Rasismin vastustaminen ei ole ääritoimintaa

Yle on kutsunut tämäniltaiseen A2 Turvattomuusiltaansa ”ääripäät” keskustelemaan turvattomuudesta ja turvapaikanhakijoista. Toista ääripäätä edustaa äärioikeistolaisen ja islam-vihamielisen järjestön FDL:n puheenjohtaja, mutta mitään toista ääripäätä ei ole olemassa.

Uuninpankkopoika Saku Timonen kirjoitti jo tänään FDL:stä ja Turvattomuusillasta blogipäivityksessään. Kun rasistit, uusnatsit, ääripatriootit ynnä muut epätasa-arvoa ajavat rupeavat saamaan valtakunnallista ruutuaikaa, haluan kuitenkin tehdä vielä tämän postauksen alleviivatakseni asiaa: RASISMIKESKUSTELUSSA EI OLE MITÄÄN KAHTA ÄÄRIPÄÄTÄ.

Rasismi ja siihen yllyttäminen on laitonta toimintaa. Rasistista ajatusmaailmaa viljelevä edustaa vastenmielistä ääriajattelua, jonka olemassaololle ei ole mitään oikeutusta. Tummaihoinen kansanedustaja, turvapaikanhakija, ihmisoikeuksista kirjoittava toimittaja tai vastaanottokeskuksen vapaaehtoinen ei ole ääripään edustaja. Ihmisten samanarvoisuuteen uskominen ei ole äärimmäisyyttä vaan inhimillisyyttä, johon meillä kaikilla on velvollisuus. Tämä ääripäistä puhuminen rasismi-aiheen yhteydessä on lopetettava.

Nyt ollaan tilanteessa, että julkisessa keskustelussa laitetaan vastakkain kaksi ajatusmallia, joita ei yksinkertaisesti äärimmäisyydessään voida rinnastaa. Toinen malli nostaa itsensä mielivaltaisesti jonkun ryhmän yläpuolelle ja oikeuttaa itsensä kohdistamaan kyseiseen ryhmään väkivaltaa ja syrjintää. Toinen malli pitää ihmisiä samanarvoisina rodusta tai mistään muustakaan vastaavasta tekijästä riippumatta.

Ei edes pitäisi puhua mistään suvakeista, suvakkihuorastosta tai muista vastakkainasettelun vuoksi rakennetuista ryhmistä. Ihmisten yhdenvertaisuuden tulisi olla kaikille niin itsestäänselvää, ettei kenenkään erikseen pitäisi joutua ajattelemaan suvaitsevansa tai tulevansa suvaituksi.

Kommentit
 1. 1

  Lulu Vinkunen sanoo

  Just näin. Voimia seuraavaan viikkoon, arvatenkin ”ääripäät” jo virittelevät paskamyrskyttimiään.

 2. 3

  Riitta Oikawa sanoo

  Muutamia tämän tyyppisiä ohjelmia olen yrittänyt katsoa, mutta asenteellisuus haastattelijan toimesta ja se, että käteen jää vain tuhkaa, aiheuttaa yäk.olon ja pakko lopettaa katselu. Jos olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin ja aina mainostamme ja punnitsemme itseämme niin ”Super Parhaana” maana maailmassa, olkaamme myös sitä.

 3. 4

  Mietiskeliä sanoo

  ”Rasistista ajatusmaailmaa viljelevä edustaa vastenmielistä ääriajattelua, jonka olemassaololle ei ole mitään oikeutusta.”

  Eikös tuo ole aika rasistinen mielipide? Must kaikkii pitää ymmärtää, oli se sit terroristi tai rasisti.

   • 4.1.1

    Pekka L sanoo

    Islami ei ole rotu vaan uskonto. Islamivastainen ei täten ole rasisti?

    • 4.1.1.1

     hannaraty sanoo

     Ehkä puhtaasti uskontojen kohdalla pitäisi puhua syrjinnästä rasismin sijaan, mutta toimintamalli ja lopputuloshan on sama. Mutulla sanoisin, että näissä tapauksissa, mistä blogikirjoituksessa oli kyse, on harvoin kyseessä pelkästään uskontoon suuntautuva kritiikki. Kun puhutaan ”äärioikeistolaisesta ja islam-vastaisesta järjestöstä” voinee halutessaan ymmärtää äärioikeisto-sanan viittaavan rasistiseen toimintaan. Mutta olet oikeassa, mikäli suhtautuu kriittisesti vain ja ainoastaan uskontoon, ei välttämättä ole rasisti.

 4. 5

  Joni Pelkonen sanoo

  Kun Jani Toivola ja Nasima Razmyar kieltäytyivät kutsusta, lähetettiin kutsu Ozan Yanarille. Yanar ihmetteli kutsuttiinko hänet ohjelmaan maahanmuuttajastatuksella, ikäänkuin ”toiseen ääripäähän” pääsee jo niin helposti että näyttää erilaiselta kuin keskivertosuomalainen.

