Näpit irti, naiset!

Karaokea vetävä miespuolinen ystäväni kertoi kokevansa seksuaalista ahdistelua humalaisten naisten taholta jokaisessa työvuorossaan. Hän teki asiasta Facebook-päivityksen, ja voitte varmaankin arvata, millaista kommentointia aihe kirvoitti. Sullahan on unelmahomma. Mikä ongelma toi nyt muka on… Hyvä että jollain käy flaksi. Meikä olis iloinen. Toki avaukseen tuli myös paljon asiallisia kommentteja, mutta häirinnän vähättely tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Naisiin kohdistuvaa ahdistelua ja seksuaalista häirintää pidetään yleisemmin tuomittavana, mutta kun ahdistelija on nainen, se onkin hauskaa. Naisen ei ehkä koeta voivan aiheuttaa miehelle fyysistä uhkaa, tai sitten taustalla on iänkaikkinen pinttymä siitä, että nainen antaa ja mies saa. Ahdistelu ei ole kuitenkaan mikään armolahja, seksikäs huomionosoitus tai kevyttä flirttiä vaan alistamista. Ensimmäisessä kappaleessa kuvailtu ”olisit tyytyväinen”-asenne on ahdistelua kokenutta kohtaan todella loukkaavaa ja edesauttaa sitä, että ahdistelija saa rauhassa kouria ihmisiä jatkossakin.

Kynnys kertoa seksuaalisesta häirinnästä tuntuu olevan miehillä paljon korkeampi kuin naisilla, mikä varmasti johtuu pitkälti juurikin vähättelevästä asenteesta. Siinä missä järkevä mies on ritarina puolustamassa ahdistelluksi tulevaa naista, asetelman ollessa toisin päin hän hekottelee vieressä ja näin mahdollisesti jopa kannustaa ahdistelijaa jatkamaan.

Kyselin tuttavapiiriini kuuluvilta miehiltä kokemuksia aiheesta, ja sain kuulla todella puistattavia tarinoita – takapuolesta puristelua, genitaalien kourimista, väkisin suutelemista, käden paidan alle ujuttamista… Vuosien varrella olen saanut kuulla myös lukuisilta eri miehiltä tilanteista, joissa hän on herännyt bändimajoituksesta tai jatkoilta kähmintään tai jopa siihen, että joku nainen on ollut hänen peniksensä kimpussa. Näistä tilanteista moni on kertonut saaneensa kommentiksi lähinnä naureskelua, jos nyt ylipäätään on kehdannut tapahtuneesta kenellekään kertoa. Naureskelua, vaikka kyseessä on pahimmillaan raiskaus!

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on aina väärin. Jos tykkää alistaa tai tulla alistetuksi, on tietysti asia erikseen toteuttaa fantasioitaan sovitusti jonkun kanssa. Ilman lupaa ei kenelläkään kuitenkaan ole mitään oikeutta rikkoa toisen koskemattomuutta. Koska itse ahdistelutilanteessa menee helposti puihin, kannattaa miettiä jo etukäteen, kuinka siihen voi reagoida.

Vaikka kirjoituksessa puhutaan vain kahdesta enemmistösukupuolesta, se ei tarkoita, etteikö jokaisen kokema ahdistelu ja häirintä olisi aivan yhtä lailla väärin. Toivon, että aiheesta ruvettaisiin keskustelemaan enemmän, jotta kynnys sanoa ei ja puuttua ahdisteluun laskisi mahdollisimman matalaksi ihan jokaisen kohdalla.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Hämmentynyt sanoo

  Olen mies ja monta kertaa on baarissa ja sen ulkopuolellakin kahmaistu perseestä. Pari kertaa jopa etupuolelta. Hämmentävää. Itse en ole koskaan naiselle moista tehnyt eikä tulisi mieleenkään tuntematonta naista kouraista, joten kyseiset tapahtumat jättivät minut aika hämilleni. En oikein edes tiennyt pitäisikö tälle nauraa, olla vihainen, hävetä vai olla surullinen. Tunsin oikeastaan about näitä kaikkia vuorotellen. Parille kaverillekin sanoin asiasta ja vastaukseksi sain lähinnä naurua ja jopa kunnioitusta. Ikään kuin se olisi ollut siistiä, että nainen tekee minulle noin. Hämmennyin vielä enemmän.

 2. 2

  Mies 36-vee sanoo

  Minua on puristeltu perseestä 17-vuotiaasta asti kun olen alkanut käydä baarissa, niin miesten kuin naistenkin toimesta. Sivarissa vanhainkodissa puristelu oli hyvin yleistä. En ole koskaan osannut ottaa asiaa kovinkaan vakavasti. Vanhainkodissa ehdotukset ja kourimiset olivatkin lähinnä hauskoja, enkä ole kokenut että minua olisi alistettu tai loukattu.
  Viimeksi pari viikkoa sitten minuun tarttui baarissa mies mutta reagoin vain kuittailemalla rauhallisesti. Seuraavaksi humalainen herra tarttuikin naisystäväni perseeseen mutta sai kuulla tiukemman vastauksen.
  En koe moista käyttäytymistä millään tavalla hyvänä, mutta minua se ei kovinkaan paljon myöskään haittaa, pulssini ei tilanteissa nouse. En ota sitä yksinkertaisesti vakavasti enkä ymmärrä miksi minun pitäisi. Ymmärrän toki, että monelle tämä aiheuttaa ongelmia, minulle ei.

 3. 3

  Juhani sanoo

  20 vuoden baarikokemuksella, naiselle tulee lähes aina yllätyksenä, jos mies ei nyt satukaan olemaan saatavilla – tai ei nyt juuri vain ole hakemassa seksiseuraa. Ajatus tuntuu olevan että nyt minä olen päättänyt saada ja johan on kumma hinttari ellei ymmärrä antaa. Tämä ajatusmalli oikeuttaa sitten esimerkiksi tanssilattialla kielen survomisen vastaantulijan suuhun.

 4. 4

  anonyymi sanoo

  Haluaisin sanoa tähän ihan anonyyminä, että joillain yksilöillä tuntuu olevan se käsitys että koska olen nainen = saan kenet vaan. Itse olen (hetero) nainen ja olen kokenut hyväksikäyttöä naisten osalta… jotkut ei vaan kuuntele kun sanoo ”ei”. jäänyt todella ahdistunut olo noista kun on väkisin käyty kiinni ja alkaa repiä vaatteita, ja kun yrittänyt juuri kertoa jollekin niin tosissaan ei ole ottaneet vaikka itsekin olen nuori nainen ja niin… kaverit vaan naureskelee jos koittaa avautua joten pidän turpani kiinni koska en halua tulla nöyryytetyksi vielä…

 5. 5

  Mikko sanoo

  Samoja kokemuksia itselläkin. Ei niistä vaan jaksa enää puhua, vaikka ne itseäni kovin harmittaa. Muutamalle olen kertonut pari tapausta ja kaikkien sukupuolien edustajat ovat olleet juuri vähättelevällä linjalla. Ehkä järjettömin tapahtuma oli Stadin klubilla nimeltä Vatican. Randon nainen kävelee itsevarmana minua päin ja koittaa suudella ottaen käsillään päästäni kiinni. Ehdin väistää ja pusu osuu poskelle ja alan torjumaan, että ”kiitos, mutta ei kiitos”. Ja nainen siitä sitten suuttui ja läppäsi kovalla voimalla mua naamaan ja jälki näkyi naamassa vielä pitkään. Sattuipa Narikan neiti ja Portsari Herra näkemään tilanteen ja reaktio oli molemmilla juuri tuo ”heh heh, olisit kiitollinen”.

  Hohhoijaa.

 6. 8

  mies36 sanoo

  Helvetin hyvä, että tätä joku koittaa edes tuoda esille. Löysin tämän kaverin fb seinältä, jossa suurin osa tykkäksistä oli ”haha” nauruhymiöitä. Sekin kertoo jotain asenteista miesten koskemuutta kohtaan.
  Itselle on näitä myös sattunut ja inhottavmmat tapaket ovat olleet sellaisia joissa kähmintä tai lähentely on tapahtunut kotibileissä ja tekijänä on ollut ystävän vaimo. Tämmöiosen jälkeen on joutunut selittämään sitten ystävälle, ettei meidän välillä ole mitään jne. Kerran oli pakko myös poistua paikalta kun sanat eivät enää riittäneet. Se että ystäväni vaimo ja ystäväni ovat polyja, ei kuitenkaan tee minun lähentelystä ok:ta tai tee minusta kiinnostunutta ystävän vaimosta tai tee mitenkään muutenkaan kiinnostunutta harrastamaan yhtään mitään seksuaalista kanssakäymistä kummankaan kanssa. Tätä ei kuitenkaan tuona ilta ymmärretty, eikä minulta mielipidettä asiaan kysytty. Vaikka asiasta on keskusteltu ja käytöstä on multa pyydetty anteeksi, niin silti ahdistaa illanistujaiset heiden seurassa.
  Lisäksi on käyty käsiksi myös baareissa, festareilla ja keikoilla. Eikä tämmöinen ahdistelu ole ollut koskaan hauskaa, imartelevaa tai millään tasolla mukavaa.

 7. 9

  Jakke Toivari sanoo

  Kiitos Hanna Rädylle hienosta ja rohkeasta jutusta. Aihe on monessa suhteessa tabu. Minuakin on vuosien ajan kourittu baareissa naisten taholta, mutta sehän on ”vain hauskaa” eikä missään nimessä toisen ihmisen ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamista. Monesti ahdisteluun sortuvat itseäni huomattavasti vanhemmat naiset. Esineellistäminen toimii siis toisinkin päin.

 8. 10

  ihanjokuvaan sanoo

  Itsekin olen mies ja työskentelen myös karaokejuontajana. Ihan päivittäistä lääppimistä ei tule vastaan mutta satunnaisesti kylläkin. En kiellä etteikö se toisinaan ole jopa ihan mukavaa, jos sitä tekee miellyttävä naisihminen, mutta silloinkin toivoo kunnioitusta henkilökohtaisia rajoja kohtaan, varsinkin kun itse on nimenomaan asiakaspalvelijana ja töissä. Ne häiritsevät tapaukset on useimmiten saatu loppumaan ihan kylmällä tuijotuksella ja vain pari kertaa on joutunut fyysisesti työntämään lähentelijän pois henkilökohtaisesta kuplastaan ja sanomaan tiukemmin. Olen myös näissä tapauksissa kysynyt, miltä heistä tuntuisi jos tuntematon ihminen tulisi samalla tavalla yllättäen lääppimään kesken työvuoron. Ehkäpä se on ollut heillekin silmiäavaava pohdinnan kohta. Erittäin hyvä kirjoitus, Hanna Räty. Olen samaa mieltä, että kaikkien henkilökohtaista fyysistä koskemattomuutta on kunnioitettava niin kännissä kuin selvinkinpäin ja fyysistä hellittelyä ennen kannattaa ensin pitää huolta että fiilikset ovat molemmilla osapuolilla yhtenäväiset.

 9. 11

  Terveystarkastaja sanoo

  Mikä tommosen vtn scifibaarin nimi on?

  Onhan niillä kourijoilla sentään tissit ja ehkä hieman vähemmän roikkuva iho?

 10. 12

  Ahdisteltu sanoo

  Kiitos että nostit kissan pöydälle. Todennäköisesti tämäkin artikkeli saa paljon ivaa ja vähättelyä osakseen, mutta toivottavasti myös herättää ajatuksia ihmisissä – erityisesti niissä kourijoissa.

 11. 13

  Wili sanoo

  Olen itse tehnyt karaokejuontajan hommia normiduunin sivussa nyt viimeiset 7 vuotta (teen siis 3-4 iltaa kuussa) ja valitettavan tutulta kuulostaa. Voisi karkeasti arvioida, että ilmiselvää flirttailevaa käytöstä ilmenee eri muodoissaan noin joka toinen juontokeikka ja vähintään kerran kuussa joku yrittää halata/pussata/lääppiä. Mielenkiintoista tästä tekee se, että n. 2/3 on naisia ja loput miehiä.

  Olen hyvin ulospäinsuuntautunut, ystävällinen ja asiakaspalveluhenkinen ja tästä saan joka juontokeikalla kiitosta. Minua kuitenkin ahdistaa, kun joku tulee liian lähelle ja koen hyvin kiusalliseksi sen, jos joku flirttailee minulle. Välihuomautuksena, että olen ihan tavallisen näköinen reilu kolmekymppinen mies ja onnellisesti kihloissa kauniimman sukupuolen edustajan kanssa.

  Juttelin aikanaan tuosta ihmisten ”iholle tulemisesta” baarin omistajan kanssa, jossa juontoja 95% teen. Hän sitten mukavana ihmisenä rakennutti ylimääräisen kapean tiskin, jolla eristettiin karaokejuontajan kulmaus siten, että sinne ei pääse asiakkaat.

  Enää ongelmia ei olekaan, kun aina on se min 30 senttiä minun ja asiakkaiden välillä 🙂 Nautinkin karaokejuontamisesta tällä hetkellä todella paljon, kun olen saanut työrauhan.

  Aika paljon on ihmisestä kiinni miten nuo flirtit ja muut ottaa. Jos olisin sinkku, 10 vuotta nuorempi (ja epävarmempi) niin varmaan voisin olla jopa ”fiiliksissä” huomionosoituksista.

 12. 14

  Timppa sanoo

  Loistava teksti ja tärkeä, monesti vaiettu aihe. Kiitos sinulle Hanna Räty! Teini-iästä asti olen kokenut naisten seksuaalista ahdistelua, mikä on aina kuitattu vähättelevästi. Kai miehelläkin on samat oikeudet kuin naisilla.

 13. 15

  YksinäinenMies sanoo

  Se tekisi hyvää minun itsetunnolleni jos nainen alkaisi ehdottelemaan minulle kaikenlaista baarissa 😉

  En ymmärrä miksi jotkut miehet tästä valittaa. Olisinpa minäkin yhtä haluttu naisten keskuudessa.

  • 15.1

   hannaraty sanoo

   Se, että tuntemattomien iholle tunkeminen tekisi sinun itsetunnollesi hyvää ei kuitenkaan tarkoita, että muiden tarvitsisi sietää epämiellyttäviä lähentely-yrityksiä. Suosittelen lukemaan tekstini uudelleen, jos et vielä ymmärtänyt, miksi jotkut miehet asiasta ”valittavat”. Toivottavasti löydät pian kaipaamaasi läheisyyttä.

 14. 16

  pellepeloton sanoo

  Minua, 38v miestä, on puristettu perseestä kaksi kertaa tuntemattoman naisen toimesta. Täytyy sanoa, että näin pienessä määrin sillä on ollut lähinnä positiivinen vaikutus. Mulle on tullut hyvä mieli, olen ottanut ihan hauskoina flirttitsoukkeina. En kummallakaan kerralla intoutunut juttusille, vaan jatkoin matkaa kun ei sinänsä ollut kiinnostusta tutustua. Harvinaista siis joillekin meistä. Olen ihan normaali jäbä, vientiä on ollut aina, mutta pyllyni ei nähtävästi ole ollut kovinkaan kiinnostava.

Trackbacks

 1. […] kuitenkin vielä mielenkiintoinen huomio: kun vuorostaan kirjoitin naisten miehiä kohtaan harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta, yksikään feministi tai naisoletettu ei kommentoinut tekstiä vänkäämällä, että miehet […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *