Kirjakaupalla maailman rikkaimmaksi

screenshotMaailman rikkain mies ei eilen ollut enää ohjelmistoyrittäjä vaan kirjakauppias: Amazonin omistaja Jeff Bezos. Maailman rikkain mies. Roope Ankan titteli.

Tavallaan kaunis ajatus, että kirjakauppias voi olla maailman rikkain. Että ei ole välttämätöntä olla kokaiinikeisari, myydä heikkolaatuisia ja kopioituja, mutta nokkelasti pakattuja huonekaluja tai olla Junttapurin Maharadža. Vaan että ihmiset janoavat niin paljon sivistystä että sen avulla voi tulla maailman rikkaimmaksi.

Tekisi myös mieli ajatella, että tässä teille kaikille jotka valitatte että kirja-ala on huonoa businesta. You’re doing it wrong.

Mutta Jeff Bezosin ja Amazonin menestys on tietysti mutkikkaampi juttu. Amazonin takia monet pienet kirjakaupat englanninkielisessä maailmassa ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Amazon on häikäilemättömästi käyttänyt valta-asemaansa ja sitä on syytetty epäinhimillisistä työoloista. Amazonin ja Jeff Bezosin rahat eivät myöskään tule kirjoista, vaan kirjojen osuuden on arvioitu olevan kymmenisen prosenttia Amazonin tuloista. Se että Amazon aloitti nimenomaan kirjoilla ja hahmottuu edelleen kirjakaupaksi ei myöskään valitettavasti johdu Bezosin sivistysmissiosta, vaan kirjat valikoituvat tuotteeksi logistisista syistä ja siksi, että niiden avulla asiakkaista saatiin kaikkein eniten ja merkityksellisintä tietoa, jonka avulla voitiin myydä lisää ja muuta tavaraa.

Yksi Amazonin vahvuuksista on se, että kuluttajaa se palvelee loistavasti. Vaikka kirjakauppoja on kuollut, kirjojen saatavuus on Amazonin ansiosta aivan toista luokkaa kuin se on koskaan ollut. Ja nyt Amazon avaa myös kivijalkakauppojen ketjun. Totta kai jurppii, kun jättiläinen ensin hävittää muut toimijat ja sen jälkeen vaihtaa tilalle oman ketjumyymälän. Tavallaan lukija hyötyy, mutta paljostakaan määrästä ravintoloita ei ole iloa, jos ne ovat kaikki McDonald’seja.

Huolimatta siitä, että Amazon on epäilemättä toiminut härskisti ja sitä niin laajalti kirja-alalla vihataan, en voi olla tuntematta tiettyä ihailua sitä kohtaan. Ainakin kaikkien kirja-alalla toimivien kannattaisi katsoa tarkkaan mitä Amazon tekee. Jotain ne tekevät selvästi oikein. Ottakaa sieltä mallit ja käyttäkää ne eettisempien tarkoitusperienne totettamiseen. Suomessa ei ole edes Amazonia torpedoimassa. Vielä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *