiesi asiasta.” Todellisuudessa pitempään mutta Vesa esittää ratkaisuksi:”tämänkaltainen sattumus olisi ollut helppo kääntää voitoksi tekemällä tarinasta julkinen jo aikaisemmin. Juttu olisi kelvannut Hesarille varmasti jo ennen bisnesten kaatumista. Googlessa ykköshakuosumana tuleva juttu, jossa on kuva, jossa Koro poseeraa iloisesti kirjailijan kanssa kirja kädessään, hälventää nopeasti epäilyt oikean Koron rikollisuudesta. Pienellä kekseliäisyydellä koko jutun olisi voinut kääntää ilmaiseksi mainokseksi ja myymättä jääneistä kirjoista olisi saanut oivia liikelahjoja Koron kiinteistöfirmalle.”
    Mistä Vesa voi tietää että kirjailija Hännisen nimivalinta on ”puhdas sattuma”? Kaikki kirjan lukeneet ja todellisen yritystaustani tietävät eivät vahinkoon usko. Outoa on myös kolme kirjailijalta lukemaani erilaista selitystä nimeni valinnasta konnan rooliin. Toisaalta Vesa tekee virhepäätelmän minun tarvitsevan liikelahjoja kiinteistöfirmalle. Pyysin Vesaa kysymään minulta kun tekee selkeitä virhepäätelmiä. Nimeni ja yhteystietoni olivat ja ovat käytössä. Näin ei tapahtunut ja kun selvisi hänen sotkeneen sukunimeni Loukoksi, ei enää huumorintajuni riittänyt tälle ”median kansankynttilälle”.
    Outoa on myös, että hänen ratkaisumalleissaan ei lainkaan esiinny tahot, jotka tämän sotkun aiheuttivat ts. kirjailija ja kustantaja. Käsittääkseni kustantaja julkaistessaan tekstin on siitä juridisesti vastuussa ja siksi otin WSOY:hyn yhteyden sekä kirjaa tukeneisiin säätiöihin. Ilmeisesti itse kirjaa ei ole monikaan lukenut, koska Vesalle lähettämäni suorat sitaatit kirjasta vaikuttaisi häntä loukkaavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *