Yksin yrittämässä

Tuntuu, että tunnen koko ajan enemmän ihmisiä, jotka työllistävät itsensä ja ovat ns yksinyrittäjiä. (Sana yrittäjä on hassu, siinä on jotain hitusen epätoivoista, yksinyrittäjästä puhumattakaan – yrittää ypöyksin, mitähän siitäkin tulee…) Eräässä tilaisuudessa juttelin toimittajan kanssa, joka oli irtisanoutunut yhdessä muutaman työtoverin kanssa. Yhdessä he olivat perustaneet viestintätoimiston.

Näyttökuva 2017-02-10 kello 15.34.40

Viihtyisä työskentelynurkkaus kotona. Kirjopuu Oy.

Yksinyrittäjät eivät ole keskenään samanarvoisessa asemassa, sen huomaa jo kirjailijoiden piirissä. Apurahojen jännittäminen on tietenkin kaikille raastavaa, mutta mielestäni yksinhuoltajavanhempi on kuitenkin vähän eri asemassa kuin kirjailija, joka on naimisissa oikeissa töissä olevan kanssa. Kukaan ei varmasti halua elää puolison siivellä, mutta käytännössä on kuitenkin eri asia, onko perheessä vain yksi aikuinen.

Sama pätee yksinyrittämiseen muutenkin, kuten tämä erinomainen kirjoitus osoittaa. Myös uuden ammatin opiskeleminen on mahdollista, jos puoliso/mummo/vanhemmat elättävät. Yrittäjät ja yksinyrittäjät eivät ole kaikki samalla viivalla – yrityksen perustaminen tai freelanceriksi rupeaminen on paljon suurempi harppaus, on on yksin vastuussa elatuksestaan.

Suomessa on kuulemma jopa 190 000 ihmistä, jotka työllistävät itsensä. En tiedä, onko laadittu tilastoja siitä, kuinka moni heistä oikeasti elättää itsensä ja jopa perheensä. Tässä artikkelissa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder hehkuttaa, miten hienoa yrittäminen on maamme tulevaisuuden kannalta. Onko se silloinkin hienoa, jos yrittäjän tai yksinyrittäjän toiminta on tappiollista ja perustuu esimerkiksi perintörahojen kuluttamiseen?

Näyttökuva 2017-02-10 kello 15.37.35

Työpiste olohuoneessa. Asko.

Sinkkuudesta on taas tohistu mediassa. Onkohan kukaan miettinyt, miten yksinyrittäminen vaikuttaa syntyvyyteen? Suomessahan syntyvyys laskee kaiken aikaa. Sinkkuryhmässä, johon kuuluu, eräs kotona työskentelevä yksinyrittäjä kertoi, että on haaste tavata ihmisiä, seurustelukumppanin löytämisestä puhumattakaan. Useinhan puoliso löytyy työpaikalta. Tuttavapiirissäni monella freelancerilla ei ole varaa kodin ulkopuoliseen työhuoneeseen edes yhdessä kollegojen kanssa. Perheetön freelancer voi jäädä aika yksin, ja se taas voi vaikuttaa mielenterveyteen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *