”Älä jympytä!” – FB-sivulla on vaikuttava kokoelma sosiaalisesti haastavan naapurin viestejä

Blogini on elänyt hiljaisempaa eloa heinäkuussa, kun olen yrittänyt pitää lomaa – laitettakoon väliin tällainen kesäkevennys, ennen kuin loppuviikosta siirryn muutamaan vakavampaan aiheeseen.

runkutuslaput

Taloyhtiöt voivat olla sosiaalisesti haastavia ympäristöjä – yleensä arki sujuu toisia kunnioittaen, mutta välillä tapahtuu ylilyöntejä. Kuten toukokuisessa katuliitubloggauksessani kirjoitin, taloyhtiöiden hallituksessa näitä valituksia sai seurata aitiopaikalta.

Yksi valittajaryhmä ovat henkilöt, jotka ovat muuttaneet kerrostaloon maalta ja/tai omakotitalosta, ja pettyvät, kun kerrostalossa ei olekaan hiirenhiljaista, vaan naapurista tai kadulta kantautuu elämisen ääniä.

Yksi esimerkki tällaisesta on nuorta helsinkiläismiestä postiluukusta tungettavilla lapuilla piinaava naapuri, jonka hengentuotteita voi ihastella keväällä perustetulla Runkutuslaput-sivulla.

Viihdetaiteilijaksi ja DJ:ksi esittäytyvä, taiteilijanimeä Mika Ketu käyttävä henkilö kertoo, että lappuja on tipahdellut postiluukusta jo puolentoista vuoden ajan. ”Niitä on tallessa yli 60 kappaletta.”

Taustalla lienee ärsyyntyminen musiikkiin – joka kuitenkin soi sääntöjen sallimissa rajoissa ja -kellonaikoina, jolloin ainoaksi keinoksi purkaa pahaa oloaan jää lappusten työntäminen postiluukusta.

Kommentit
 1. 1

  Mie vuan sanoo

  Suurin osa turhasta valittavista on kyllä elävästä elämästä syrjääntyneet vanhukset, eikä suinkaan maalta muuttavat. Nk. kyttääjämummoja ja -pappoja, joiden loppuelämäntehtäväksi on muodostunut tehdä muiden elämästä mahdollisimman hankalaa. Joskus kyseessä on myös nuorempia tapauksia, yleensä syrjäytyneenä työkyvyttömyyseläkkeellä. Sinänsä sääli. Luultavasti jos heidän syrjäytymisensä hoidettaisiin, niin valitusherkkyys ainakin pienentyisi. Olenpa itsekin todistanut, kun tälläinen kyttääjäpappa hankkiutui pitkäkestoisella kiusaamisellaan eroon häntä ärsyttäneestä koiran omistajasta.

  Muut ihmisryhmät tuntuvat valittavan vain kun oikeasti aihetta on ja yleensä silloinkin pidempikestoisen sietämisen jälkeen. Sitten on toki vielä eri tyyppiset vihaamisen ilmentymät, joissa viha kohdistuu musiikkiin, lapsiin, koiriin, mopoihin/autoihin/pyöriin tai tiettyihin ihmisryhmiin, jolloin ei edes tarvitse mitään häiriötä aiheuttaa, mutta valitusta tulee silti.

  Mutta on moni kerrostaloasuja melun tuottamisen suhteenkin aika mulkeroita ja esim. vuorotyöläisten esittämät toiveet saatetaan kuitata ”ei oo hiljaisuus, joten älä valita” -ymmärtämättömyydellä. Sitten on toki vielä remonttiterroristit, joiden mielestä on ihan ok aloittaa remontti esim. 07:00, vaikka hiljaisuus päättyisikin vasta 08:00.

 2. 2

  Esa Mattila sanoo

  ”Taustalla lienee ärsyyntyminen musiikkiin – joka kuitenkin soi sääntöjen sallimissa rajoissa ja -kellonaikoina, jolloin ainoaksi keinoksi purkaa pahaa oloaan jää lappusten työntäminen postiluukusta.”

  Ja tästähän ei tietenkään ole muuta faktaa kuin lappujen keräilijän oma todistus? Mitäs jos musiikki soitin hieman eri aikaan ja eri volyymillä kuin annetaan ymmärtää?

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   No tässä tapauksessa tyyppi olisi saanut kenkää asunnosta. Simple as that.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *