Sä oot hyvännäkönen muija, sillä sä pääset eduskuntaan

Alviina Alametsä

Alviina Alametsä (vihr.) on kertonut Iltalehdelle saaneensa raiskausuhkauksia

Seksuaalinen ahdistelu on ala-arvoista käytöstä ja siihen pitää puuttua, aina kun sitä havaitsee. Raiskauskulttuuri nimittäin elää ja voi hyvin suomalaisella vaalikentällä.

Paras tapa on näpäyttää ahdistelijaa välittömästi ja kertoa, miksi tämä toimii väärin. Useimmiten tilanne ei ole näin ihanteellinen, vaan ahdistelun uhri menee lukkoon ja ei tiedä mitä sanoa. Ainakin minä hämmennyn näistä tilanteista, sillä ne tapahtuvat odottamatta arjen keskellä. Lisäksi häpeän tunne saattaa olla vahvasti läsnä, jos joutuu ahdistelun uhriksi.

Vihreät eduskuntavaaliehdokkaat Alviina Alametsä ja Elina Hietanen kertovat avoimesti Facebookissa kokeneensa häirintää kampanjoidessaan. Alametsän puhelin on tukossa kyrvänkuvista, hänet on uhattu raiskata ja Hietaselle on tultu kasvotusten laukomaan kaikenlaista typerää. Myös ehdokas Maria Ohisalo kertoo kohdanneensa ulkonäköönsä liittyvää kommentointia vaalikentällä.

Alametsä, Hietanen ja Ohisalo ovat kaikki koulutettuja ja älykkäitä ihmisiä, joten heidän aliarvioimisensa poliitikkoina siksi, että he sattuvat olemaan naisia, on törkeää. Minun päähäni ei yksinkertaisesti mitenkään mahdu se, että tuolla kävelee sellaisia idiootteja, joiden mielestä tällainen toiminta on millään tasolla hyväksyttävää.

Eräällä suomalaisella kuvafoorumilla Hietasen kokemuksia vähätellään ja kysytään, että eikö nyt saa enää pyytää edes kahville ilman raiskaajan leimaa. Ongelma ei ole siinä, etteikö ihmisiä saisi pyytää treffeille. Hietasta kutsuttiin suoraan prinsessaksi ja ehdotettiin missikisoja politiikan sijaan. Tämä on puhdasta vallankäyttöä. Sillä osoitetaan uhrille, että tämä on alempiarvoinen yksilö sukupuolensa vuoksi.

Niin kauan kun naisehdokkaat joutuvat kohtaamaan tällaista kuraa, Suomi tarvitsee feminismiä. Yhdessä voimme päästä eroon häpeän illuusiosta. Voit puoluetaustastasi riippumatta jakaa omia kokemuksiasi häirinnästä kommenteissa, vaikka anonyymisti.

Kuva: Alviina Alametsä

Kommentit
 1. 1

  Pöö sanoo

  Kys. naisella on olemassa oheisessa kuvassa esiintyviä kangasmerkkejä, joissa lukee jotakuinkin ”Tsekkaa/tarkasta mun alametsää” (+ alaspäin nuoli kuusen muodossa).
  Olen nuori nainen ja totean, että Alametsä voisi miettiä antamaansa mielikuvien suhdetta näihin (sinäänsä ikäviin) ahdisteluihin. Seksuaalivihjailuilla saa mitä tilaa.

  https://www.facebook.com/vihreatnuoret/photos/pb.362064961211.-2207520000.1429366258./10153129464116212/?type=3&theater

  • 1.1

   Jimi Holmberg sanoo

   Mikään, siis MIKÄÄN, ei oikeuta seksuaaliseen ahdisteluun. Väitätkö tosissasi että ihminen jotenkin antaa tollasella pinssillä/kangasmerkillä luvan ahdistella itseään? Ei hyvää päivää.

   • 1.1.1

    Pöö sanoo

    En väitä.
    Mielestäni seksuaaliset _viittaukset_ kuitenkin alentavat kynnystä ahdisteluun.

   • 1.1.2

    Pöö sanoo

    Tuon esille sen, että ehdokkaalta on todella huono valinta lähteä kampanjoinnissaan viittaamaan omaan intiimialueeseensa. Se provosoi kaiken maailman tyyppejä käyttäytymään edellämainitusti. Nuoren naisen olisi syytä ymmärtää seuraukset.

    • 1.1.2.1

     Pöö sanoo

     Esimerkki:
     Minua on ahdisteltu kahdesti – yhden kerran päiväsaikaan kadulla tuntemattoman toimesta (kävi käsiksi) ja toisen kerran kun erehdyin lähtemään aamuyöllä vaaralliselle seudulle kävelemään.
     Jälkimmäisen olisin voinut välttää harkintakyvylläni.
     En syytä tuosta tapahtumasta itseäni (vaan aineissa ollutta ahdistelijaa), mutta tiedostan VASTUUNI asiassa – minun olisi pitänyt ymmärtää että valintani mahdollistaa kasvavassa suhteessa riskin vääränlaiseen kohtaamiseen.

     • 1.1.2.1.1

      Pöö sanoo

      Yksilön päätöksiä pitää pystyä kyseenalaistamaan. Nainen ei ole Neitsyt Maria, vaan ihminen joka kykynee esim. hakemaan medialta huomiota uhriutumalla.

  • 1.2

   sanoo

   Ymmärsinkö nyt ihan oikein?

   Olet nuori nainen, ja sinulla on siksi jokin meiltä muilta piilossa oleva elämänviisaus, joka johtaa sinut toteamaan, että suggestiivinen viestintä kuitenkin oikeuttaa ”sinänsä ikäviä” uhkauksia?

   Victim blaming much?

   Samalla logiikalla tietyllä maskuliinisen vahvalla tavalla itseään kantavat miehet saavat syyttää itseitään siitä, että kaikenlaiset juopot yrittävät haastaa heidän kanssa riitaa jatkuvasti.

   • 1.2.1

    Pöö sanoo

    En puhunut mitään oikeutuksesta.
    Huomioni on aiheellinen ja koetan nähdä myös toisen puolen asiasta.
    En tietenkään hyväksy ahdistelua missään muodossa.

 2. 2

  Jari sanoo

  Juuri tämän takia naispoliitikkoja ei oteta vakavasti, onneksi oma vaimokin äänestää Mikko Alataloa. Menee sekin ääni sentään miesehdollaakke. 🙂

  Voisin muuten tulla katsomaan sitä alametsää joku kerta jos käy, voin auttaa hakkuutöissä jos on tarvetta ja pistää siementääkin jos käy!

 3. 3

  sanoo

  Nämä ovat toiset eduskuntavaalini. Tuntuu että olin kaduilla vähemmän kuin viime vaaleissa, mutta silti seksistisen ”läpän” määrä oli vakio. Lisäksi minuun käytiin tänä vuonna myös käsiksi. Eräs mikkeliläinen taiteilija koki sopivaksi puristaa minua poskesta kesken käymämme keskustelun. Olin kuulemma niin söpö. Sanoin kyllä hänelle ettei toisiin voi koskea noin. Itse puristusta enemmän hämmensi se, ettei tyyppi edes pyytänyt anteeksi tai mitenkään reagoinut sanomaani, vaan jatkoi keskustelua kuin mitään ei olisi tapahtunut.
  Tätä(kin) on olla nuori naisehdokas vuonna 2015.

  • 3.1

   Jari sanoo

   Kannattaisko siirtyä takaisin keittiön puolelle jos maailma on niin julma? Tai rupea malliksi, niitä miehet arvostaa jos on hyvä runko. Tosiasia on, että ei naisten puheita vain osaa ottaa vakavasti koska naiset ovat usein hyvin sentimentaalisia ja tunteidensa orjia. Tätähän feminismikin on 2000-luvulla, kaikki mitä on voitu saavuttaa on saavutettu jo, loput on katkerien naisten mielipuilista höpinää.

   • 3.1.1

    Veijo Åberg sanoo

    Onko naisten poliittinen aktiivisuus edelleen niin runk***eiden takana kuin ”Jarin” kommentit antavat ymmärtää? Se osoittaisi, että meillä feministeillä on edelleen saavutettavaa.

    • 3.1.1.1

     Riku sanoo

     Onneksi feministit ovat vain pieni äänekäs vähemmistö, naisilla on ihan samat juridiset oikeudet kuin miehillä, joten kaikki mitä on voitu saavuttaa, on saavutettu. Naiset voivat äänestää, käydä töissä, luoda uraa ja on oikeuden edessä ihan samalla viivalla. Uskottavuutta ei saa silti lisättyä mitenkään ellei jotain ihan mullistavaa käy.

 4. 4

  Hjk sanoo

  **Syvä huokaus** Muuta en osaa sanoa, kommentoinnin taso on järkyttävää.

  Tosin siitä olen samaa mieltä, että jos itse käyttää kamppanjoinnissa kaksimielistä viestintää, niin täytyy olla valmis ottamaan vastaan saman kaltaista palautetta. Kyseinen tapaus ei kuitenkaan poista viestisi sanomaa – (nuoriin) naisehdokkaisiin suhtaudutaan ihan eri tavalla kuin miesehdokkaisiin, eikä kyseinen asenne ole millään tapaa hyväksyttävä.

 5. 5

  Kake sanoo

  Nämä kommentit todistavat hienosti ongelman olemassaolon. Tsemppiä (nuorille) naisille politiikan kentällä! Olette sankareita ja edelläkävijöitä.

 6. 7

  sanoo

  Mie en oo ihan varma, mitä mää ajattelen tuosta Feminismistä, mutta kun on olemassa myös Maskulinismi, niin eiköhän oo asiat kunnossa, kun ei mennä äärimmäisyyksiin eli Sovinismiin. Siis itse ainakin ajattelen, että en ole nainen, vaikka minulla pienet rinnat onkin ja toisaalta en koskaan voisi kuvitella meneväni naimisiin miehen kanssa.

  En nyt parempaa vertausta keksi asiasta kuin palikkatestin. Se ei vaan onnistu, jos ei ymmärrä, että palikat on erilaisia ja niille on kyllä kaikille oma paikka ja ne saa sinne laatikkoon menee aivan helposti, vaikka kyllä se kovasti kummastuttaa, osaa ehkä suututtaa ja toiset pitää sitä tyhmänä, kun toiset ei uskalla edes yrittää ja joku saattaa alkaa tunkea palikoita väkisin väärien aukkojen läpi ja aivan niin kuin pakottamalla ajattelee, että parasta olis kun veistäis ne palikat kaikki samanlaisiks ja kaivertais jokaisen reiän niille sopivaks.

  Ydin kai tässä kaikessa lienee, että se on juuri se tärkein asia meissä jokaisessa ja se on aina saman arvoinen eli siis tasa-arvoinen, riippumatta siitä miten sitä haluaa vääntää, kääntää tai ajatella =D

  Peace, love and true prosperity,

  -Anonymoys free radical elector a.k.a @MalaganMies a.p.u.n.a* Jani Kasurinen

  *also probably u know as

 7. 8

  Jenni sanoo

  Muutama vuosi sitten etsin vuokra-asuntoa. Löysin täydellisen asunnon aivan keskustasta. Otin vuokranantajaan yhteyttä ja sovittiin tapaaminen asunnolla. Istuimme pöydän ääreen ja hän kyseli minusta ja opiskeluistani, normaalia mielestäni. Sitten hän ilmoitti, että kun olen näin nuori ja kaunis voisin maksaa vuokrani luonnossa. Hän tulisi kerran kuussa kaupunkiin ja hoitaisin tällöin vuokran maksun. Hän oli selvästi miettinyt asiat tarkkaan. Menin hämilleni…mitäs nyt sanoa. Kieltäydyin ja lähdin pois. Muutaman päivän tämä mies ahdisteli tuolla asialla, kunnes uhkasin poliisilla ja kerroin säilyttäneeni kaikki hänen viestinsä. Miehen vuokrailmoitus häipyi netistä tämän uhkaukseni jälkeen enkä ole kuullut mitään sen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *