Johtajan kaipuu

Nyt tarvitaan johtajia. Siis sellaisia, joilla on esittää ratkaisuja. Julistus ei enää riitä. Epävarma johtaja ei usein sano juuri mitään. On helppo puhua kauniista arvoista ja visiosta, joihin kaikki voivat yhtyä. Kriisien ja vaikeiden haasteiden aikana me kuitenkin tarvitsemme selkeyttä ja konkreettisia ratkaisuja.

Näin kaipasi suurta johtajaa taisteluun terrorismia vastaan  kansanedustaja Laura Huhtasaari. Sanoista tekoihin, siinä vaiheessa vasta johtajuus punnitaan.

Mikäpäs siinä, löytyyhän nitä halukkaita johtamaan ja heillä on tarjota myös tekoja. Yksi löytyy Huhtasaaren oman puolueen nuorisojärjestön johdosta. Sebastian Tynkkynen vaati viime viikolla kansanryhmää vastaan kiihottamisen poistamista rikoslaista. Kaikkia muslimeja vastaan vihaan yllyttämällä puolustetaan hänen mukaansa eurooppalaisia arvoja. Hän ei taaskaan huomaa puhuvansa ristiin maalaillessaan ristiretkien ja keskitysleirien kauhuja ja julistaessaan uutta ristiretkeä.

sebu lakimuutos

Muutenkin Tynkkynen etenee kovin nopeasti eurooppalaisen arvojen puolustamisessa ja vaatii nyt Lähi-idästä tulleiden pakolaisten sijoittamista jättileireille. Ristiretkien lisäksi tarvitaan siis myös keskitysleirejä. Jään mielenkiinnolla odottamaan, joko hän tällä viikolla ennättää vaatia Euroopan historiallisten perinteiden mukaisesti lopullista ratkaisua tuhoamisleireineen.

13697189_1627739850871075_8419392834046729583_n

Jos Tynkkynen on liian pullamössöpoika johtajaksi, niin miten olisi entinen kansanedustaja James Hirvisaari? Hän ennätti jo julistaa joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin temppeliritariksi ja Nostradamuksen kaltaiseksi profeetaksi. Tai ehkä johtajaksi sopii omasta mielestään jo sotaa käyvä sotapäällikkö Susanna Kaukinen, joka on vetäytynyt esikuntansa kanssa virtuaaliseen johtajanbunkkeriin suunnittelemaan offensiiveja.

suski

Näillä kansanjohtajiksi julistautuneilla on yleensä sama ongelma kuin oli Ahmed Ahneella tarinassa Hulluttelupäivä. Halu johtaa on kova, mutta kannatus puuttuu. Hulluttelupäivänä, jolloin orjat ja isännät, sotamiehet ja kenraalit sekä kamelit ja kamelikuskit vaihtoivat paikkaa, Ahmed Ahne keksi mielestään mahtavan keinon. Hän päätti nostattaa kansan kalifia vastaan.

Torilla hän köyhää, kurjaa ja sorrettua teeskennellen piti kiihkeää palopuhetta ja kansa alkoi lämmetä. Kun hän sitten käski joukkoja seuraamaan itseään, kuului väkijoukosta viaton kysymys: Miksi me sinua seuraisimme?

Kaikki tiesivät Ahmed Ahneen olevan oikeasti pelkkä vallanhimoinen teeskentelijä, joten juoni ei onnistunut eikä kansa halunnut seurata tätä huijaria.

Sebastian Tynkkynen haluaa vain medianäkyvyyttä, kansansuosiota ja valtaa. Hänen johtajankyvyistään ei ole mitään näyttöä enkä ole ollenkaan varma siitä, olisko hänellä oikeasti haluja ruveta leirittämään ihmisiä. Kaukinen haluaa ainakin aiempien puheidensa perusteella päästä puhdistamaan maan väkivaltaisesti kommunisteista, demareista, vihreistä, suvakeista, maahanmuuttajista ja kaikista hänen kanssaan eri mieltä olevista. Hirvisaari ei halua muuta kuin yllyttää ihmisiä omassa poreammeessaan istuen ja uskonasioita pohtien.

Siinäpä teillä muutama ehdokas Johtajaksi. Joukkoon pitää tietyti lisätä myös Laura Huhtasaari, joka rivien välissä antaa ymmärtää oman halukkuutensa siirtyä sanoista tekoihin. Eikö teekin mieli esittää se sama kysymys, jonka kansanmies esitti Ahmed Ahneelle: Miksi me sinua seuraisimme?

Valitettavasti nämä johtajiksi pyrkivät onnistuvat joskus vetämään ison osan kansaa mukaansa. Näin viikonlopun aikana kaksi videota, jotka toivat pelottavasti mieleen historian opetukset. Toisessa turkkilaiset Erdoğanin kannattajat tuhosivat kirjakaupan ja toisessa amerikkalaiset Trumpin kannattajat vaativat rytmikkääin huudoin Hillary Clintonin vangitsemista.

Sanoista tekoihin, siinä vaiheessa vasta johtajuus punnitaan. Vai viaton kysymys: Miksi me sinua seuraisimmme?

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderoinnista ei edes keskustella.

 

Paljon mahdollista

– Kuten poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen viikko sitten sanoi, ei iskun mahdollisuutta Suomessa voida kokonaan sulkea pois. […]

Ampumistapauksia, joissa lopulta ampuja on surmannut myös itsensä, on tapahtunut lyhyen ajan sisällä useita. Kilpeläinen kuitenkin toivoo, etteivät tämän kaltaiset laajennetut itsemurhat olisi nyt kehittymässä muoti-ilmiöksi.

– Varsin usein kuitenkin näistä uutisointi saattaa innoittaa mieleltään häiriintyneitä ja sairaita ihmisiä matkimaan ja toteuttamaan samankaltaisen teon.

Näin pohdiskeli poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen MTV:lle Münchenin iskua, josta jo olette kuulleet ja lukeneet. Ampuja joko huusi ulkomaalaisvastaisia iskulauseita  tai ei huutanut. Joidenkin lähteiden mukaan hän huusi Allahia. Nauhalle tarttuneen keskustelun perusteella tämä 18-vuotias Iranin ja Saksan kansalainen vaikuttaa lähinnä kusipäältä, joka päätti tehdä laajennetun itsemurhan. Hänellä näyttää olleen pakkomielteenä joukkomurha.

Onhan näitä nähty meilläkin. Myyrmannissa räjähti vuonna 2002 ja Sellossa ammuttiin vuonna 2009. Tekijän tarkoitus on vain tappaa, motiivi on sivuseikka.

Kuten poliititarkastaja Kilpeläinen sanoo, niin iskun mahdollisuutta Suomessa ei voida sulkea pois. Hän lisää, että turvallisuusviranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta koko ajan ja pyrkivät ennaltaehkäisemään tällaisen teon Suomessa.

Minulla on turvallisuusviranomaisille taas kerran vihje. Käykääpä katsomassa Rajat kiinni-liikkeen Facebook-sivua ja miettikää, olisiko siellä mahdollisesti joku mieleltään häiriintynyt tai tasapainoton, joka voisi innostua toteuttamaan samankaltaisen teon. Siellä jutut käyvät koko ajan hurjemmiksi. Liikkeen valkyyria aikoo luoda aivan uuden väkivallan tason maahanmuuttajia ja suvakkeja vastaan.

kaukinen 22.7.16

Kun johtaja aloittaa, niin laumahan on kekseliäs. Näyttää ihan siltä, että jotkut ovat pyöritelleet sotaa ja raakuuksia mielessään jo kauan ja nyt mielikuvituksen tuotokset julkaistaan ihan avoimesti. Maailmanpolitiikkakin menee iloisesti sekaisin, kun Rajat kiinni-porukka alistaa Donald Trumpin johdolla muslimit paarialuokaksi. Myös Anders Behring Breivikiä muistetaan lämmöllä.

kerkko

lindroos

kukkonen

uimaan

Vitsiäpä tietenkin, semmoista kesäistä hupsuttelua, kuten nykyään kuuluu sanoa. Ainakin siihen asti, kunnes jysähtää. Poliisitarkastajaa vielä kerran siteeraten:

Varsin usein kuitenkin näistä uutisointi saattaa innoittaa mieleltään häiriintyneitä ja sairaita ihmisiä matkimaan ja toteuttamaan samankaltaisen teon.

***

Kommentoinnissa vanha sääntö: Vain omalla etu ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Kerran bannatut älkööt vaivautuko yrittämään.

Populistin logiikka

Eilen mietin sitä, miksi perussuomalaiset nuoret puheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen johdolla vaativat yhtenä päivänä kansanryhmää vastaan kiihottamisen kieltämistä ja seuraavana sen sallimista. Ihan turhaan, sillä nuorisojärjestö itse kertoi siihen hyvin yksinkertaisen syyn. Koska populistipuolueen edustajat kansanedustajia ja europarlamentaarikkoja myöten joutuvat jatkuvasti vastatusten tämän lainkohdan kanssa, niin lainkohta on kumottava.

13710633_1554189921555943_3538478554189583248_o

 

Logiikka on tämälleen sama kuin jos toistuvasti rattijuopumuksen takia lain kanssa hankaluuksiin joutuvat vaatisivat rattijuopumuksen sallimista. Tästä löytyy lisää hyviä esimerkkejä täältä. Populistin ongelma ei koskaan ole omassa kyvyttömyydessä noudattaa lakia ja muuttaa omaa käyttäytymistään, vaan vika on aina laissa.

Oikeasti vika on kyllä PS-nuorissa ja heidän populistisessa johtajassaan. He eivät ymmärrä, että kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lainkohdan taustalla ovat ihmisoikeusvelvoitteet ja kaikkinaisen rotusyrjinnän poistava kansainvälinen yleissopimus. Siksi lainkohta on sijoitettu sotarikoksia ja ihmisyyttä vastaan suunnattuja rikoksia koskevaan rikoslain lukuun, kuten rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti kärsivällisesti selittää.

Populistin mielestä vika voi olla itse demokraattisessa järjestelmässäkin. Tätä pohdiskeli europarlamentaarikko Jussa Halla-aho Facebookissa.

jha

Turkin ongelmana ei siis ole diktaattoriksi julistautunut presidentti, vaan konservatiiviseen uskonnollisuuteen taipuvainen kansa, joka on nostanut konservatiivista uskonnollisuutta edustavan puolueen valtaan. Demokratia tuotti tässä tapauksessa huonon yhteiskunnan, joten pitää kysyä, pitäisikö demokratiaa suitsia.

Minä en ainakaan haluaisi jättää demokratian suitsimista Halla-ahon edustamalle puolueelle, joka ilmoittaa olevansa kristillissosiaalinen ja arvokonservatiivinen. Lopputulos saattaisi muistuttaa epämiellyttävän paljon tämän hetken Turkkia, joka rajoittaa vallanpitäjien kanssa eri mieltä olevien kansalaisten oikeuksia häikäilemättömästi. Ehkä siksi pitäisi miettiä mieluummin vaikkapa joidenkin poliittisten puolueiden suitsimista. Ei toki lainsäädännöllisesti, koska se olisi vastoin demokratiaa. Paljon helpompaa ja demokraattisempaa on paljastaa populistien logiikan reikäisyys.

Kaikken selvin esimerkki tästä populistien logiikan reikäisyydestä tulee USA:sta. Stadionintäysi valkoihoisia, joiden mielestä maan ongelmat johtuvat maahanmuuttajista ja mustista, hurraa maahanmuuttajalle, joka on plagioinut puheensa mustalta naiselta.

13709936_1060299134017818_1781439040374413020_n

Populisti on jatkuvassa ristiriidassa itsensä kanssa, mutta ei huomaa sitä itse tai luottaa siihen, että kukaan muu ei huomaa. Yllättävän usein populisti on oikeassa: kukaan ei tunnu huomaavan mitään omituista. Jos joku huomaa, niin populisti turvautuu keinoon, jonka jo Tacitus tiesi:

Vehkeilyn paljastuttua paras keino on turvautua röyhkeyteen.

Sitä röyhkeyttä tulee taas palautteena tähänkin juttuun, kuten tulee kaikkiin muihinkin. Yleensä pahin palaute tulee nimimerkillä, pelkällä etunimellä tai kokonaan keksityllä nimellä. Se kertoo minulle kaiken tarvittavan palautteen lähettäjien selkärangan koostumuksesta.

Lupa vihasaarnata

Barbarismi on päässyt valloilleen historiassa eri muodoissaan. Ristiretkien ja keskitysleirien jälkeen on Euroopassa jälleen helvetti irti – nyt vuorossa ovat islamistit, jotka teurastavat paikasta ja ihmisten taustoista riippumatta. Lain korjaamisella haluamme tehdä länsimaisten arvojen puolustamisesta mahdollista ilman, että heti uhataan sakoilla ja vankilalla.

Näin kirjoittaa perussuomalaisten  nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaatiessaan kansanryhmää vastaan kiihottamisen ja uskonrauhan rikkomisen poistettavaksi rikoslaista.

Vasta eilen Tynkkynen kirjoitti Fb-sivullaan näin:

Islamisaation vastustaminen ei ole kiihottamista kansanryhmää kohtaan. Se, että imaami vaatii Ylen suorassa TV-lähetyksessä kaltaisiani seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä tapettavaksi, on kiihottamista kansanryhmää kohtaan.

Tynkkynen muistaa taas kerran väärin Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpourin A2:n Islam-illassa lausumat sanat. Imaami ei suinkaan vaatinut homoille kuolemantuomiota, vaan kertoi mitä Koraani sanoo homoseksuaalisuudesta. Ihan saman rangaistuksen voi lukea myös Vanhasta Testamentista, mutta Suomessa noudatetaan Suomen lakia, kuten imaamikin sanoi.

Tynkkysen viestintä, mielipiteet ja vaatimukset ovat jatkuvasti ristiriidassa itsensä kanssa. Ensin hän valittaa sitä, kuinka häntä ja muita seksuaalivähemmistöön kuuluvia vastaan kiihotetaan vastoin lakia ja seuraavana päivänä on vaatimassa kansanryhmää vastaan kiihottamista pois rikoslaista eli vihasaarnaamisen vapautta. Eilen vihasaarnaajia vastustanut vaatii tänään vihasaarnaamisen vapauttamista lain sääntelystä. Jos Tynkkysen vaatimus jostain syystä menisi läpi, niin sitten homojakin vastaan voisi ihan vapaasti lietsoa vihaa.

Vielä viime maaliskuussa Tynkkynen oli niin herkkähipiäinen, että teki rikosilmoituksen, kun häntä itseään sanottiin rasistiksi. Koko Tynkkysen toiminta näyttää meille hyvin kiihkoilijan ja fundamentalistin perusongelman. Hän näkee vain itsensä eikä tajua, että sama kohtelu koskee sitten kaikkia. Sitä kiihkoilija ei halua tajutakaan, sillä hän on vaatimassa itselleen vain vapauksia ja toisille vain rajoituksia. Hän ei koskaan ymmärrä, että lait ovat yleiskattavia ja koskevat samalla tavalla kaikkia. Hänen ajattelunsa kulkee tyyliin minä saan, mutta sinä et.

Tynkkynen käyttää hyväkseen Soinin lomaa, koska Soini ei takuulla liikahdakaan yhden Tynkkysen takia. Puheenjohtajan ollessa poissa puolue mellastaa islamistisella vihapuheella ja islamin homovihamielisyydellä. Nyt halutaan sallia kaikenlainen kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Myös kristittyjä ja homoja vastaan.

Vai haluaako Tynkkynen sittenkin säädettäväksi lain, joka on suunnattu vain yhtä kansanryhmää vastaan? Haluaako hän oikein lakisääteisen, islamia kohtaan sunnatun uskonvainon?

Siltä näyttää: Lain korjaamisella haluamme tehdä länsimaisten arvojen puolustamisesta mahdollista ilman, että heti uhataan sakoilla ja vankilalla.