Kansanryhmä ja poliittiset oikeudet

Eilen kirjoitin siitä, kuinka Kullervo Kalervonpojan nimellä jo vuosikymmenen ajan toiminut nettikollektiivi väitti perussuomalaisten olevan rikoslain tarkoittama kansanryhmä. Yritin käydä asiasta keskustelua Kullervon Fb-sivun nimettömän ylläpitäjän kanssa, mutta hän ei vaivautunut vastaamaan blogissani esittämiini perusteluihin, vaan katsoi kumonneensa ne kaikki jo etukäteen omassa kirjoituksessaan. Hyvin nopeasti hän päätyi keskustelemaan juuri sillä tasolla, jota olen vuosien varrella tottunut näiltä netin uumenissa lymyäviltä äärioikeistolaisilta odottamaan.

kk1

Näin siis käydään juridista keskustelua lakikirjan tavaamista opettelevan kanssa. Viime yönä Kullervo on näköjään valvonut vastaiskua kirjoitellen ja on päätynyt kertomaan munanneensa itsensä julkisesti vedonlyönnin tuloksena. Kun Kullervo niin mielellään syyttää toisia rikoksista, niin kerrottakoon hänen tässä jutussaan syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen.

On Kullervolla jonkinlainen selityskin aiemmille näkemyksilleen. Hän ei kuulemma ole väittänytkään mitään muuta kuin sitä, että tämä kansanryhmää koskeva pykälä pitää testata ennakkopäätöksillä. Sille pitää löytää rajat.

Kyllähän Kullervo selvästi väitti perussuomalaisten olevan lain tarkoittama kansanryhmä. Hänen omien sanojensa mukaan: “Näin on.  Poliittinen vakaumus on vakaumus, ja sitä vastaan kiihottaminen on rikos.”

Poliittinen vakaumus ei muodosta lain tarkoittamaa suojelun tarpeessa olevaa kansaryhmää, kuten lain esitöiden perusteella jo eilen kerroin. Sitä ei myöskään koskaan tulla testaamaan missään oikeusasteessa, koska tulkinta on niin selvä. Ei kalastuslakiakaan käytetä painovapauden rajoittamiseen, vaikka niin onkin tässä maassa kerran tehty. Joskus 1930-luvulla silloinen oikeusministeri määräsi vasemmistolaisen kirjapainon koneet takavarikkoon kalastuslain sen kohdan perusteella, joka määräsi luvattomat pyydykset menetettäväksi valtiolle. Päätös tietysti kumottiin jälkikäteen, mutta vaihinko oli jo ennätetty saada aikaan lain tahallisen väärällä tulkinnalla.

Lakia siis käytetään vain siihen, mihin se on tarkoitettu, eikä poliittisesta puolueesta saa kansanryhmää muuten kuin rikkomalla räikeästi tätä periaatetta vastaan. Kaikesta päätellen joillain olisi siihen kovasti poliittista halua.

Luulen kuitenkin ymmärtäväni syyn Kullervon väärään tulkintaan. Hän saattaa sekoittaa keskenään rikoslain 14 luvun 5 §:ssä turvatut poliittiset toimintavapaudet ja 11 luvun 10 §:n kiellon kiihottaa kansanryhmää vastaan.

Kaikkien oikeudet poliittiseen toimintaan turvataan rikoslain 14 luvun 5 §:ssä:

Joka väkivallalla tai vakavan vaaran toisen hyvinvoinnille käsittävällä uhkauksella estää toista

1) ilmaisemasta mielipidettään yleisistä asioista niitä varten tarkoitetussa kokouksessa tai muussa tilaisuudessa taikka tiedotusvälineessä tai muuten julkisesti,

2) osallistumasta yleisiä asioita varten järjestettyyn kokoukseen, kulkueeseen tai muuhun tilaisuuteen tai

3) perustamasta yhdistyksen yleisiä asioita varten taikka liittymästä tai kuulumasta sellaiseen tai toimimasta siinä,

on tuomittava poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa tarkoitetulla tavalla saa toisen vastoin tahtoaan ilmaisemaan mielipiteensä yleisistä asioista kokouksessa tai muussa tilaisuudessa taikka tiedotusvälineessä tai muuten julkisesti, osallistumaan yleisiä asioita varten järjestettyyn tilaisuuteen taikka liittymään tai kuulumaan sellaisia asioita varten perustettuun yhdistykseen tai toimimaan tällaisessa yhdistyksessä.

Yritys on rangaistava.

Tässä se on selkeästi sanottu. Ei tarvita mitään teennäistä poliittisen kansanryhmän määrittelyä muuhun kuin korkeintaan tukkimaan jonkin puolueen arvostelijoiden suut. Juuri tämä lainkohta estää mm. Kullervoa tukkimasta minun suutani, vaikka hänellä siihen ilmeiset halut onkin. Yhtä lailla se oikeuttaa Kullervon julistamaan omaa poliittistaa agendaansa, mutta ei oikeuta häntä rikkomaan vaikkapa tekijänoikeuslakia. Laki ei suojaa lainrikkojia.

Nettikollektiivi Kullervo saa nyt jatkaa kauan kestänyttä nettikirjoitteluaan suppealle samanmielisten piirille. Tuosta omasta kuplasta poistuminen ulkomaailmaan onkin turvatonta, sillä täällä kirjoitukset arvioidaan niiden ansioiden mukaan. Kullervon ansiot on nyt punnittu ja köykäisiksi havaittu.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

Kommentit (21)
  1. Voi tätä typeryyden määrää tässä maassa, kun ihan itsestään selvistä asioista saa vääntää typeryksien kanssa. Miten nää ihmiset on voineet läpäistä mitään kouluja? Eivätkö nää persut tosiaankaan tiedä, mitä tarkoitetaan kiihottamisella kansanryhmää vastaan? Miten nää ihmiset kestää omaa typeryyttään? Kiitos Saku blogistasi, se on järjen ääni tän persutyperyyden keskellä.

  2. Näitä Kullervo Kalervon kaltaisia tuuleen kusijoita riittää persusakissa – omille kintuille neste lentää. Yhä enenevässä määrin. Kiitos taas valaisevasta tavastasi tuoda asia ymmärrettäväksi.

Kommentointi suljettu.