Minna Canthin päivänä

Minna Canth: Kauppa-Lopo/Agnes (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1999)

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää! Päivän kunniaksi luin kaksi pitkää novellia. Kauppa-Lopo (1889) kertoo rempsakasta reissunaisesta, ja aiheutti julkaisuajankohtanaan paljon pahennusta. Kansaa olisi pitänyt kuvata ihanteellisesta näkökulmasta, mutta Kauppa-Lopo sekoilee, ryyppää ja varastaa. Agnes-novellissa on ihanteellisuutta ja tavallaan suomalaisuuden palvontaakin. Päähenkilö Liisi on suomalaisuusaatteen omaksunut perheenäiti pikkukaupungissa. Paikkakunnalle tupsahtaa hänen vanha luokkatoverinsa Agnes, josta on Pietarin seurapiireissä kehittynyt maailmannainen. Kaupungin miehet pörräävät Agnesin ympärillä kuin kärpäset hunajapurkilla. Hän on tyylikäs ja aistikas, mutta myös älykäs, hän tuntee taidetta ja kirjallisuutta. Liisi on pikkukaupungin pikkurouva, jonka nopeaan tahtiin syntyneet pienokaiset sitovat kotiin.

Liisin aviomieskin hurmaantuu Agnesista ja on vähällä unohtaa vaimonsa kokonaan. Astelemahan on joissakin perheissä ajankohtainen edelleen: jos isä ei osallistu lastenhoitoon, se vie vaimon voimat tyystin ja lapseton nainen alkaa viehättää, riittäähän hänellä rahkeita huomioida miestä. Silti perheenäidin pitäisi nykyäänkin olla aistikas ja kiinnostava.

Näistä kahdesta novellista Kauppa-Lopo on omaperäisempi. Jonakin toisena aikakautena Kauppa-Lopo olisi voinut menestyä liikenaisen vaistonsa ansiosta erinomaisesti. Nyt kaikki tyssää sekä säätyeroihin että sukupuoleen liittyviin odotuksiin. Nainen voi jonkin aikaa käydä kauppaa ja rällästää, mutta rangaistus seuraa ennen pitkää – vaikka Kauppa-Lopo tuntuu olevan novellin henkilöistä kaikkein hyväsydämisin. Kauppa-Lopo on vauhdikas ja rehevä novelli.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *