Älä usko hörhöpuheita: itkuhälytin ei käristä vauvaasi (eikä tee muutakaan pahaa)

Sähkömagneettisen säteilyn terveysvaikutuksista disinformaatiota levittävän porukan keulahahmo Erja Tamminen on löytänyt uuden maalitaulun: vauvojen itkuhälyttimet. Tähän maaperään – pikkuvauvojen vanhempiin – huuhaalla on erinomainen mahdollisuus upota, kukapa vanhempi nyt ei olisi huolissaan lastensa terveydestä. Aiemmin vastaava huuhaa on purrut mm. päiväkotilasten vanhempiin ja opettajiin.

Kaksplus-lehden bloggaaja Maria Nordin on julkaissut Kotitalouskriisi-blogissaan Erja Tammisen vieraskirjoituksen, jossa pyörii vanha tuttu sätelyhörhöjen levy, kännyköiden tilalle on vain vaihdettu itkuhälyttimet:

  • Itkuhälyttimet ovat siis ”turvallisia”, koska säteilyn raja-arvot eivät ylity. Kuinka moni äiti tietää, että raja-arvot on asetettu vuonna 1998 ja ne ovat puutteellisia ja ajastaan jäljessä?
    • Ei kovin moni äiti tiedä, eivätkä tiedä alan professoritkaan – koska väite ei pidä paikkaansa. Koska kyseiset määräykset eivät ole puutteellisia eivätkä ajastaan jäljessä.
  • Mikroaalloilla toimivien laitteiden kohdalla huomioidaan vain niiden tuottama lämpösäteily, mutta ei biologisia vaikutuksia, vaikka niitä on havaittu sadoissa vertaisarvioiduissa tieteellisissä tutkimuksissa.
    • Suurin osa näistä ”sadoista tutkimuksista” on roskajulkaisuja, jotka julkaisevat mitä tahansa maksua vastaan. Vaarallisuudesta ei ole löydetty näyttöä. Jos joku ”vaikutus” löytyy, siitä on vielä pitkä matka vaarallisuuteen.

Jos sähkölaitteiden säteilyllä pelottelu on sinulle uusi juttu, suosittelen lukemaan Lilja Tammisen kirjoituksen aiheesta, joka on julkaistu myös Skeptikko-lehdessä. Tiivistelmänä: mistään vaarallisuudesta ei ole tieteellistä näyttöä, sen sijaan pieni mutta sitäkin äänekkäämpi porukka pyrkii moista harhatietoa ujuttamaan kaikkialla missä se on mahdollista. Välillä vipuun menee ammattitoimitus, välillä blogisti. Virheitä sattuu, mutta ne voidaan oikaista.

Paitsi että väitteille vaarallisuudesta ei ole perusteita, haluan puuttua taas tähän foliohattuilulogiikkaan (jota sivusin jo edellisessä kirjoituksessani):

Vauvat eivät siis hyödy nykyisestä lainsäädännöstä. Sen sijaan itkuhälyttimiä valmistava elektroniikkateollisuus hyötyy. Mikäli lainsäädäntöä tiukennettaisiin, monia elektronisia laitteita jouduttaisiin vetämään pois markkinoilta, myös nykyisiä itkuhälyttimiä.

Asiahan on juuri päinvastoin! Toisin kuin vaikkapa kännyköitä, joita vaihdetaan uusiin 1-2 vuoden välein, itkuhälyttimet ovat kuin mehumaijoja: sellainen ostetaan Huutonetistä, käytetään kaikilla lapsilla peräjälkeen ja myydään taas Huutonetissä pois. Jos viranomaiset kieltäisivät nykyiset ”liikaa säteilevät” itkuhälyttimet (tai varoittaisivat niiden käytöstä), valmistajat pomppisivat riemusta, kuten pomppivat mehustimien valmistajat kun alumiinin epäterveellisyydestä löydettiin näyttöä. Ei muuta kuin teräksisiä mehumaijoja myyntiin ja bisnestä tekemään. Tai vähän säteileviä itkuhälyttimiä.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *