Sodoman Seudun Sanomat arvioi Finlandia-ehdokkaat

Sodoman Seudun Sanomien kulttuuritoimitus arvelee tällä kertaa Finlandia-ehdokkaiden sisältöjä lukematta niitä nimeä pidemmälle. Mikään ei taaskaan liity mihinkään. Onnea voittajalle!

 

Tommi Kinnunen: Lopotti

Lopotti on kertomus yksinäisestä miehestä, joka rakentaa itselleen soirosta ja leipäkoneesta vaimon. Valitettavasti pallosalama tunkeutuu asuntoon ja kopsauttaa timpurin hengiltä, mutta vastineeksi antaa konevaimolle elämän. Lopotti kysyy, keitä me olemme, mitä on olla ihminen ja mitä vittua nyt taas. Perustettuaan twitter-tilin keinohenkilö nousee suomalaisen äärioikeiston johtoon, mutta leipäkonesydän sykkii kuitenkin oikeudenmukaisuutta, joten Lopotti kytkee ristiin johtonsa ja matkustaa ajassa Lapuan liikkeen syntyseuduille normalisoimaan fasismia tavalla, joka hakee vertaistaan kirjallisuuden historiassa. Jatkosotaan sijoittuvassa loppujaksossa punnitaan, voiko robotti tuntea todellista rakkautta. (Ei voi.)

 

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

Riku Korhosen trilogian aikaisemmat osat Uskomme pahaan ja Toistaiseksi edelleen uskomme pahaan saavat nyt päätöksensä teoksessa Emme enää usko pahaan. Jännitteisen romaanisarjan ytimessä on suomalainen perhe, jossa on suomalaiselle perheelle tyypillisiä ongelmia, kuten alkoholismia ja sepelvaltimotautia. Jatkosotaan sijoittuvissa takaumissa selviää syy sukupolvien rajat ylittävälle katkeruudelle (puhumattomuus, kosketuksen pelko, älypuhelimet). Mutta vasta naisen orgasmia miesnäkökulmasta kuvaavissa luvuissa teos nousee siihen kaanoniin, jolle kotimainen kirjallisuus perustuu.

 

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

Sirpa Kähkösen elämän- tai juustonmakuinen tyttökirjasarja saa jatkoa, kun Tankin perheen rasavillit kaksoset Tarja ja Tabitha Tankki päästetään vihdoin kesälaitumille. Perheen kissaan asettuu paha demoni ja ilkeä isoveli piilottaa tyttöjen piirakkapulikan naapurin renkiin luvussa, josta Toini Havu olisi haljennut kahtia. Jatkosotakin vaivaa ja tyttäret joutuvat evakkomatkalle kurjan setä Kössensteinin huvilalle. Sedän lihaksikas taloudenhoitajatar kuuluu taatusti seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Luumuhillokkeen epäonnistuttua tytöt ja taloudenhoitajatar ajautuvat törmäyskurssille. Joka toisella sivulla luetellaan tuntemattomia ruokalajeja.

 

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Emma Puikkosen aikalaisromaanissa AD Jori on tullut tienristeykseen elämässään. Konepaja Brunon alueelle tuleekin Bauhaus ja suosikkiravintola Nœrd joutuu sulkemaan ovensa sunnuntai-iltaisin korkeiden työvoimakustannusten takia. New Yorkiin muuttaneen kuvittajavaimon instagramissa on alkanut vilahdella selittämätön Gerry, jolla on upeat, puiset silmälasikehykset. Induktiolieden rikkoutuminen ajaa Jorin pois raiteiltaan: hän jättää futsalin väliin ja menee yksin tavalliselle kaljalle. Pubin nurkasta hän löytää tavallisen Maijan ja Jori joutuu kohtaamaan oman elämänvalheensa. Romaani kertookin siitä, miten hyvin suomalaisessa kirjallisuudessa kuvataan tavallisuutta ja jatkosotaa.

 

Peter Sandström: Laudatur

Peter Sandströmin elämäntaitokirjasarja jatkuu. Laudatur on Platinum-versio suositusta Eximia-hyvinvointikirjasta. Uudistuneessa Tuskakakku -osiossa sukellamme anemian alkulähteille apunamme hengityslukko. Käymme läpi phuk phad kok -pisteet sormin. Voimarallissa kisaat saatanaa vastaan väkivaltaisin mielikuvaharjottein. Hyväilemällä sisäistä faaraota koetat avata tarutunnelin. Onko aukkosi yhä musta? Mukana pastelliliidut, kipupamppu ja jatkosota-aiheinen aikuisten väritysliite.

 

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Poikkeuksellisesti talvisotaan sijoittuvassa romaanissa seurataan, kuinka nimettömäksi jäävä kertoja ei löydä yhteyttä jumalaan. Hän pelastaa kadulta prostituoiduksi ajautuneen Engel-tytön, jonka yksityiskohtaisesti kuvaamat seksikauhut eivät jätä lukijaa eivätkä kustantamoa kylmäksi. Prostituutio vetää kuitenkin Engeliä puoleensa eikä mies pysty antamaan hänelle tarpeeksi huomiota, sillä miehen maalaamista tauluista puuttuu se valo, joka teki hänestä taiteilijan. Pystyykö nainen luopumaan itsensä myymisen paheesta ja antautumaan miehen parantavalle rakkaudelle? Löytyykö valo? Tuleeko myös Savonia-palkinto?

Kommentit
 1. 2

  PIrjo-Anneli sanoo

  Ja taas perhe ihmettelee, mitä se äiskä itsekseen hohottelee. Tosin oli myös ylevää seurata, miten tarkkanäköisesti teosten yhteinen tematiikka paljastetaan.

 2. 3

  Toni Jii sanoo

  No voi ny vittu. Olihan tämä hauska! Harvoin mä nauran ääneen ku jotain luen. Viimeks varmaan sillon ku Sodoman Sanomat kertoi mitä lempivärit kertoo minusta.

 3. 4

  Kati Turunen sanoo

  Veikkaanpa että nämä arviot ovat paljon mielenkiintoisempaa luettavaa kuin ehdokasopukset. Voin tietenkin olla väärässä. Vai olenko sittenkään..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *