Yksiavioiset, yrittäkää nyt edes

Täytyy myöntää, että hihkaisin hieman ilosta kun Ashley Madison -deittipalvelun käyttäjätiedot vuodettiin nettiin. Vaikka kyse on pahasta ja laittomasta tietomurrosta, en voi silti vahingonilolleni mitään, että nuo säälittävät pettäjärunkkarit joutuvat vastuuseen teoistaan.

Olen jo vuosia harjoittanut suhteissani täyttä avoimuutta kaiken suhteen, kertonut panoreissuistani, uusista kumppaneistani ja niin edelleen. Ashley Madisonista vuodettiin 32 miljoonan käyttäjän tiedot, joten ihan vähemmistössä nyt ei taideta kuitenkaan liikkua.

Ihmiset pakottavat itsensä ja puolisonsa raivomonogamisteiksi ja vannovat ikuista uskollisuutta alttarilla. Apua, miten lapsellista disneypelleilyä. En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi tai ainakaan niin, että molemmat osapuolet sitä haluaisivat.

Jos on tarpeeksi kypsä, että voi harrastaa seksiä, on myös niin aikuinen että pystyy kertomaan kumppanilleen, että haluaa nussia muitakin. Minua nyppii pettäminen, enkä hyväksy sitä missään tilanteessa. Jos ei osaa puhua tunteistaan parisuhteessa, niin parempi sitten olla sinkkuna.

Pettäminen on lapsellista ja surullista käytöstä. Sen harjoittajat voivat mennä syvälle itseensä. Olet rikkinäinen ihmispaska, jos petät sinulle rakkaimman ihmisen luottamuksen. Yritän ymmärtää, että jotkut haluavat elää yksiavioisissa suhteissa ja se on ihan ok, mutta älä kuseta itseäsi olemalla mono jos et sitä todellisuudessa ole.

Kommentit
 1. 1

  Helena sanoo

  No entäs sitten, jos puoliso ei suostukaan siihen että ”haluat nussia” muitakin? Loukkaantuu jo pelkästä ehdotuksesta verisesti. Entäs sitten kun uhataan avioerolla? Ei tämä mun mielestäni ihan yksinkertaista ole. Olen kyllä kanssasi samaa mieltä, että salailu ja pettäminen on paha juttu.

 2. 2

  Mika sanoo

  ”En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi tai ainakaan niin, että molemmat osapuolet sitä haluaisivat.”

  Ilmeisesti et ole tavannut kovin montaa ihmistä tai sitten määrittelet yksiavioisen suhteen jotenkin erilaisesti mitä normaalit ihmiset.

 3. 3

  Anni sanoo

  Hei, ja kiitos hyvästä blogista!

  Pohdin tuota kohtaa ”En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi tai ainakaan niin, että molemmat osapuolet sitä haluaisivat.” Mitä tällä tarkoitat? Sitä, että valtaosan ihmisitä tekee mieli harrastaa seksiä useamman kuin yhden kumppanin kanssa? Onko väärin tukahduttaa tällaisia mielihaluja, jos kokee, että yksiavioisuus toimii ja tuntuu oikealta, mielihaluista huolimatta?

  Itse olen yksiavoisessa suhteessa, ja koen voimakasta tarvetta sille, että me molemmat olemme toistemme ainoita kumppaneita. Mikäli toinen pettäisi, haluaisimme molemmat, että siitä puhuttaisiin (viimeistään jälkeenpäin) avoimesti, mutta kumpikaan ei halua pettää/koe, että seksi toisten kanssa olisi ok.

  Luulen, että usein pettäjien ensisijainen tarve on nimenomaan kokea jännittäviä ja kiellettyjä asioita, eikä harrastaa seksiä useampien ihmisten kanssa (avoimesti ja luvan kanssa) –> näin ollen en usko, että taipumus pettämiseen liittyy (ainakaan aina) ei-monoamorisuuteen VAAN moraalin venyttelystä aiheutuviin kikseihin.

 4. 4

  Niini sanoo

  Olen erittäin samaa mieltä kanssasi muuten, mutta yksi kohta pakottaa minut kommentoimaan:
  ”En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi tai ainakaan niin, että molemmat osapuolet sitä haluaisivat.”

  Monogaisteja löytyy kyllä ilman raivo-etuliitettäkin, jopa ilman disneypelleilyä. Toisinaan sattuu sitäkin, että kaksi tällaista tapaa toisensa. Ja elää elämäänsä onnellisena ihan kahdestaan, nussimatta ketään muita. Edes suutelematta. Täysin mono parisuhde ei oo urbaani legenda 😉

 5. 5

  bluuh sanoo

  Blaah oli vähän tyhmä teksti. Yleensä tykkään sun blogista tosi paljon ja vaikka oonkin sun mielestä tylsässä mono lesbosuhteessa nii on ollu mielenkiintosta avartaa omaa katsetta ja ymmärtää et kaikki ei toimi näin. Mut oon tosi pettyny ettet ite haluu ees ymmärtää et jotkut oikeesti haluu olla mono suhteessa ja et kaikilla ei oo pakottavaa tarvetta hyppiä toisten pöksyihin. Kaikki varmasti ainaki kattoo muita mut ajatus siitä et kukaan ei muka voi haluta olla ku vaan monen ihmisen kanssa on tosi absurdi. Ja vielä tapa miten kirjotat siitä ’apua miten lapsellista disneypelleilyä’. Jos haluut et ihmiset ymmärtää sun parisuhdetta ehkä sunki pitää ymmärtää muiden.

  • 5.1

   Tavallinen Tallaaja sanoo

   Mäntymaahan elää sellaista elämää, joka joidenkin syvästi uskonnollisten ihmisten mielestä moraalisesti tuomittavaa. Ymmärtääkseni Mäntyaa on puhunut avarakatseisuuden ja ymmärryksen puolesta polygamiaa ja vapaita suhteita kohtaan. Sinänsä on mielenkiintoista, että tässä Mäntymaa itse nostaa itsensä muiden yläpuolelle moraalinvartijaksi ja hyvinkin jyrkästi tuomitsee suuren joukon ihmisiä.

   Voiko kaikkia tietomurron kohteina olevia ihmisiä sitä paitsi pitää pettäjinä? Sivustolle on rekisteröitynyt myös sinkkuja ja avoimessa suhteessa eläjiä. Nyt heidänkin luottokorttitietonsa ovat vaarassa. Lisäksi sivustolle on pystynyt rekisteröitymään toisen henkilön sähköpostiosoitteella ilman, että tätä sähköpostia on varmennettu. On siis mahdollista, että joku voi leimautua sivuston käyttäjäksi, vaikkei sivustoa olisi koskaan edes avannut.

   Onko oikein, että nämäkin ihmiset, jotka eivät pettämiseen ole syyllistyneet, leimataan pettäjärunkkareiksi ja ollaan vahningoniloisia siitä, että heidän luottokorttitietojaan voidaan hyväksikäyttää ja että heitä voidaan mustamaalata? On kovin vaikea uskoa, että Mäntymaa olisi kirjoittanut blogikirjoituksensa, mikäli tietäisi tarkemmin, mistä tietomurrossa on kysymys. Toivottavasti hän tarkentaa sanomisiaan.

  • 5.2

   Tavallinen Tallaaja sanoo

   Mäntylähän elää sellaista elämää, joka joidenkin syvästi uskonnollisten ihmisten mielestä moraalisesti tuomittavaa. Ymmärtääkseni Mäntylä on puhunut avarakatseisuuden ja ymmärryksen puolesta polygamiaa ja vapaita suhteita kohtaan. Sinänsä on mielenkiintoista, että tässä Mäntylä itse nostaa itsensä muiden yläpuolelle moraalinvartijaksi ja hyvinkin jyrkästi tuomitsee suuren joukon ihmisiä.

   Voiko kaikkia tietomurron kohteina olevia ihmisiä sitä paitsi pitää pettäjinä? Sivustolle on rekisteröitynyt myös sinkkuja ja avoimessa suhteessa eläjiä. Nyt heidänkin luottokorttitietonsa ovat vaarassa. Lisäksi sivustolle on pystynyt rekisteröitymään toisen henkilön sähköpostiosoitteella ilman, että tätä sähköpostia on varmennettu. On siis mahdollista, että joku voi leimautua sivuston käyttäjäksi, vaikkei sivustoa olisi koskaan edes avannut.

   Onko oikein, että nämäkin ihmiset, jotka eivät pettämiseen ole syyllistyneet, leimataan pettäjärunkkareiksi ja ollaan vahningoniloisia siitä, että heidän luottokorttitietojaan voidaan hyväksikäyttää ja että heitä voidaan mustamaalata? On kovin vaikea uskoa, että Mäntylä olisi kirjoittanut blogikirjoituksensa, mikäli tietäisi tarkemmin, mistä tietomurrossa on kysymys. Toivottavasti hän tarkentaa sanomisiaan.

 6. 6

  Tavallinen Tallaaja sanoo

  Voiko kaikki Ashley Madisonin käyttäjät leimata? Sivustolle on rekisteröitynyt myös sinkkuja.

 7. 8

  Pohdiskelija sanoo

  Mistäköhän kirjoittajan aggressiivisen verbaalinen sävy kumpuaa? Esimerkiksi ne ihmiset, jotka ovat kaikista homofoobisimpia, yleensä pelkäävät jotain itsessään. Miksi jollakulla on tarve tuomita jotkut ihmiset niin voimakkaasti?

 8. 9

  sanoo

  ”Vähän aikaa sitten Kivijärvi antoi vanhalle, viriilille ja eroottiselle miehelle ”luvan” pettää vaimoaan. Mies oli huomattavasti sairasta vaimoaan nuorempi. Seksiä ei ollut ollut kuuteen vuoteen, ja mies oli löytänyt potentiaalisen seksiseuralaisen.

  Myöhemmin Kivijärvi puhui myös vaimon kanssa ja ehdotti, että tämä antaisi miehelleen luvan harrastaa seksiä. Vastaanotolta lähtiessään vaimo halasi lääkäriä ja sanoi harkitsevansa ehdotusta vakavasti.

  ”En koskaan ehdota, että ota ero. Miksi pitäisi erota naimisen takia, sillä sehän on vain yksi osa parisuhdetta”, Kivijärvi ihmettelee.

  Sitten hän tarkentaa.

  Hänen mielestään ihminen, joka on sitoutunut seksisuhteeseen, ei voi kieltäytyä seksistä, jos siihen ei ole perusteltua syytä. Parisuhteessa pitäisi antaa seksiä aina kun toinen haluaa. Hän ei usko siihen, että pitää ja saa tehdä vain niin kuin itsestä tuntuu.

  ”Elämä on täynnä kompromisseja. Ei parisuhteessakaan voi toimia niin, että teen vain sitä mitä haluan. Tiedän lukemattomia parisuhteita, joissa ei ole seksiä ja mies tai vaimo masturboi tai käy vieraissa”, Kivijärvi sanoo.”

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/han/seksologi-anna-seksia-kumppani-haluaa/?shared=287381-43c00d10-999

 9. 10

  anonyymi anonyymi sanoo

  ”En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi ”

  Onko älykästä julistaa netissä, jokaisen oman tuttavansa puolesta, mikä suhde heille sopisi?

  (mm. Osmo Kontulan) Useiden vuosia tehtyjen haastattelututkimusten mukaan enemmistö (karkeasti noin 70%) parisuhteessa olevista elää omasta halusta uskollista parisuhdetta, eikä petä.

 10. 11

  Maria sanoo

  Oletpa ”kiva” nuoriso-ohjaaja… Miten aiot suhtautua ohjaamaasi nuorisoon, jos heidän joukossaan on sellaisia, jotka eivät halua ihastua/olla suhteessa kuin yhden kanssa kerrallaan? Suvaitsemattomuutta on monenlaista, kaikkien surullisimpia ovat ihmiset, jotka itse tietävät miltä tuntuu olla marginaalissa, mutta eivät kuitenkaan hyväksy toisten elämäntapaa, tai muiden totuutta, kuin omaansa. Toivottavasti saat vielä näkökulmaasi laajennettua.

 11. 12

  Deminaisehko sanoo

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että pettäminen on paljon surua ja ahdistusta aiheuttavaa toimintaa ja ihmisten soisi kykenevän olemaan avoimia suhteissaan. Olen myös kokenut blogisi avartavana ja mielenkiintoisena mutta mielestäni tässä kirjoituksessa osoitat tarpeetonta ylenkatsetta ja ymmärtämättömyyttä seksuaalisuuden moninaista kirjoa kohtaan.

  Kirjoitat: ”En ole tavannut yhtäkään henkilöä, jolle täysin ehdoton yksiavioinen suhde sopisi tai ainakaan niin, että molemmat osapuolet sitä haluaisivat.”

  On totta, ettemme ole tavanneet, mutta jos tapaisimme, olisit tavannut ainakin yhden pariskunnan, jolle nimen omaan tämä suhdemalli on ainoa kuviteltavissa oleva. Identifioidun demiseksuaaliksi, mikä tarkoittaa sitä, että kykenen kokemaan seksuaalista halua vain mikäli minulla on voimakas luottamus- ja tunneside kumppaniini. Osan elämästäni kuvittelin olevani aseksuaali. Olenko siis ”disneypelle”, jos koen halua vain kumppanini kanssa – jos ollenkaan? Onko tämä sopiva tapa puhua muiden seksuaalisuudesta?

  On hyvä tehdä sukupuolisuuden kirjoa näkyväksi positiivisella tavalla, mutta sitä ei auta muiden vähättely. Toivoisin, että vastaisit tähän kirjoitukseen ja selventäisit, mitä tarkoitit sanoillasi.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *