Huonosti piirtämisen taito

Jokin aika sitten viehätyin kuivamustekynällä piirtämiseen. Muistelin tuherruksia, joita ihmiset piirtelivät lankapuhelinaikaan puhuessaan puhelimessa. Katosiko sellainen piirtely kännyköiden myötä? Vai siksi, että puhelimessa ei juuri puhuta nykyään? Kuulakärkikynäpiirroksissa viehättää arkisen välineen jälki. Hämmästyin, kun aihetta googlatessa vastaan tuli lukemattomia hyperrealistisia kuvia, esimerkiksi tällaisia. Realistiset kuvat osoittavat toki suurta taitavuutta, mutta muutoin en ole koskaan ymmärtänyt, miksi tehdä valokuvamaisia piirroksia tai maalauksia, kun voi yhtä hyvin ottaa valokuvan. Onko tuollaisella kuvalla muuta tarkoitusta kuin saada katsojat ihmettelemään että ”miten joku voi osata?”

Skannaus 785

”Huonosti” piirtäminen on usein kiinnostavampaa kuin taituruus. Parikymppisenä löysin British Libraryn kirjakaupasta alkuperäisen Liisa ihmemaassa -teoksen nimeltään Alice’s Adventures Under Ground. Lewis Carrollhan kertoi tarinan alunperin veneessä dekaani Liddellin kolmelle lapselle, joista Alice oli hänen suosikkinsa. Alice ihastui tarinaan ja pyysi, että Carroll kirjoittaisi sen hänelle. Alice oli tuolloin kymmenvuotias, joten Carroll pyrki kirjoittamaan tarinan niin selkeällä käsialalla, että pikkutyttö saisi siitä selvän. Carroll myönsi itsekin, ettei ollut kummoinen kuvataiteilija. Hänen kömpelöt piirroksensa ovat kuitenkin koskettavia ja ilmentävät, millaisina kirjailija itse näki Ihmemaan asukkaat.

Skannaus 786

Faksimile Carrollin alkuperäisestä käsikirjoituksesta sai tajuamaan, ettei tärkeintä ole piirtää hienosti ja taidokkaasti. Kömpelöissä piirroksissa on vahvaa viehätysvoimaa. Pari vuotta sitten runoilija Sylvia Plathin tytär kokosi äitinsä piirrokset näyttelyksi ja kirjaksi. Piirrokset ovat kömpelöitä, mutta tarkkoja. Niillä on selkeä yhteys Plathin runoilijaluonteeseen.

Kuulakärkikynällä piirtely ilman sen kummempaa suunnitelmaa tai kunnianhimoa on rauhoittavaa ja hauskaa. Itse pyrin fotorealistisen tyylin vastakohtaan, haluan että väline erottuu selvästi.

Skannaus 787

Skannaus 789

 

Lewis Carroll: Alice’s Adventures Under Ground (Pavilion Books/British Library, 1989)

Sylvia Plath & Frieda Hughes: Sylvia Plath – Drawings (HarperCollins, 2013)

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *