Pronominitaistelijat ja poliittinen korrektius

nayttokuva-2016-10-23-kello-14-10-16

Olen jatkanut Jordan Peterson -hässäkän seuraamista. Peterson on Toronton yliopiston luennoitsija, jonka kiehtovia nettiluentoja olen kuunnellut. Luennoissaan hänellä on välillä räväköitäkin mielipiteitä – mitään vihapuhetta hänen näkemyksensä eivät missään nimessä ole. Tai siis minun mielestäni eivät ole. Peterson on joutunut kahnauksiin sekä yliopistonsa johdon että opiskelija-aktivistien kanssa. Osa opiskelijoista on suorastaan raivoissaan.

Perimmäinen syy kaikelle on, että Peterson on ilmoittanut kieltäytyvänsä käyttämästä transgender-henkilöistä pronomineja, joita nämä itse haluavat käytettävän. Kuulemma Yhdysvalloissa monissa yliopistoissa on tehty pakolliseksi joko sukupuolineutraalien tai opiskelijan itsensä valitseman pronominin käyttö. Mielen täyttää syvä kiitollisuus sen takia, että meillä Suomessa vältytään moisilta ongelmilta. Ei tarvitse palkata työryhmää kehittelemään sukupuolineutraaleja henkilöpronomineja!

nayttokuva-2016-10-23-kello-14-20-35

Wisconsin-Milwaukee -yliopiston kehittämä pronominilista. Henkilöön viittaaminen sanalla it on kuulemma todella loukkaavaa.

Tietysti suomenkielisenä suomalaisena on vaikea samastua siihen ongelmaan, että omaan henkilöön viitattaisiin sukupuolittuneella pronominilla, joka ei vastaa kokemusta sukupuolesta. Eli vaikka minulla olisi miehen identiteetti, minuun viitattaisiin sanomalla she. Vaikka olen asunut useaan otteeseen englanninkielisissä maissa, on vaikea kuvitella, miltä se tuntuisi.

Social justice warrior -ryhmän alalajike ovat nyt pronoun warrior -aktivistit. Heidän vastustajansa kiljuvat, että tässä on taas ensimmäisen maailman ongelma, toisaalla nähdään nälkää ja Aleppossa lapset kuolevat, mutta hemmotellut kanadalaiset opiskelijat järjestävät mielenosoituksia pronominien käytöstä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että viimeistään nyt yksilöllisyyden ihannointi on mennyt liian pitkälle. Peterson perustelee kantaansa sillä, että vaatimusten takana on vain emotionaalisia syitä. Minä voin huonosti, jos minuun viitataan väärällä pronominilla.

Ajatus liiallisesta yksilöllisyyden korostamisesta käy väkisinkin mielessä. Luin yhdysvaltalaisen opiskelijan kirjoituksen siitä, miksi Halloweenina on väärin käyttää sokerikalloja naamiaisasussa. Hän vetosi siihen, että hänen mumminsa ja ukkinsa ovat meksikolaissiirtolaisia, heille kuolleiden päivä on todella tärkeä ja heitä loukkaa, jos Halloweenina yhdysvaltalaiset teinit juoksentelevat ympäriinsä sokerikallotyylisessä naamiaispuvussa. Eli koko maailman pitäisi miettiä, miltä tämän kirjoittajan mummista ja ukista tuntuu?

nayttokuva-2016-10-23-kello-14-13-34

YouTubessa on hitusen pelottavia videoita, joissa opiskelijat hyökkäävät (verbaalisesti) Jordan Petersonin kimppuun. Naispuolinen opiskelija syyttää häntä siitä, että hän kaikkein etuoikeutetuin, koska on valkoihoinen mies. Peterson kysyy naiselta, mistä tämä voi tietää kenenkään elämästä ja etuoikeuksista niin paljon. Taannoin luin yhdysvaltalaisen valkoisen miesopiskelijan kirjoituksen. Häntä oli syytetty samoin etuoikeutetuksi, koska hän opiskeli yliopistossa ja oli valkoinen heteromies. Kirjoittaja oli menettänyt lähes koko sukunsa keskitysleirillä. Hänen isovanhempansa olivat tulleet siirtolaisina Yhdysvaltoihin ilman minkäänlaista omaisuutta.

Jatkuva sättiminen etuoikeutetusta asemasta kääntyy vain itseään vastaan, samoin kuin riehuminen pronomineista. Kaltaiseni kiltit kansalaiset tuntevat kuuliaisesti syvää syyllisyyttä siitä, että ovat valkoihoisia kantasuomalaisia ja sinut sukupuolensa kanssa, mutta ne, joiden asenteita yritetään muuttaa vain hermostuvat, raivostuvat ja lyövät jarrut entistä syvemmälle pohjaan. Vastareaktio on ymmärrettävä.

Opiskelija-aktivistit syyttävät Petersonia siitä, että hänen mielipiteensä ovat tehneet yliopistosta heille turvattoman. Heidän mukaansa transihmiset saavat uhkaavia viestejä – vain siksi, että yksi professori kieltäytyy käyttämästä tiettyjä pronomineja tietyissä tilanteissa. Ulkopuolelta katsoen tuntuu, että konfliktiin tiivistyy puolin ja toisin pitkään padottuja turhautumia ja kiukkua.

Transihmisiä syrjitään ja sorretaan, he saavat tappouhkauksia ja heitä kiusataan. Se on tietenkin erittäin väärin. Onko pronominisota kuitenkaan minkäänlainen ratkaisu tilanteeseen?

(Lisäys: täältä löytyy kiinnostava Petersonin näkemyksiä kritisoiva artikkeli.)

(Mustavalkoiset kuvat: Kansan kalenteri 1919, Edistysseurojen kustannus oy)

Kommentit
 1. 1

  Johannes Keränen sanoo

  Täytyy yhtyä näkemykseesi yksilöllisyyden liiallisesta korostamisesta. Vaikka Suomessa pronominien käyttö sujuu oikein mukavasti samalla sanalla, huolen siitä että haluaisi tulla kuvatuksi omaa sukupuoltaan vastaavalla pronominilla. Ja noitahan on satoja.

  Silmiin pisti yksi kohta Milwaukeen yliopiston listasta, nimittäin ”fae”. Sen käyttö lähti ihmisistä jotka kokevat olevansa tarujen keijuja, ja näin sukupuolettomia. Koska keijuna olo on heistä olennainen osa heidän olemustaan, halusivat he että tuo keijuus tuodaan esiin fae-pronominilla. Sen jälkeen tuo on otettu hieman yleisempäänkin käyttöön (ja nimenomaan internetissä) myös sellaisten toimesta jotka eivät välttämättä ajattele olevansa keijuja.

  Täytyy myöntää että hämmästyin siitä että ihan vakavasti otettava koululaitos tekee ohjeen missä todetaan että keijuiksi itseään luulevia pitää kutsua kunnioittavasti keiju-pronominilla, vaikka muuten ajatuksen ohjeiden taustalta ymmärränkin

 2. 2

  lasse sanoo

  ”Taannoin luin yhdysvaltalaisen valkoisen miesopiskelijan kirjoituksen. Häntä oli syytetty samoin etuoikeutetuksi, koska hän opiskeli yliopistossa ja oli valkoinen heteromies. Kirjoittaja oli menettänyt lähes koko sukunsa keskitysleirillä. Hänen isovanhempansa olivat tulleet siirtolaisina Yhdysvaltoihin ilman minkäänlaista omaisuutta.”
  Mistä tämän kirjoituksen löytäisi?

 3. 3

  mika satta sanoo

  Kasittaakseni Peterson erityisesti vastustaa lakiesitysta, joka pakottaisi kayttamaan henkilosta hanen haluamiaan pronimineja.

  • 3.1

   laurahonkasalo sanoo

   Juu, hänellä on pointtina juuri se, että lailla aletaan määritellä, mitä sanoja pitää käyttää. Hieman orwellmaista.

 4. 4

  Rinna sanoo

  Jos kieli on niin älytön, että siinä tungetaan pronomineihin täysin tarpeetonta informaatiota, kuten sukupuoli, niin väistämättä joudutaan tuontapaisiin ongelmiin. Mikä onni, että omassa kielessämme pronominilla on tasan se asema joka sille kuuluukin.

  On selvää, että on ihmisiä joille ei sovi he eikä she. Neutraali pronomini on niiden rinnalle tarpeen. Mutta että fae!? Vanha kunnon they vaikuttaisi käytännöllisimmältä vaihtoehdolta.

 5. 5

  Ano Nyymi sanoo

  Jälleen kerran erinomainen kirjoitus! Mahtava houmata, että Suomessa järjen ääni feminismiin liittyvässä keskustelussa on tallella.

 6. 7

  Ano Nyymi sanoo

  Tässä vielä yksi hyvinkin mielenkiintoinen aihe:

  ”Why Some of the Worst Attacks on Social Science Have Come From Liberals”

  http://nymag.com/scienceofus/2015/12/when-liberals-attack-social-science.html

  ”How the Fight Over Transgender Kids Got a Leading Sex Researcher Fired”

  http://nymag.com/scienceofus/2016/02/fight-over-trans-kids-got-a-researcher-fired.html

  ”What’s Missing From the Conversation About Transgender Kids”

  http://nymag.com/scienceofus/2016/07/whats-missing-from-the-conversation-about-transgender-kids.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *