Pukeutuminen on aina viesti. Sitä on vaikea välttää

Muutama kuva jatkoksi toissapäiväiseen blogiini. Saksalaistaustainen, Yhdysvalloissa muotisuunnittelijaksi kouluttautunut ja New Yorkiin asettunut Robert Geller esitteli syksyn 2017 mallistonsa. Inspiraation taustana on ollut ”maahanmuutto ja aggressiot”.

Kun muoti ottaa ilmiön tai teeman haltuunsa, alkaa käsittelyprosessi: mikä tahansa teema pyörii ensin suunnittelijan päässä, suodattuu piirroksesta sovitukseen ja lopulta mallin päälle, kaupan hyllylle ja kuluttajalle. Matkan varrella taiteilija etsii esimerkiksi aggression syitä ja ilmenemistapoja sekä käsittelee niitä eri näkökulmista. Selitykset ja tulkinnat kiteytyvät lopputulokseen. Muoti on taidetta. Prosessi toimii samalla tavalla kuin kirjallisuudessa, kuvataiteessa, teatterissa. Lopputulos on muotitaiteilijan näkemys jostakin asiasta maailmassa, jossa hän elää. Harvoin se on vastaus mihinkään.

Kun me otamme muodin käyttöön ja pukeudumme vaikka camouflage-kuvioiseen vaatteeseen, olemme osa prosessia: joko trivialisoimme kuvion viestiä tai vahvistamme sillä jotakin omaa tarkoitustamme.

Siksi muoti on aina valinta. Pukeutuminen on viesti, samanlainen kuin valitsemamme musiikki tai kirja, josta pidämme ja jota haluamme suositella. ”Vaatteet on mun aatteet.”

Voiko pukeutua viestimättä mitään? En ole aivan varma.

 

A61C2891A61C3525A61C3623

Robert Geller tuli näytöksensä päätteeksi kiittämään yleisöä päällään Immigrant-t-paita. Hänen ensi syksyn mallistonsa miehille ottaa vahvasti haltuun militaariset värit, kuviot ja linjat ja sekoittaa niihin etnisiä aineksia. Taiteilija on kesyttänyt aggression tehdessään siitä yhteistä muotia. Toivon niin.

A61C3734

 

http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2017-menswear/robert-geller/slideshow/collection#2

Oliko militanttihameeni nokkela vitsi?

Yhdestoista Trumpin jälkeinen päivä. Kuljen Helsingissä Aleksanterinkadulla näyteikkunan ohi ja näen tämän.

 

IMG_7836

Pysähdyn kuin naulittuna. Muistan päivällä lukemani uutiset:

”Taistelut Itä-Ukrainan tulitaukolinjalla leimahtivat jälleen maanantaina ja tiistaina. Yhteenotoissa kuoli ainakin 14 ihmistä.”

”Puolustusministeriö alkaa valmistaa lainsäädäntöä, jonka mukaan armeijan sotilasvirkoihin ja maanpuolustuskorkeakoulun upseerikoulutukseen voidaan jatkossa valita vain Suomen kansalaisia.”

”Donald Trumpin maahantulokiellot ruokkivat terrorismia.”

”Puolustusministeriö alkaa lainsäädännöllä taistella niin sanottuja vihreitä miehiä vastaan.”

Sodasta ja sen uhkasta viestiviä uutisia voisi toistaa vielä vaikka kuinka monta. Pyyhin tästä tekstistäkin jo kaksi pois, jotten enempää masentaisi lukijaa. Siirryn siis takaisin näyteikkunaan. Ruotsalainen vaatejätti tarjoaa miehelle vihreää vaatekertaa, joka ei oleellisesti eroa vaatteista, joissa juuri viikonloppuna näin asepalvelusta suorittavan poikani.

Emme todellakaan pukeudu ollaksemme muodikkaita. Muoti vain peilaa omaa aikaansa nopeammin ja tarkemmin kuin jaksaisi uskoa. Siitä kertoo osuvasti myös tänään Helsingin Sanomissa julkaistu toimittaja Arja Kivipellon juttu Herrasmies piti pinkistä ja paljasti säärensä. Vuosisatojen aikana mm. ylellisyysasetukset ovat määritellet, miten kukin on saanut pukeutua.

En ole koskaan pitänyt maastopukujen camouflage-kuviosta, joka aika ajoin nousee sesongin hitiksi. Minusta se on aina ollut militantti ja siksi tympeä. Kymmenen vuotta sitten lankesin ostamaan kevyen silkkisifonkisen camouflage-hameen. Mielestäni sen keveys teki pilkkaa maastopuvusta. Kuvittelin olevani nokkela, kun entisellä varuskuntasaarella Kuuskajaskarissa työpaikan vetäytymispäivässä en suostunut pukeutumaan armeijan maastopukuun vaan pidin hameeni.

Enää en ehkä ostaisi sitä. Toden ja pilkan ero on tässäkin tapauksessa hiuksenhieno.

FullSizeRender-7

 

Melania Trumpin Ralph Lauren -asu on kuin länsimainen burka

1701202245-Melania-Trump-Gives-Michelle-Obama-Tiffany-amp

Tämä video kertoo Donald Trumpista ja hänen tavoitteistaan kaiken:

https://www.indy100.com/article/difference-barack-obama-donald-trump-two-videos-playback-7538906

Kahden presidentin käyttäytymiseroissa ei ole kysymys hyvistä tavoista tai herrasmiesmäisyydestä, vaan harkituista viesteistä koko maailmalle. Donald Trump ei aio yrittääkään tehdä mitään hyvää kenellekään muulle kuin itselleen, ja hän haluaa kaikkien myös tietävän sen.

En usko hetkeäkään, etteikö Manhattanin junttien kuningas tuntisi perinteisiä käyttäytymistapoja, tai etteikö hänen esikuntansa olisi suunnitellut tämänkin autosta nousun etukäteen sekunnilleen ja täysin tietoisena sen viestistä.

Se että uusi presidentti jättää vaimonsa huomiotta on harkittu teko. Sillä hän haluaa kertoa kaikille, että mies, joka vähät välittää vaimostaan, välittää vielä vähemmän muista. Hänelle ei ole mikään pyhää. Hän ei kumarra ketään.

Entä mitä viestii Melanian virkaanastujaisseremonian asu? Siitä on tietysti jo puhuttu paljon, ja useimmat kommentit Ralph Laurenin vaaleansinisestä takkipuvusta ovat olleet kiittäviä.

Moni kakku päältä kaunis. Tuijotin vaatetta pitkään ennen kuin ymmärsin, mikä siinä minua häiritsee. Asu on Barbie-nuken vaate. Se yllään nainen ei voi tehdä yhtään mitään, tuskin uskaltaa hengittää. Se on länsimainen burka, kahle.