  Tämän ”toisen ääripään” etsiminen on mennyt siis jo niin pitkälle että sinne pääsee mm. seuraavilla ansioilla:

  – on joskus puhunut tai kirjoittanut äärioikeistoa vastaan, vaikka kuinka kiltisti ja asiallisesti
  – näyttää maahanmuuttajalta (henkilöltä itseltään ei kysytä sillä onhan asia aivan päivänselvä ihan vaan ulkonäköä katsomalla)
  – on joutunut äärioikeiston hampaisiin ja tullut nimetyksi heidän vastustajakseen (tähän riittää esim. blogikirjoitus, jossa ihmetellään jonkin mainoksen nais- tai ihmiskuvaa)

 5. 6

  Tommi Virtanen sanoo

  Kyllä kyseessä on vain kaksi ääripäätä, jos keskustelussa on vastakkain nämä ”rasistiset” objektiiviseen ajatteluun kykenevät henkilöt ja ”nokun musta nyt tuntuu tältä” ajatusmaailmaa edustavat tapaukset. Tästä seikaista ei pääse ylitse, vaikka kuinka yrittäisitte piiloutua rasismikortin taakse

 6. 7

  Kari Sainio sanoo

  Ääripää on myös rasismiksi kaiken maahanmuuton vastustamisen tuomitseva yksisilmäinen suvakki.

 7. 8

  Näkökulma sanoo

  Onko Irakissa kristittyjä valkoihoisia vainoava ihminen rasisti? Mitäpä, jos pakolaisten joukossa on tällaiseen toimintaan syyllistyneitä henkilöitä? Miten kohtaamme heidät?

 8. 9

  Yuman Cecca sanoo

  Otetaanko tästä lähtien koulujen opetussuunnitelmia suunnitteleviin työryhmiin mukaan koulukiusaajien edustajia? Tulee, katsokaas, vähän näkökulmaa.

 9. 10

  sanoo

  Kyllä se ”toinen ääripää” on olemassa. Esimerkiksi Tiina Rosenberg näkemyksineen, että Suomi voisi ottaa tuosta vain vaikka miljoona maahanmuuttajaa. Kun tuo näkemys tuli julki HS:n jutussa, kyllä sitä jakoi Facebookissa myös hänen kanssaan samaa mieltä olevat. Ja niin, saahan tuota mieltä toki olla. Pitäisi vain muistaa, että se on helposti Suomen loppu sellaisena kuin se nyt on jos otamme vaikkapa vuoden sisään 1 miljoona ihmistä. Yhteiskuntarauhaa ja toimivaa oikeusjärjestelmää on vaikea taata jos homma karkaa käsistä. Tietysti tuollaista idealismia on helppo tuutata jos ei ole poliitikko eikä joudu siis millään tavoin toteuttamaan hienoja ehdotuksiaan. Tulisi Rosenbergillekin helposti toisenlaisia aatoksia jos joutuisi ihan oikeasti ehdotuksensa toteuttamaan ja kantamaan vastuun sen seurauksista.

  Rosenberg on tiettävästi palannut Ruotsiin. Tästä huolimatta hänenkin kannattama ajatus ”rasistien” ja ”fasistien” eristämisestä politiikasta täysin saa tukea myös Suomessa, mistä tämä A2-ohjelma on hyvä esimerkki. Julistetaan, ettei toista ääripäätä ole ja samalla kieltäydytään kategorisesti keskustelemasta ”väärää mieltä” olevien kanssa. Jos he ovat itsestäänselvästi väärää mieltä, eikö heidän kanssaan väittelyn pitäisi olla helppoa kuin heinänteko? Ylipäätään toivoisin, että ns. eurooppalainen keskusteleva yhteiskunta olisi jo tavoite itsessään. Silloin eri näkemyksiä edustavat ihmiset kutsutaan keskustelemaan saman pöydän ääreen. Tätä keskustelevaa yhteiskuntaa kannatti mm. Frankfurtin koulukunnan väki ja esimerkiksi Adorno. Siksi onkin ironista, että itsensä poliittisesti vasemmalle positioivat ihmiset haluavat keskustelusta kieltäytyä ja piiloutua jo olemassaolevien valtarakenteiden taakse. Tosin eipä nykyvasemmistolaiset taida enää kauheasti Adornoa lukea. Nykyvasemmistolaisuus perustunee enemmänkin tuollaiseen Rosenberg-tyyppieseen nihilismiin jossa käytännössä mikä tahansa kansallisen, ”alkuperäisen” kulttuurin vaaliminen nähdään fasismina tai konservatiivisuutena. Ei olekaan ihme, että moni haaveilee englannista Suomen toista virallista kieltä. Ei tarvita kuin yksi sukupolvenvaihdos ja keskustelemme ”pakkosuomen” poistamisesta. Mikä on tietysti vain edistystä, sillä amerikkalaistyyppinen merkityskato otetaan annettuna ja siksi kaikki uusi on lähtökohtaisesti paranneltu versio aikaisemmasta. Toista mieltä olevien kanssa ei taas mielellään keskustella. Vai keskustellaanko?

 10. 11

  PerusPelle sanoo

  Nämä ns Suvaitsevat ihmiset suvaitsevat ainoastaan omia mielipiteitänsä. Kaikki muu on rasismia ja syrjintää. Miten voit olla suvaitsevainen kun et hyväksy mitään muita näkökantojasi kuin omasi?

  Tämä Tiina R. on hyvä esimerkki näistä suvaitsevaisista mallikansalaisista. Halutaan esim sulkea yhteiskunnasta ulos tietyt poliittiset ryhmittymät. Eikös demokratiaan juuri kuulu poliittinen vapaus?

  Ja kun tosiaan heitetään lukuja että Suomi voisi ottaa esim 1M pakolaista. Olisi mukavaa joskus kuulla näiltä suvaitsevaisilta, että miten nämä asiat sitten voitaisiin käytännössä hoitaa.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *