Ilmiö vai yksittäistapaus?

Eilen Yle uutisoi, että Hennalan vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat joutuneet useiden pahoinpitelyiden kohteeksi Lahdessa.  Vastaanottokeskuksen tietoon on tullut viidestä kymmeneen pahoinpitelyä. Asukkaiden kertoman mukaan heidän kimppuunsa on käyty nyrkein, potkimalla ja jopa pesäpallomailoin aseistautuneina. Poliisi lupasi katsoa onko kyseessä yksittäistapaus vai ilmiö ja jos tapauksia tulee lisää, niin sitten niihin puututaan tomerasti.

Tänään poliisi kertoi, että turvapaikanhakijoita häiriköivä joukko ei näytä olevan järjestäytynyt. Tähän mennessä on tehty vain yksi rikosilmoitus ja poliisi aikoo selvittää onko tapauksia enemmänkin.

Kyseessä on yksittäistapauksista muodostuva ilmiö. Tapaukset ovat yksittäisiä sikäli, että on turha etsiä mitään järjestäytynyttä, yhtenäisesti pukeutunutta ja suunnitelman mukaan toimivaa jengiä. Järjestäytynyttä toiminta on siinä mielessä, että kaikki yksittäiset tekijät ovat saaneet virikkeitä sosiaalisessa mediassa vellovasta mölinästä. Sen luoman harhakuvan innoittamina yksittäiset henkilöt innostuvat toimimaan.

Keskitetysti sitä mölinää löytyy Rajat kiinni-liikkeen Facebook-sivulta. Siellä Lahden tapahtumia tervehdittiin suurella ilolla ja erityisesti vahingonilolla. Siitäs saivat, mitäs tulivat tänne, nyt näytetään niille. Itse lietsomaansa valheeseen tarrautuvat todellisuuskriittiset näkevät lietsomansa vainon olevan oikeutettua taistelua.

Ilkeys ja suoranainen pahuus ovat kouriintuntuvia. Jos paikalle satuttaisiin, niin mitään ei nähtäisi eikä poliisille ainakaan kerrottaisi.

lajnkuuliaiset

Koko talvi on valehdeltu itselle ja muille kaikkien turvapaikanhakijoiden olevan varkaita, murhamiehiä ja raiskaajia, joten nyt saadaan viimeinkin omankädenoikeutta. Tekijät luvataan palkita saunaillalla juomineen.

rk empatia

Ja tietenkään mitään ei ole edes tapahtunut, vaan turvapaikanhakijat ovat sepittäneet koko jutun. Ja vaikka olisikin totta, niin ihan oikein niille.

rk lainkuulaisiet

Koko talvi on maalattu uhkakuvia kesällä tulossa olevasta raiskausaallosta ja kun sitä ei tullutkaan, niin sillä ei ole enää mitään merkitystä. Nyt ollaan valmiita menemään äärimmäisyyksiin, koska tämä porukka on tarrautunut itse luomaansa todellisuuteen. Tämä joukko on päätynyt ajatus- ja käyttäytymismalliinsa viime syksynä alkaneella ja jatkuvasti kiihtyneellä itsepetoksella. Ajatukset ovat radikalisoituneet nopeasti ja ääriajattelusta on tullut pysyvä malli.

Miksi minä tongin taas tätä tunkiota? Siksi, että tekin näkisitte mitä tässä maassa tapahtuu. Osa kansalaisistamme on muuttunut vaistojensa vietävissä olevaksi, soihduin ja talikoin aseistautuneeksi laumaksi. On vain ajan kysymys milloin se lauma tai joku sen yllyttämä tappaa. Siinä vaiheessa sitten johtajia ei enää näykään missään, vaan tekijät kantavat yksin seuraamukset. Hölmöimmän eväät syödään aina ensin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

Mölymystön kansanedustaja

Kun vastuuntuntoiset päättäjät paneutuvat vaikkapa Microsoftin jätti-irtisanomisiin ja Terrafamen kaivoksen hallittuun alasajoon liittyviin ongelmiin, niin yksi kansanedustaja laukoo jo toista päivää peräkkäin älyttömyyksiä. Hän on maamme mölymystön ikioma kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps).

Eilen Hakkarainen huolestui maaseudun poikamiehistä, joilta miespuoliset turvapaikanhakijat vievät vähätkin naiset. Ratkaisuksi hän esitti piikkilankaa ja rajojen sulkemista.

– Miten heidät tuonne sekaan laitetaan sitten, kun siellä ei ole ennestäänkään naisia heille, ja he siellä sitten – jääköön sanomatta – ovat, miten he kotoutuvat sinne? Siellä varmasti tulee yhteentörmäyksiä jossakin vaiheessa.

Hakkarainen ei ole lukenut oman puolueensa vaaliohjelmaa. Siellä vaaditaan ihan selkein sanoin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden hajasijoittamista maaseudun kuntiin. Muutenkin Hakkarainen voi esittää valitukset suoraan oman puolueensa ministeri Jari Lindströmille, jolle maahanmuuttajien kotouttamisasiat kuuluvat.

Tänään Hakkarainen esitteli Facebookissa täydellistä tietämättömyyttään turvapaikanhakijoiden lähtömaissa käytävästä sodasta ja nimesi SPR:n naispuoliset työntekijät huoriksi.

teukka

Hakkaraisen käsityksen mukaan kurdinaiset taistelevat ääri-islamilaista Isisiä vastaan, kun heidän islamistitaistelijamiehensä ovat Suomessa nauttimassa SPR:n tarjoamista seksipalveluista, jotka suomalainen jätkä maksaa.

Hakkaraisen maailmassa nainen on vain rajallinen luonnonvara, johon suomalaisella miehellä on etuoikeus. Siinä maailmassa nainen ei ole veronmaksaja eikä tasa-arvoinen kansalainen, vaan pelkkä niukka hyödyke. Jos nainen ei suostu tähän muottiin, niin hän on huora.

Kummallisinta on, että Hakkaraisen kannattajat pitävät tällaisia puheita osoituksena maalaisjärjestä ja luotettavuudesta:

teukka 1

Minusta Hakkaraisen puheet ovat loukkaus maalaisjärkeä kohtaan ja kertovat pelkästään moukkamaisuudesta, sivistymättömyydestä ja rasismista.

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja tarvitseehan maa myös pellensä, mutta kansaedustajan palkalla luulisi edes joskus voivan sanoa jotain järkevää. Jos ei itse keksi, niin joku puoluetoveri voisi auttaa ja kirjoittaa paperille jotain tolkullista Hakkaraisen sanottavaksi.

Hakkarainen edustaa suu vaahdossa mölyäviä MV:n lukijoita ja Rajat kiinni-liikkeen väkivallasta haaveilevia sekopäitä. Omilla puheillaan Hakkarainen antaa näille ääriaineksille selkeän tukensa kansanedustajan arvovallalla. Tai sillä vähällä, mikä siitä enää on jäljellä.

Niinpä ei ole mikään ihme, että Lahdessa turvapaikanhakijat ovat jo useita kertoja joutuneet joukkopahoinpitelyn uhreiksi. Jatkuva vihan lietsominen johtaa tekoihin, mutta Hakkarainen ei joko tajua sitä tai ei siitä piittaa. Meillä on kansanedustaja, joka suorastaan yllyttää väkivaltaan, vaikka ei ehkä itse sitä ymmärrä.

Hänen puoleensa ei ainakaan piittaa. Vasta muutama päivä sitten puolueen puheenjohtaja Timo Soini närkästyi suunnattomasti, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi perussuomalaisten tarjoavan suojan rasistisille aatteille.

Mitähän Soini mahtaa tuumailla näistä Hakkaraisen viimeisimmistä ulostuloista? Sanooko puolueessa olevan kansanomaista rosoa? Käskeekö panna korkin kiinni? Vai syyttääkö vihervasemmistoa leimakirveen käyttämisestä?

Mitä mahtavat sanoa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo? Eilen he olivat niin kiireisiä, että eivät kuulemma ennättäneet vastata median kysymyksiin noista poikamies- ja piikkilankapuheista. Epäilen kiireiden jatkuvan, koska ei kukaan järjissään oleva voi mitenkään puolustella Hakkaraisen puheita.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

 

Suuri ja likainen kupla

Terrafame-yhtiön eli entisen Talvivaaran toiminta on ollut kummallista koko ajan ja yhä kummallisemmaksi käy. Kaivos ei ole koskaan tuottanut mitään muuta kuin suolaista jätevettä, mutta silti sinne kaadetaan valtion rahaa 650 000 euroa päivässä ja yli 20 miljoonaa euroa kuukaudessa. Nyt rahat ovat taaas lopussa ja lisää pitää saada 200 miljoonaa, jotta saasteentuotantolaitos pystyisi jatkamaan toimintaansa.

Eilen jokaisessa uutislähetyksessä Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi, että kaivoksen alasajaminen ei maksaisikaan aiemmin kerrottua 300 miljoonaa, vaan 500 miljoonaa. Tämä kuulemma johtuu siitä, että alasajon yhteydessä joudutaan tekemään merkittäviä vedenpuhdistukseen liittyviä investointeja.

Hän tarkoitti jätevedenpuhdistamoa, joka kaivoksen lupaehtojen mukaan piti rakentaa jo ensimmäisen toimintavuoden aikana, mutta jota siellä ei vieläkään ole. Ympäristölupa vanhenee vuoden kuluttua, jolloin puhdistamo on viimeistään rakennettava.

En tiedä kuinka kauan maamme päättäjiä pystytään höynäyttämään, mutta kauan se on onnistunut. Nyt on ääneen päästetty vain yhtiön hallituksen puheenjohtaja selittämään, että kaivoksen ylösajo tulee halvemmaksi kuin alasajo. Se saattaa jossain vaiheessa jopa ruveta tuottamaan jotain myytävää.

Jotta muut eivät pääsisikään ääneen, niin viranomaiset ovat ruvenneet salaamaan itse laatimiaan kaivoksen alasajon kustannuksia koskevia selvityksiä. Yle pyysi viikko sitten työ- ja elinkeinoministeriöltä nähtäväkseen selvitykset, lausunnot tai vastaavat asiakirjat, joissa käsitellään kaivoksen mahdollista alasajoa. Ministeriön hallitusneuvos Janne Känkänen, joka on myös Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja, antoi vain listauksen asiakirjojen otsikoista. Sekään ei välttämättä ole edes kattava.

Sen listauksen perusteella Yle pyysi suoraan Kainuun ELY-keskukselta kahta asiakirjaa. Toisen otsikko oli Arvio Talvivaaran kaivoksen sulkemiskustannuksista ja toisen Terrafame Oy:n kaivosalueen ajankohtaiskatsaus: toiminnan jatkamisen ja lopettamisen vertailu valvontaviranomaisen näkökulmasta.

Niitä ei annettu, koska ELY-keskus on luokitellut asiakirjat salassa pidettäviksi. Ne ovat kuulemma sellaisia asiakirjoja, joiden antaminen voisi vaarantaa onnettomuuksiin tai poikkeusoloihin varautumisen. Kieltävä vastaus tuli ELY-keskukselta pikavauhtia, mutta perusteltu päätös tulee sitten joskus, kun se saadaan kirjoitettua.

ELY-keskus vetosi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:än, jonka 1 momentin 8-kohta määrää salassa pidettäviksi

asiakirjat, jotka koskevat onnettomuuksiin tai poikkeusoloihin varautumista, väestönsuojelua taikka turvallisuustutkintalain mukaista tutkintaa, jos tiedon antaminen niistä vahingoittaisi tai vaarantaisi turvallisuutta tai sen kehittämistä, väestönsuojelun toteuttamista tai poikkeusoloihin varautumista, vaarantaisi turvallisuustutkinnan tai sen tarkoituksen toteutumisen, vaarantaisi tiedon saantia tutkintaa varten taikka loukkaisi onnettomuuden, vaaratilanteen tai poikkeuksellisen tapahtuman uhrien oikeuksia tai heidän muistoaan tai läheisiään.

Päätöstä ei siis vielä ole kirjoitettu ja vaikeaa se tuon lainkohdan nojalla onkin. Kaivoksen alasajokustannuksia käsittelevä asiakirja ei mitenkään voi  vaarantaa tuossa luettelossa kerrottua.

Sen tietää myös ELY-keskus, koska muuten päätös olisi jo laadittu kirjalliseen muotoon. Tarkoituksena näyttää olevan pelata aikaa sen verran, että maan hallitus ennättää päättää lisärahan myöntämisestä.

Kaivos on koko toimintansa ajan ollut merkillinen pyhä lehmä, jota ruokitaan jatkuvasti, vaikka se ei koskaan tuota mitään muuta kuin saastetta. Se on alusta lähtien ollut pelkkä likainen kupla, suuri puhallus, joka perustuu mahtaviin puheisiin ja toimimattomaan teknologiaan. Sinne on ammennettu niin paljon valtion rahaa, että kukaan ei uskalla tunnustaa sen menneen hukkaan. Siksi sinne on ammennetava lisää rahaa samalla vakuutellen itselle, että kyllä siitä vielä tuottava tulee. Suuri moka on yritettävä selittää parhain päin.

Asiakirjojen salaaminen osoittaa taas todeksi vanhan viisauden: Jos jokin asia on pidettävä salassa, niin ei se päivänvaloa kestäkään.

 

 

Totuus tekee kipeää

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Kaleva-lehden haastattelussa, että perussuomalaiset on puolue, joka suojaa rasistisesti toimivia ja ajattelevia ihmisiä:

– Vaikka he julkisesti sanovat, etteivät hyväksy vihapuhetta, yksittäiset puheet maahanmuuttoon liittyvissä asioissa ovat aivan toista. Tässä ei voi välttyä siltä, että heillä näyttää olevan menossa ilmiö, jossa he julkisesti sanoutuvat irti rasismista, mutta siitä huolimatta äänet olisi kiva saada.

Tästä perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini luonnollisesti raivostui:

– Rinne siis tarkoittaa, että perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneet 524 000 suomalaista äänestivät rasistien suojelijoita. Väite on pöyristyttävä ja perätön.

– Rasistileimakirveen heiluttaminen ei maamme punavihreille ole uutta, mutta suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajan ja galluplemmikin suusta se on vakavaa puhetta, joka loukkaa satojatuhansia suomalaisia äänestäjiä. 

Tietenkin Soini raivostui, sillä Rinne sanoi totuuden, jota Soini ei ole koskaan halunnut kuulla. Puolueen ns. maahanmuuttokriittiset ovat enimmäkseen rasisteja, jotka vain kaunistellaakseen todellisia motiivejaan nimittävät itseään maahanmuuttokriittisiksi ja puhuvat maahanmuuttajien aiheuttamista kustannuksista.

Puolueen äänestäjissä rasisteja vasta onkin. Sen on Taloustutkimus Oy todennut puolueen itsensä teettämässä mielipidetiedustelussa elokuussa 2015.taloustutkimus elo 2015

Lähde: Suomen Kuvalehti 28.8.2015

Yli neljäsosa puoleen kannattajista oli sitä mieltä, että mustien afrikkalaisten henkiset kyvyt ovat heikommat kuin länsimaissa elävän valkoisen rodun. Lähes neljäsosan mielestä vaaleaa eurooppalaista ihmisrotua pitää estää sekoittumasta tummempiin rotuihin.

Kaiken huipuksi vain alle puolet puolueen kannattajista oli sitä mieltä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän ihonväristään tai etnisestä taustastaan. Yli puolet todennäköisesti perussuomalaisia äänestäneistä oli sitä mieltä, että kaikki ihmiset eivät ole samanarvoisia. Avoimesti rasisteja oli siis yli 260 000.

Kyllä tästä uutisoitiin, mutta Soini haluaa unohtaa asian.

”Rasistisia asenteita ja maahanmuuttokielteisyyttä on eniten perussuomalaisten kannattajissa. Perussuomalaisia kannattavien asenteet ovat todella jyrkkiä, ja kielteisesti suhtautuvia on paljon.” — Suomen Kuvalehti, 28.8.2015.

Puolueen äänestäjissä ainakin on paljon rasisteja. Miksi he sitten antoivat äänensä juuri perussuomalaisille ehdokkaille, jos heillä ei ollut mitään syytä olettaa puolueen olevan samoilla linjoilla heidän kanssaan? Huijattiinko heitä?

En minä tiedä. Muistelen kuitenkin, että perussuomalaisten jatkojytky syntyi vasta vaalipäivänä. Ennakkoäänten perusteella puolue näytti menettäneen kannatustaan roimasti, mutta vaalipäivänä nähtiin paljon kaljupäitä ja leijonariipusta kantavia äänestämässä. Edellisiltana netin roskajulkaisu MV oli toitottanut valheellista uutista muka juuri tapahtuneesta maahanmuuttajien tekemästä joukkoraiskauksesta ja perussuomalaiset levittivät sitä innokkaasti.

Tässä ei voi välttyä siltä, että heillä näyttää olevan menossa ilmiö, jossa he julkisesti sanoutuvat irti rasismista, mutta siitä huolimatta äänet olisi kiva saada.

Totuus sattuu. Ei yhtä paljon kuin satulaton polkupyörä, mutta sattuu kuitenkin, kuten elokuvakomisario Frank Drebin totesi.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.