Näin nuoria ja työttömiä kustaan silmään – median (tahattomalla?) avustuksella

Kirjoitin reilu viikko sitten Hesarin yleisönosastoon vastauksen eläkeläiselle, jonka mielestä hyvinvointiyhteiskunta turmelee nuorison. Ei turmele. Nuorisoa vain on helppo ja hauska syyttää kaikesta. 1990-luvun nuorison turmeli roolipelit, 1800-luvun lopun nuorison turmeli kirjat, ja antiikin nuorison turmeli Sokrates.

Siinä välissä nuorison meinasi turmella punkrockyhtye Sex Pistols, joka luojan kiitos (sic) ehti hajota ennen kuin se ehti Suomeen turmelemaan. Ylen Sex Pistols -artikkelissa pistää silmään yksi kohta:

Sex Pistols -kohu perustui Helsingin Sanomien uutiseen, jossa ryhmää kuvailtiin ”väkivaltaiseksi ja omituiseksi” ja kerrottiin sen ”kaikkien jäsenten” omaavan ”erilaisia huume- ja pahoinpitelysyytteitä”.

Mietin mikä tässä kuulostaa tutulta, kunnes tajusin että aika moni muukin kohu perustuu Helsingin Sanomien uutiseen, jossa on vähän vedelty mutkia suoriksi. Itse arvostan Helsingin Sanomia ja niin tekee moni muukin – ja juuri tässä on ongelman ydin: luotettavan lehden pitäisi pitää erityistiukkaa seulaa sen kanssa, mitä juttuun laitetaan ja miten. Vaikka 99 % prosenttia jutuista on asiallisia, tällainen törähdys voi tehdä paljon vahinkoa.

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää otsikoihin: moni lukija lukee vain otsikon (ja korkeintaan ingressin ja uutisen alun) ja sitten jakaa uutisen somessa – jos jakaa. Aiheesta on kirjoitettu hyvin Washington Postissa ja Slatessa. Vaikka itse juttu olisi asiallinen, otsikko on tärkeä koska se luo ensivaikutelman – saman ensivaikutelman jonka tärkeydestä jankataan, olipa kyse treffeistä tai työhaastattelusta, eikä suotta. Moni sosiaalisen median kommentoija jopa kommentoi uutista pelkän otsikon perusteella: luku on itse asiassa häkellyttävän korkea: 70 %! Jos lukema tuntuu uskomattomalta, tässä artikkelissa asiaa valaistaan herkullisesti ja tarjotaan vakuuttava tieteellinen lähde lukemalle. Eikö vain?

Helsingin Sanomat on viime aikoina kunnostautunut tässä ikävästi:

 • Tunnetuin ja pinnalla olevin esimerkki lienee sukupuolikohu, jossa harkitsematon otsikointi sössi muuten asiallisen jutun niin, että opettajakoulutetulla kansanedustajallakin (jostain persuministeristä puhumattakaan) rupesi mopo keulimaan ja pahasti. Timo Heinonen kirjoittaa, että toivon, että Opetushallituksen raportti oli tarkoitus julkistaa vasta aprillipäivänä. Onkohan Heinonen edes lukenut kyseistä opasta – joka muuten perustuu siihen lakiin, jota Heinonen on itse ollut kansanedustajana mukana säätämässä.
 • No sitten eilisaamuna oli juttu nirsoista opiskelijoista – tai niin ainakin otsikon perusteella olisi voinut luulla: se kun kuului Hoas tarjoaa opiskelijoille asuntoja, mutta moni sanoo ei – ”Opiskelijat ovat aika snobeja täällä”. Taas: otsikko tarjoaa mielikuvan, mutta ne harvat jotka lukevat jutun, löytävät puolesta välistä tiedon, että Hoasin käyttöaste on jatkuvasti liki 100, eli tarve uusille opiskelija-asunnoille on suuri.
 • Samana päivänä kerrotaan otsikossa Puoli miljoonaa työpaikkaa on vailla ottajaa, puolet niistä yllättäen pitkiä työsuhteita – näiltä aloilta löytyy nyt töitä. Ottajaa? Taas otsikossa huokuu ajatus, että työpaikkoja on tuossa noin ja sellaisen voi tuosta vaan ”ottaa”, jos on työttömänä, ja mielikuva siitä, että työttömyys on työttömän oma vika, pönkittyy näppärästi.Jutussa on haastateltu Urheilun Tavara-arpa Oy:n toimitusjohtajaa. Hän sanoo, että ”Suurin osa on valmiita satsaamaan. Mutta osa tulee hakemaan vaan leiman, että pääsisi takaisin kortistoon. Oikeasti työpaikkoja olisi. Nämä ovat ilkeitä faktoja.”

  Hetken päästä toimitusjohtaja kuitenkin myöntää toisen ilkeän faktan: ”On turha pakottaa itseään tähän. En minäkään pärjäisi tuossa hommassa.” Jälkimmäisestä pitää antaa erityispisteet. Jos toimitusjohtaja ei pärjää, miksi muiden pitäisi? Ilta-Sanomien jatkouutisessa tätä ei käsitellä ollenkaan, vaan toimarilta lypsetään lisää työttömiä potkivia kommentteja.

  Arpafirma on ollut otsikoissa jo aiemminkin, kun kotiin kuukausittain tulevat arpapaketit ovat hämmentäneet. Ehkä työtä ei koeta tärkeäksi ja motivoivaksi ja siksi se ei kiinnosta – ja motivaatio pitää hakea tussitaululle piirretyistä myyntituloksista ja Oscar-pysteistä? Voidaan myös kysyä, mitä lisäarvoa tämä firma tuo kansantaloudelle: kun esimerkiksi kännyköitä tai autoja valmistavat firmat kilpailevat keskenään, saamme joka vuosi parempia autoja ja kännyköitä. Jos kaikki Suomen työttömät saataisiin myymään urheiluarpoja ja työssäkäyvät ostamaan niitä, lopputulos on itse asiassa huonompi kuin että jos urheilua rahoitettaisiin suoraan verovaroista ja työttömät tekisivät jotain joko kivaa tai hyödyllistä, parhaassa tapauksessa molempia. Urheilun kunnollinen ja vakaa rahoitus voisi myös tuottaa vähemmän Ekaterina Volkovan kaltaisia kohtaloita.

 • Vähän aiemmin oli juttu asumiskuluista pääkaupunkiseudulla. Taas: erittäin hyvä juttu, mutta alussa mennään hiukan metsään: ”ASUMISEN hinta karkaa käsistä. Keskituloisella ei ole varaa asua pääkaupunkiseudulla. Näinhän yleiset hokemat kuuluvat. Se ei kuitenkaan ole täysin totta.”Ensinnäkään, kuka ja missä väittää ettei keskituloisella ole varaa asua pääkaupunkiseudulla? Kyllä on. Keskituloisella on varaa aika moneen juttuun. Ongelma on se, että pienituloisilla rahat eivät riitä – tai voivat riittää, mutta nettotuloista menee järkyttävä osa asumiseen: yksiöiden vuokrat pyörivät 700 euron tuntumassa ja keskustasta pitää mennä aika kauas, että päästään alle 500 euron. Omistusasuntoon ei pienituloinen sinkku pääse käsiksi – ei, vaikka olisi irvistellyt (tai perinyt) 8000 euroa rahaa säästöön ja tienaisi nettona 1400 euroa:

  nayttokuva-2016-10-20-kello-8-09-36
  Väitettä hintojen karkaamisesta käsistä ei juuri käsitelty. Eipä tuo tilanne paljon lohdullisemmalta näyttänyt vuonna 2010:kään.

 • Sitten oli tämä: Punk-tyyli, kaljuus ja nenäkorut häiritsevät rekrytoinnin ammattilaisia – älä tee näitä virheitä työhaastattelussa. Ok, juttu oli tehty julkaistun kirjan pohjalta, mutta olisiko noita rekrytoinnin ammattilaisten asenteita voinut vähän kyseenalaistaa? Kuten joku Twitterissä totesi, entä jos osasyy firmojen heikkoon menestykseen on tuo ulkonäköön tuijottaminen? Kuten jutussakin oli: Toisaalta esimerkiksi miesvaltainen it-ala mainittiin poikkeukseksi, minkä kohdalla epäsiistiä ulkonäköä voi ”katsoa hieman läpi sormien”.

Ehkä eniten näistä minua häiritsee tämä, että kovin säännöllinen jutun aihe ovat laiskat työttömät, jotka sankariyrittäjä haukkuu ilman toimittajan hiillostusta. Kirjoitin tästä jo viime vuonna. Entä jos vika ei olekaan siellä nuorisossa ja työttömissä vaan työssä itsessään? Esimerkiksi Varustelekalla ei näytä olevan vaikeuksia nuorten takia, päin vastoin.

Raivostuttavinta on trendi palkattoman työn teettämisestä. Sakari Timonen on kirjoittanut asiasta vuosikausia, ja kirjoitti nytkin. A2-Illasta voisi vielä mainita, että sielläkin toistui sama kuvio: montako työtöntä nuorta tai palkattomassa orjatyössä olevaa oli studiossa? Aivan. Mukana oli sentään yksi kolmea työtä tekevä yksinhuoltaja.

(Kokonaan oma lukunsa on se, että nuorella ei ole samanlaisia mahdollisuuksia tulla heilumaan televisioon ilman että siitä voi olla uralle haittaa. Aihetta käsitellään myös kirjassa Luokkavallan vahtikoirat. Todellista journalismia on antaa ääni näille ihmisille vaikkapa laadukkaassa verkko- tai printtilehden haastattelussa, anonymisoituna.)

Kokeillaan tätä itse – alla pari tosielämän esimerkkiä nuorison riistämisestä:

Sukulaiseni on ammattikoulun viimeisellä luokalla ja tekee nyt sähköasennustöitä harjoittelijana eräässä suuressa kiinteistöalan yrityksessä. Kun hän kysyi, mitenkäs ateriakorvaus ja matkakorvaukset, jotka hän sai edellisessä työharjoittelussa, niin vastaus oli: ”me olemme luopuneet kokonaan näiden korvauksien tarjoamisesta”. Eli käytännössä melkein valmis ammattilainen herää joka aamu 5.30, menee omalla kustanuksella työmaalle, tekee 8 tunnin työpäivän, jonka aikana ruokailee omalla kustannuksella ja on kotona vasta neljän jälkeen.

Toinen esimerkki:

Opiskelen ammattikorkeakoulussa matkailun liikkeenjohtoa, menen jo toisena vuonna peräkkäin matkamessuille tekemään neljän päivän aikana 36 tuntia töitä. Korvauksena on lämmin ateria joka päivä ja saan pitää työasuna käyttämäni t-paidan eli mainostaa yritystä.

Kolmas esimerkki:

Työskentelen eräässä erikoisliikeketjussa työharjoittelijana. Työttömyyskorvauksen päälle tästä maksetaan, mitä, 13 euroa päivältä. Jos firmasta tullaan kysymään töitä niin niitä ei ole, mutta palkattomia harjoittelijoita otetaan tänne ihan mielellään.

Henkilö tekee käytännössä ihan normaaleja myyjän töitä, hyllyttämistä, kassalla oloa jne. Epänormaalia on ainoastaan se, että yritys käyttää häntä ilmaisena työvoimana hommasta, jonka palkka TES:n mukaan on luokkaa kympin tunti. Työntekijälle jää tunti”palkaksi” pari euroa, ja se tulee verovaroista.

Koitin kaivella mistä tuo 13 euroa tulee, ja se on ilmeisesti tämä 9 euron kulukorvaus plus 4,78 euron korotusosa työmarkkinatukeen.

Ilmaistyön teettäminen vastenmielinen ilmiö ja sitä – kuten muitakin nuorten ongelmia – käsitellään mediassa vain harvoin. Vika ei ole vetelissä nuorissa vaan yrityksissä jotka kehtaavat teettää ilmaista työtä ja lainsäädännössä joka sen mahdollistaa. Kuten eräs isä asian minulle kiteytti:

Ja mikä on nuorison palkkio? He saavat lukea lehdistä yrittäjien mielipiteitä, jossa kertovat, että nykynuorisosta ei ole edes töihin. He ovat täyttä paskasakkia!

Mitäpä tähän lisäämään.

Miksi seksitautitesteissä kannattaa käydä vaikka kuinka käyttäisi kondomia?

Helsingin Sanomien mielipideosastolla oli tänään kirjoitus siitä, kuinka seksitautitesteihin pääseminen on hankalaa (ja valitettavasti tässä ei ole mitään uutta). Kirjoittaja kertoo, että

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto kertoo nettisivuillaan, että oireettomien seksitautien ensisijainen testauspaikka on oma terveysasema. Saman ohjeistuksen antaa Husin sukupuolitautien poliklinikka. Kun ystäväni soitti omalle terveysasemalleen, siellä kieltäydyttiin kokonaan testaamasta tauteja ja ohjattiin Meilahteen Sukupuolitautien poliklinikalle.

Seksitauteihin liittyvien asenteiden takia monella on jo valmiiksi liian suuri kynnys hakeutua testeihin ja tällainen pompottelu nostaa tätä kynnystä entisestään – vaikka seksitautien säännöllinen testaaminen on erittäin olennaista niiden leviämisen estämisessä: seksitaudeissa kun pirullista on juuri se, että monella (suurimmalla osalla?) ne ovat oireettomia joten tartuntaa on helppo levittää vahingossa – ja vaikka niitä oireita tulisikin, niin tauti on voinut tarttua eteenpäin jo ennen niiden ilmaantumista. Esimerkiksi klamydiasta sanotaan asiantuntijalähteessä:

Ainakin 90 % naisten klamydiatulehduksista on oireettomia, miehillä oireita on puolella tartunnan saaneista. Oireettomuus edistää leviämistä.

Kuten seksiasiat aina, tämäkin kirjoitus kirvoitti sitten monenlaista typerää kommentointia pitkin internettiä. Aloitetaan törkylähteestä numero yksi, eli Hesarin kommenttilaatikosta:

”Kokemus on tuttavapiirissäni yleinen”.???

Siis minne unohtui kaikki valistus kondomin käytöstä? Ristiriitaa todella tuntuu olevan, ainakin seksivalistuksen ja oppien perille menemisen kanssa.

Kirjoittajan logiikka ilmeisesti on, että jos käyttää kondomia, niin testeissä ei ole tarvetta käydä. Väärin! Logiikka kusee yhtä pahasti kuin seuraavassa lauseessa:

Tein sähköasennukset turvallisesti joten minun ei tarvitse suorittaa käyttöönottotarkastusta.

Tai:

Käytän luotiliivejä niin minua ei voi ampua kuoliaaksi.

Kondomi toki suojaa seksitaudeilta, mutta:

 • Toisin kuin hankalasti tarttuva HIV, monet seksitaudit (esimerkiksi klamydia) tarttuvat helposti eritteistä ihan ilman penetraatiotakin. Esimerkiksi jos on sormettanut toista ja koskee sen jälkeen omaan värkkiinsä, klamydia voi tarttua. Eikä se kondomikaan mikään autuaaksi tekevä ole: klassikkomoka varsinkin hämärässä ja/tai humalassa on yrittää rullata kondomia ensin väärin päin kullin päälle ja kääntää se sitten toisin päin (koska ei jaksa kaivaa uutta kondomia tai takintaskussa on jäljellä vain yksi), jolloin kumppani joutuu kosketuksiin peniksen eritteiden kanssa.
 • Seksitaudit voivat tarttua myös suuhun – tämä on harvinaisempaa (ja siksi se kondomi jää suuseksissä helposti käyttämättä), mutta mahdollista. Suusta tauteja ei välttämättä huomaa niin helposti, ja esimerkiksi nielutippuri on usein oireeton.
 • Seksiä voi harrastaa lukemattomilla eri tavoilla. Näille meuhkaajille ilmeisesti ainoa seksi on sitä, että penis työnnetään vaginaan ja kondomi on patenttilääke kaikkeen.

Otetaan vielä toinen hesarikommentti:

Ja sinne Meikkuun ei voi lähteä koska…?

No koska HUS nimen omaan ohjeistaa:

Oireettomien ensisijainen tutkimuspaikka on oma terveysasema.

Tämä on sitä paitsi ihan järkevää: miksi juoksuttaa isoa ihmisjoukkoa Meilahdessa, kun kyseessä on ihan tavallinen peruslabrakoe, jonka voi ottaa missä vain. Kirjoittajan pääpointtihan (tai yksi pääpointeista) oli juuri tuo, että terveydenhuoltokoneisto ei noudata omaa ohjeistustaan.

No, sitten neuvojaan lähti jakamaan richsplainaaja (jos termi ei ole tuttu, tutustu):

Artikkeli kirjoitettu niinkuin ketään muukaan ei palvelisi, vaikka yksityisellä voi testata.

Sama setä oli (yllättäen) sitä mieltä että öhö, oma vika, ”nussin kaikkia ilman kumia, ei oo varaa käydä testeissä tai hoitaa itseäni”. Asenne on vähintääkin omituinen (kuten eräs valistunut twiittaaja sanoikin): seksitaudin voi saada siinä missä flunssan (”mitäs et pessyt käsiäsi”) tai joutua auto-onnettomuuteen (”mitäs ajoit vaaralliseen risteykseen”). Nämäkin hoidetaan julkisessa terveydenhuollossa ilman jeesustelua.

Itse olen sitä mieltä, että seksitautien testauksen ja hoidon pitää olla maksutonta ihan yleisinhimillisistä syistä, mutta richsplainaajan mäkätys testien itse maksamisesta on järjenvastainen jopa oikeistolaisesta näkövinkkelistä katsottuna. Seksitaudit ovat yleisvaarallisia tartuntatauteja, ja siksi niiden hoito on maksutonta. Ajatus siitä, että tuupataan testit ihmisten itsensä maksettavaksi, on yhtä järkevä, kuin että vakuutusyhtiön yksityinen palokunta jättäisi sammuttamasta puutaloalueella ne talot, jotka eivät ole vakuutusyhtiön asiakkaita.

 

Perussuomalaiset huolestui pakolaisista – nimittäin ”tuulivoimapakolaisista”

Sukeltavien kannatuslukemien parissa kärvistelevä Perussuomalaiset hakee nyt lisävauhtia huuhaasta, tällä kertaa tuulivoimaan liittyvästä huuhaasta. Sosiaalisessa mediassa levisi viikonvaihteessa Suomen Uutisten räväkästi otsikoitu juttu: Kymmenet perheet paenneet teollisen mittakaavan tuulivoimaloiden infraäänisaastetta – altistumisalueella 650 000 suomalaista.

dom-quixote

Tämä ei varsinaisesti ole mikään jymyjuttu, puolue kun on kunnostautunut pseudotieteellisen hömpän kanssa veljeilyssä aikaisemminkin:

Tällä kertaa Persujen agendalla on siis tuulivoiman terveysvaikutuksiin liittyvä huuhaa. Työmies Matti Putkonen julistaa muun muassa:

Tuulivoimaloiden infraäänen altistumisalueilla on jo nyt oireiltu vakavasti. Kymmeniä perheitä on jo joutunut jättämään kotinsa sairastumisen takia. Vakavalla altistumisalueella elää tällä hetkellä 650 000 henkeä, toteaa työmies Matti Putkonen.

Ja:

Jo ensimmäisen puolen vuoden aikana altistumisalueella oleville asukkaille on ilmennyt vakavia oireita mm. sydän- ja verikiertoelimistön oireet mm. infarktit sekä verenpaineen vaihtelu tuulivoimatuotannon vaihtelun mukaan, oppimisvaikeudet ja kehityshäiriöt, epilepsian ym. keskushermostollisten sairauksien paheneminen. Sairastumisten syy-yhteyden teollisten tuulivoimaloiden infraäänisaasteeseen ovat asukkaat konkreettisesti omalla kehollaan todentaneet.

Viimeisessä lauseessa Putkonen osuu huuhaa-ajatusmaailman ytimeen: tärkeintä ei ole tieteellinen näyttö vaan oma kokemus. Tautilista lienee vedetty hihasta, samoin lukema ”kymmenistä perheistä”. Yksittäisiä tapauksia on varmasti ollut, mutta yhteys tuulivoimaan on vähintäänkin kiistanalainen.

Mukaan vedetään myös sisäilmaongelmat:

Nyt on tunnustettava tosiasiat ja kunnissa on rakennusmääräyksillä sallittava vain luonnollisen ilmanvaihdon asunnot ja kaavamääräyksillä estettävä suurten tuulivoimaloiden rakentaminen alle 10 km päähän asunnoista ja eläinsuojista.

Ihan niin kuin ”luonnollisen ilmanvaihdon asunnoissa” ei voisi olla hometta. Ja mistä 10 kilometriä on vetäisty? Putkosen hihasta? Ja entä eläinsuojat? Viitataanko tässä kenties Eija-Riitta Korholan levittämään legendaan kanojen räjähtäneistä silmistä?

Tuulivoiman vaikutukset ovat monimutkaisempi juttu kuin vaikkapa kännykkäsäteilyn perusteeton pelko: tuulivoimalat todella pitävät melua ja liian kova melu on terveyshaitta (tosin niin on liian kova mikroaaltosäteilykin – en minäkään päätäni mikroaaltouuniin laittaisi). Vaikkei melu olisi terveydelle muuten vaarallista, se voi ärsyttää ja nostaa stressitasoa. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Työterveyslaitoksen raportissa asiasta kerrotaan selkokielellä ja sieltä löytyy lisää kaiveltavia lähteitä. Tuulivoima ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, ja kuten aiemmin kirjoitin, jos tuntuvia terveyshaittoja olisi, niistä olisi jo näyttöä. Mutta kun sitä ei ole.

Tuulivoimaa voi kritisoida ja arvioida ihan niin kuin ydin- ja vesivoimaakin, mutta sen pitää perustua asia-argumentteihin, ei turhien pelkojen lietsomiseen kuten Putkonen tekee. Lietsominen voi pahimmassa tapauksessa synnyttää lisää oireita.

* Hyllyttämä = Valvira on rajoittanut kyseisen lääkärin oikeutta hoitaa kilpirauhaspotilaita. Tapauksia on muitakin, ja rajoitukset voi halutessaan tarkistaa itse Valvirasta.

Mac won’t boot after OS (Sierra) update because disk is full? Here’s the fix.

(I wrote this in English in order to help more people.)

Last night I spent two hours fighting after my MacBook got totally stuck after I tried to install macOS Sierra update – without making sure that I have enough disk space to make the update. I downloaded the update from App Store. The update software told me that it needs 200 MB more space to do the update. I removed one program (TorBrowser) and I still did not have enough disk space. Then I removed another program (WhatsApp) and voilá: now the updater told that there is enough space for update and I started updating.

But: there is a bug in the updater: cleaning your disk to have about exactly the minimum required space was not enough. During the update my hard disk was filled to 100 % with 0 Mt free space and nothing worked. I was even not able to boot to safe mode by holding shift key during the boot. The installer started and jammed. Many times. The old OS won’t boot either.

The only way to fix things is to free up space so that the updater will finish its job.

So, here is the fix:

Step 1: Don’t be as stupid as I was. Before installing, be sure that you:

 • Make a backup of your system (easiest way is using external hard drive and Time Machine)
 • make sure that there is couple of gigabytes free space in addition to the minimum requirement of the update software. Move couple of family videos to USB stick. Unlink and delete your Dropbox folder. Or something.

Step 2 (if you googled my blog post you probably failed the first step 🙂: Boot into the recovery mode. Reboot your Mac and when you hear the startup chime, press Command and R until you see the Apple logo with progress bar under it. The progress bar may take couple of minutes to finish. Select language (if asked, I use English for this).

Step 3: You see now four options for restoring from backup, reinstalling OS, using browser to search help and using disk utility. But: from top menu, choose Utilities and Terminal.

Step 4: Enter command diskutil list to find the partition where your stuff is. In my example, it is disk0s2 with 250 GB space:

mac-os-wont-boot

Step 5: If your disk is not encrypted, enter command diskutil mount disk0s2 (if necessary, replace disk0s2 with your volume name if it is different) and go to step 7.

Step 6 (only if your disk is encrypted): The command in step 5 does not work for encrypted volumes:

mount-encrypted-volume

But you have to enter command diskutil coreStorage unlockVolume <UUID>, where <UUID> is the volume id I circled here (click for larger image):

mounting-encrypted-volume-mac

Step 7: Now you can go to your home folder with cd command, for me it is cd /Volumes/Macintosh\ HD/Users/linjaaho/ . If you have couple of gigabytes of photos or something in Dropbox, the easiest way to free up space is to enter command rm -rf Dropbox . Remember to unlink your Dropbox so that when your computer reboots, you can reinstall dropbox from clean table and it downloads your files from the cloud.

Warning: be careful with rm -rf command, with it you can delete something important accidentally.

Step 8: Boot (Terminal => Quit Terminal, Apple menu => Restart) and enjoy!

After the installation is finished, the new operating system is smaller: before installing I had about 5 GB free and after 18 GT free!

 

 

 

Voiko 80 000 kg ihmispaskaa olla taidetta? Kyllä – ja yleisöstä tuli osa sitä

Luin kesällä Ylen uutisen Euroopan nykytaiteen biennaalista Zürichissä, jossa eniten huomiota saanut teos The Zurich Load koostuu  80 000 kilogrammasta ulostetta.

Pyörähdin lapsen kanssa katsomassa moista viime viikonloppuna, hiukan samanhenkisenä joskaan ei yhtä repäisevänä (ja kalliina) päähänpistona kuin Shanghaissa synttärioluella pistäytynyt tyyppi.

Kaupunki ei ollut ennestään tuttu. Sveitsi on maailman kalleimpia maita ja pankkimaailman keskuksena tunnettu Zürich varmaan vielä erityisen kallis, ja sen huomasi äkkiä: pari jugurttia, limua ja lakupaketti kevensi lompakkoa 12 euron edestä ja ravintolareissu joka maksaa Suomessa kuutisenkymppiä oli siellä satasen. Joukkoliikenne toimi hyvin, Google Mapsin reittiopas toimi ja lipun sai ostettua mobiilisovelluksella, joten vierailun infra oli niin sanotusti kunnossa. Samalla tuli tehtyä historiaa: en ole ikinä ennen ollut paikassa, jossa joukkoliikenteen kertalippu maksaa enemmän kuin Helsingissä: 6,60 frangia eli kuta kuinkin tasan 6 euroa.

"Schnapp Sie dir alle!"

”Schnapp Sie dir alle!”

Yöelämä muistutti Lahtea, sillä erotuksella että pillurallia ajettiin uudenkarheilla Mustangeilla ja Maserateilla.

Moottorin ärjyttäminen poliisiauton lipuessa ohi ei kannattanut – tai sitten sakkojen maksaminen on osa miljonääriporukan illanviettoa.

Moottorin ärjyttäminen poliisiauton lipuessa ohi ei kannattanut – tai sitten sakkojen maksaminen on osa miljonääriporukan illanviettoa.

Sitten itse teokseen. Reittiä sille ei oltu merkitty mitenkään selvästi, joten joudun kysymään tietä museo-oppaalta. ”Tuosta ovesta sisään ja sitten nuo perällä olevat rappuset oikealle.”

Rappusissa on vain pieni lappu ”Exhibition” ja nuoli ylöspäin.

Vastaan rappusissa tulee tyrmistyneen näköinen keski-ikäinen nainen, joten tiedän olevani oikealla tiellä. Rappusia ylöspäin edetessä nenässä tuntuu vieno paskan haju.

Yläpäästä löytyy avoinna oleva ovi, jossa olevassa lapussa kielletään koskemasta teokseen.

Astumme ovesta sisään. Astumme vielä muutaman askeleen ja sitten jysähtää: 80 000 kilogrammaa ihmisen paskaa haisee juuri siltä miltä sen voi kuvitellakin. Kun ovelta etenee vasemmalle, tulee hajusinfoniaan mukaan myös pistävä kusen haju.

Huone on alipaineistettu ja hajut puhalletaan katolle. Heikkohermoiset voivat ihastella teosta kahvilan terassilta ikkunan läpi.

Huone on alipaineistettu ja hajut puhalletaan katolle. Heikkohermoiset voivat ihastella teosta kahvilan terassilta ikkunan läpi.

Haju ei sinänsä ole dramaattinen: jos on käynyt lapsena navetassa, niin siellä haisee lähes samalta. Lähes tulee siitä, että eri ihmisen ulosteet haisevat erilaiselta ja tästä tulee erilainen hajusinfonia kuin samaa mättöä popsivista naudoista.

Lasti koko komeudessaan.

Lasti koko komeudessaan.

Lapsi menee oven ulkopuolelle odottamaan, ettei hänelle tule paha olo. Itse viihdyn huoneessa kymmenisen minuuttia. Pidän taideteoksista, joissa yleisö on tavalla tai toisella osa teosta. The Zurich Loadissa oli mielenkiintoista seurata ihmisten reaktioita, kun he astuvat sisään huoneeseen. Yleisin reaktio oli irvistys ja nopea poistuminen. Ainoastaan yksi vieras kierteli huoneessa hetken.

Paskaa lähikuvassa.

Paskaa lähikuvassa.

”Tuu jo pois, ennen kuin toi haju tarttuu vaatteisiin.” On aika mennä jäätelölle. Ei kuitenkaan paskajäätelölle. Biennaali päättyy sunnuntaina 18.9.2016, eli nopeat lukijat ehtivät ottamaan äkkilähdön.

Tietävätkö ”yliopistokriittiset” yhtään mistä he puhuvat?

Yliopistojen haukkumisesta on tullut jonkinlainen muotivillitys. Ennen professoreita arvostettiin ja myös kuunneltiin asiantuntijoina. Nyt ei ole aikaa tehdä tilastollista media-analyysiä vaikkapa Hesarin arkistoa tuntikaupalla selaamalla, mutta perstuntuma sanoo, että juuri viime eduskuntavaalien jälkeen ”yliopistokriittisyys” on saanut samanlaisen boostauksen kuin ”maahanmuuttokriittisyys” toissa eduskuntavaalien jälkeen.

Yliopistokriittinen hölinä ei ole vain satunnaista parran pärinää somessa, vaan mukana ovat ihan johtavan tason poliitikot: ensin kokoomuspomo Alexander Stubb töräyttää keväällä 2015 höpöväitteen professorien pitkistä kesälomista, sitten Juha Sipilä puhuu ”kaiken maailman dosenteista”. Tiivistelmänä niille joille yliopistomaailma ei ole tuttu: professorien kesät vierähtävät tutkimustyössä (toki lomaakin pidetään) ja ”kaiken maailman dosentit” ovat korkean tason asiantuntijoita: dosentin titteliin vaaditaan tohtorin tutkinto ja päälle vielä suunnilleen toisen väitöskirjan verran tieteellisiä ansioita.

Sitten tuli ”yliopistojen hallinnon leikkaaminen”. Leikkausten piti kohdistua hallintoon, ei opetukseen. Tässä on vain yksi mutta: olipa kyseessä kännykkäpelifirma tai yliopisto, siellä on hallintotyötä. Tämä hallintotyö teetetään joko siihen erikoistuneilla ammattilaisilla (kännykkäpelifirman kirjanpidon hoitaa tilitoimisto, viestinnän viestintätoimisto ja niin päin poispäin) tai se tehdään itse työn ohessa. Jos hallinnosta ”säästetään”, se tarkoittaa helposti sitä, että siinä missä professori ennen vei konferenssireissun kuitit sihteerin pöydälle, sihteeri teki matkalaskun ja professori allekirjoitti, joutuu professori nykyään tuhnaamaan matkalaskuohjelman kanssa ja skannailemaan kuitteja. Jos tämän joutuu tekemään muutaman kerran vuodessa, palaa aikaa ohjelman käytön mieleenpalautteluun, sen sijaan että sihteeri, joka tekee vastaavaa työtä jatkuvasti, hoitaisi homman alle vartissa.

Tuorein keskustelu koskee yliopistoja tehottomina työpaikkoina. Tämä lähti liikkeelle, kun työelämäprofessori Pekka Mattila väitti Hesarissa, että

Jos ollaan rehellisiä, en ole eläissäni nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin mitä yliopistot ovat.

Paljon vähemmälle huomiolle jäi, että professori Alf Rehn oli eri linjoilla:

Varmaa kuitenkin on, että leikkaukset eivät ainakaan kasvata sivistystä.

Tai ainakin osittain eri linjoilla, myöhemmin hän sanoi:

Yliopistossa on monenlaista hallintoa. Osa hallinnosta tekee tärkeää työtä, joka tukee tutkijoita. On myös byrokraatteja, jotka toivon mukaan löytävät töitä muualta.

Näissä byrokraateissa minua kiinnostaa se, että heitä ei koskaan onnistuta nimeämään. Missä heitä on? Palkanlaskennassa? Viestinnässä? IT-tuen puolella? Johdossa? Opinto-ohjauksessa?

Tuorein jatke keskusteluun on filosofian maisteri, sosiaalineuvos Yrjö Rajamäen HS-mielipide siitä, että yliopistojen lukuvuosi on liian lyhyt. Hänen mukaansa

Nuoret ihmiset eivät tarvitse eivätkä kaipaa pitkiä lomia vaan intensiivistä työtä päämääränsä saavuttamiseksi. Pitkät keskeytysjaksot häiritsevät työrytmiä ja saattavat johtaa myös opintojen keskeytymiseen.

Ensinnäkin: yliopistojen ”pitkä loma” vapusta syyskuun alkuun on erittäin tarpeellinen yliopistojen tutkimushenkilöstölle. Kurssien vetovastuu kuormittaa aivoja vaikka sen hoitaisi kuinka tehokkaasti, ja tauko opetuksesta mahdollistaa intensiivisen keskittymisen tutkimustyöhön. Pitkä loma on tärkeä myös nuorille, koska he voivat käyttää sen opiskelurahojen tienaamiseen kesätöissä (jos sellaisia nykyään onnistuu saamaan).

Mitä tulee kesäopetukseen, sellaisen järjestäminen on toki hyvä juttu, mutta tässäkin tulevat käytännön realiteetit vastaan: kesäopetuksena on taloudellisesti mahdollista järjestää lähinnä monen sadan hengen peruskursseja – ja silti osallistujia löytyy parhaimmillaankin muutamia kymmeniä. Tai yksi, kuten Markus Peuhkuri Aalto-yliopistolta twiittissään toteaa.

Kesäkursseja oli toki kiva nuorena järjestää, ei siinä mitään. Kursseilla oli pieni ja motivoitunut porukka, ja aikaa keskusteluille.

Omat kokemukseni yliopistomaailmasta henkilökunnan puolelta ovat TKK:ta (nyk. Aalto) vuosilta 2003-2009. ”Hallinnon tehottomuudesta” oli silloin liikkeellä lähinnä mutupuheita, eikä konkreettisia esimerkkejä, saati numerodataa. Hallinnon hoitamisessa on toki yliopistokohtaisia eroja, mutta kollegoiden kanssa vaihdettujen kokemusten perusteella yhteistä löytyy enemmän kuin erilaista.

Mitä tulee Yrjö Rajamäen peräänkuuluttamaan nopeaan valmistumiseen, se ei vaadi mitään erillisiä kurssijärjestelyjä. Jos opiskelija haluaa valmistua normiaikataulua nopeammin, olipa sitten kyseessä parikymppisenä väittely tai amk:sta valmistuminen kahdessa vuodessa, niin haluaisin nähdä sen opettajan tai professorin, joka tätä olisi jarruttamassa.

Seuraavan kerran kun joku löpisee ”tehottomasta” hallinnosta tai ”liian pitkistä” valmistumisajoista (joista muuten itkettiin jo 1920-luvulla!), kaipaisin jotain todisteitakin väitteiden tueksi, ettei käy niin, että jonkun lehtihaastattelussa heittämä onelineri jää elämään omaa elämäänsä totuutena.

 

P.S. Pieni offtopic tai ei sittenkään niinkään: suosittelen mediaa tutustumaan Professoriliiton kannanottoon titteleiden käytöstä:

Yliopistot ovat ottaneet käyttöön myös muita professorijohdannaisia nimikkeitä, joiden haltijat eivät ole yliopistolain mukaisia professoreja. Nämä henkilöt eivät saisi esiintyä professori-nimikkeellä, vaan heidän olisi aina käytettävä koko nimikettään. Tällaisia nimikkeitä ovat mm. Professor of Practice (työelämäprofessori tms.) ja assistant/associate professor (usein suomennettuna apulaisprofessori).